10 vinkkiä: Euroopan lumoavat linnat

Euroopan sotaisa, sekä kuninkaallisilla ripoteltu historia takaa sen, että maanosa on täynnä komeita linnoja joihin tutustua. Suuri osa linnoista ja linnakkeista on kokenut vuosien aikana kovia, mutta ahkera entisöinti on tehnyt näistä suosittuja sekä vaikuttavia vierailukohteita. Useissa linnoissa on opastettuja kävelykierroksia, osaan saa tutustua itsenäisesti aluetta tutkimalla.

Paitsi että linnat ovat historiasta kiinnostuneille erinomainen vierailukohde, tarjoavat useimmat linnat ohjelmaa myös lapsille. Tarjolla on museoita, interaktiivisia näyttelyitä sekä suuria, vaikuttavia puutarhoja luonnon ystäville. Useimpiin linnoihin on helppo päästä, vaikka sijaintinsa vuoksi matka vaatiikiin hieman suunnittelua.

1) Neuschwansteinin linna, Saksa

Neuschwansteinin linna, SaksaNeuschwansteinin linna, Saksa

Kenties maailman tunnetuin satulinna, Schloss Neuschwanstein, sijaitsee Baijerissa. 1886 rakennettu linna on toiminut mallina Disneylandin satulinnalle, ja se on yksi Saksan suosituimpia nähtävyyksiä (yli miljoona vierailijaa vuodessa). Koska sen alkuperäinen rakennuttaja, kuningas Ludvig II, kuoli ennen linnan valmistumista, on se osittain jätetty keskeneräiseksi. Linnaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla (vapaasti liikkuminen on linnassa kielletty), joihin kannattaa ostaa lippu etukäteen kohteen suosion vuoksi.

Helpoiten paikalle pääsee Münchenin kautta. Tästä voi jatkaa joko omalla autolla, tai matkustaa junalla Füsseniin ja siitä bussilla Hohenschwangaun kylään.

2) Eilean Donananin linna, Skotlanti

Eilean Donananin linna, SkotlantiEilean Donananin linna, Skotlanti

Pieni saari Skotlannin Ylämailla on rakennettu 1200-luvulla. Se hurmaa paitsi rustiikkimaisella ulkomuodollaan, myös ympäröivillä jylhillä maisemilla. Linna sijaitsee saarella, jonne johtaa pieni silta. Luultavimmin irlantilaiselta pyhimykseltä, Piispa Donanilta, nimensä saanut rakennelma pystytti ensimmäiset muurinsa viikinkejä vastaan.

Linna on suosittu kuvauskohde, ja sitä onkin käytetty useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Alueella on pieni matkailukeskus, mutta muuten saari on täysin linnan vallassa – itse saarella ei asu ketään.

Linnaan järjestetään useita ohjattuja matkoja.

Dornien kylän lähistöllä sijaitseva Eilean Donan on myös suositun turistikohteen, Isle of Skyen, reitin varrella.

3) Chenonceaun linna, Ranska

Chenonceaun linna, RanskaChenonceaun linna, Ranska

Château de Chenonceau on rakennettu 1500-luvulla, ja se sijaitsee Loire-joen laaksossa, Cher-joen uomassa. Sen historialla on paljon yhtymäkohtia vahvoihin ranskalaisiin naisiin ja vaikuttajiin, joiden suojeluksessa linna on ollut rakentamisensa hetkellä. Linnan sisältä löytyy vaikuttava määrä taideteoksia sekä entisöityjä huonekaluja, mutta myös linnan alue hurmaa kauneudellaan. Ympäristössä on puutarhoja, labyrintti sekä eläimiä (kuten muutama aasi), viihdyttämässä vierailijoita.

Pariisista Chenonceauxin kylään ajaa parissa tunnissa. Junalla Pariisista matkustaessa lähin asema on Saint-Pierre-des-Corps, josta voi ottaa paikallisbussin tai junan Chenonceauxin kylään.

