10 vinkkiä: Monipuolinen Hongkong on risteymä modernia ja vanhaa kulttuuria

Pitkään Britannian osana ollut Hongkong on nykyisin virallisesti osa Kiinaa, mutta autonomisesti toimivalla kaupungilla on mm. oma valuuttansa ja lainsäädäntönsä.

Matkailijalle reilun seitsemän miljoonan asukkaan Hongkong avautuu kiinnostavana sekoituksena itää ja länttä sekä vanhaa ja modernia kulttuuria.

Myös luonto on tässä suurkaupungissa yllättävän lähellä ja sen vesillä on mahdollista nähdä jopa uhanalaisia vaaleanpunaisia delfiinejä (Sousa chinensis).

10 vinkkiä Hongkongiin:

1) Victoria Peak

Näkymä Victoria PeakistaNäkymä Victoria Peakista

Hongkong koostuu Hongkongin saaresta sekä kaupungin manner-Kiinaan liittävästä Kowloonin niemimaasta. Kaupungin keskeisin nähtävyys on sen korkein paikka, Victoria Peak Hongkongin saaren puolella.

Reilun 500 metrin korkeudella sijaitsevalla huipulla on suuri ostoskeskus, useita ravintoloita ja mm. Madame Tussaud's -vahamuseo sekä upea näköala kaupungin ylle. Kannattaakin harkita vierailun venyttämistä auringonlaskun jälkeen, koska tuolloin alapuolella säihkyvät kaupungin miljoonat valot!

Vuorelle nousee komeiden maisemien läpi raitiovaunu, mutta sinne pääsee myös bussilla, joka kiemurtelee kapeita ja mutkaisia teitä pitkin. Paikallisilta saadun ohjeen mukaan bussimatkalla näkee enemmän kaupunkia kuin junalla.

2) Tian Tan Buddha (eli Big Buddha) ja Ngong Ping 360

Tian Tan BuddhaTian Tan Buddha

Lantaun saarella, näppärästi julkisen liikenteen saavutettavissa, sijaitsee yksi Hongkongin kirjaimellisesti suurimmista nähtävyyksistä - 34 metriä korkea, 268 rappusen nousun päässä istuva Tian Tanin buddhapatsas. Patsaalla vierailu kiipeämisineen on todellinen elämys, jota voi vielä lisätä taittamalla matka Tung Chungin MTR-asemalta lähtevällä Ngong Ping 360 -köysiradalla.

Köysirata on lähes 6 kilometriä pitkä ja se vie matkaajaa puiden ja veden yläpuolella, ja tarjoaa huikeat näköalat (tunnelmaa voi vielä korostaa valitsemalla lasipohjainen vaunu). Köysiradalta näkee hyvin myös lentokentälle sekä nouseviin ja laskeviin lentokoneisiin.

Vinkki: köysiradalla alaspäin tullessa jono voi olla pitkä, joten premium-hintainen lasipohjavaunu kannattaa valita paluumatkalle – näihin jonot ovat yleensä lyhyemmät.

3) Temple Street Night Market

Aasiassa yömarkkinoilla vierailu on aina tunnelmaltaan kiehtova kokemus.

Hongkongissa Temple Streetin alueelle sijoittuvilla, muutaman korttelinvälin täyttävillä markkinoilla tarjolla on hirmuinen määrä kaikenlaisia teknisiä härpäkkeitä, koruja, vaatteita, kännykänkuoria ja Hello Kitty -syömäpuikkoja – ja kaikkea siltä väliltä, ja tietenkin hirmuisen halvalla.

Jos haluat tassua heiluttavan, onnea tuovan kissan, täältä sellaisen saa parilla eurolla.

4) Tsim Sha Tsuin rantapromenadi ja vastarannan valot

Bruce Leen patsas Tsim Sha Tsuin rantapromenadillaBruce Leen patsas Tsim Sha Tsuin rantapromenadilla

Jokainen toimintaelokuvien ystävä tuntee Hongkongin kung fu-elokuvien mekkana.

Tsim Sha Tsuin rannalla sijaitsee Hongkongin vastine Hollywoodin Walk of Famelle. Täällä rantapromenadin kiviin on valettuna tähtiä ja kädenjälkiä mm. Jackie Chanilta ja Jet Liltä.

Vuonna 1973 traagisesti kuolleen Bruce Leen patsas on alueen kuvatuimpia kohteita. Promenadilla on suositeltavaa vierailla myös ilta-aikaan, koska sieltä on upea näkymä vastarannan valomereen pimeän tultua.

5) Sukella tunnelmaan kävellen

Kuten kaikissa kaupunkikohteissa, kannattaa myös Hongkongissa varata hetki päämäärättömään haahuiluun kaupungilla. Kaupunki on suuri, mutta siellä on helppoa ja turvallista liikkua. Lisäksi vesialueet rajoittavat liikkumista, minkä vuoksi kaupungissa ei ole kovin helppoa hukata itseään kokonaan – tunnelmaan voi heittäytyä hetkeksi ilman karttaakin.

