10 vinkkiä: Espanjan taivaalliset herkut

Espanja ei ole pelkkää aurinkoa ja Pedro Almodóvarin elokuvia, se on myös suussasulavan herkullisia makuja niin lautasella kuin lasissakin. Keittiössä loihdittujen, värikkäiden annosten lisäksi kasvisten tuoreus ihastuttaa: Espanjassa espanjalaiset tomaatit maistuvat suorastaan taivaallisilta verrattuna suomalaisen lähikaupan tarjontaan.

Espanjalaiset itse syövät tyypillisesti vahvimman ruoan alku-, pää- ja jälkiruokineen myöhäiseen lounasaikaan kahden ja neljän välillä. Lounas viineineen saattaa venähtää helposti tunnin tai kahden mittaiseksi. Illalla puolestaan syödään kevyemmin ja huomattavasti myöhemmin kuin mihin me Suomessa perinteisesti olemme tottuneet.

Espanjassa on tavallista rakentaa ruoka-annoksensa pienemmistä tapas-annoksista, joita on monissa ravintoloissa tarjolla niin lounas- kuin päivällisaikaan. Tapaksista voi edullisesti kerätä itselleen juuri sen kokoisen ruoka-annoksen kuin oma vatsa kulloinkin kaipaa. Niiden avulla voi myös vaikkapa kaveriporukassa maistella ja testailla uusia makuja tilaamalla koko porukalle yhteisesti useampaa sorttia. Monipuolisuutta Espanjassa nimittäin riittää eri alueiden välillä!

10 vinkkiä espanjalaisiin makuihin

1) Herkullinen Patatas bravas

Patas Bravas eli muhkeat, mausteiset perunat. Nam!Patas Bravas eli muhkeat, mausteiset perunat. Nam!

Ranskalaisten perunoiden sijaan Espanjassa syödään Patatas bravas eli mausteisia perunoita. Rapsakaksi paistetut, muhkeat perunalohkot tai viipaleet tarjoillaan mausteisen, mutta ympäri Espanjaa koostumukseltaan vaihtelevan kastikkeen kanssa. Herkullinen Patatas bravas on usein tarjolla täyttävänä tapas-annoksena.

2) Jamon jamon!

Jamon Iberico on olennainen herkku useissa espanjalaisissa tapasannoksissa.Jamon Iberico on olennainen herkku useissa espanjalaisissa tapasannoksissa.

Espanjalainen ilmakuivattu kinkku on suomalaisille tuttu pääasiallisesti Jamon Serranon nimellä, mutta Jamon Iberico on sen herkullinen, harvinaisempi serkku. Serranonkinkun historia juontaa satojen vuosien taakse ja sitä edelleen tehdään samoilla menetelmillä. Lehdenohuet kinkkusiivut kuuluvat olennaisena osana tapas-lautaselle, mutta ne sopivat erinomaisesti myös leivän päälle ja patongin väliin.

3) Manchego-juustoa La Manchasta

Nuori Manchego-juusto on pehmeää ja mietoa, pidempään kypsynyt hieman kiinteämpää ja voimakkaamman makuista.Nuori Manchego-juusto on pehmeää ja mietoa, pidempään kypsynyt hieman kiinteämpää ja voimakkaamman makuista.

Espanjan kuuluisin juusto tulee Keski-Espanjan ylängöiltä La Manchasta, Don Quijoten maakunnasta. Lampaanmaidosta tehty manchego on kiinteä, pitkään kypsytetty juusto, joka on saanut Euroopan Unionin maantieteellisen suojan italialaisen parmesaanin tapaan, eli missään muualla kuin La Manchassa tehty juusto ei saa käyttää nimeä manchego. Manchegon vähimmäiskypsytysaika on 60 päivää, minkä jälkeen juusto on suhteellisen pehmeää ja mietoa, ja sitä syödään paljon esimerkiksi leivän kanssa. Pidempään kypsytettynä manchego muuttuu tiiviimmäksi ja maultaan voimakkaammaksi, ja sitä nautitaan usein täyteläisen punaviinin seurana tapaksena.

4) Monipuolinen paella

Paellaa saa moneen eri makuun - lihalla, kalalla tai kasvisversiona.Paellaa saa moneen eri makuun - lihalla, kalalla tai kasvisversiona.

Valencian alueelta alkunsa saanut paella on Espanjan tunnetuimpia ruokia. Laakealla pannulla paistettu värikäs riisiruoka on valencialaisen perinteen mukaisesti koostunut sahramilla ja rosmariinilla maustetun riisin lisäksi kanan tai kanin lihasta sekä kasviksista. Valencian ulkopuolella suosittuja ovat merenelävistä tehdyt paellat sekä sekoituspaellat, joissa aineksina voidaan käyttää jopa chorizo-makkaraa. Nykyisin on saatavilla myös täysin lihattomia paelloja kasvissyöjille ja vegaaneille.

