Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Filippiinien Palawan – pitkulainen pala paratiisia

Filippiinien Palawan on valittu kerta toisensa jälkeen maailman kauneimmaksi saareksi, eikä suotta. Sen tunnusti itse tutkimusmatkailija Jacques Cousteaukin.

Manilan suunnasta Borneota kohti kurottava pitkulainen Palawan nauttii tällä hetkellä kultaisia aikoja: sen kauneus on noteerattu maailmanlaajuisesti, mutta massaturismi ei ole vienyt sitä vielä mennessään.

Palawan tarjoaa epäilemättä Filippiinien, tai jopa koko Kaakkois-Aasian, henkeäsalpaavimmat maisemat. Niistä on vastuussa saaren pohjoisosaa reunustava Bacuitin lahti merestä kohoavine karstisaarineen.

Siellä palmupuut on puita vaan ja merivesi niin kirkasta, että pohjaa painavat punaiset varpaankynnet häikäisevät pintaan saakka.

Tervetuloa paratiisiin.

10 vinkkiä Palawanille:

1) Puerto Princesa

Puerto Princesa on Palawanin suurin kaupunki. Kuva: © Outcast85 | Dreamstime.comPuerto Princesa on Palawanin suurin kaupunki. Kuva: © Outcast85 | Dreamstime.com

Puerto Princesa on Palawanin suurin kaupunki ja sen hallinnollinen keskus. Eläväiseen kaupunkiin ei kannata kuitenkaan jämähtää, vaan se toimii lähinnä ponnahduslautana saaren muihin kiehtovampiin kohteisiin.

Puerto Princesassa sijaitsee Palawanin suurin lentokenttä, josta suurin osa saarelle suuntaavista turisteista aloittaa seikkailunsa.

Kauniilla nimellä varustetusta kaupungista löytyy lukuisia edullisia majoituspaikkoja sekä herkullisia ravintoloita, joissa reissaaja voi rentoutua ennen tai jälkeen lentojen.

2) Maanalainen joki

Maanalainen joki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Puerto Princesasta. Kuva: © Jurby Jumawan | Dreamstime.comMaanalainen joki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Puerto Princesasta. Kuva: © Jurby Jumawan | Dreamstime.com

Yksi Palawanin suosituimmista nähtävyyksistä on yli kahdeksan kilometrin mittainen maanalainen joki, joka on luokiteltu yhdeksi seitsemästä uudesta luonnonihmeestä.

Turistit tosin saavat tutustua vain osaan siitä ja sekin tapahtuu tarkkojen rajojen raameissa: kanootista käsin, oppaan avustuksella ja hiljaisuuden vallitessa.

Joki on lukuisten uhanalaisten lajien koti, joiden elinympäristöä yritetään varjella kaikin keinoin.

Taianomainen nähtävyys sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Puerto Princesasta Sabangin kylän kulmilla. Paikalliset matkatoimistot järjestävät joelle antoisia päiväretkiä pysähdyksineen ja lounaineen.

3) Port Barton

Port Barton on syrjäinen, mutta juuri sen vuoksi täydellisen rauhallinen ja kaunis kalastajakylä.Port Barton on syrjäinen, mutta juuri sen vuoksi täydellisen rauhallinen ja kaunis kalastajakylä.

Palawanin saaren länsipuolella elää omaa elämäänsä pikkuinen Port Bartonin kylä kalastajaveneineen ja pitkine rantaviivoineen.

Ihastuttavaa rantakohdetta on moitittu sen hankalan saavutettavuuden takia, mutta paikalliset ovat ottaneet asian hoitaakseen: kylään vieviä kuoppaisia hiekkateitä muutetaan asfaltiksi hyvää vauhtia.

Yksinkertainen Port Barton on oiva paikka akkujen lataamiseen. Veneretkellä vietetyn päivän voi päättää illalliseen rannalla ja aaltojen taustoittamiin yöuniin.

4) El Nido

El Nido on todellinen rantalomailijan paratiisi.El Nido on todellinen rantalomailijan paratiisi.

Useimmille El Nido on suurin syy Palawanille matkustamiseen. Saaren pohjoiskärjessä sijaitseva kylä onkin vertaansa vailla. Sen ympäristöä on siunattu maisemilla, joita on vain harvassa.

El Nidossa on kaikkea. Upeaa luontoa, herkullisia ravintoloita, viihtyisiä majapaikkoja ja jopa ripaus yöelämää sitä kaipaaville. Uniikin miljöön ainoa miinus on ympäri kylää kolisevat rakennustyömaat, jotka viestivät siitä, että kohteen mahdollisuudet on noteerattu.

Moni matkaa El Nidoon pitkän taipaleen Puerto Princesasta, mutta kannattaa ottaa huomioon, että El Nidossa on myös oma lentokenttänsä, josta pääsee saarelle ja pois.

5) Saarihyppelyt

El Nidon edustalta löytyy upeita paratiisisaaria.El Nidon edustalta löytyy upeita paratiisisaaria.

Olisi hullua, jos El Nidossa vieraileva turisti ei astuisi lomansa aikana kertaakaan pois maan kamaralta.

El Nidon vesistö tarjoaa toinen toistaan kauniimpia paratiisisaaria, joihin paikalliset venemiehet kuskaavat ihmisiä nauttimaan hienosta hiekasta ja paikan päällä valmistetuista merenelävistä.

Kohteista viis, pelkkä alueella veneily on kokemisen arvoista. Häikäisevän merimaiseman salaisuus on aluetta ympäröivät karstisaaret, jotka kohoavat turkoosinvärisestä vedestä toinen toistaan komeampana.

