10 vinkkiä: Aktiivisempi Gran Canaria

Välillä unohdetaan, että Gran Canaria on paljon muutakin kuin tuttu ja turvallinen Puerto Rico ja Playa del Inglés. Vaikka Gran Canarian saari ei ole suuri, se on monipuolinen. Gran Canarian pääkaupungissa Las Palmasissa voi nauttia teattereista, museoista ja konserteista, vilkkaasta yöelämästä sekä tasokkaista ravintoloista.

Luontoa rakastavalle lomailijalle löytyy paljon koettavaa saaren keskiosasta, patikointi- ja kiipeilyretkien muodossa. Saaren eteläosassa onnistuu vesiurheilulajit ja auringonotto. Tehtävää, nähtävää ja aurinkoa siis riittää!

10 vinkkiä Gran Canarialle

1) Church of San Juan Bautista

Church of San Juan Bautista, ArucasChurch of San Juan Bautista, Arucas

Pienessä Arucasin kaupungissa, Gran Canarian pohjoisosassa, Arucasin Katedraalina tunnettu San Juanin kirkko on 1900-luvun alussa Manuel Vega i Marchin suunnittelema. Katedraali edustaa uusgoottista tyyliä ja se avattiin vuonna 1917 rakentamisen jatkuessa aina vuoteen 1977 asti. Kirkossa on useita paikallisen maalarin Cristobal Hernandez de Quintanon töitä.

Arucasin kaupungissa on myös muita arkkitehtuurisesti merkittäviä rakennuksia, kuten vuonna 1875 rakennettu kaupungintalo sekä sittemmin ostoskeskukseksi muutettu markkinakeskus. Vastapainona näille Arucasista löytyy kasvitieteellinen puutarha Jardín de la Marquesa.

2) Dyynit

DyynitDyynit

Etelästä Playa del Inglésin ja Maspalomasin välistä löytyvät Gran Canarian kuuluisat dyynit. Päivä dyynien seassa sopii niin auringonpalvojille kuin lapsiperheille. Turistien suosioon on noussut 17 kilometrin kävely rantaa pitkin Playa del Inglésin ja Maspalomasin välillä. Tuolle matkalle osuu useampikin nudistien suosiossa oleva ranta, joten paljaita peppukannikoita ei kannata säikähtää.

Rannalla on muutaman sadan metrin välein kioskeja, jotka on numeroitu 1-7; 1 on lähimpänä Maspalomaisa, 7 Playa del Inglésiä. Rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja. Voit myös kävellä hieman kauemmaksi rannasta ja löytää tuulelta suojaavia kivimuodostelmia ja nauttia päivästä niiden suojassa.

3) Roque Nublo

Roque NubloRoque Nublo

Gran Canarian toiseksi korkein huippu Roque Nublo, pilvikivi, on saanut nimensä tavastaan piiloutua pilvien sekaan. Tämä vapaasti seisova kivi nousee 1813 metriä merenpinnan yläpuolelle. Roque Nubloa suojellaan luonnonmuistomerkkinä, mutta sen luo pääsee helposti monesta suunnasta opastetuilla reiteillä.

Vettä kannattaa varata mukaan runsaasti, sillä vain patikointipolun alkupäästä löytyy kioski. Kioskilta polkua pitkin ylös kivelle on noin puolentunnin matka. Polku on osittain hieman vaikeakulkuista, joten hyvät kengät ovat tarpeen. Reitti kuitenkin soveltuu myös lasten kanssa patikointiin.

4) Puerto de las Nieves

Puerto de las NievesPuerto de las Nieves

Pohjoisrannikolla sijaitseva idyllinen satamakaupunki Puerto de las Nieves tarjoaa hyvää ohjelmaa yhdelle lomapäivälle. Lähdet sitten lautalla päiväksi Teneriffalle, ostoksille pääkadun varrella oleviin pikkuputiikeihin tai vierailemaan gallerioihin, Puerto de las Nievesin paikallinen mereneläväherkku caldo de pescado täydentää päivän.

Muuta nähtävää kaupungissa on kappeli Ermita de las Nieves sekä Dedo de Dios (suom. jumalan sormi), joka on vuoden 2005 Delta-hurrikaanin tuhojenkin jälkeen näkemisen arvoinen.

5) Puerto de Mogan

Puerto de MoganPuerto de Mogan

Sataman ympärille rakentunut kalastajakylä Puerto de Mogan tunnetaan myös Gran Canarian Venetsiana. Tekemistä riittää, koska tarjolla on, kuten monessa muussa rantakaupungissa, vesihiihtoa ja lainelautailua, mutta myös sukellusveneretkiä läheisen laivanhylyn luo sekä perjantaisin järjestettävät markkinat. Markkinoilta voit löytää käsitöitä, paikallisia juustoja, eksoottisia hedelmiä tai saronkeja.

Puerto de Moganin ranta on matala ja hienohiekkainen. Sieltä voi vuokrata aurinkotuoleja, -varjoja, polkuveneitä ja kanootteja.

Paras aika matkata Puerto de Moganiin on heinäkuussa, kun koko kuun kestävät juhlat kalastajien suojelupyhimykselle ovat käynnissä. Silloin ohjelmaa on enemmän ilotulitusten, konserttien ja tanssiesitysten muodossa.

