10 vinkkiä: Garda – Italian järvimaisema

Gardajärven sininen pinta ja lähellä kohoavat lumihuippuiset vuoret ovat näky, joka piirtyy syvälle sieluun. Italian suurimmalla järvellä on pituutta hieman yli 50 kilometriä ja syvyyttä enimmillään noin 350 metriä.

Järveä ympäröivät pikkukaupungit olivat matkailijoiden suosiossa jo ennen varsinaisen matkailubuumin alkua, eikä Gardan lumo vieläkään tunnu haihtuvan. Aktiivilomavaihtoehdot seudulla vaihtelevatkin talvisesta laskettelusta kesän uintiin, patikointiin ja pyöräilyyn.

Lapsiperheet – tai ainakin se jälkikasvu – innostuu varmasti Gardalandista, Italian suosituimmasta huvipuistosta. Shoppailemaan pääsee Gardan järvimarkkinoilla, Franciacortan outlet-liikkeissä tai suuntaamalla Milanoon, muodin aarreaittaan.

10 vinkkiä Gardalle

1) Malcesine

MalcesineMalcesine

Malcesinen keskiaikainen kaupunki on järven idyllisimpiä ja historiallisesti kiinnostavimpia lomakohteita. Kesäisin sinne virtaa sankoin joukoin turisteja kaikkialta maailmasta.

Malcesinen tunnetuin nähtävyys keskiaikaisen keskustan ohella on Scaligeron linna. Sen rakennutti Veronaa 1300-luvulla hallinnut della Scalan suku. Linnan torneista avautuu upea näkymä sekä järvelle että kaupungin ylle. Tasatunnein kannattaa kuitenkin pysyä kaukana komeasti kumahtelevista kelloista! Malcesine on myös suosittu lähtöpaikka vuoristopatikoille.

Mikäli kapuaminen ylös näköalapaikoille ei innosta tai luonnistu, kaapelihissi kyyditsee mukavasti 1750 metrin korkeuteen Montebaldon rinteelle, jossa on myös näköalaravintola. Huipulle pääsee jalkaisin pientä polkua pitkin tai toisella hissillä.

2) Sirmione

SirmioneSirmione

Sirmioneen kannattaa suunnata historiallisten nähtävyyksien perässä. Scaligerin 1200-luvulta periytyvän linnan alue muodostaa vanhankaupungin, johon pääsee mantereelta vain laskusiltaa pitkin! Järveltä päin Sirmioneen on lauttayhteys.

Kaupunki oli keskiajalla kataarien viimeinen turvapaikka, kunnes lahkon viimeiset jäsenet poltettiin elävältä Veronassa vuonna 1278. Varhaisempaa historiaa Sirmionessa edustaa Catullon luolasto, joka nimestään huolimatta on oikeastaan arkeologinen kaivausalue.

Roomalaisen huvila-alueen rauniot ovat laajuudessaan hämmästyttävän hienot. Sinne kannattaa suunnata jo aikaisin aamusta ennen kuin aurinko alkaa porottaa täydellä teholla. Alueen sisäänkäynnillä on mielenkiintoinen museo ja kahvila. Vinkki: suljettu maanantaisin!

3) Limone

LimoneLimone

Jyrkkien kallioseinämien väliin kätkeytyvä Limone on maisemiensa vuoksi erittäin suosittu lomakohde. Limonessa tuntuu välillä siltä, että kaikki on vain turisteja varten, mutta onneksi näin ei kuitenkaan ole.

Paikkakunnalla kasvatetaan laadultaan erinomaisia sitruunoita, joiden maku kannattaa kokea ruokailun yhteydessä ainakin kerran reissun aikana. Limonessa asuu muuten suhteessa enemmän yli satavuotiaita vanhuksia kuin muualla, eikä sydänsairauksia esiinny. Rautaisen terveyden ja pitkän iän salaisuus ei kuitenkaan piile sitruunoissa, vaan pitkään jatkuneen eristyneisyyden synnyttämässä geenimuunnoksessa.