5) Kuuman päivän viileä gazpacho

Kylmänä tarjoiltava tomaattikeitto gazpacho on herkullinen ja kevyt lounas kuumana kesäpäivänä.Kylmänä tarjoiltava tomaattikeitto gazpacho on herkullinen ja kevyt lounas kuumana kesäpäivänä.

Paellan ohella Espanjan tunnetuimpia ruokia on Andalucian alueelta lähtöisin oleva kylmä gazpacho-keitto. Usein tomaattipohjaisena valmistettava gazpacho on kuuman kesäpäivän ruoka, jonka valmistuksessa voidaan käyttää monenlaisia raaka-aineita. Gazpachon perinteiset ainesosat ovat leipä, tomaatti, kurkku ja valkosipuli sekä oliiviöljy, pippurit ja valkoviinietikka, mutta modernissa keittiössä leipä tai tomaatti voidaan korvata vaikkapa avokadolla.

6) Nuotiolla paistetut kalat

Tuoreina nuotiolla paistettu kala on hieman erilainen, maistuva ja terveellinen välipala.Tuoreina nuotiolla paistettu kala on hieman erilainen, maistuva ja terveellinen välipala.

Espanjan etelärannikon hiekkarannoilla ensikertalainen turisti saattaa hetken hieraista silmiään nähdessään avotulella, tikkujen nokassa riveissä paistettavia kaloja. Esimerkiksi Malagan seudulla useilla rantaravintoloilla on oma, hiekalle rakennettu nuotionsa, jossa tuoreeltaan paistuvat suussasulavat pikkukalat (yleensä sardiineita). Terveellinen ja herkullinen välipala biitsipäivänä!

7) Täyttävä Tortilla Española

Espanjalainen tortilla on perunaomeletti, jonka täytteet vaihtelevat.Espanjalainen tortilla on perunaomeletti, jonka täytteet vaihtelevat.

Nimestään huolimatta Tortilla Españolalla ei ole mitään tekemistä Suomessa myytävien pehmeiden taikinalettusten kanssa. Espanjalainen tortilla on perunamunakas, jossa perunaviipaleet ja sipulit kypsennetään ensin hyvin paistinpannulla, minkä jälkeen joukkoon lisätään kevyesti vispatut kananmunat ja mausteet. Joukkoon voidaan lisätä myös lähes mitä tahansa muutakin makua kinkusta lähtien. Kasvissyöjien kannattaakin siis tarkistaa tilanne ravintolassa ennen tilaamista. Tunnetaan myös nimellä Tortilla de Patata.

8) Suussa sulava Crema catalana

Crema catalana muistuttaa Creme Bruleeta, mutta on maustettu vanilijan sijaan kanelilla ja sitruunalla.Crema catalana muistuttaa Creme Bruleeta, mutta on maustettu vanilijan sijaan kanelilla ja sitruunalla.

Espanjan versio ranskalaisesta Crème brûléesta tunnetaan nimellä Crema Catalana. Pohjoisemmassa lämpimänä tarjoiltavan serkkunsa sijaan tämä kermainen jälkiruokaherkku nautitaan Espanjassa kylmänä ja vaniljan sijaan siinä käytetään mausteena kanelia ja sitruunan kuorta.

9) Aamupalaksi suklaaseen dipattu churro

Makoisat churrot ovat herkullinen tapa aloittaa lomapäivä!Makoisat churrot ovat herkullinen tapa aloittaa lomapäivä!

Rapeat churrot ovat tyypillinen espanjalainen aamupala, mutta näitä herkkuja on saatavilla esimerkiksi katukauppiailta ympäri vuorokauden. Munkkien tapaan uppopaistetut, pursotetut taikinapötkylät tarjoillaan lämpiminä ja usein dipattavan suklaakastikkeen kera. Vievät kielen mennessään!

10) Lasillinen cavaa, kannullinen sangriaa

Punaviinipohjainen sangria on suosittua lomajuomaa Espanjassa.Punaviinipohjainen sangria on suosittua lomajuomaa Espanjassa.

Keskeisiin espanjalaisiin makuihin kuuluvat ehdottomasti myös viinit ja punaviinin pohjalta rakennettu janojuoma sangria. Kannussa tarjoiltava, viileä ja raikas sangria on ystävän kanssa jaettuna täydellinen terassijuoma aurinkoisena päivänä. Kataloniasta peräisin oleva, Espanjan oma kuohuviini cava valmistetaan pääasiallisesti samalla menetelmällä kuin ranskalainen sampanja. Tätä raikasta kuohuvaa saa kotimaassaan erittäin edulliseen hintaan.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Espanjan ihastuttavat hiekkarannat

Lue myös: 10 vinkkiä: Ostoksilla Espanjassa

Lue lisää kohtesta: Espanja


Julkaistu 15. elokuuta, 2016

Lisää Espanjan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.