10 vinkkiä: Kultahiekkainen Goa

Goa on tullut tunnetuksi eritoten hippien matkakohteena, mutta nykyisin alue on enemmän pakettimatkailijoiden suosima. Kauniit rannat, huokea hintataso ja runsas majoitusvalikoima vetävät kuitenkin puoleensa myös edelleen omatoimimatkailijoita, ja joogaajat suuntaavat alueelle nauttimaan rennosta elämänmenosta.

Portugalilaisia vaikutteita täynnä oleva Goa on herkullinen matkakohde, tarjoten niin perinteisiä intialaisia ruokaelämyksiä kuin eurooppalaisia vivahteitakin. Intialaiselle ruokakurssille osallistuminen on suosittua, ja antaa hyvän kurkistuksen alueen herkkuihin.

Suurimmat ja suosituimmat rannat ovat talvisin täynnä turisteja, ja vesiurheilun ystävät nauttivat tarjonnasta täysin rinnoin sillä Goa elää merestä. Pohjoisen suuret resortit ja rannat voi vaihtaa eteläisen Goa rauhallisiin ja syrjäisiin rantoihin - vasemmanpuoleinen liikenne taittuu melko hyvin esimerkiksi vuokraamalla skootterin lyhyille matkoille.

Kaupungit ovat täynnä hulinaa, liikenne kaoottista ja iltaelämä vilkasta. Tästä huolimatta pala paratiisia on helposti tavoitettavissa jos suostuu näkemään hieman vaivaa ja matkustamaan etäisemmille ranta-alueille.

Goa tarjoaa kaikkea halvoista guest house-majoituksista viiden tähden hotelleihin, joten jokaiselle lompakolle löytyy sopiva vaihtoehto.

10 vinkkiä Goalle

1) Dudhsagarin vesiputoukset

Dudhsagarin vesiputoukset sijaitsevat Mollemin luonnonpuistossa.Dudhsagarin vesiputoukset sijaitsevat Mollemin luonnonpuistossa.

Goa on täynnä hurmaavia rantoja, mutta vilvoittavia vesielementtejä löytyy muualtakin. Dudhsagarin vesiputoukset ovat Intian viidenneksi suurimmat, ja todellakin vierailun arvoinen kohde. Sen nimi tarkoittaa maitomerta, joka on ymmärrettävissä kun näkee valkoisen kuohun joka putouksen korkeuksista virtaa.

Vesiputous sijaitsee Bhagwan Mahaveer Sanctuary and Mollem -luonnonpuistossa, joka on noin 60 kilometriä itään Panajista, Goan pääkaupungista. Vesiputous on suosittu trekkaajien ja seikkailijoiden keskuudessa, sen saavuttaa parhaiten ohjatuilla retkillä ja matkan voi taittaa kävellen tai osittain esimerkiksi Jeepillä.

2) Suositut ja kiireiset rannat

Calanguten rannalla riittää vilinää erityisesti joka syksyisen Diwali-festivaalin (Valon juhla) aikaan.Calanguten rannalla riittää vilinää erityisesti joka syksyisen Diwali-festivaalin (Valon juhla) aikaan.

Runsaudenpula vaivaa täydellistä rantaa etsivää matkailijaa. Bagan ranta on yksi tärkeimmistä ja tunnetuimmista rantakohteista Pohjois-Goan puolella. Tarjolla on niin baareja, ravintoloita, kuin aurinkotuolejakin. Rantaviiva sopii erinomaisesti pitkiin kävelyihin ja vesiaktiviteetteihin.

Melko lähellä Bagaa sijaitsee myös Calanguten ranta, jonne turistit hakeutuvat etsimään astetta rauhallisempaa menoa. Se on Pohjois-Goan suurin ranta, ja palvelut sen mukaisia.

Pohjoisen Goan rantakuvan viimeistelee Candolim, joka on kenties yksi pohjoisen rauhallisimmista ja vetää siksi turisteja puoleensa. Ranta tarjoaa kuitenkin herkullisia ruokaelämyksiä, sekä vakiovalikoiman erilaisia urheiluaktiviteetteja.

3) Hurmaavia tunnelmia hiljaisemmilla rannoilla

Palolemin hiekkaranta on kaunis, mutta säästynyt isommilta ryysiksiltä.Palolemin hiekkaranta on kaunis, mutta säästynyt isommilta ryysiksiltä.