6) Tejeda

TejedaTejeda

Tejedan kaupunki sijaitsee keskellä Tejedan kraateria, jonka halkaisija on 18 kilometriä. Nähtävänä on Cruz de Tejeda, joka on kookas vihreänharmaasta kivestä veistetty risti saaren kuvitellussa keskipisteessä. Ristiltä on lumoavat maisemat ja pilvettömänä aamuna näköala kattaa koko saaren – jopa Teneriffan Teide-vuori nousee kaukaisuudessa.

Ristillä vierailun jälkeen Tejedan kaupungissa voi nauttia paikallisia herkkuja, aniksella maustettuja kakkuja sekä mantelikakkua, käydä kaupungin taidegalleriassa sekä maatalousmuseoissa.

7) Artenara-kylä

Artenara-kyläArtenara-kylä

Gran Canarian korkein ja viilein kylä Artenara on perustettu jo ennen espanjalaisvalloitusta. Artenaran erikoisuutena monet taloista on rakennettu osittain kallioperän sisään. Kylässä on myös luolakirkko, La Ermita de la Cuevita, jossa on Luolaneitsyen patsas. Luolakirkon erottaa paikallisten kodeista vain sen yläpuolella olevasta kirkonkellosta.

8) Teror-kylä

Teror-kyläTeror-kylä

Puuleikkauksin koristelluista parvekkeista kuuluisa Teror-kylä saaren pohjoisosassa on myös Virgen del Pinon, legendan mukaan männyn latvassa ilmestyneen Neitsyt Marian, synnyinpaikka. Tästä johtuen kylässä on useita Neitsyt Marialle omistettuja pikkukirkkoja sekä keskustassa Basilica de Nuestra Señora del Pino, joka on saaren merkittävin uskonnollinen rakennus.

Pyhimyksen juhlapäivänä 8. syyskuuta kylässä järjestetään suuri festivaali, johon kuuluu niin maallisia kuin uskonnollisia rituaaleja, perinteisiä tansseja ja musiikkia. Calle Real de la Plazan varrella voi ihastella kanarialaisarkkitehtuurin puuparvekkeita ja punaisia tiilikattoja.

9) Valeron Monastery, Cenobio de Valeron

Valeron Monastery, Cenobio de Valeron luolatValeron Monastery, Cenobio de Valeron luolat

Saaren pohjoisosassa, Cuesta de Silvassa sijaitsevat Cenobio de Valeron luolat. Luolien arvioidaan olevan kivikaudelta, käsin kaivettuja, työkaluina eläinten luita ja kiviä. Näiden 298 luolan alkuperäisestä tarkoituksesta ollaan kahta eri mieltä. Yksi selitys on, että niitä käytettiin nuorten naisten asumuksina osana avioliittoon valmistautumisrituaalia. Luolat ovat kuitenkin pieniä ja on epätodennäköistä, että niitä olisi käytetty asumistarkoitukseen. Toisena, todennäköisempänä selityksenä on, että alkuperäiskansat käyttivät niitä viljojen ja elälinten ruuan säilyttämiseen.

Nykyisin luolien sisälle ei enää pääse tutustumaan turvallisuuden ja niiden säilymisen takaamisen vuoksi. Rinteeseen on kuitenkin rakennettu silta, josta luolaston ulkopuolelle pääsee tutustumaan päiväaikaan, vartijan ollessa valvomassa vierilijoita.

10) Bufadero de la Garita

Bufadero de la GaritaBufadero de la Garita

Bufadero de la Garita on yksi Gran Canarian erikoisimmista nähtävyyksistä. Kaksi jättimäistä laavakiveen muodostunutta reikää, jotka aallokon pauheessa tyhjentyvät ja täyttyvät silmänräpäyksessä. Ilmiö on parhaillaan nousuveden aikaan, eli kannattaa tutustua nousu- ja laskuveden aikatauluun ennen Bufaderolle suuntaamista.

Näitä ihmetyksiä kannattaa jäädä katsomaan hieman etäämmältä ja uiminen niissä on ehdottomasti kiellettyä, sillä monet hurjapäät ovat koloon hypätessään hukkuneet.

Milloin mennä Gran Canarialle?

Parhaimmat kuukaudet rantalomalle ovat touko-, kesä- ja syyskuu, kun lämpötila on miellyttävän lämmin. Heinä-elokuussa Gran Canarialla on todella kuuma ja saari on tupaten täynnä niin paikallisia kuin muualta Euroopasta matkustaneita turisteja.

Gran Canarialla ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden, ja Suomesta matkoja järjestetäänkin sinne lähinnä talvikaudella. Aktiivilomaa ajatellen talvi onkin miellyttävämpi ajankohta matkustaa Gran Canarialle. Saaren eteläosassa Puerto Ricossa, Taurossa ja Maspalomasissa tarkenee hyvin lähes aina.

Miten mennä Gran Canarialle?

Finnair ja Norwegian lentää Helsingistä Gran Canarialle suoria lentoja lokakuusta toukokuuhun. Muualta Suomesta Gran Canarialle pääsee eri matkanjärjestäjien lomalennoilla tai valmismatkalla.

Lennot Gran Canarialle löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Josefiina Heikkilä, Napsu.fi | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Gran Canaria


Julkaistu 15. lokakuuta, 2015

Lisää Gran Canarian valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.