10 vinkkiä: Päivä (tai mieluummin kaksi) Gibraltarilla

Britannialle kuuluva Gibraltar on monen Espanjan Aurinkorannikolla vierailevan turistin päiväretken kohde, eikä lainkaan ihme, sillä pikkuruinen (reilu 6 km2) niemimaa on täysin oma maailmansa. Se on kiehtova sekoitus eri kulttuureja, mutta brittiläisyys näkyy vahvana. Etenkin luontoihmisille Gibraltar on viehättävä matkakohde ja myös historian havinasta kiinnostuneille se tarjoaa elämyksiä.

Miten Gibraltarille pääsee?

Espanjan puolelta Gibraltarille voi pyörähtää omalla autolla tai kävellen. Málagasta Gibraltarille on noin kahden tunnin ajomatka. Aurinkorannikolta saapuvat bussit pysähtyvät Espanjan puolella La Linea de la Conceptionin kaupunkiin Gibraltarin rajalle, minkä jälkeen rajan yli pääsee näppärästi jalan. La Lineasta Gibraltarin keskustaan on vain parin kilometrin kävelymatka, mutta eteläkärjen Europa Pointiin reilu viisi kilometriä. Lisäksi kävelyä tulee reippaasti lisää, mikäli mielii kiivetä hieman vajaan puolen kilometrin korkuiselle Gibraltarinvuorelle (”Rock of Gibraltar”).

Mikäli joka paikkaan ei jaksa kävellä, kulkee Gibraltarilla paikallisbusseja, mutta myös taksi on varteenotettava vaihtoehto.

Jos pieni kävely ei ole ongelma, kannattaa etenkin sesonkiaikaan jättää myös vuokra-auto parkkiin Espanjan puolelle ja kävellä yli, sillä jonotus rajan yli autolla voi kestää passien tarkastuksen vuoksi kauan. Autoilijoiden ei siis kannata tehdä minuuttiaikataulua! Gibraltarin puoli on Espanjaan verrattuna hyvin brittiläinen -autojen rekisterilaatat ovat brittityylisiä ja valuuttana käytetään Gibraltarin puntaa (nykyisin joissakin paikoissa eurokin käy). Liikenne on kuitenkin manner-Euroopan tapaan oikeanpuoleista, joten rajalta eteenpäin ei tarvitse pelätä joutuvansa ajamaan vasemmanpuoleiseen liikenteeseen.

Gibraltarilla tiet ovat erittäin kapeita, kiemurtelevia ja usein yksisuuntaisia, sillä suuri osa maa-alueesta on vuoristoa. Vuoristoista keskusosaa kiertävät molemmilla puolilla tiet, jotka vievät eteläkärkeen Europa Pointiin. Länsipuolella niemeä sijaitsee varsinainen kaupunki ja pikkuteiden hässäkkä. Tänne ei epävarman kuskin kannata lähteä autoilemaan.

Koska maa-alue on niin rajallinen, myös parkkipaikkaa voi olla vaikea löytää. Gibraltarilla onkin käytössä huikean paljon skoottereita, koska ne vievät autoa pienemmän tilan.

Huom! Gibraltarille pitää muistaa ottaa passi mukaan, sillä ne tarkistetaan rajalla kaikilta.

10 vinkkiä Gibraltarille

1) Europa Point

Europa Point on kiva nähtävyys myös lintuharrastajille.Europa Point on kiva nähtävyys myös lintuharrastajille.

Gibraltarin eteläkärjessä sijaitsevasta Europa Pointista näkee Afrikkaan asti, mikä etenkin perheen pienimmille voi olla elämys. On helppo ymmärtää, miksi Gibraltaria on pidetty niin strategisena paikkana sodan aikaan: niemen kärjessä seisoessaan tuulten tuivertamana näkymä rahti- ja matkustajalaivojen täplittämälle merelle on aava. Tämä on myös keväisin oiva paikka lintubongareille, sillä juuri Gibraltarin kapean kohdan yli kulkee monien Afrikkaan muuttavien lintujen muuttoreitti. Niemen kärjessä on myös pieni kahvila ja leikkipuisto.