Rauhallisempaa ja ainutlaatuisempaa menoa arvostavat hakeutuvat Palolemin rannalle, Canaconaan. Sen ranta on melko koskematon, ja maiseman täyttävät bambusta rakennetut majat ja ravintolat. Rannan kauneutta on käytetty hyväksi myös mm. Meduusan verkko-elokuvan kuvauksissa.

Vielä astetta kauemmas laumoista sekä iltaisin tapahtuvista rantajuhlista halajavat voivat suunnata Moboriin, Etelä-Goaan. Se on ennen kaikkea seikkailijoiden paratiisi, mutta sen yleisfiilis on rauhallinen ja mieltä rauhoittava.

Rauhallisena helmenä pohjalla voi vierailla Benaulimissa, melkein luonnontilassa olevassa paratiisissa, joka tarjoaa rauhaa ja yksityisyyttä. Rannalla on tarjolla muutamia aktiviteetteja, mutta yleistunnelmaltaan ollaan kaukana kaikesta.

Tämän lisäksi varsinkin eteläinen Goa on täynnä etäisiä, autioita rantoja, joita pääsee tutkimaan vaikka vuokraamalla auton tai taksin päiväksi.

4) Grand Island

Grand Islandin rantavedet kätkee syvyyksiinsä kiehtovan maailman.Grand Islandin rantavedet kätkee syvyyksiinsä kiehtovan maailman.

Varsinkin sukeltajien suosiossa oleva Grand Island sijaitsee länteen Morumugaon niemimaalta eteläisessä osassa Goaa. Arabianmeri kätkee syvyyksiinsä hurmaavan maailman, jossa voi tutkia esimerkiksi haaksirikkoutuneita ja uponneita hylkyjä.

Kalastusretket alueella ovat suosittuja. Vesi on kirkasta, joten myös snorkkelilla pääsee nauttimaan vedenalaisista näkymistä hienolla tavalla. Alueelle järjestetään useita järjestettyjä retkiä, joiden teemat vaihtelevat tarjoten jokaiselle jotakin.

5) Shri Mangueshin temppeli

Shri Mangueshin temppeli on yksi Goan vanhimpia ja tunnetuimpia maamerkkejä.Shri Mangueshin temppeli on yksi Goan vanhimpia ja tunnetuimpia maamerkkejä.

Yksi Goan vanhimpia ja tunnetuimpia maamerkkejä on Mangueshin temppeli. Se sijaitsee noin 20 kilometriä Goan pääkaupungista Panajista itään. Goalla on vahva historiallinen yhteys Portugaliin, jonka entinen siirtomaa-alue se on, ja tämän vuoksi temppeleitä on harvassa.

Shivalle omistettu temppeli on parisataa vuotta vanha, mutta viime vuosien entisöinnin vuoksi erinomaisessa kunnossa ja kaunis nähtävyys. Temppelissä vieraillaan paljain jaloin, sekä olkapäät peitettyinä.

6) Our Lady of the Immaculate Conception -kirkko

Our Lady of the Immaculate Conception on mahtipontinen ilmestys.Our Lady of the Immaculate Conception on mahtipontinen ilmestys.

Juuri historiansa vuoksi Goa on kirkkojen koristama. Panajista löytyy yksi hienoimmista, vuonna 1541 rakennettu kappeli, josta rakentui ympäröivien kauniiden puutarhojen avulla Our Lady of the Immaculate Conception Church.

Barokkimaista arkkitehtuuria mukaileva tyyli on koristeellinen, ja joka vuosi kirkko koristellaan valoilla ja koristeilla festivaalien ajaksi. Festivaali järjestetään joka vuosi maaliskuun 8. päivä, jonka lisäksi alueella on markkinat.

7) Bhagwan Mahavir Wildlife Sanctuary

Bhagwan Mahavir ja Mollemin luonnonpuisto.Bhagwan Mahavir ja Mollemin luonnonpuisto.

Suurin Goan villieläinten suojelulle omistettu alue (joita on yhteensä neljä) on Bhagwan Mahavir. Yhdessä Mollemin luonnonpuiston kanssa ne tarjoavat ainutlaatuisen elämyksen tutustua alueen luontoon sekä eläimiin.

Alue kätkee sisäänsä historiallisia temppeleitä, tiikereitä ja käärmeitä, eksoottisia lintuja ja liskoja. Alue tarjoaa tervetulleen hengähdystauon Goan kaoottisista kaduista ja kuumista rannoista.

Puisto sijaitsee lähellä Panajia, noin 60 kilometriä kaupungista itään, kattaen valtavan rauhoitetun alueen.

