Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Hampuri – kiehtova hansakaupunki

Ylväs ja vapaa hansakaupunki on maineensa ansainnut – Hampuria, Saksan toiseksi suurinta kaupunkia ja suurinta satamaa, pidetään maan porttina muualle maailmaan. Elbe-joen rannoille levittäytyvä kaupunki on laajentunut yli aikojen saatossa yli neljän miljoonan asukkaan metropoliksi, jossa ei nähtävä ainakaan lopu kesken.

Hampuri on mielenkiintoinen yhdistelmä kansainvälisyyttä, itsenäisyyttä, nykyaikaa ja historiaa. Siitä tuli kauppiaiden hansakaupunki jo vuonna 1241, ja vuosisatoja myöhemmin miljoonat ihmiset kulkivat sen kautta kohti Uutta maailmaa, Amerikan mannerta. Nykyisin Hampuri on Rotterdamin jälkeen Euroopan toiseksi suurin satama ja Saksan tärkeimpiä mediakeskuksia. Suuri osa Hampurista tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, mutta kauppiaiden keskus on hiljalleen palannut kohti entistä loistoaan.

10 vinkkiä Hampuriin:

1) Kaupungintalo

KaupungintaloKaupungintalo

Hampurin kenties tunnetuin nähtävyys on upea kaupungintalo (Rathaus). Hiekkakivestä uusrenessanssin ihanteiden mukaiseen tyyliin rakennettu arkkitehtuurin taidonnäyte valmistui vuonna 1897. Sisälle pääsee pientä pääsymaksua vastaan ihastelemaan upeita saleja ja käytäviä. Erityisesti Feenikssali, Senaatin istuntosali ja Suuri tanssisali ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia! Kaupungintalossa on kaiken kaikkiaan peräti 647 huonetta. Kesäisin ihmiset kerääntyvät kaupungintalon edustan aukiolle (Rathausmarkt) seuraamaan erilaisia yleisötapahtumia.

2) Pyhän Nikolain kirkko

Pyhän Nikolain kirkon torniPyhän Nikolain kirkon torni

Pyhän Nikolain kirkko on nykyisin raunioina, mutta näky on silti vaikuttava. Kaikki Hampurin viisi merkittävintä kirkkoa kärsivät vaurioita maailmansodan pommituksissa, mutta Nikolain kirkko on niistä ainoa, jota ei kunnostettu sodan jälkeen. Siitä tuli tuhon synkkä muistomerkki. Upeita valokuvia kaupungista saa nousemalla hissikyydillä kirkon kellotornin korkeuksiin (pääsymaksullinen).

3) Miniatur Wunderland

Miniatur WunderlandMiniatur Wunderland

Miniatur Wunderland on nähtävyys, joka jää helposti huomiotta. Maailman laajimman pienoisrautatien maisemiin lukeutuu mm. osia Hampurista, Alpeilta ja Amerikan villistä lännestä. Kyse ei ole pelkästään lasten suosikkikohteesta, vaan myös aikuiset nauttivat takuulla Miniatur Wunderlandin mielenkiintoisesta tarjonnasta. Pääsyliput kannattaa ostaa etukäteen, sillä ovella voi päivästä riippuen olla pitkäkin jono.

4) Sankt Pauli ja Reeperbahn

Kuvassa kuuluisa Grosse Freiheit 36, jossa The Beatles soitti uransa alkupuolella.Kuvassa kuuluisa Grosse Freiheit 36, jossa The Beatles soitti uransa alkupuolella.

Sankt Pauli ja Reeperbahn tulevat monelle ensimmäisenä mieleen Hampurista. Reeperbahn onkin yksi maailman tunnetuimmista punaisten lyhtyjen alueesta, jonne useimmat matkailijat suuntaavat paitsi astetta erikoisemmille ostoksille myös ravintolaillalliselle, teatteriesityksiin tai musikaaleihin. Alue on suhteellisen turvallinen, mutta erityisesti myöhään illalla on hyvä olla varuillaan, sillä Reeperbahn on kuuluisa myös katutappeluistaan ja muusta rähinästä. Sankt Paulin kaupunginosa on kulttuurien kohtaamispaikka ja monien tarinoiden syntysija, jossa riittää tutkittavaa. Jalkapallofanien kannattaa ostaa liput F.C. St. Paulin kotiotteluihin, joista ei tunnelmaa puutu! Beatles-fanit sen sijaan riemastuvat yhtyeen mukaan nimetystä aukiosta ja muistomerkistä sekä alueen klubeista, joissa legendaarinen nelikko aikoinaan aloitteli uraansa.