2) Gibraltarinvuoren luonnonpuisto

Ylös vuorelle kulkee kapea tie, jota pitkin ei omalla autolla saa ajaa.Ylös vuorelle kulkee kapea tie, jota pitkin ei omalla autolla saa ajaa.

Gibraltarinvuorelle vie pieni ja kapea tie, mutta omalla autolla ylös saakka ei saa ajaa. Vuorelle päästäkseen voi joko hypätä turistibussin tai köysiradan kyytiin, tai kävellä luonnonpuiston portilta (pelkkä kävelylippu keväällä 2016 maksoi aikuiselta yhden euron, nähtävyyksiä varten lippu on kalliimpi).

Mikäli kunto vain kestää, on kävelyretki ehdottoman suositeltava, koska tällöin ehtii nähdä paljon enemmän Gibraltarin omalaatuista luontoa. Luonnonpuiston portilta korkeimmalle kohdalle kiipeää noin tunnissa, mutta muista ottaa vesipullo mukaan, sillä matkalla ei ole myyntipisteitä.

3) Gibraltarin apinat

Gibraltarin apinat ovat hauska tuttavuus, mutta niitä ei missään nimessä saa ruokkia.Gibraltarin apinat ovat hauska tuttavuus, mutta niitä ei missään nimessä saa ruokkia.

Gibraltar on Euroopassa ainoa paikka, missä elää luonnonvaraisia apinoita. Vuorella asustaa makakiapinoihin kuuluva magotti, joka on keskikokoisen koiran kokoinen, hännätön ja tuuheakarvainen apina.

Gibraltarin apinat ovat puolikesyjä ja niitä pääsee näkemään yllättävänkin läheltä. On kuitenkin muistettava, että ne ovat luonnonvaraisia eläimiä, eikä niitä saa koskea eikä niitä saa syöttää. Häirittynä ne myös saattavat käydä aggressiivisiksi, mikä etenkin lasten kanssa matkustavien kannattaa ottaa huomioon.

4) Välimerelliset portaat sekä luonnonpuiston keskiosan kapuaminen

Luonnonpuiston eteläpuoliselta portilta, Jews' Gaten läheisyydestä alkavat Gibraltarinvuoren eteläpuolta kiertävät portaat, jotka tarjoavat upean näköalan. Portaita ei voi suositella heikkokuntoisille eikä korkeanpaikankammosta kärsiville, sillä polku nousee puolentoista kilometrin ajan ylöspäin ja aikaa niiden kipuamiseen on varattava runsaasti.

Myös köysirata-aseman lähistöllä on kiemuraisia teitä oikaisevat, Välimerellisiä portaita lyhemmät rappuset, joilta on komea näkymä Gibraltarin länsipuolelle. Huonokuntoisilla polvilla näillekään portaille ei kannata lähteä. Lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei portailla lepäile suurta joukkoa apinoita, koska ne saattavat tuntea olonsa häirityksi kapealla polulla.

5) St. Michael's Cave

St. Michael's Cave (suom. Pyhän Mikaelin luola) valaistuna siniseksi.St. Michael's Cave (suom. Pyhän Mikaelin luola) valaistuna siniseksi.

Vuoren eteläosassa sijaitseva St. Michael's Cave on Gibraltarin tunnetuin ja suosituin luola vierailijoiden keskuudessa. Se on 300 metriä merenpinnasta sijaitseva tippukiviluola, jossa järjestetään mm. konsertteja luolan upean akustiikan ansiosta. Normaaliaikoinakin luolassa pyörii valoshow ja soi kaunis musiikki. Luolaan pääsee joko järjestetyllä retkellä tai osana luonnonpuiston kävelyretkeä (pääsylippu tarvitaan).

