10 vinkkiä: Interrailin suunnitteluun kannattaa panostaa

Interrailin kuvitellaan usein olevan ainoastaan nuorille reppureissaajille sopiva matkustustapa. Eurooppa aukenee kuitenkin lukuisine mielenkiintoisine kohteineen helposti ja vaivattomasti myös aikuisreissaajille sekä lapsiperheille. Euroopan laaja rataverkosto takaa lukemattomien kohdeyhdistelmien mahdollisuuden - jokaisen oma unelmareissu tarvitsee vain suunnittelua ja seikkailumieltä.

Parasta reilaamisessa on vapaus, seikkailun tuntu sekä mahdollisuus kattaa useita kohteita lentolippuja halvemmalla. Matkaan voi lähteä myös yksin; varsinkin varttuneemmalle ja kokeneelle reissaajalle Interrail voi tarjota tutuistakin kohteista uusia elämyksiä kun asioita tarkastelee junan kyydistä.

10 vinkkiä Interrailille:

1) Päätä budjetti

Päiväkohtaisen budjetin etukäteissuunnittelu kannattaa.Päiväkohtaisen budjetin etukäteissuunnittelu kannattaa.

Interraililla on maine edullisena ja vaivattomana matkustusmuotona. Sitä se onkin, jos suunnitteluvaiheessa näkee tarpeeksi vaivaa reitin kartoittamiseen sekä budjetin laatimiseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää tietyn rahamäärän varaamista per vuorokausi. Tämän tulisi sisältää majoitus, ruoka sekä satunnaiset kulut joita aiheutuu esimerkiksi kohteessa olemisesta: pääsyliput sekä kaupungin sisäiset matkat.

Lisäksi tulisi varautua yllättäviin menoihin. Sairastumisen ja tapaturmien varalta kannattaa mukaan ottaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka on täysin maksuton ja säästää pitkän pennin kuluissa onnettomuuden sattuessa. Lisäksi tarvitset matkavakuutuksen sekä budjetin ulkopuolelle kuuluvan lisärahan, sillä matkustaessa sattuu ja tapahtuu. Laadi budjetti ja lisää päälle “puskurirahaa”.

2) Valitse kohdemaat budjettisi mukaan

Itä-Euroopan kohteet saattavat olla halvempi vaihtoehto kuin läntinen Eurooppa. Kuvassa Kroatian Zadar.Itä-Euroopan kohteet saattavat olla halvempi vaihtoehto kuin läntinen Eurooppa. Kuvassa Kroatian Zadar.

On selvää, että Euroopassa hintataso ei ole kaikissa maissa sama. Kalliimmat Pohjoismaat sekä Länsi-Eurooppa verottavat kukkaroa enemmän majoituksen sekä ruuan osalta. Itä-Eurooppa tarjoaa mahtavia kohteita halvemmalla, kuten esimerkiksi Kroatian rannikko sekä Romanian, Tsekkien ja ympäröivien maiden pienet hurmaavat kylät.

3) Valitse ja suunnittele – yksi maa vai laajempi kokonaisuus

Benelux-passi kattaa Belgian, Hollannin sekä Luxemburgin. Kuvassa Belgian Brugge.Benelux-passi kattaa Belgian, Hollannin sekä Luxemburgin. Kuvassa Belgian Brugge.

Interrail-passeja on monenlaisia. 
Ikä ei rajoita Interrail-matkaamista. Global Pass kattaa 30 maata. Alle 25-vuotiaille se on hieman edullisempi, ja myös seniorit (yli 65-vuotiaat) pääsevät huokeammin matkaan.

Koska yksi Interrail ei pysty mielekkäästi toteutettuna kattamaan montaa maata, panosta kokonaisuuksiin. Passit sisältävät rajatun määrä matkustuspäiviä tietyn aikamäärän sisällä.

Esimerkiksi 5 matkustuspäivää 15:n vuorokauden sisällä riittää hyvin kattamaan kaksi maata. 15 ja 22 päivän sekä kuukauden yhtämittainen matkustuspassi riittää jo kuljettamaan ympäri Eurooppaa, mutta kannattaa muistaa että matkustaminen on paljon muutakin kuin rasti ruutuun-periaatteella etenevää paikasta toiseen hyppimistä.

Jos haluat kiertää koko lomasi ajan vain yhtä maata, nauttien Saksan vuoristoista, Italian maaseudusta tai vaikka Irlannin nummista, kannattaa hankkia ainoastaan tämän maan kattava junapassi. Ota lento kohdemaahan ja nauti seikkailusta.

Yhden maan passien lisäksi tarjolla on myös Benelux-passi, joka kattaa Belgian, Hollannin sekä Luxemburgin. Kuukauden aikana pystyt matkustamaan junalla valitsemallasi passilla 3, 4, 6 tai 8 päivää kuukauden aikana.