4) Pelesin linna, Romania

Pelesin linna, RomaniaPelesin linna, Romania

Yhdeksi Euroopan kauneimmista linnoista mainittu Castelul Peleș sijaitsee Karpaateilla, Romaniassa. Sen rakentaminen alkoi 1800-luvulla, mutta valmistui vasta 1914 – Romanian kuningas Kaarle I rakennutti sen aikoinaan itselleen kesäasunnoksi. Yleisölle avoimia huoneita on noin 35 (kaikkiaan huoneita on n. 170), joihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Jylhä vuoristo taustanaan linna on todellinen satujen linna ja ehdoton käyntikohde Romaniassa, sillä huoneet on kalustettu ylellisesti ympäri maailmaa tuoduilla esineillä ja huonekaluilla. Pelesin lähellä sijaitsee myös kaksi muuta nähtävyyttä, linnoja muistuttavat Pelisor sekä Foisor, jotka toimivat myös museoina.

Pelesin linnaan pääsee helpoiten Bukarestista – lähin kylä on Sinaia, joka sijaitsee linnan vieressä.

5) Miramaren linna, Italia

Miramaren linna, ItaliaMiramaren linna, Italia

Triestenlahden rannalla, pohjois-Italiassa, sijaitsee kuvankaunis Castello di Miramare. 1800-luvun lopussa rakennettu kokonaisuus kuului aikoinaan Itävallan arkkiherttua Ferninand Maximillian von Habsburgille. Linnan nimi on saanut alkunsa heijastuksesta, jonka se luo meren pinnalle, jonka äärellä linna sijaitsee.

Linnaa ympäröi suuri puutarha ja puisto, sekä lumoava näkymä Adrianmerelle. Linnassa on myös ohjattuja kävelykierroksia niitä suosivalle, sekä audio-opastus. Lipun hintaan sisältyvät sekä linna että ympäröivä puistoalue

Miramaren puisto ja linna sijaitsevat n. 10 kilometrin päässä Triesten kaupungista. Junalla matkustavat voivat jäädä pois Miramaressa, josta on noin 15 minuutin kävelymatka alueelle.

6) Mont Saint-Michel, Ranska

Mont Saint-Michel, RanskaMont Saint-Michel, Ranska

Luostarisaareksi kutsuttu Le Mont Saint-Michel sijaitsee meren rannikolla Normandiassa. Vaikuttava keskiaikainen kokonaisuus on rakennettu merestä nousevalle kalliolle, ja onkin enemmän linnake joka koostuu monesta eri osasta. Alunperin luostariksi rakennettu nähtävyys on yksi Ranskan suosituimpia nähtävyyksiä.

Sijaintinsa vuoksi alueelle päästäkseen kannattaa tarkistaa vuorovesien aikataulut, sillä toisinaan parkkipaikka on veden vallassa, tuoden oman pienen jännittävän lisänsä elämykseen. Linnakkeen aluetta voi hyvin tutkia omassa rauhassa, mutta alueella on myös paljon opastettuja kierroksia eri aihepiireineen. Saari tarjoaa ravintola- ja majoituspalveluita moneen eri makuun ja eri hintaluokissa.

Ranskan luoteisosassa sijaitseva Le Mont-Saint Michel on helposti saavutettavissa autolla, sekä lukuisilla juna- ja bussiyhdistelmillä.

7) Penan linna, Portugali

Penan linna, PortugaliPenan linna, Portugali

Palácio da Pena on kaunis, romanttinen ja värikäs rakennelma, josta avautuvat näkymät Sintran kaupungin ylle. Se on arkkitehtinen sekoitus goottilaista ja renesanssityyliä, yhdistettynä eksoottisiin itämaisiin minareetteihin. Alueen historia alkaa keskiajalta. Maanjäristyksen jälkeen sen rauniot kunnostettiin 1838, kuningas Ferdinand Sachsen-Coburg-Gothan toimesta, joka oli Portugalin kuningatar Maria II:n puoliso. Näin luostarista rakentui palatsimainen alue.

