Fuerteventura on toiseksi suurin saari Kanariansaarten alueella. Se sijaitsee Gran Canarian ja Afrikan välimaastossa, kuitenkin lähempänä Afrikan mannerta kuin Gran Canariaa: Marokkoon on matkaa noin sata kilometria. Vakituisia asukkaita saarella on noin 100 000.
Erään tarinan mukaan saari on saanut nimensä espanjankielisistä sanoista "el viento fuerte", joka tarkoittaa suomeksi voimakasta tuulta, ja nimitys pitääkin paikkansa. Alavalla ja muita Kanariansaaria autiommalla Fuerteventuralla tuulee melkein aina, ja tuliperäinen maa on karu ja aavikkomainen. Päiväntasaajalta puhaltavat pasaatituulet myös hajottavat pilvilauttoja, ja niiden ansiosta saarella paistaa aurinko lähes aina. Sateisia päiviä ei kesällä ole juuri lainkaan, talvella sataa keskimäärin kolmena päivänä kuukaudessa.
Tuulet ovat muodostaneet saarelle niiden tavaramerkin, hiekkadyynit. Ajoittain voimakkaanakin puhaltavat tuulet luovat otolliset olosuhteet purjelautailuun ja surffaamiseen.
10 vinkkiä Fuerteventuralle
1) Corralejon lomailualue
Saaren pohjoiskärjessä sijaitsevan Corralejon kalastajakylän ympärille levittäytyy leppoisa lomailualue. Kylän valkeaksi kalkitut rakennukset, tapas-ravintolat, kahvilat ja pikkuliikkeet luovat tunnelmallisen ympäristön, missä on mukava nauttia illasta rantapäivän päätteeksi. Kylän kalastajat rantautuvat satamaan Atlantilta saatuine saaliineen, ja ravintoloiden tarjonnasta löytyykin aina tuoretta kalaa.
Viiden kilometrin päässä Corralejon keskustasta levittäytyvät Las Dunasin hiekkadyynit, joiden valkea hiekka jatkuu silmänkantamattomiin luoden upean kontrastin turkoosiin meriveteen. Dyynien ranta-alue houkuttelee puoleensa lapsiperheitä, auringonpalvojia, sukeltajia, snorklaajia ja purje- ja surffilautailijoita. Dyynit kuuluvat Parque Natural de las Dunas de Corralejon luonnonsuojelualueeseen.
2) Jandian niemimaan hiekkarannat
Saaren eteläosan Jandianniemelle levittäytyvää 30 kilometrin mittaista hiekkarantarivistöä verrataan usein karibialaistyyliseen rantaparatiisiin. Suosituimmat lomailukylät sijaitsevat Playa de Sotaventon ja Barloventon rantojen ympärillä. Saaren korkein huippu, Pico de la Zarza (807 metriä) jakaa saaren eteläosan kahtia. Itäisen puolen Sotaventon ranta on suojainen ja tyyni, Barloventon ranta puolestaan sijaitsee länsipuolella ja soveltuu tuulisuutensa ansiosta hyvin merellisiin aktiviteetteihin.
3) Isla de Lobosin saari
Lobosin saari on karu tulivuorisaari, eikä siellä ole lainkaan asutusta. Saaren ympäri kiertää noin 10 kilometrin mittainen patikointireitti, jonka maisemaa hallitsevat tuhkakukkulat ja laavakivikot. Länsilaidalla kohoaa saaren tulivuori, Montana Lobos. Saarella vierailevat luontomatkailijoiden lisäksi pääasiassa sukeltajat ja surffaajat, mutta lounaisrannan suojainen ja matala laguuni, Playa de la Concha soveltuu hyvin lapsiperheiden rantapaikaksi. Saaren pohjoiskärjessä pilkottaa pieni majakka näköalapaikkoineen. Saarelle pääsee Corralejon satamasta lähtevällä yhteysaluksella.
4) Ajuyn kalastajakylä
Ajuyn rannalla on yksi Fuerteventuran suosituimmista nähtävyyksistä: Pena Horadanan kivikaari. Luonnon muovaaman kaaren korkeus ja leveys ovat toistakymmentä metriä ja sen alapuolella nököttää viehättävä hiekkapoukama. Ajuyn kylästä voi patikoida läheiselle näköalapaikalle, jolta pääsee laskeutumaan hiekkapohjaiseen luolaan kuuntelemaan aaltojen kohinaa. Ajuyn kalastajakylä on kuuluisa myös hienosta auringonlaskustaan, sitä kokoonnutaan iltaisin ihailemaan kylän ravintoloihin tai näköalapaikalle.
5) Patikointireittejä Corralejosta
Rantalomailun lisäksi Fuerteventura on mainio patikointikohde. Saarella ei ole suuria korkeuseroja ja eripituiset patikointireitit ovat helppokulkuisia ja sopivat kaikentasoisille vaeltajille. Yksi pisimmistä reiteistä on 20 kilometrin mittainen patikointireitti Corralejosta Tostonin majakan kautta itärannikon El Cotilloon.
Lajaresin pikkukylään päätyvä 14 kilometrin mittainen patikointireitti kulkee tuliperäisen alueen lävitse. Mutkittelevan reitin varrella voi ihailla värikkäitä kraatereita ja tulivuorenpurkausten muodostamia "patsaita".
