10 vinkkiä: Interrail lasten kanssa

Lasten kanssa reissaaminen on oma taitolajinsa ja usein valmis pakettimatka houkuttelee kaikessa vaivattomuudessaan. Seikkailunhaluisille Interrail on kuitenkin erinomainen vaihtoehto sen tarjoamien elämyksien ja hinnan vuoksi. Huolellisella suunnittelulla junamatka Euroopassa voi olla ainutlaatuinen kokemus, sekä täysin uudenlainen tapa viettää lomaa koko perheen tai ystäväporukan kesken.

10 vinkkiä Interrailiin lasten kanssa:

1) Lapset matkustavat halvemmalla

Alle 12-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi.Alle 12-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi.

Interrail-passit ottavat hyvin huomioon lapsimatkustajat. 0-11 -vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi passista maksavan aikuisen seurassa (2 lasta per aikuinen) ja 12-25 -vuotiaat edullisella juniorihinnalla.
 Hinnat ja passimahdollisuudet voi tarkistaa täältä.

2) Lasten kanssa reilaaminen eroaa huomattavasti aikuisseurassa matkustamisesta

Hyvin suunnitellulla reilillä aikaa ja energiaa riittää myös seikkailuun ja rentoutumiseen.Hyvin suunnitellulla reilillä aikaa ja energiaa riittää myös seikkailuun ja rentoutumiseen.

Lasten sietokyky yksinkertaiselle olemiselle, nälälle, odottamiselle ja sääolosuhteille on herkempi. Siinä missä aikuinen voi ottaa riskejä, etsiä nopeasti punkan alleen yöksi ja kävellä tuntikausia, tuovat pienet reilaajat mukanaan lisähaasteita.

Rajoita yhtäjaksoista matkustusaikaa jos lapset ovat hyvin pieniä. Tarkista etukäteen uuden kaupungin ravintolatarjonta jo majoituspaikan läheltä, varsinkin jos lapsesi on ruokarajoitteinen. Älä jätä asioita sattuman varaan, vaan ennakoi.

Tämä ei tarkoita etteikö matkustamisen pitäisi olla rentoa. Rento tunnelma rakentuu parhaiten siitä, että perusasiat kuten oikein pakatut matkalaukut, majoitus, hyvin suunniteltu reitti ja aikataulut, sekä kohteissa ajanviete on suunniteltu valmiiksi. Näin aikaa ei kulu hukkaan tekemällä viime hetken päätöksiä väsyneinä ja nälkäisinä, vaan energiaa riittää seikkailulle, tutkimiselle ja kohteiden tarjoamille elämyksille.

3) Majoitus

Matka sujuu mukavammin, kun kaikki saavat hyvät unet. Majoitus kannattaakin varata etukäteen.Matka sujuu mukavammin, kun kaikki saavat hyvät unet. Majoitus kannattaakin varata etukäteen.Majoitus, varsinkin lasten kanssa matkustaessa, tulee varata useimmiten etukäteen. Joissakin hostelleissa on tarjolla perhehuoneita, mutta isomman joukon ollessa matkalla kannattaa tarkistaa myös yksityishuoneiden mahdollisuus ja hinta.

B&B:t sekä hotellit ovat kesäkuukausina suosittuja, joten ole ajoissa liikkeellä; pidempään kohteessa ollessa kannattaa miettiä myös kokonaisen asunnon vuokraamista. Sesonkiajan ulkopuolella matkustaminen tuo huomattavia säästöjä isommalla porukalla matkusteleville.

4) Rakenna reissu teeman ympärille

Teemana voi olla vaikka Euroopan upeat linnat. Esimerkiksi Saksassa niitä on useita, kuten tämä sadunhohtoinen Neuschwansteinin linna. Lähin rautatieasema on Füssen, josta bussilla (n.5km) Hohenschwangauhun.Teemana voi olla vaikka Euroopan upeat linnat. Esimerkiksi Saksassa niitä on useita, kuten tämä sadunhohtoinen Neuschwansteinin linna. Lähin rautatieasema on Füssen, josta bussilla (n.5km) Hohenschwangauhun.

Jos ideoita on liikaa, voi reissua suunnitellessa keskittyä vaikka koko perhettä kiinnostavaan yhteiseen teemaan. Löytyykö junamatkojen päästä monta kaupunkia, joiden tarjonta on juuri omalle perheelle sopivaa?