6) Köysirata vuorelle

Ylös Gibraltarin vuorelle pääsee myös köysirataa pitkin.Ylös Gibraltarin vuorelle pääsee myös köysirataa pitkin.

Kasvitieteellisen puutarhan vierestä lähtevä köysirata on nopea reitti vuorelle, mikäli aikaa ei ole kävelyretkeen. Köysirata tarjoaa komeat maisemat vuoren länsipuolelle. Yläasema puolestaan sijaitsee niin korkealla, että sieltä näkee myös itäpuolelle. Yläasema on myös apinoiden suosiossa ja niitä näkee usein lepäilemässä tai ruokailemassa aseman läheisyydessä.

7) Sotien aikaiset tunnelit

Sotien aikaiset tunnelitSotien aikaiset tunnelit

Vuoren pohjoisosassa pääsevät sotahistorian ystävät seikkailemaan sotien aikana kaivettuihin tunneleihin. Suuren piirityksen aikaan 1700-luvulla kaivetut tunnelit vuoren pohjoisosassa (sisäänpääsy luonnonpuiston nähtävyydet sisältävän lipun hinnalla) sekä alempana sijaitsevat, Toisen maailmansodan aikaiset, kaikkiaan kymmenien kilometrien mittaiset tunnelit (sisäänpääsy ei kuulu luonnonpuiston yleislippuun) antavat hyvän kuvan Gibraltarin merkityksestä sodan aikana.

8) Lentokenttä ja kiitotien halki kulkeva tie

Liikenne seis ja lentokone ensin. Gibraltarille päästäkseen pitää kulkea kiitotien poikki!Liikenne seis ja lentokone ensin. Gibraltarille päästäkseen pitää kulkea kiitotien poikki!

Gibraltar sijaitsee niemen kärjessä ja sen niemen reunasta reunaan yltävä lentokenttä aivan Espanjan rajan vieressä. Gibraltarille päästäkseen pitääkin kulkea kiitotien poikki! Lentojen noustessa ja laskeutuessa kiitotien ylittävä tie suljetaan liikennevaloilla, ja tuolloin lentokoneita pääsee näkemään aivan lähietäisyydeltä. Kiitotien ylitys on jalkapatikassa jännittävä kokemus varsinkin perheen pienimmille.

9) Main Street - shoppailua ja brittiläistä pubiruokaa

Main Street, GibraltarMain Street, Gibraltar

Kaupungin keskustassa sijaitseva Main Street tarjoaa luontoretken vastapainoksi mahdollisuuksia monipuolisille ja edullisille (verovapaille) ostoksille sekä lukuisia ravintoloita. Ravintolakulttuuri on Gibraltarilla erilainen kuin Espanjan puolella ja tarjolla on mm. peribrittiläistä pubiruokaa sekä Fish & Chipsiä. Kokeile vaikkapa suosittua The Royal Calpea pääkadun puolivälissä (176 Main St).

10) Rantaelämää

Suloinen Catalan Bay tunnetaan myös nimella La Caleta.Suloinen Catalan Bay tunnetaan myös nimella La Caleta.

Vaikka alue ei Espanjan Aurinkorannikolle vertoja vedäkään, voi Gibraltarinvuoren varjossa myös rantalomailla. Satamien täyttämää länsipuolta huomattavasti rauhallisemmalla itäpuolella, aivan vuoren juuressa sijaitsevat Sandy Bayn ja Catalan Bayn uimarannat. Kauniille Sandy Baylle on myös ylhäältä vuorelta herttainen näkymä.

Lue myös: 10 vinkkiä: Takuuvarma valinta – Costa del Sol

Lue myös: 10 vinkkiä: Näppärän kokoinen ja viehättävä Malaga

Teksti: Helinä Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Artikkelia päivitetty 11.4.2024

Lue lisää kohteesta: Gibraltar


Julkaistu 21. huhtikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.