Itse Limone on kuvankaunis pikkukaupunki, jonka kapeat kujat, kukkien peittämät parvekkeet, järvinäköala ja pieni San Roccon kirkko saavat kameran laulamaan – eikä niitä muitakaan turisteja nyt ihan joka paikassa ole.

4) Riva del Garda

Riva del GardaRiva del Garda

Riva del Garda on 15 000 asukkaallaan järvialueen suurin kaupunki. Se on hyvä tukikohta monen eri loma-aktiviteetin harrastamiseen, sillä se sijaitsee aivan järven pohjoisrannalla korkeiden vuorten ympäröimänä.

Riva del Garda onkin suosittu kohde erityisesti retkeilijöiden, pyöräilijöiden ja vesiurheilulajien harrastajien keskuudessa, mutta auringonpalvojiakin löytyy. Vanhankaupungin tunnetuin nähtävyys on sen pääaukion laidalla kohoava 1300-luvulla rakennettu kellotorni, Torre Apponale.

Poiketa kannattaa myös Rivan linnoituksessa, jonka museo esittelee Gardajärven historiaa.

5) Polkuveneellä järvelle

Vuokraa polkuvene ja lähde katselemaan maisemia järveltä päin! Kovin kauaksi rannasta ei kuitenkaan saa polkea, sillä muuten paikalle säntää hengenpelastaja torumaan.

Polkuveneitä vuokrataan kaikkialla Gardan ympäristössä, mutta kannattaa tehdä pientä hintavertailua ennen vuokrauspäätöstä.

6) Kiertävät markkinat

Kiertävät markkinatKiertävät markkinat

Tee ostoksia Gardan kiertävillä markkinoilla. Alueen torimyyjät siirtyvät viikon mittaan järvenrantaa pitkin kaupungista toiseen, ja jokaisella kaupungilla on oma määrätty markkinapäivänsä.

Paikalle kannattaa saapua jo aamusta, sillä kojut tyhjennetään lounasaikaan mennessä. Markkinoilla kiertäminen on hauskaa ajanvietettä, mutta mitään aivan ihmeellisen edullista hintatasoa on turha odottaa.

7) Päivä vesi- ja huvipuistoissa

Päivä vesi- ja huvipuistoissaPäivä vesi- ja huvipuistoissa

Vietä hauska päivä vesi- ja huvipuistoissa! Gardan itäpuolen tuntumassa niitä on monta, joista suosituin on maailmankin mittakaavassa tunnettu Gardaland, Euroopan kolmanneksi suurin huvipuisto.

Mikäli mielii mahdollisimman moneen laitteeseen, kannattaa ostaa suosiolla hintavampi Express-kortti, jolla pääsee usein pitkienkin jonojen ohi! Erityisesti lasten ja nuorten suosiossa olevat puistoalueet tarjoavat kuitenkin ennakko-odotuksista poiketen paljon mukavia aktiviteetteja myös aikuisille: esimerkiksi Sea Life -akvaario on erittäin mielenkiintoinen.

Mitä uimiseen tulee, Gardajärven vesi on jopa kesäisin viileää, mutta niin on italialaisissa vesipuistoissakin!

8) Aktiivimatkailua upeissa maisemissa

Aktiivimatkailua upeissa maisemissaAktiivimatkailua upeissa maisemissa

Patikointia, kiipeilyä ja pyöräilyä Dolomiiteilla pääsee harrastamaan Gardajärven itä- ja pohjoisrannoilta matkaan lähtien.

Erityisesti Riva del Gardalla on maine ulkoilijan paratiisina. Sieltä lähtee esimerkiksi Cima-vuorelle nouseva reitti nimeltä Via dell'Amicizia, jonka alkuosa Capanna Santa Barbaran kappelille on tavanomainen patikkapolku. Siitä eteenpäin lähtevä loppupätkä kohti huippua soveltuu tikapuu- ja vaijeriosuuksien takia lähinnä kiipeilijöille.

