10 vinkkiä: Saarihyppelyä sadunhohtoisella Havaijilla

Romanttisten elokuvien myötä Havaijista on kasvanut lähes synonyymi paratiisille. Kukapa ei olisi joskus haaveillut noille Tyynenmeren saarille matkaamisesta, värikkäiden cocktailien kippistelystä huojuvien palmujen katveessa ja lei kaulassa auringonlaskua katsellen?

Havaiji koostuu useasta saaresta. Niistä keskeisin on Oahu, jonka pääkaupunkiin Honoluluun suurin osa saarten ulkopuolelta tulevista lennoista saapuu. Oahua kutsutaankin nimellä “The Gathering Place”, koska se kerää niin ulkoisilta kuin sisäisiltäkin lennoilta saapuvat matkaajat kainaloonsa.

Havaijilla ei kuitenkaan kannata jäädä pelkästään Oahulle, koska ne elokuvista tutut paratiisit lopulta sijaitsevat jossain ihan muualla. Kannattaa myös muistaa, että romanttisia auringonlaskujakin keskeisemmässä asemassa Havaijilla on saarten käsittämättömän upea ja monipuolinen luonto, joka kutsuu retkeilemään.

Onneksi saarihyppely on Havaijilla helppoa: saarten välillä toimii vilkas lentoliikenne eikä matka saarelta toiselle ole pitkä. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi Hawaiian Airlines laskuttaa ylimääräistä matkatavaroista. Käsimatkatavaroilla pärjää kuitenkin tässä ilmastossa pitkälle ja varsinaisen matkalaukun voi jättää säilöön Oahulle.

10 vinkkiä Havaijille

1) Turistikeskukset Honolulu ja Waikiki (Oahu)

Waikikin kuuluisalla rannalla riittää vilinää.Waikikin kuuluisalla rannalla riittää vilinää.

Pääsaari Oahulla turistimeno keskittyy pääkaupunki Honolulun kupeessa sijaitsevalle Waikikille, missä sijaitsevat keskeiset hotellit, ravintolat ja ostosparatiisit. Rauhallista paratiisia odottava voi kuitenkin pettyä, sillä Honolulu on valtaisa suurkaupunki, eikä Waikikin kuuluisalta rannalta helposti löydy omaa rauhallista soppea paratiisista nautiskeluun. Ruuhkaisimpina päivinä rannalle hyvä jos mahtuu.

Honolulun ja Waikikin tuntumassa sijaitsevat hotellit ovat kalliita ja keskihintaisista puolestaan jää puuttumaan paratiisin maku. Romanttista paratiisia kaipaavan kannattaakin suunnata pääkaupungista vähän syrjemmälle tai peräti toisille saarille.

Honolulun tuntumassa sijaitsee kuuluisa Pearl Harbor, jonne Japani hyökkäsi Toisen maailmansodan aikaan. Sotahistorian havinasta pitäville se on Oahulla ehdoton vierailukohde.

2) Isojen aaltojen North Shore (Oahu)

Ammattilaissurffaaja Kalani Chapman näyttää, miten Oahun tyrskyt otetaan haltuun.Ammattilaissurffaaja Kalani Chapman näyttää, miten Oahun tyrskyt otetaan haltuun.

Julkinen liikenne kattaa Oahulla näppärästi koko saaren, joten autoilua karsastavatkin voivat hypätä bussin kyytiin ja suunnata Waikikilta tutkimaan saaren muita osia. North Shorella meno on pääkaupunkia leppoisampaa ja siellä valikoimassa on huima määrä aktiiviharrastusmahdollisuuksia, joista mahtavat surffiaallot tietenkin kuuluisimpia. North Shorella Dillinghamin lentokentän vieressä muuten sijaitsee myös se hiekkaranta, jolle Lost -tv-sarjan lentokone tippui.

Herkkusuiden ei kannata jättää kokeilematta maailmankuulua Matsumoton Shave Icea, jota voi käydä maistamassa Haleiwan kylässä. Putiikki on pieni, mutta sitä ei voi olla huomaamatta, sillä näistä sateenkaaren värisistä herkuista nauttijoita on liikkeen edusta ja läheinen puisto puolillaan.

3) Upea Na Palin rannikko (Kauai)

Na Palin rannikko Kauain saarella.Na Palin rannikko Kauain saarella.

Havaijin kauneimmaksi saareksi valittu Kauai, ”puutarhasaari”, tuntuu Honolulun hulinan jälkeen todelliselta paratiisilta. Kauailla liikenne on Oahua rauhallisempaa eikä teitäkään saarella ole paljoa. Liikkumiseen kannattaakin vuokrata auto jo lentokentältä, jotta saaren nähtävyyksiin pääsee helpoiten käsiksi. Toki valmiita retkiäkin on tarjolla runsaasti.