Pohjoismaiseen seikkailun makuun pääsee piipahtamalla Tukholmaan, Osloon, Bergeniin ja Kööpenhaminaan. Sveitsi ja Itävalta tarjoavat runsaasti ulkoilumahdollisuuksia, elämyspuistoja ja alueita täynnä pyöräilyä, kiipeilyä ja suuria luonnonpuistoja.

Espanjan aurinkorannat ovat tunnetusti lapsiystävällisiä lukuisine vesiurheilumahdollisuuksineen ja näin erinomaisia vesipedoille ja auringonpalvojille, sekä hyvän ruuan ystäville.

5) Varautukaa lisämaksuihin, mutta myös ilmaisiin huveihin

Useat Euroopan museot ovat maksuttomia lapsille. Kuvassa olevaan Lontoon National Gallery -taidemuseoon pääsee koko perhe ilman pääsymaksuja.Useat Euroopan museot ovat maksuttomia lapsille. Kuvassa olevaan Lontoon National Gallery -taidemuseoon pääsee koko perhe ilman pääsymaksuja.

Vaikka lapset matkustavat ilmaiseksi Interrail-passeilla, löytyy junakohtaisia maksuja jotka voivat koskea myös nuoria lapsia. Siksi suunnitteluvaiheessa on selvitettävä mahdollisimman tarkkaan jokaisen kohdemaan oma käytäntö. Toisinaan varsinaista lippua ei tarvita, mutta samalla varsinaista istumapaikkaa ei ole nuorelle matkustajalle varattu.

Pakolliset paikkaliput ovat voimassa tietyillä junayhteyksillä siitä huolimatta, että Interrail-passi itsessään ei ole lapselle tarpeellinen.

Onneksi tämä toimii myös toisinpäin - Eurooppa on täynnä nähtävyyksiä, elämyspuistoja ja museoita joihin nuoret pääsevät täysin ilmaiseksi. Varsinkin tarkalla budjetilla matkustavien kannattaa tutkia huokeita mahdollisuuksia etukäteen.

6) Toiset kaupungit ovat lapsiperheille parempia kuin toiset

Lissabon on yksi Euroopan lapsiystävällisistä kaupungeista. Kuvassa Torre de Belém.Lissabon on yksi Euroopan lapsiystävällisistä kaupungeista. Kuvassa Torre de Belém.

Jotkut suurkaupungit ovat osoittautuneet lapsiystävällisemmiksi kuin toiset. Tätäkin kannattaa miettiä reittiä suunnitellessa. Tarkoitus on, että kaikilla on kivaa sekä että tekemistä riittää koko perheelle. Parhaimmiksi matkakohteiksi Euroopassa lapsille ovat rennot suurkaupungit. Lissabon, Lontoo, Rooma, Barcelona, Amsterdam, Berliini, Wien ja Kööpenhamina ovat useimmiten suosituslistojen kärjessä.


Matkailijat kehuvat sekä kaupunkien nähtävyyksiä että tarjontaa lapsille. Kaupungeista löytyy paljon museoita, puistoja, tapahtumia sekä elämyksiä jotka on kohdennettu nimenomaan lapsiperheille. Kaiken kruunaa lapsiystävällinen ilmapiiri, joka ei ole itsestäänselvyys suurkaupungeissa.

7) Varaa ajanvietettä

Mobiilipelit kulkevat helposti mukana ja ovat monille lapsille mieluista ajanvietettä.Mobiilipelit kulkevat helposti mukana ja ovat monille lapsille mieluista ajanvietettä.


Lasten kärsivällisyys voi joskus olla koetuksella. Varaudu junien välisiin pitkiin vaihtoihin, itse junamatkoihin sekä odottamisiin varaamalla lapsille (sekä itselle) tekemistä. Mobiilipelit, pelikortit, kevyet leikkivälineet kuten pallot ja pulmalehdet ovat kullanarvoisia reissun aikana.