5) Satama-alue

Satama-alue Satama-alue

Satama-alueen tienoilla tapahtuu aina jotakin. Landungsbrücken on Hampurin kenties vilkkainta aluetta. Turisteja kiinnostavat siellä erityisesti opastetut veneajelut, jotka kestävät tunnin ajan. Myös laivamuseot ja legendaarisen maineen saavuttaneet sunnuntaimarkkinat ovat kokemuksia, joita ei kannata jättää välistä. Lähistöllä kohoaa maailman laajin varastorakennuskompleksi, jo vuonna 1883 rakennettu Speicherstadt, josta osa on edelleen varastokäytössä, osa taas yksityisasuntoina ja liikkeinä. Speicherstadtin tunnetuimpia käyntikohteita ovat Miniatur Wunderland ja Hamburg Dungeon. Viereen rakentuu upean futuristinen HafenCity, Euroopan suurin kaupunkirakennushanke. Siellä kannattaa suunnata käymään ainakin hienossa merenkulkumuseossa.

6) Sankt Michaelisin kirkko

Sankt Michaelisin kirkkoSankt Michaelisin kirkko

Hampurin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuu Sankt Michaelisin kirkko. 1700-luvun lopulla rakennettu palvontapaikka on sikäli erikoinen, että toisin kuin useimmat kaupungin kirkot, se rakennettiin alun perin luterilaiseksi kirkoksi. 132 metrin korkeuteen kurkottava barokkityylinen kellotorni on Hampurin näkyvimpiä maamerkkejä. Se – kuten suurin osa kirkkoakin – on rakennettu uudestaan toisen maailmansodan pommitusten tuhojen jäljiltä. Tornista avautuu hieno näkymä kaupungin ylle, ja sen kello on lajissaan Saksan suurin. Säveltäjä Johannes Brahms kastettiin Michaelisin kirkossa vuonna 1833. Kirkon sisällä tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat 1700-luvun italialaista tyyliä edustava kastemalja sekä upea marmorinen alttari. Kryptassa pidetään jumalanpalveluksia sekä konsertteja.

7) Jungfernstieg

JungfernstiegJungfernstieg

Jungfernstieg on saanut nimensä paikallisten perheiden vanhasta tavasta saapua sinne sunnuntaikävelylle esittelemään samalla naimattomia tyttäriään (saksaksi Jungfern). Nykyisinkin se on kaupungin kaunein ja tunnetuin bulevardi – paikalliset tapaavat toisiaan Binnenalsterin kanava-altaan rannoilla ja shoppailevat kadun suurissa tavarataloissa ja erikoisliikkeissä.

8) Bergedorf

Bergedorf oli aikoinaan itsenäinen kaupunkikeskus, mutta se on nyttemmin sulautunut yhdeksi Hampurin kaupunginosaksi. Sitä kutsutaan osin maaseutumaisen ympäristönsä vuoksi toisinaan Hampurin puutarhaksi. Kaupunginosan nähtävyyksiä ovat mm. vuonna 1912 rakennettu observatorio, ostoskadut sekä museona toimiva Bergedorfin linna, paikallisten suosima häidenviettopaikka.

9) Kunsthalle

KunsthalleKunsthalle

Kunsthalle, kaupungin taidemuseo, kätkeytyy upeaan barokkityyliseen rakennukseen. Sen parasta antia on tunnettu 1800-luvun saksalaisen kuvataiteen kokoelma, jonka joukosta löytyy mm. Max Liebermannin ja Adolf Menzelin töitä. Huom! Museo on maanantaisin suljettu.

10) Käy konserteissa ja tapahtumissa

LaeiszhalleLaeiszhalle

Hampurin musiikkitarjonta on jopa maailman mittakaavassa tasokasta ja kattavaa. Oopperaa ja klassista musiikkia kannattaa käydä kuuntelemassa kaupunginoopperassa ja Laeiszhallessa. Myös teatteri- ja musikaalitarjontaa löytyy pilvin pimein, mutta esitykset ovat lähes poikkeuksetta saksan kielellä. Hamburger Dom tarjoaa etenkin kesäisin huvipuistotoimintaa, pelejä, paikallista ruokaa ja tapahtumia.

Milloin ja miten mennä?

Hampuriin kannattaa yleensä matkustaa kesäaikaan. Poikkeuksen muodostavat perisaksalaiset joulumarkkinat ja uusivuosi, jolloin kaupunki herää eloon talven keskellä. Helpoin tapa päästä perille on kulkea lentokoneella, mutta Suomesta Saksaan pääsee mukavasti myös lautalla ja junalla tai bussilla Ruotsin ja Tanskan kautta.

Lennot Hampuriin löydät Napsun lentohaulla.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Hampuri


Julkaistu 1. huhtikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.