10 vinkkiä: Helsinki – Kotimainen helmi Itämeren rannalla

Suomen pääkaupunkiseudulla asuu yli miljoona asukasta, joista varsinaisia helsinkiläisiä on reilu puoli miljoonaa. Itämeren rannalla sijaitseva Helsinki on tunnettu mereltä puhaltavasta tuulestaan ja muuta Suomea hektisemmästä elämänrytmistään. Kaiken kiireen keskellä Helsingissä kannattaa kuitenkin välillä pysähtyä katselemaan ympärilleen, sillä monipuolisesta pääkaupungistamme voi löytää paljon kaunista. 1800-luvulla tulipalossa tuhoutuneessa Helsingissä ei ole monen muun eurooppalaisen pääkaupungin tapaan varsinaista ”vanhaa kaupunkia”, mutta keskusta-alueella kulkiessaan on suositeltavaa nostaa katsettaan välillä myös ylöspäin – vanhojen kivirakennusten seiniltä löytää mielenkiintoisia yksityiskohtia!

10 vinkkiä Helsinkiin:

1) Suomenlinnan merilinnoitus

SuomenlinnaSuomenlinna

Helsingin tärkein nähtävyys on kaupungin edustalla sijaitseva, UNESCO:n maailmanperintökohteeksi valittu Suomenlinnan merilinnoitus. Viehättävä saari on etenkin kesäisin helsinkiläisten suosiossa, jolloin Suomenlinnan viheriöt täyttyvät vierailijoista eväskoreineen. Runsaasti kulttuurielämyksiä tarjoava Suomenlinna huokuu historiaa, sen pimeissä luolastoissa on mahdollisuus seikkailuun ja rantatörmä on varmaankin Helsingin paras paikka lennättää leijaa. Kustaanmiekassa voi ihailla valtavia, kuin kosketusetäisyydeltä ohi lipuvia risteilyaluksia. Suomenlinnaan pääsee näppärästi ja edullisesti Kauppatorilta Helsingin sisäisen liikenteen lautalla. Lauttamatka saarelle kestää noin vartin, mutta vierailuun kannattaa varata kokonainen päivä. Tiesitkö muuten, ettei Suomenlinna ole pelkkä museosaari: siellä asustaa vajaa tuhat vakituista asukasta.

2) Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarhaKorkeasaaren eläintarha

Vuonna 1889 perustettu Korkeasaaren eläintarha on söpöine eläimineen kiehtova vierailukohde ympäri vuoden, eikä sitä kannata vierastaa talviseenkaan aikaan. Talvisin vierailijoita on vähemmän, mutta useat eläimet ovat viileässä aktiivisempia kuin kuumina kesäpäivinä. Kesäisin Korkeasaari toimii myös mukavan puistomaisena retkikohteena, jonka kallioille voi istahtaa eväsretkelle. Talvisin Korkeasaareen vievän kävelysillan päähän pääsee bussilla, kesäisin matkan voi taittaa myös Kauppatorilta liikennöivällä lautalla.

3) Linnanmäen huvipuisto ja SeaLife

LinnanmäkiLinnanmäki

Linnanmäki -tai kotoisammin Lintsi- tarjoaa kesäisin vauhdin hurmaa yli miljoonalle kävijälle. Vuonna 2015 65 vuotta täyttäneeseen huvipuistoon on vapaa pääsy, mikä houkuttelee myös niitä kävijöitä, jotka eivät ole kiinnostuneita hyppäämään historiallisen vuoristoradan, Linnunradan tai Ukon kyytiin. Talvisin varsinainen huvipuisto on suljettu, mutta alueella sijaitseva SeaLife tarjoaa mahdollisuuden vierailla haiden ja rauskujen maailmassa. Peacock-teatterissa näytetään puolestaan Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistoa.

4) Eloisat ulkoilmatapahtumat

Helsingin tuomiokirkko valistuna LUX Helsinki -valofestareillaHelsingin tuomiokirkko valistuna LUX Helsinki -valofestareilla

Kesäisin Helsinki herää eloon ja erilaisia tapahtumia putkahtaa vastaan lähes joka nurkalla: huippusuosittuna Ravintolapäivänä erilaisia herkkuja voi maistella ympäri kaupunkia ja Siivouspäivänä taas puistot ja tienvierustat täyttyvät värikkäistä kirpputoreista. Kesäkuinen Helsinki-päivä huipentuu ilmaiskonsertteihin, musiikkifestivaaleista suurimmat Tuska ja Flow Festival sijoittuvat heinä-elokuulle ja tunnetuin kulttuuritapahtuma Helsingin Juhlaviikot sekä Taiteiden yö loppukesälle. Näiden lisäksi ympäri vuoden järjestetään erilaisia kaupunginosatapahtumia, jotka kutsuvat ihmisiä yhteen niin urheilun, ruoan, musiikin kuin muidenkin taiteiden voimin.