Corralejosta pääsee myös hiekkadyyneille patikoimaan. Dyyneillä kulkeminen on helppoa, sillä reitin ja sen pituuden voi valita itse. Hiekka on askeleen alla kovaa ja kiinteää, ja näköpiirissä on koko ajan kiintopiste, minkä mukaan edetä.
6) El Cotillon kaupunki
El Cotillo on rauhallinen pikkukaupunki, mutta sen läheisyydestä löytyy muutamia tutustumisen arvoisia paikkoja: Faro De Tostónin majakassa sijaitseva kalamuseo ja Fortaleza del Tostónin puolustuslinnoituksen tykkinäyttely. Molemmista voi ihailla myös huikeita näkymiä.
7) Alcogidan ekomuseo
Jos lomansa aikana ottaa auton tai skootterin alle ja lähtee kiertelemään saarta omatoimisesti, on Alcogidan ekomuseo Tefirin kaupungin läheisyydessä oiva pysähdyspaikka. Museo koostuu seitsemästä, paikallista arkkitehtuuria esittelevästä rakennuksesta talonpoikaistalosta kaksikerroksisiin kartanoihin. Museossa käyskentelee myös paikallisia kotieläimiä, kuten vuohia, aaseja ja kameleita ja siellä järjestetään työnäytöksiä.
8) Ranta-aktiviteetteja ja vesiurheilua
Purjelautailu, surffaus ja purjehtiminen ovat suosittuja saarella puhaltavien tuuliensa ansiosta. Myös trendikäs sup-lautailu on rantautunut Fuerteventuralle. Snorklaus ja sukellus ovat suosittuja aktiviteetteja ja myös vedenalaisessa maailmassa on nähtävissä saaren tuliperäisyys. Meren syvyyksissä lymyilee erikoisia, useiden metrien korkuisia tuliperäisiä kallioseinämiä. Ympäröivä Atlantinmeri houkuttelee myös kalastamaan tai katamaraaniretkelle.
9) La Olivan kaupunki
Saaren entinen pääkaupunki, La Oliva, on mainio vierailukohde. Kaupungissa on muutamia museoita ja nähtävyyksiä, ja kiintopisteeksi kaupunkikierrokselle voi ottaa kauniin Nuestra Señora de la Candelaria -kirkon, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungissa. Rantaloman kulttuuripitoisen annoksen saa Centro de Arte Canario -taidegalleriassa tai Casa de los Coroneles -talossa, jota kutsutaan myös Kenraalien taloksi. Talo kertoo siellä asuneen perheen suvusta ja sen historiasta, ja sen erikoisuutena on huima määrä ikkunoita, joita on yhteensä 365 kappaletta, yksi jokaiselle päivälle vuodessa.
10) Vieraile juustotilalla
Fuerteventuralla on useita juustotiloja, ja perinteisin menetelmin valmistettuihin juustoihin pääsee tekemään maistelukierroksen esimerkiksi Granja La Villas -juustotilalla. Vuohenmaidosta valmistuu tuorejuustoa, puolikypsytettyä juustoa, kypsytettyä juustoa ja gran reserva -juustoa. Espanjanpippurilla ja paahdetulla viljalla kuorrutetut juustot ovat saaren erikoisuuksia, ja niiden valmistusmenetelmää voi seurata tilalla, joka on valmistanut juustoja yli sadan vuoden ajan Betancuriassa, Coranlejon läheisyydessä.
Milloin mennä Fuerteventuralle?
Sää Fuerteventuralla on ympäri vuoden lämmin, mutta Fuerteventura on muiden Kanariansaarten tapaan kohde, jonne matkustetaan pääsääntöisesti talvella. Vuoden keskilämpötila on 22 astetta, ja kuumimmat kuukaudet ajoittuvat heinä-elokuulle, jolloin hopeamittari voi kivuta 35 asteen tienoille. Talvikuukausina päivälämpötila on hieman kahdenkymmenen asteen paremmalla puolella. Sateisia päiviä on talvella noin kolme kuukaudessa, kesällä sataa vielä harvemmin.
Miten mennä Fuerteventuralle?
Suurimmat matkanjärjestäjät operoivat Fuerteventuralle eri mittaisia pakettimatkoja lokakuun puolesta välissä huhtikuun puoleen väliin. Omatoiminen matkailija voi rakentaa pakettinsa itse, ja varata matkan Fuerteventuralle Finnairin suoralla lennolla, joka operoidaan talvikaudella. Kesäkaudelle Fuerteventuralle pääsy vaatii vähintään yhden koneenvaihdon Keski-Euroopassa.
Fuerteventuralla on helppo liikkua linja-autolla, joita lähtee eri puolilta saarta, esimerkiksi pääkaupungista Puerto del Rosariosta ja Corralejosta. Välimatkat kaupunkien ja kylien välillä ovat lyhyet, ja jos rantalomailuun haluaa taukoa, pääsee myös vuokra-autolla tai skootterilla tai pyörällä helposti omatoimiselle päiväretkelle. Saarelta on lauttayhteydet Lanzarotelle ja Gran Canarialle.
Lue lisää kohteesta: Fuerteventura
Julkaistu 18. elokuuta, 2016