Jo hyvinkin nuorille lapsille voi antaa kameran (esim. kestävän kertakäyttökameran). Matkamuistoiksi kertyy yllättäviä kuvia täysin eri perspektiivistä, sekä lapsi saa mukavaa tekemistä ja uudenlaisen elämyksen reissun ajaksi. Samoin esimerkiksi matkapäiväkirjan pitäminen on mielekästä puuhaa, varsinkin jos matka etenee hieman hitaammin junassa istuen.

8) Junamatkojen ihanuus

Junassa pääsee liikkuumaan vapaammin, mikä on lasten kanssa matkustaessa etu verrattuna autoiluun.Junassa pääsee liikkuumaan vapaammin, mikä on lasten kanssa matkustaessa etu verrattuna autoiluun.

Parasta Interreil-matkassa voi olla yksinkertaisesti se juna. Juna on jännittävä ja myös rentouttava matkustustapa koko perheelle. Vanhemmat pystyvät rentoutumaan, ja lapset voivat liikkua hieman vapaammin kuin esimerkiksi autolla matkustaessa.

Suosi yöjunia pitkien matkojen osalta - näin pisimmät pätkät taittuvat unten mailla jännittävissä makuuvaunuissa. Yöjunat tarjoavat täysin uudenlaisen elämyksen lapsille, samalla säästätte majoituskuluissa, ja saavutte uuteen kohteeseen aamulla valmiina päivän haasteisiin.

9) Älä unohda museoita ja bussiajeluita

Suurta laivaa muistuttava tiedemuse Nemo Asterdamissa on kivaa ajanvietettä lasten kanssa. Vinkki: kesäsin Nemon katolla on avoinna suuri kahluuallas, kahvila ja aurinkotuoleja. Uikkarit ja pyyhe siis mukaan!Suurta laivaa muistuttava tiedemuse Nemo Asterdamissa on kivaa ajanvietettä lasten kanssa. Vinkki: kesäsin Nemon katolla on avoinna suuri kahluuallas, kahvila ja aurinkotuoleja. Uikkarit ja pyyhe siis mukaan!

Lasten kanssa matkustaessa kannattaa muistaa pääsääntö: jokaiselle jotakin. Suurimmat kaupungit tarjoavat koettavaa niin lapsille kuin aikuisille, jolloin kaikilla pysyy mieli korkealla. Melkein jokaisesta maasta löytyy huvipuistoja, luonnonpuistoja, elämysparkkeja. Kannattaa katsastaa kuitenkin myös kohdekaupunkien museotarjonta. Jotkut museot tarjoavat ohjelmaa, kuten aarteenmetsästystä, nimenomaan lapsille.

Varsinkin luonnonhistorian museot ovat kiinnostavia; Euroopasta löytyy runsaasti myös lelu-, elokuva-, sekä tekniikkaan keskittyviä museoita. Kiertoajelut tarjoavat hengähdystauon myös vanhemmille, näette paljon helposti, aikaa ja vaivaa säästämällä sekä turvallisesti.

10) Festivaalit ovat erinomaista ajanvietettä

Primavera Soundin kävijämäärä on lähes 200 000, mutta festari on yksi lapsiystävällisimmistä.Primavera Soundin kävijämäärä on lähes 200 000, mutta festari on yksi lapsiystävällisimmistä.

Eurooppa on täynnä festivaaleja ja tapahtumia, joiden tarjonta löytyy helposti internetistä. Musiikkia rakastavien vanhempien ei kannata myöskään lykätä haaveita festareista. Hyvä majoitus, kuulosuojaimet ja reppu täynnä naposteltavaa sekä rauhallinen aikataulu - lapsi mukaan ja rokkaamaan. Jotkut festivaalit tarjoavat myös erillisiä perheille suunnattuja leirintäalueita.


Hyviksi todettuja, siistejä, myös lapsille ohjelmaa tarjoavia sekä turvallisiksi todettuja festareita ovat mm. Ison-Britannian Wychwood Festival, Green Man Festival ja Cornbury Music Festival, Primavera Sound Barcelonassa sekä lukuisat festivaalit ympäri Pohjoismaita.

Lue myös: 10 vinkkiä: Interrailin suunnitteluun kannattaa panostaa

Lue myös: 10 vinkkiä: Interraililla makumatka Eurooppaan

Lue myös: 10 vinkkiä: Junalla rantalomalle Eurooppaan?

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 19. toukokuuta, 2016

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.