4) Varaudu lisämaksuihin

Pariisista Burgundyn upeisiin maisemiin on päivittäin yli kymmenen junayhteyttä.Pariisista Burgundyn upeisiin maisemiin on päivittäin yli kymmenen junayhteyttä.

Varsinaisen Interrail-kortin lisäksi matkustamiseen voi mennä enemmän rahaa kuin oletat. Yöjunat makuuvaunuineen, erikoispikajunat esimerkiksi Ranskassa sekä kanaalin ylitys Iso-Britanniaan vaativat aina lisämaksuja joita passi ei kata. Tehdessäsi suunnitelmaasi käy viralliset Interrail-sivut tarkkaan läpi. Kun tiedät haluamasi reitin, tarkista aikataulut ja lue junainfot. Joissakin junissa on pakollinen paikkavaraus jota passi ei kata. Lisämaksua tulee automaattisesti varausta tehdessä joko etukäteen internetissä tai paikan päällä tiskillä tai automaatilla.

Lisämaksuja välttääksesi suosittelen paikallisjunia. Ne kulkevat hitaammin ja kiertelevät maaseudulla. Paikallisjunat vievät usein paikkoihin joita ei tule harkinneeksi, sekä tarjoavat elämyksiä edullisemmin. Suosituimmat pikajunat Pariisista muualle Eurooppaan varataan pian loppuun - suunnitelmat kannattaa tehdä ajoissa. Myös tästä syystä pienet paikallisjunat ovat parempi vaihtoehto rennon reissaamisen ystävälle.

5) Suunnittele aikataulu kohteen mukaan

Suurissa kaupungeissa, kuten Saksan Berliinissä, saa helposti kulumaan useamman päivän.Suurissa kaupungeissa, kuten Saksan Berliinissä, saa helposti kulumaan useamman päivän.

Kun olet valinnut kohdemaasi, esimerkiksi Saksa ja Ranska, on järkevintä aikatauluttaa matka alustavasti kalenteriin.

Suuret kaupungit tarjoavat elämyksiä noin 3-4 päiväksi, kun taas pienen syrjäkylän kokemiseen riittää hyvin 1-2 päivää. Suuresta kaupungista toiseen paahtaminen ei anna parasta mahdollista kokemusta junamatkailusta. Tutki kunkin kohdemaan turistisivuja, keskustelufoorumeita ja selvitä mitä pienillä kaupungeilla on tarjottavana.

Ota riskejä.

Paras elämys voi olla 5 000 asukkaan kylä vuoriston keskellä Saksassa, eikä ruuhkainen ja kuuma Pariisi heinäkuussa. Jos olet vain läpikulkumatkalla maasta toiseen, kannattaa miettiä onko paras vaihtoehto yöpyä kalliissa suurkaupungissa vai löytyisikö läheltä edullisempi vaihtoehto pikkukylän muodossa. Pohdi yöjunan mahdollisuutta, kenties pitkät matkat onkin parempi taittaa nukkuen ja säästää päivät kohdemaihin.

6) Hyppää kyytiin lähempänä kohdettasi

Suomesta lennetään edullisesti Kööpenhaminaan, joka on hyvä vaihtoehto Interrailin aloituskaupungiksi, jos haluat aloittaa matkasi muualta kuin Suomesta.Suomesta lennetään edullisesti Kööpenhaminaan, joka on hyvä vaihtoehto Interrailin aloituskaupungiksi, jos haluat aloittaa matkasi muualta kuin Suomesta.

Suomi on kaukana kaikesta. Eri Interrail-kortteja katsoessa voi tullakin selväksi, että olisi helpompaa matkustaa suoraan Keski-Eurooppaan ja aloittaa seikkailu sieltä. Lentoliput, varsinkin ajoissa varattuina, ovat edullisia ja lähemmäksi kohdemaita lentämällä voit säästää paljon aikaa sekä vaivaa. Hyviä starttikaupunkeja ovat suurimmat kaupungit joihin lentäminen on edullisinta, mm. Kööpenhamina, Amsterdam, Praha, Berliini, Pariisi, Rooma sekä Barcelona.

On hyvä myös muistaa, että useat lentoyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden saapua ja palata eri kaupungeista.

7) Varaa majoituksesi etukäteen

Majoitus kannatta varata etukäteen. Pitkän matkustuspäivän jälkeen lepo tulee tarpeeseen.Majoitus kannatta varata etukäteen. Pitkän matkustuspäivän jälkeen lepo tulee tarpeeseen.

Yksi parhaimmista asioista reilatessa on tietää, että junasta ulos astuttaessa sinua on odottamassa majoituspaikka. Näin säästät aikaa ja hermoja. Hotellit, hostellit sekä B&B:t kannattaa varata etukäteen, varsinkin suosituimpina kesän ruuhkakuukausina. Et halua joutua kävelemään ympäri uutta kaupunkia hotellia etsien, laukun painaessa selkää vesisateella tai yömyöhällä.