Jurassic Park -elokuvien Isla Nublarina nähty, yhdeksi maailman kauneimmista paikoista nimetty Na Palin rannikko sijaitsee Kauain pohjoisosassa, eikä sinne pääse tietä pitkin. Ainoa tapa päästä ihailemaan tätä upeaa luonnonnäytelmää on lentää sinne helikopterin kyydissä tai käydä veneristeilyllä.

4) Luonnonystävän paratiisi (Kauai)

Tunnels Beach Kauai-saaren pohjoispuolella.Tunnels Beach Kauai-saaren pohjoispuolella.

Kauailla kaunis luonto on lähellä ja saarella voi joka puolella irrallaan vipeltävien kanojen ja kukkojen (hotellillakin voi kukko kiekaista aamuherätyksen) lisäksi nähdä esimerkiksi maailman harvinaisimpia, Havaijille endeemisiä nene-hanhia. Nämä kauniit linnut saattavat tepastella kaikessa rauhassa näköalapaikkojen parkkialueilla, mutta turistien pitää muistaa olla syöttämättä tätä sukupuuton kynnykseltä toipuvaa lajia.

Ryhävalaat vaeltavat viettämään talvea Havaijin vesille joulukuussa ja sukeltelevat saarten ympäristössä huhtikuuhun saakka. Kauailla näitä valtavia eläimiä voi nähdä luonnollisessa ympäristössään useiden järjestettyjen valasretkien kautta, mutta jopa suoraan rannalta katselemalla!

5) Hulppea Waimea Canyon (Kauai)

Waimea CanyonWaimea Canyon

Tyynenmeren alueen Grand Canyoniksi nimitetty Waimea Canyon on arizonalaista serkkuaan kompaktimpi mutta silti vaikuttava näky. Waimea ei aivan Grand Canyonin tapaan salpaa henkeä, mutta käsittämättömän kaunis tämä punaista maaperää kasvillisuuden vehreyden keskellä hehkuva kanjoni on. Waimea Canyonia voi ihailla kanjonin reunalla kulkevan autotien varrella sijaitsevilta näköalapaikoilta tai helikopterilennolta, mutta kanjoniin voi tehdä myös monentasoisia vaelluksia. Kannattaa kuitenkin varatua siihen, että kuumuus voi yllättää!

6) Jännittävä Hawaii Volcanoes Natural Park (Big Island)

Volcanoes National Park Big Islandilla.Volcanoes National Park Big Islandilla.

Havaijin suurimmalla saarella eli Big Islandilla sijaitsevat saariryhmän aktiivisimmat tulivuoret. Punaisena valuvaa laavaa ei tosin ihan noin vain pääse näkemään, mutta saaren eteläosassa sijaitseva Hawaii Volcanoes National Park on se paikka, missä aktiivisia tulivuoria pääsee lähimmäksi.

Aktiivisen Kilauea-kraaterin pöhinän pääsee näkemään kansallispuiston Observatorion näköalatasanteelta ja lähikosketukseen tulivuoritunnelmaa pääsee jalkautumalla autokyydistä ja kiertämällä vajaan 10 kilometrin mittaisen polun Kilauea Ikin kraaterissa. Polku matkaa kraaterin reunaa ja lopulta ylittää uinuvan kraaterin. Retki on jännittävä, sillä maan sisästä hehkuva kuumuus tuntuu kengänpohjien läpi ja matkan varrella näkee koloja, joista huokuu tulikuumaa ilmaa ja savua.

7) Mauna Kean tähtiobservatorio (Big Island)

Lumoava tähtiloisto Mauna Kean tähtiobservatoriolla.Lumoava tähtiloisto Mauna Kean tähtiobservatoriolla.

Big Islandin keskeltä halkaisevan Saddle Roadin keskivaiheilta vie tie Mauna Kealle, Havaijin korkeimmalle tulivuorelle, jolla sijaitsee maailmankuulu tähtiobservatorio. Mauna Kealle kannattaa ajella hieman ennen auringonlaskua, jotta ehtii nähdä vuoriston valoisaan aikaan ja ihailla auringonlaskua ennen varsinaista illan ohjelmaa: käsittämättömän upeaa tähtitaivasta.

Yli neljän kilometrin korkeudessa sijaitsevan Mauna Kean huipulle pääsee vain opastetuilla retkillä, mutta omalla vuokra-autollakin voi nousta hieman vajaan kolmen kilometrin korkeuteen infokeskukseen. Siellä vierailijat pääsevät iltaisin kurkistamaan tähtikaukoputkiin ja ilman ohuuden ja valosaasteen vähyyden vuoksi näkemään enemmän tähtiä kuin missään koskaan. Ohut ilma saa muuten myös helposti hengästymään!