Länsimaiselle matkaajalle joka puolella näkyvät kiinalaiset kirjoitusmerkit loistavat eksotiikkaa ja ravintoloista tulvii jännittäviä tuoksuja. Jopa ruokakauppojen hyllyjä on jännittävä tutkia, koska hyllyt notkuvat tuotteita, joista tavallisella turistilla ei ole mitään käsitystä.

6) Kowloon puisto

Keskellä miljoonakaupungin hälinää, Kowloonin puolella Tsim Sha Tsuissa sijaitsee valtava julkinen puisto, joka on puineen ja kukkasineen todellinen vehreä keidas. 13 hehtaarin kokoinen alue pitää sisällään pienen lintujärven flamingoineen ja sorsineen, museoita ja liikuntamahdollisuuksia (mm. suuri uimahalli).

Aurinkoisena päivänä puisto tarjoaa mukavan varjon, johon voi mennä viettämään hetken vaikkapa lounaseväiden kanssa. Puiston sisäänkäynnin luona voi myös ihailla paikallisia sarjakuvahahmojen patsaita Avenue of Comic Starsilla.

7) Makumatkalle ruokaparatiisiin

Idän ja lännen sulatusuunina Hongkongin ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita niin länsimaisesta kuin japanilaisestakin kulttuurista ja sekoittanut niitä ansiokkaasti perinteiseen kiinalaiseen gourmet'hen.

Tarjolla on kaikkea ja vähän enemmänkin, minkä vuoksi Hongkongia kutsutaan ruokaparatiisiksi. Yllätä siis itsesi ja maistele jännittäviä uusia makuja! Äläkä unohda paikallista dim sumia, mitä tarjolla on kaikkeen makuun.

8) Star Ferry

Hongkongin saaren ja Kowloonin niemimaan välille 1800-luvun puolella liikennöinnin aloittanut Star Ferry on ehdoton turistikokemus. Matkan voi taittaa myös metrolla, mutta historiallinen lauttamatka houkuttelee kymmeniä tuhansia matkaajia päivittäin.

Matka maksaa naurettavan vähän, mutta tarjoaa ihastuttavan tunnelman ja erityisesti illalla komean näkymän molempien rantojen värivalojen loisteeseen.

9) Kellotorni

Kowloonin puolella lähellä satamaa sijaitsee Hongkongin virallinen maamerkki, 44 metriä korkea kellotorni, joka läheisine puistoineen on yksi kaupungin kuvatuimpia kohteita.

Kolonialismin aikakauden muistomerkkinä punatiilinen kellotorni on osa historiallista Kowloon-Canton -junaradan asemaa, joka purettiin 1970-luvulla, näyttävää kellotornia lukuunottamatta.

10) Disneyland, Ocean Park ja matka Macaoon

Disneyland HongkongDisneyland Hongkong

Koko perheen huvitukseen Hongkong tarjoaa Hollywood-tunnelmaa Disneyn tyyliin. Lantaun saarella, lähellä kansainvälistä lentokenttää, sijaitsee nimittäin paikallinen Disneyland. Kiinalaisella mausteella väritetty teemapuisto on yksi maailman suosituimmista teemapuistoista noin 8 miljoonan vuosittaisen vierailijan voimin. Varaudu siis jonoihin!

Toinen koko perheen huvi- ja eläinpuisto on Hongkongin eteläosassa sijaitseva, valtavan kokoinen Ocean Park, jossa vuoristoratojen lisäksi voi ihailla mm. pandakarhuja.

Aikuisempaan makuun suunnattua huvittelua kaipaava voi myös pistäytyä Macaon kasinoissa, minne Hongkongista tehdään mm. päivän laivaretkiä.

Milloin mennä Hongkongiin?

Hongkongissa voi vierailla ympäri vuoden, mutta kaupunkilomailun kannalta miellyttävimpiä kuukausia ovat viileämmät kuukaudet lokakuusta joulukuuhun sekä keväällä. Keskitalvella kannattaa mukaan kuitenkin pakata myös pitkähihaista, sillä Hongkongissa usein tuulee viileästi. Juhlapyhiä kannattaa vältellä, koska silloin muutenkin korkeat hotellihinnat nousevat pilviin.

Miksi mennä Hongkongiin?

Monipuolinen Hongkong on kiehtova sekoitus itää ja länttä, ja se toimii myös porttina manner-Kiinaan. Turvallinen ja siisti kaupunki ottaa vierailijansa ystävällisesti vastaan ja kaikki, julkista liikennettä myöten, toimii ihailtavan tehokkaasti.

Lennot Hongkongiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Hongkong


Julkaistu 18. helmikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.