Vähemmän kokeneille retkeilijöille ja pyöräilijöille suositeltavin reitti on Strada del Ponale, joka sekin tarjoaa huikeat näköalat. Lyhyehköjä patikkaretkiä pääsee harrastamaan myös esimerkiksi Limonesta läheisen vuoren huipulle.

Pyöräliikkeitä ja -reittejä Gardalla riittää jokaiseen makuun. Neuvoa kannattaa lähteä hakemaan reittikartastoista tai kysymällä paikallisilta.

9) Ruokakulttuuria

RuokakulttuuriaRuokakulttuuria

Pohjoisitalialaista ruokakulttuuria kehutaan usein, eikä sen maine ole todellakaan tuulesta temmattu. Tuore kala, äyriäiset, paikalliset juustot, tryffelit, polenta, risotot ja pastaruoat maistuvat niin lounas- kuin illallispöydässäkin.

Lähiseudulla on myös lukuisia viinitiloja, jotka tuottavat lähinnä valko- ja kuohuviinejä, mutta myös punaviinejä. Pohjois-Italiasta on kotoisin myös suosittu Aperol Spritz -niminen makea, aperolista ja kuohuviinistä sekoitettu aperitiivi, joka jääpalojen kera nautittuna viilentää mukavasti kesäiltojen kuumuudessa.

Talven kylmyydessä paikallisia lämmittää viininvalmistuksen sivutuotteista jalostettu grappa.

10) Päiväretki Veronaan, Milanoon tai Venetsiaan

Piazza Bra ja roomalainen teatteri, VeronaPiazza Bra ja roomalainen teatteri, Verona

Päiväretki Veronaan, Milanoon tai Venetsiaan on hyvä ajatus, mikäli aikaa on runsaasti. Verona on näistä lähin kohde. Kaupunki tunnetaan erityisesti roomalaisesta amfiteatteristaan sekä Romeon ja Julian tarinasta, jonka innoittamana monet turistit kuvauttavat itsensä ”Julian parvekkeen” edustalla.

Muodista ja oopperasta kiinnostuneet suuntaavat Veronan lisäksi myös Milanoon, Pohjois-Italian suurimpaan kaupunkiin, kun taas toisella suunnalla on kelluvana kaupunkina tunnettu Venetsia, entisaikojen merimahti.

Lähellä Gardaa sijaitsee myös Franciacortan outlet-kylä, jonne järjestetään ostosreissuja.

Miten mennä Gardaan?

Kätevin tapa päästä perille Suomesta on ostaa lentolippu Milanoon, josta kulkee juna Desenzanoon, Gardan eteläisimpään kaupunkiin. Desenzanosta taas pääsee lautalla tai bussilla lähes mihin tahansa järven muuhun rantakaupunkiin. Toinen hyvä vaihtoehto on vuokrata auto.

Kannattaa huomioida se, että Italiassa moottoriteillä on tietulleja, joten lompakossa tulee olla käteistä rahaa. Paikallinen ajokulttuuri voi myös vaikuttaa aluksi hurjalta, mutta siihen onneksi tottuu pian.

Milloin mennä Gardaan?

Paras aika matkustaa Gardalle on keväästä alkukesään sekä alkusyksystä. Keskikesällä päivälämpötilat nousevat helposti 30 asteen yläpuolelle, kun taas talvet ovat kylmiä ja paikoin myös lumisia.

Turistirynnäköltä välttyy, kunhan muistaa, että italialaisten ja keskieurooppalaisten lomat ajoittuvat heinä-elokuulle.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Gardajärvi

Päivitetty 23.3.2017


Julkaistu 19. elokuuta, 2014

Lisää Gardajärven valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.