8) Johan nyt on markkinat

Anjunan markkinoilta voi tehdä hyviä löytöjä ja tinkiminen kuuluu asiaan.Anjunan markkinoilta voi tehdä hyviä löytöjä ja tinkiminen kuuluu asiaan.

Yksi kuuluisimmista asioista jotka Goaan yhdistetään, on Anjunan markkinat, toisinaan hippimarkkinoiksi nimetty alue. Anjunan pieni kaupunki on houkutellut aikanaan reppureissaajia ympäri maailman, ja näin rakentui omalaatuinen, sokkeloinen ja kiinnostava kirpputori. Markkinat tarjoavat kaaoksen lisäksi koruja, vaatteita, elektroniikkaa, leluja, mausteita - kunhan osaat tinkiä, voit tehdä hyviä löytöjä. Markkinat toimivat talviaikaan, käynnistyen lokakuussa ja humu jatkuu huhtikuun loppuun saakka.

Hieman rauhallisempaa menoa kaipaavat voivat suunnata Mapusan perjantaimarkkinoille, joka kokoaa yhteen lähialueen kauppiaat ja ostajat. Markkina-alue on auki muulloinkin, paitsi sunnuntaisin, mutta todellinen meno tiivistyy perjantaihin. Verrattuna Anjunaan meno on paikallisvetoisempaa, ja tarjolla on tekstiilejä, ruokaa, antiikkia ja tuliaisia.

Lauantai-iltaisin Arpora Market pohjoisessa osassa Goaa tarjoaa basaarimaisia käytäviä, lukuisia kojuja ja runsaan tarjonnan erilaisia tuotteita. Alue jakautuu pääsääntöisesti ruokaan, tekstiileihin ja paikallisiin tuotteisiin, tehden elämyksestä kiinnostavan ja kokemisen arvoisen.

9) Majesteettiset linnakkeet

Fort Aguadan linnake ja majakka.Fort Aguadan linnake ja majakka.

Lähellä Panajin kaupunkia sijaitsee vaikuttava Reis Magosin linnake, joka rakennettiin aikoinaan vieraita valloittajia torjumaan. Se ei ole Goan suurin, mutta kätevän sijaintinsa vuoksi erinomainen käyntikohde sillä sitä on entisöity ahkerasti. Sitä käytettiin myös vankilana aina vuoteen 1993 saakka, kunnes siitä tehtiin historiallinen nähtävyys.

Sinquerimin rannalla sijaitsee Goan suurin linnake, Fort Aguada, josta löytyy myös majakka. 1612 rakennettu linnoitus tarjosi aikoinaan suuren raikkaan veden lähteen, tehden siitä tärkeän pysähdyspaikan saapuville aluksille.

10) Basilica of Bom Jesus

Basilica of Bom Jesus on mielenkiintoinen nähtävyys, vaikkei kovin uskonnolinen olisikaan.Basilica of Bom Jesus on mielenkiintoinen nähtävyys, vaikkei kovin uskonnolinen olisikaan.

UNESCON suojelema historiallinen basilika ja nähtävyys kätkee sisäänsä St. Francis Xavierin maalliset jäännökset. Nämä jäännökset ovat julkisesti nähtävissä kerran kymmenessä vuodessa, tehden kirkosta suositun käyntikohteen muidenkin kuin kristittyjen keskuudessa - jäänteiden sanotaan omaavan erikoisia parantumiskykyjä. Portugalilaisten asuttajien rakennuttama kirkko sai alkunsa vuonna 1594.

Milloin mennä Goalle?

Paras matkustusaika Goalle sijoittuu lokakuun puolivälistä maaliskuun alkuun. Tällöin välttyy monsuunikaudelta, joka ulottuu kesäkuusta syyskuun loppuun, jolloin myös majoitusvaihtoehdot ovat huomattavasti edullisempia. Kuumin aika matkustaa on helmi-toukokuun aikoihin, jolloin kuumuus ja kosteus voi olla osalle matkailijoista liikaa.

Talviaikaan majoitusten hinta nousee merkittävästi, mutta osa matkanjärjestäjistä tarjoaa vaihtoehtoja ainoastaan talvikaudelle. Sadekautta ei kuitenkaan tarvitse vältellä, sillä tuolloin ilma on raikas ja sade kirkastaa ympäröivän luonnon reheväksi ja kauniiksi.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Goa


Julkaistu 9. syyskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.