10 vinkkiä: Frankfurt - omenaviiniä ja pilvenpiirtäjiä

Frankfurt on yhdistelmä pilvenpiirtäjiä ja liike-elämää, kulttuuria ja saksalaista kaupunkikuvaa. Se on epätyypillinen ulkoasultaan - korkeat rakennukset tuovat enemmän mieleen Manhattanin kuin keskieurooppalaisen kaupungin. Frankfurt am Main on liike-elämän keskus, lukemattomien messujen kotikaupunki - matkailijoiden virta on loppumaton. Kansainvälisyytensä vuoksi se on helppo matkakohde, vaikka perinteisiä nähtävyyksiä kaupunki ei tarjoakaan suurissa määrissä. Tosin Saksassa museoita löytyy enemmän vain Berliinistä.

Frankfurtiin tullaan shoppailemaan, nauttimaan vilkkaasta kaupunkikuvasta sekä yllättävän hurmaavasta ja perinteikkäästä ilmapiiristä. Pilvenpiirtäjien vierestä löytyy pieniä tavernoja, kauniita aukioita sekä puistoja. Iltaelämä on vauhdikasta. Liikkuminen ympäri kaupunkia julkisilla liikennevälineillä on helppoa, sillä kaupungista löytyy sekä metro (U-Bahn), että raitiovaunuja ja lähijuna (S-Bahn).

10 vinkkiä Frankfurtiin:

1) Vietä päivä museoissa

Frankfurtin luonnonhistorian museo Senckenberg.Frankfurtin luonnonhistorian museo Senckenberg.

Main-joen molemmin puolin avautuva alue, Museumsufer, sisältää suurimman osan Frankfurtin museoista. Sieltä löytyvät niin Deutsches Filmmuseum, Ikonenmuseum kuin kenties kuuluisin kaikista - Städel.

Senckenberg (Senckenberganlage 25) puolestaan on yksi Saksan suurimpia luonnonhistorian museoita. Sen pihaa vartioivat kaksi suurta dinosaurusjäljitelmää, ja sisältä löytyy vaikuttava kokoelma dinosauruksen luurankoja, mammutteja, geologisia kokoelmia ja muumioita.

2) Kaunis Römerberg

Römbergin aukio on entisöity toisen maailmansodan jälkeen entiseen loistoonsa.Römbergin aukio on entisöity toisen maailmansodan jälkeen entiseen loistoonsa.

Osa kauneinta Frankfurtia on ns. vanhassa kaupungissa sijaitseva Römerplatz. Mukulakivistä rakennettua aukiota ympäröivät värikkäät pienet talot, ja paikka pursuu historiaa. Aukio on entisöity toisen maailmansodan jälkeen entiseen loistoonsa ja sen kiinnostavimpiin nähtävyyksiin kuuluvat suihkulähde Gerechtigkeitsbrunnen, pieni goottilaistyylinen kirkko Alte Nikolaikirche sekä raatihuone.

3) Kaiserdom ja piinaavat portaat

Kaiserdom-katedraalin torniin pitää kiivetä 324 porrasta, mutta vaiva palkitaan kauniilla näkymillä yli Frankfurtin.Kaiserdom-katedraalin torniin pitää kiivetä 324 porrasta, mutta vaiva palkitaan kauniilla näkymillä yli Frankfurtin.

Katedraali, viralliselta nimeltään Kaiserdom St. Bartholomäus, on rakennettu vuonna 1550, ja sen torni kohoaa 95 metrin korkeuteen. Torniin pääsee tutustumaan kiipeämällä 324 porrasta. Ylhäällä kiipeäjä palkitaan huimilla näkymillä yli Frankfurtin. Kirkko on toiminut keisareiden kruunauspaikkana, ja on yksi Frankfurtin suosituimmista nähtävyyksistä.

4) Main Tower, kaupungin paras näköala

200 metriin kohoavasta Main Towerista on Frankfurtin paras näköala. Kokeile myös coctailbaaria 53. kerroksessa.200 metriin kohoavasta Main Towerista on Frankfurtin paras näköala. Kokeile myös coctailbaaria 53. kerroksessa.

Frankfurtin silhuettia määrittelee yksi korkeimmista pilvenpiirtäjistä, Main Tower, joka kohoaa 200 metrin korkeuteen. Ylhäällä sijaitsee näköalatasanne, jonne hissi kiidättää matkaajan noin 45 sekunnissa. Rakennuksessa on myös ravintola 53. kerroksessa, sekä cocktailbaari (molempiin suositellaan illalla käydessä varausta).

5) IG-Farbenhaus huokuu historiaa

IG-Farbenhaus toimii nykyisin Frankfurtin yliopiston päärakennuksena.IG-Farbenhaus toimii nykyisin Frankfurtin yliopiston päärakennuksena.

1930-luvulla IG Farbenin toimipaikkana toiminut jättimäinen rakennus on nykyisin Frankfurtin yliopiston päärakennus. Se oli 1950-luvulle saakka Euroopan suurin toimistorakennus, ja sen arkkitehtuuri on kiehtonut alan harrastajia valmistumisestaan lähtien.

Sen historia on synkkä; se oli olennainen osa natsi-Saksan koneistoa ja toimi sodan jälkeen liittoutuneiden päämajana. Nykyisin se on osa modernia kampusta ja rakennuksesta löytyy myös rakennuksen historiasta kertova näyttely.

Yksi matkaajia kiehtovia yksityiskohtia ovat kaksi paternosterhissiä, joiden kyytiin hypätään vauhdissa.