Ympäröivä puisto on täynnä eksoottisia puita ja kasveja, linnan sisätilaa koristavat huonekalut ja seinävaatteet sekä freskot. Linnassa ja sitä ympäröivällä alueella on tarjolla myös opastettuja ja räätälöityjä kierroksia, sekä audio-opastus.

Sintra sijaitsee n. 25 kilometrin päässä Lissabonista. Kaupunkiin on junayhteys.

8) Egeskovin linna, Tanska

Egeskovin linna, TanskaEgeskovin linna, Tanska

1500-luvun puolivälissä rakennettu Egeskov Slot on hieman tuntemattomampi helmi. Se sijaitsee Fynin saarella, noin kahden tunnin päässä Kööpenhaminasta. Linnaa ympäröi suuri puistoalue täynnä puutarhoja, joten se sopii erinomaisesti luonnon ystäville. Paitsi haarniskoja ja komeita huoneita, Egeskovin linna pitää sisällään myös erikoisuuden – suuren nukkekodin. Titanian palatsin rakentaminen kesti n. 15 vuotta; myös muita leluja on nähtävillä linnan yläkerrassa.

Alueella on ravintola, valtava labyrintti, näyttelyitä ja museoita useissa eri rakennuksissa, sekä suuri leikkipuisto.

Alueelle pääsee myös junalla, lähin asema on Kværndrup, josta on jatkoyhteys bussilla ellei 2,5 kilometrin kävelymatka innosta.

9) Bodiamin linna, Iso-Britannia

Bodiamin linna, Iso-BritanniaBodiamin linna, Iso-Britannia

Keskiaikainen, vallihaudalla ympäröity Bodiam Castle sijaitsee Etelä-Englannissa, Sussexissa. Sen rakennutti aikoinaan, vuonna 1385, kuningas Edward III:n ritari Edward Dalyndrigge, suojaksi ranskalaisten invaasiota vastaan.

Ulkoisesti hyvin säilynyt linna on sisältä suurimmaksi osaksi raunioina. Linnassa järjestetään kuitenkin opastettuja kävelyitä. Alue tarjoaa kesäisin myös ohjelmaa lapsille linnanneitojen ja ritarileikkien muodossa, sekä näyttelijöitä jotka kertovat elämästä linnassa menneinä aikoina. Linnaa ympäröi myös puutarha, jonne pääsee yhteislipulla pääsiäisestä lokakuun loppuun.

Paikalle pääsee parhaiten omalla autolla, tai bussilla (Hawkhurst). Junalla kulkevien kannattaa suunnata Battlen asemalle, josta löytyy taksitolppa.

10) Hohensalzburgin linna, Itävalta

Hohensalzburgin linna, ItävaltaHohensalzburgin linna, Itävalta

Vuonna 1077 aloitettu Festung Hohensalzburg sijaitsee korkealla Salzburgin yllä, Festungsbergin kukkulalla. Massiivinen linnoitus on suosittu vierailukohde, ja yksi suurimmista keskiaikaisista linnoista Euroopassa. Sen torneista avautuu henkeäsalpaava näkymä kaupungin sekä Alppien ylle, mutta myös sisällä on runsaasti ihailtavaa. Linna koostuu useista eri siivistä sekä sisäpihoista, kätkien suojaansa huolella entisöityjä huoneita ja saleja.

Hallit ja museot ovat vapaasti kaikkien tutkittavissa, ohjatuilla audiopastus-kierroksilla pääsee tutustumaan myös itse linnan huoneisiin. Linnaan voi kävellä (Kapitelplatz-aukiolta), tai ottaa hieman kevyemmän reitin funikulaarilla. Vaijerikäyttöinen rautatiekyyti vie vain noin 2 minuuttia, kun taas kävellen matkaan kannattaa varata noin puoli tuntia.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Euroopan huikeat kansallispuistot

Lue myös: 10 vinkkiä: Euroopan parhaat vaelluskohteet


Julkaistu 9. elokuuta, 2016

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.