Keskustelupalstoilla annetut vinkit juna-asemilla yöpymisestä kannattaa unohtaa - kuukauden reissulla hyvä sänky, kuuma suihku ja kunnon lepo ovat jaksamisen kulmakiviä. Lisäksi asemilla yöpyminen on vaarallista.

8) Älä ahnehdi

Italiassa on paljon, paljon nähtävää - myös Rooman ulkopuolella. Kuvassa yksi Rooman päänähtävyyksistä: Forum Romanum.Italiassa on paljon, paljon nähtävää - myös Rooman ulkopuolella. Kuvassa yksi Rooman päänähtävyyksistä: Forum Romanum.

Suunnittelu on hyvän interrail-matkan tärkein osa. Passeja löytyy useita erilaisia, ja niihin tutustuminen ja reitin suunnittelu näiden pohjalta säästää aikaa ja rahaa. Yksi Interrail ei pysty kattamaan kaikkia maita. Valitse itseäsi kiinnostava alue ja käy läpi lähialueen sekä lähimaiden tarjonta.

Jos haluat kiertää Italiaa, voi paras tapa olla matkustaa suoraan muiden maiden läpi yöjunilla ja säästää varsinainen matkustusaikasi sinne, eikä pysähtyä jokaisessa kiinnostavassa kaupungissa Suomen ja Italian välillä. Laadi järkevä kokonaisuus jossa on tarpeeksi vaihtelua, yhdistelmä suuria ja pieniä kaupunkeja, sekä nähtävyyksiä jotka kiinnostavat kaikkia.

Muista että suurimmat kaupungit ovat kesäkuukausina täynnä turisteja sekä majoitusmahdollisuudet sen mukaiset. Pienistä eurooppalaisista kylistä löytyy hurmaavia erikoisuuksia, kiinnostavia majoitusvaihtoehtoja sekä kauniita junareittejä. Interrailin tarkoitus ei ole istua kuukautta junassa, vaan viettää aikaa kohteissa.

9) Panosta pakkaamiseen

Rinkka on ehkä paras tapa kuljettaa tavarat pitkällä matkalla, kun pysähdyksiä on useampia.Rinkka on ehkä paras tapa kuljettaa tavarat pitkällä matkalla, kun pysähdyksiä on useampia.

Mikään ei lannista reissumieltä tehokkaammin kuin liian painava ja vääränlainen laukku täynnä turhaa tavaraa. Suosi kevyitä vaatekertoja, satsaa vaatteisiin jotka toimivat toistensa kanssa luoden useita eri yhdistelmiä. Vältä farkkukangasta sekä muita painavia materiaaleja. Pakkaa mukaan helposti kuivuvaa, kevyttä ja pieneen tilaan meneviä vaatekappaleita. Parhaiten vaatteet pysyvät kuosissa sekä vievät vähiten tilaa kun ne rullataan kasaan. Kaikkein tärkein asusteesi ovat kengät - hyvät, todistetusti mukavat ja täydellisesti istuvat kävelykengät sekä reppuun mahtuvat kevyet sandaalit/ballerinat voivat pelastaa reissun.

Lado kaikki mukaan haluamasi tavarat lattialle pinoihin ja jos mahdollista, puolita tavaramäärä. Muista että matkan varrelta voi ostaa kertakäyttöisiä tavaroita kuten hammastahnaa, shampoota, saippuaa, partahöyliä. Vältä tuliaisten ostamista, panosta postikortteihin.

10) Junalla matkustamiseen menee aikaa

Reilillä tulee varmasti otettua nokoset junassa.Reilillä tulee varmasti otettua nokoset junassa.

Varaudu siihen, että istut junassa pitkiäkin aikoja. Matkan lisäksi voit lisätä päälle junanvaihdot, myöhästymiset, peruuntumiset ja ruuhkaiset junat jotka aiheuttavat aina lisähaasteita. Junassa voi nukkua, katsella maisemia, puhua vierustovereiden kanssa tai viettää aikaa hiljaisuudessa energiaa keräten. Kirjoja on turha raahata rinkassa ympäri Eurooppaa; suosi tabletista tai kännykästä luettavia e-kirjoja, äänikirjoja, mobiilipelejä, musiikkia. Varaa tekemistä, vaikka kuinka suunnittelisit vain nukkuvasi junissa - se on yllättävän hankalaa puuhaa ja on todennäköistä ettei näin tule tapahtumaan. Osta asemalta kevyt sudoku-lehti, pakkaa mukaan korttipakka, varaudu tyhjiin ja rentouttaviin hetkiin hektisen matkustamisen lomassa.

Lue myös: 10 vinkkiä: Junalla rantalomalle Eurooppaan?

Lue myös: 10 vinkkiä: Interraililla makumatka Eurooppaan

Lue myös: 10 vinkkiä: Interrail lasten kanssa

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 16. toukokuuta, 2016

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.