6) Shoppailun paratiisi

52 000 neliömetriä kahdeksassa kerroksessa käsittävä MyZeil-ostoskeskus on yksi Frankfurtin suosituimmista shoppailupaikoista.52 000 neliömetriä kahdeksassa kerroksessa käsittävä MyZeil-ostoskeskus on yksi Frankfurtin suosituimmista shoppailupaikoista.

Frankfurt on täynnä putiikkeja, ostoskatuja sekä ostoskeskuksia. Yksi kiinnostavimmista, nk. Zeil, löytyy Hauptwache ja Konstablerzache-katujen välistä. Täällä sijaitsevat suurimmat tavaratalot näppärästi kävelykadun varrella.

Konstablerwachelta löytyy torstaisin sekä lauantaisin maalaismarkkinat.

Alueella sijaitsee myös yksi kaupungin suosituimmista ostoskeskuksista, MyZeil, jonka ulkoasu on näkemisen arvoinen.

Haute couturia etsivien kannattaa suunnata Alte Operin ja Robmarktin väliselle Goethestraselle - täältä löytyvät niin Chanel, Burberry, Gucci kuin Tiffanykin.

Ruokatoreja etsiville Kleinmarkethalle ja Fressgass ovat ehdottomia käyntikohteita. Fressgassiksi kutsutaan Grosse Bockenheimer Strassen osaa, joka ulottuu Opernplatzilta Börsenplatzille. Kadunpätkä on tulvillaan kahviloita, ravintoloita ja ylellisiä ruokaputiikkeja. Kleinmarkethalle puolestaan on kolmikerroksinen värikäs marketti täynnä leivonnaisia, kukkia, kasviksia ja tarjolla olevia valmiita aterioita kaupunkilaisille.

7) Rauhaisa Palmengarten

Palmengarten on Saksan suurin kasviteteellinen puutarha.Palmengarten on Saksan suurin kasviteteellinen puutarha.

Saksan suurin kasvitieteellinen puutarha, Palmengarten, hurmaa vehreydellään ja rauhallaan. Viikonloppuisin puutarhat, viherhuoneet sekä ympäröivät puistot ovat täynnä perheitä, ja nurmikot täynnä auringonpalvojia. 1868 perustettu puutarha on monipuolinen keidas, ja sen ympärille on rakennettu useita teemaviikkoja joiden aikataulut löytyvät kotisivuilta.
Alueelta löytyy myös nälkäisille kahvila.

8) Hyppää omenaviiniratikan kyytiin

Varmaa turistitouhua! Ebbelwei Express kiertää Frankfurtia ympäri ja kyydissä voi nauttia omenaviiniä ja pretzeleitä.Varmaa turistitouhua! Ebbelwei Express kiertää Frankfurtia ympäri ja kyydissä voi nauttia omenaviiniä ja pretzeleitä.

Oikeastaan turistimaisemmaksi homma ei voi mennä, mutta tätä on kokeiltava. Ebbelwei Express kuljettaa ihmisiä hauskoilla punaisilla ratikoilla ympäri Frankfurtia tunnin ajelulla. Se kiertää kaupungin läpi ohi useiden nähtävyyksien, ja kyydissä voi nauttia kuulusta paikallisesta omenaviinistä ja pretzelistä.


Pysäkit, aukioloajat sekä lippujen hinnat löytyvät virallisilta kotisivuilta.

9) Hiljenny juutalaisella hautausmaalla

Osa hautausmaan kivistä on lähtöisin 1200-luvulta. Kuva: <a href='https://www.flickr.com/photos/c-u-b/5561902755' title='Flickr / Christiane Birr'>Flickr / Christiane Birr</a>Osa hautausmaan kivistä on lähtöisin 1200-luvulta. Kuva: Flickr / Christiane Birr

Noin kolmasosa paikan haudoista selvisi toisen maailmansodan koettelemuksista. Paikka huokuu historiaa ja hiljaista tunnelmaa, osa kivistä on lähtöisin jo 1200-luvulta, ja on näin Euroopan vanhimpia. Perinteiden mukaisesti kiviä ei saa poistaa tai siirtää - tilan loppuessa uusia hautapaikkoja lisättiin entisten päälle. Nykyisin jo suljettu hautausmaa sisältää noin 7 000 hautaa.

Paikalle pääsee käymään pyytämällä avain Museum Judengassesta. Pantiksi tulee jättää kuvallinen henkilötodistus, ja miesten tulee käyttää jonkinlaista päähinettä.

10) Main-joen ranta houkuttelee kävelylle

Eisenbrucke-silta on tarkoitettu vain jalankulkijoille.Eisenbrucke-silta on tarkoitettu vain jalankulkijoille.

Yksi Frankfurtin ihastuttavimmista paikoista on Main-joen ranta. Se houkuttelee pitkille kävelyretkille ja kesäisin alue on täynnä hölkkääjiä ja pikinikillä olevia ryhmiä. Eisenbrucke-sillalta, joka on omistettu vain kävelijöille, voi nähdä vanhan kaupungin, katedraalin sekä pilvenpiirtäjät. Joella järjestetään risteilyitä, jolloin kaupungista voi nauttia esimerkiksi illallista nauttien.

Milloin mennä Frankfurtiin?

Frankfurt nauttii Keski-Euroopan ilmastosta, joten kevät- ja kesäkuukaudet ovat ihanteellisia kaupungissa vierailuun. Kirpeä syksy on suomalaisittain myös hienoa aikaa, vaikka vesisateet tuovatkin omat haasteensa pukeutumisen kannalta. Huonoa aikaa Frankfurtissa vierailulle ei kuitenkaan ole, sillä kaupunki tarjoaa nähtävää kaikille vuodenajoille.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com, Flickr / Christiane Birr

Lue lisää kohteesta: Frankfurt


Julkaistu 29. marraskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.