6) Laguunit

Upeiden laguunien vesi on niin lämmintä, että se hädin tuskin viilentää kuumana hellepäivänä.Upeiden laguunien vesi on niin lämmintä, että se hädin tuskin viilentää kuumana hellepäivänä.

Kun yksi veneretkistä vie sinut paratiisisaarelle, toinen ohjaa aluksen salaiseen laguuniin.

El Nidon ympäristössä on useita laguuneja, suuria ja pieniä, joihin turistit pääsevät tutustumaan veneestä käsin, uimalla, snorklaamalla tai melomalla.

Laguunien vesi on niin lämpöistä, että se hädin tuskin viilentää vartaloa kuumana hellepäivänä.

Matkustussesongin aikaan laguuniretket ovat erittäin suosittuja, joten on ajan hukkaa haaveilla polskivansa kirkkaassa lammikossa ypöyksin.

7) Nacpan Beach

Nacpan Beachia on kehuttu Filippiinien hienoimmaksi rannaksi.Nacpan Beachia on kehuttu Filippiinien hienoimmaksi rannaksi.

Palawanin pohjoisosassa sijaitsevaa Nacpan Beachia on kuvailtu maan hienoimmaksi hiekkarannaksi. Ja se on suuri kunnianosoitus se, sillä Filippiinit koostuu yli 7000 saaresta, joita reunustaa monen monta rantaviivaa.

Yksi Nacpan Beachin valttikorteista on sen kuoppainen saavutettavuus. Ryysistä ei ole nimeksikään, ja rannalla loikoilevia lomalaisia viihdyttää vain muutama ravintola ja jokunen majatalo.

Nacpan beachille on hauskinta mennä vuokraskootterilla El Nidosta. Matkaan kannattaa varata noin tunti suuntaansa. Toinen vaihtoehto on pyytää kyyti paikalliselta kolmipyöräkuljettajalta.

8) Snorklaus ja sukeltaminen

Mikäpä sitä näin kirkkaissa vesissä on snorklatessa.Mikäpä sitä näin kirkkaissa vesissä on snorklatessa.

Vaikka Filippiinien parhaat laitesukelluskohteet löytyvät muualta, pahimpaan sukellushimoon löytyy helpotusta myös Palawanin saarelta.

Näkemisen arvoisia sukelluskohteita löytyy niin Puerto Princesan kuin El Nidon läheisyydestä.

Snorkkeli kannattaa pitää mukana aina kun aikoo vesille. Ties vaikka törmäisi veden alla ruohoa mutustavaan kilpikonnaan.

9) Ostokset

Palawanilta löytyy cashewpähkinöitä joka makuun. Kuva: © Junpinzon | Dreamstime.comPalawanilta löytyy cashewpähkinöitä joka makuun. Kuva: © Junpinzon | Dreamstime.com

Palawanilta ei löydy läjäpäin väärennettyä tavaraa myyviä kojuja kuten Thaimaan turistikohteista, mutta ei myöskään suuria ostoskeskuksia tai prameita shoppailumahdollisuuksia.

Sen sijaan saarella on muutama ylpeys, joita he mainostavat mielellään: helmet ja cashewpähkinät.

Palawanilta voi ostaa aitoja helmiä pilkkahintaan, kunhan osaa tunnistaa oikean väärästä. Cashew taas on saaren oma harvinainen herkku, jota voi nähdä pihatietä varjostavat puut notkollaan.

10) Autoilu

Pitkä automatka Puerto Princesasta El Nidoon on varmasti mieleenpainuva elämys. Kuva: © Simon Gurney | Dreamstime.comPitkä automatka Puerto Princesasta El Nidoon on varmasti mieleenpainuva elämys. Kuva: © Simon Gurney | Dreamstime.com

Vaikka moni moittii Palawania sen hankalan pitkulaisen muodon ja suurien välimatkojen takia, huonon puolen voi muitta mutkitta kääntää positiiviseksi.

Puerto Princesasta El Nidoon kulkevalla kuuden tunnin automatkalla kannattaa painaa kuulokkeet korvaan ja katse ikkunasta ulos.

Värikkäämpiä maisemia saa hakea, kun täyteen pakattu tila-auto vilistää läpi kylien, viidakoiden ja viljelyalueiden.

Eikä huolta, paikalliset kuljettajat pysähtelevät tasaisin väliajoin, jotta matkustajat pääsevät venyttelemään raajojaan.

Miksi ja milloin mennä Palawanille?

Palawanille kannattaa matkustaa silloin, kun ei ole kiire mihinkään ja sekä silmät että sielu ovat valmiina nauttimaan luonnon parhaista antimista.

Kuumin sesonki ajoittuu kuivalle kesäkaudelle, joka alkaa syyskuusta ja päättyy huhtikuuhun. Kaikkein kiireisintä saaren turistikohteissa on joulun, vuodenvaihteen ja alkuvuoden aikaan.

Palawanin sadekausi alkaa huhtikuun lopulla ja kestää syyskuuhun. Merimatkaajien on hyvä muistaa, että vesi on tyynimmillään maaliskuusta kesäkuuhun.

Miten mennä Palawanille?

Palawanille pääsee Suomesta parhaiten lentämällä Filippiinien pääkaupungin Manilan kautta Puerto Princesaan tai El Nidoon.

Yksi vaihtoehto on matkustaa saaren pohjoisosaan Manilasta meriteitse, mutta se on huomattavasti hitaampaa, joskin ehkä mielenkiintoisempaa matkantekoa.

Teksti: Erika Åkman | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 7. lokakuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.