Mauna Kean retkelle kannattaa varustautua lämpimillä vaatteilla: vaikka meren rannalla lämpötila hipoisikin kolmeakymmentä, vuorella se tipahtaa auringonlaskun jälkeen nollan alapuolelle. Elämys on huikea ja paluu rannikon trooppiseen kuumuuteen pakkasrajalta on epätodelliselta tuntuva kokemus.

8) Eksoottisen luonnon Haleakala National Park (Maui)

Laskeva aurinko värjää taivaan uskomattoman kauniiksi Haleakalan kansallispuistossa.Laskeva aurinko värjää taivaan uskomattoman kauniiksi Haleakalan kansallispuistossa.

Havaijin toiseksi suurimman saaren Mauin korkein kohta on kolmen kilometrin korkeuteen nouseva, uinuva Haleakala-tulivuori. Sen ympärillä sijaitseva kansallispuisto on ehdoton kohde käydä ihailemassa joko auringonnousua tai -laskua, tai vaikkapa molempia. Kansallispuistoon järjestetään myös monentasoisia vaellusretkiä, joilla eksoottista ja uhanalaista luontoa pääsee ihailemaan lähempää.

Kansallispuiston alue on suuri ja retket sinne kannattaa suunnitella jo etukäteen. Tarjolla on lyhyistä luontoretkistä kokonaisiin päiväretkiin ja useamman päivän vaelluksiin. Muista myös ottaa vuoristoon lämmintä vaatetta mukaan!

9) Kauniiden maisemien Hana Highway (Maui)

Hana Highway kulkee myös Keanae Peninsulan ohi. Maisemat ovat upeat koko matkan Kahuluista Hanaan saakka.Hana Highway kulkee myös Keanae Peninsulan ohi. Maisemat ovat upeat koko matkan Kahuluista Hanaan saakka.

Mauin pääkaupunki Kahuluista alkava ja saaren pohjois- ja itäosan kiertävä Hana Highway kulkee läpi kuvankauniiden maisemien. Tien ajaminen Hanaan on yksi Mauin suosituimpia aktiviteetteja, minkä vuoksi matkalle kannattaa lähteä aikaisin aamulla välttääkseen isoimmat ruuhkat. Tie on kapea ja mutkainen, minkä vuoksi matkaan on varattava reilusti aikaa.

Hana Highwayn varrella on useita vesiputouksia (tunnetuin Wailua Falls), hiekkarantoja ja rikkonaisen rannikon muodostamia näköalapaikkoja. Hanan kaupungin jälkeen pulahtamassa voi käydä ihastuttavassa luonnonmuodostumassa nimeltä Seven Sacred Pools of Oheo.

10) Pieni ja monipuolinen Lanai

Myös Lanaissa pääsee surfaamaan!Myös Lanaissa pääsee surfaamaan!

Pienelle Lanain saarelle pääsee saarten sisäisen lennon lisäksi lautalla läheiseltä Mauin saarelta. Saarta kutsutaan ”ananassaareksi” sen ananasplantaasien värittämän historian vuoksi. Nykyisin turismista elinkeinonsa saava saari eroaa rauhallisuudellaan ja luonnonläheisyydellään suurempien saarten hulinasta.

Lanai tarjoaa luksushotelliensa lisäksi mahdollisuuksia vesiurheiluun kuten snorklaukseen ja sukellukseen, eikä kannata unohtaa vierailua yhdellä Havaijin parhaista hiekkarannoista eli Hulopoe Beachilla. Pohjoisella Shipwreck Beachilla puolestaan pääsee ihailemaan Toisen maailmansodan aikaista haaksirikkoutunutta alusta. Saaren länsipuolella sijaitseva Garden of the Gods -ylänkö häikäisee punaisuudellaan, mutta siellä liikkumiseen kannattaa varata nelivetoinen auto.

Milloin mennä Havaijille?

Sään suhteen Havaiji on täydellinen matkakohde ympäri vuoden, sillä lämpötila pysyy suhteellisen tasaisena aina. Kesäisin lämpötila on hieman korkeampi kuin talvella, mikä tekee säästä aktiiviharrastamisen kannalta jopa tukalan kuuman. Talvisin saarilla sataa enemmän kuin kesällä, mutta vuoristoisten saarten sisäisten mikroilmastojen erot voivat olla huomattavia: esimerkiksi Big Islandilla Hilon puoli saaresta on kostea ja tuulinen, Konan puoli aurinkoisempi ja vähäsateisempi.

Talvi on parasta aikaa valaiden bongailuun ja surffaukseen, mutta joulu-tammikuun sesonkiaikaan hinnat saattavat olla jopa kaksikertaiset kuin hiljaisempien kevät- tai syksykuukausien aikana. Sesonki alkaa hieman hiipua huhtikuun tietämillä, mutta kesäkuukausina kesä-elokuussa koulujen loma-aikaan turistit valtaavat jälleen saaret. Hiljaisinta ja edullisinta on loka-marraskuussa.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Havaiji


Julkaistu 12. syyskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.