5) Kulttuuria opperasta rock-klubeihin

MusiikkitaloMusiikkitalo

Kesäisten ulkoilmatapahtumien lisäksi Helsinki tarjoaa valtavasti näkemistä ja kokemista myös sisätiloissa. Lukuisat teatterit, Helsingin kaupunginteatteri etunenässä, tuovat näyttämöille kotimaisten näyttelijöiden kerman, Oopperassa henki lähes salpautuu upean musiikin ja baletin äärellä ja Musiikkitalossa voi kuunnella maamme suurimpia sinfoniaorkestereita. Populaarimman kulttuurin ystäville suuria konsertteja järjestetään jäähalleilla ja Olympiastadionilla sekä lukuisilla pienemmillä rock-klubeilla, joista tunnetuin on Kampissa sijaitseva Tavastia. Syksyisin elokuvaväkeä hemmotellaan Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin voimin, joka valtaa reiluksi viikoksi kaupungin elokuvateatterit.

6) Hiljenny kirkoissa

Uspenskin katedraaliUspenskin katedraali

Helsingin näyttävin maamerkki on ”se valkoinen kirkko” eli Senaatintorin laidalla seisova tuomiokirkko. Sisältä hyvin pelkistetty kirkko tarjoaa jyrkkine portaineen hengähdyshetken kaupunkikierroksella. Toinen suosittu vierailukohde on Katajanokalla sijaitseva ortodoksinen Uspenskin katedraali kultaisine sipulikupoleineen. Hyvin erilaista arkkitehtuuria edustaa puolestaan Etu-Töölössä sijaitseva, peruskallioon louhittu Temppeliaukion kirkko, joka on akustisten ominaisuuksiensa vuoksi myös suosittu konserttipaikka. Harmaagraniittinen Kallion kirkko hallitsee kaupunginosaansa sen korkeimmalla paikalla ja on jykevyydessään näyttävä vierailukohde.

7) Matkaa menneisyyteen museoissa

KiasmaKiasma

Seurasaaren ulkomuseon lisäksi tunnetuimpia museoita ovat taidemuseot, klassisen taiteen Ateneum suoraan rautatieaseman edessä sekä modernin taiteen Kiasma Eduskuntataloa vastapäätä. Kiasman edessä seisoo myös yksi kaupungin kuvatuimmista patsaista, Aimo Tukiaisen veistämä marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas. Kiasmasta Mannerheimintietä pohjoiseen sijaitsee Kansallismuseo, jossa esillä on Suomen historiaa kivikaudelta tähän päivään. Eduskuntatalon läheisyydessä voi vierailla myös Luonnontieteellisessä museossa ja tekniikasta kiinnostuneet Kulttuurikeskus Korjaamolla Ratikkamuseossa. Ilmailusta kiinnostuneiden kannattaa puolestaan vierailla historiallisella Malmin lentoasemalla, joka on valittu Euroopan uhanalaisimpien kulttuuriperintökohteiden joukkoon (Europa Nostra).

8) Tempaudu toimintaan toreilla

Hietalahden halliHietalahden halli

Varo varastelevia lokkeja Kauppatorilla! Kesäisin elämää sykkivä Kauppatori on täynnä tulevia ja meneviä matkalaisia. Torin kojuissa myydään tuoreita kasviksia ja kalaa, ja torin laidalta lähtee niin Suomenlinnan ja Korkeasaaren lauttoja kuin myös saaristoristeilyjä. Torin läheisyydessä voi myös vierailla kauniissa Vanhassa kauppahallissa. Hietalahden torilla villitsee erityisesti viikonloppuisin legendaariseksi muodostunut kirpputori. Torin laidalla sijaitsee Hietalahden halli, jossa on perinteisten kauppiaiden lisäksi myös ravintoloita. Perinteisten torien lisäksi Kampin kauppakeskuksen edustalla sijaitsevalla Narinkkatorilla järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia.

9) Virkisty puistojen vehreydessä

KaivopuistoKaivopuisto

Tunnetuin Helsingin puistoista on Mannerheimintieltä Kauppatorille kulkeva Esplanadin puisto. Puiston keskellä sijaitsee J.L. Runebergin patsas ja Kauppatorin puoleista päätä puolestaan hallitsee Havis Amandan kuuluisa patsas suihkulähteineen. Rautatieaseman pohjoispuolelta alkaa Töölönlahden kaunis puistoalue, jossa suosittu kävelytie kiertää lahden ympäri. Aseman itäpuolella puolestaan sijaitsee Kaisaniemen puisto, jossa voi vierailla myös Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Hietaniemessä, kaupungin länsipuolella, on kaupungin kuuluisin uimaranta sekä hautausmaa, jossa lepäävät mm. suurin osa edesmenneistä presidenteistä sekä lukuisat taiteilijat. Kaupungin eteläisimmässä osassa on vielä komea Kaivopuisto, suosittu ulkoilualue, joka on tunnettu erityisesti vappujuhlistaan.

10) Suuntaa saaristoon

Kaunis saaristomaisema Helsingin edustallaKaunis saaristomaisema Helsingin edustalla

Helsingissä ollaan meren äärellä -sen huomaa kesälläkin vilvoittavasta merituulesta- eikä lähistön saaria voi unohtaa. Kauppatorilta voi hypätä saaristoristeilyn kyytiin, joka tarjoaa leppoisan kierroksen Helsingin edustalla. Moniin ulkoilusaariin on myös oma lauttayhteytensä. Esimerkiksi Pihlajasaaren kuuluisille uimarannoille on lautalla vain vajaan puolen tunnin matka. Entinen miinanraivaussaari Lonna on myös nykyisin avoinna vierailijoille.

Teksti: Päivi Laajalahti, Asterion | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Helsinki


Julkaistu 29. helmikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.