10 vinkkiä: Historiaa henkivä Edinburgh

Edinburgh on Skotlannin pääkaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki, heti Glasgown jälkeen. Tämä historiallinen kaupunki seisoo Skotlannin itärannikolla, Forthin vuonon rannalla ja sitä vartioi kukkulan rinteeltä jylhä, 1100-luvulla valmistunut linnoitus. Edinburgh jakautuu keskeisimmän kauppakadun Princes Streetin jakamana uuteen ja vanhaan kaupunkiin, jotka molemmat on liitetty UNESCOn maailmanperintölistalle.

Edinburghissa historia huokuu harmaakivisistä rakennuksista ja kaikuu mäkisillä mukulakivikaduilla, minkä vuoksi kaupungista kehkeytyy kiehtova sekoitus satoja vuosia vanhaa ja nykyaikaista kulttuuria. Se toimii myös porttina pohjoisempaan Skotlannin Ylämaalle suuntaaville luonto- ja viskituristeille.

10 vinkkiä historiaa henkivään Edinburghiin

1) Ylväs Edinburghin linna

Edinburghin keskeisin maamerkki on 1100-luvulla valmistunut Edinburghin linna.Edinburghin keskeisin maamerkki on 1100-luvulla valmistunut Edinburghin linna.

1100-luvulla valmistunut, kukkulan laella seisova jylhä linnoitus on Edinburghin näyttävin ja keskeisin maamerkki, ja koko vanha kaupunki on rakentunut sen ympärille. Mukulakivettyä reittiä ylös linnoitukselle kiipeävän kadun päässä linna on upea ilmestys, jonka näyttelyissä on nähtävillä keskeinen osa Skotlannin historiaa. Muista myös kello yhden tykki: vuodesta 1861 lähtien päivittäin (paitsi sunnuntaisin, joulupäivänä ja pitkäperjantaina) kello yhden aikaan ammuttava aikamerkki.

Edinburghin linna on kaupungin suosituin nähtävyys ja sen lipputiskille on usein pitkä jono. Jonot voi kuitenkin välttää ostamalla pääsylipun etukäteen. Linnan ulkoisiin pihaosiin ja kello yhden tykille pääsee ilman pääsylippua.

2) Kuninkaallinen Holyroodin palatsi ja luostari

Holyroodin palatsi toimii Britannian kuninkaallisen perheen Skotlannin asuntona.Holyroodin palatsi toimii Britannian kuninkaallisen perheen Skotlannin asuntona.

Britannian kuninkaallisen perheen Skotlannin asuntona toimiva Holyroodin palatsi (Holyroodhouse Palace) sijaitsee Edinburgin linnasta vain lyhyen kävelymatkan päässä itään. Entisen luostarin, Holyrood Abbeyn (jonka rauniot ovat edelleen nähtävissä) paikalle 1600-luvulla rakennettu palatsi tarjoaa kuninkaallisen perheen historiaa avaavia näyttelyitä opastettuine kierroksineen.

3) Vanhan kaupungin sydän Royal Mile

Royal Mile kulkee Edinburghin linnan ja Holyroodin palatsin välillä.Royal Mile kulkee Edinburghin linnan ja Holyroodin palatsin välillä.

Edinburghin linnan ja Holyroodin palatsin välillä kulkee vanhan kaupungin tunnetuin turistikatu The Royal Mile historiallisine rakennuksineen (mm. Saint Gilesin katedraali ja Canongaten kirkko). Holyroodin päässä Royal Milea sijaitsee myös Skotlannin parlamenttitalo. Kadun varrelta löytyy suuri määrä matkamuistomyymälöitä, ravintoloita, pubeja ja kahviloita. Mutta kaupallisuus ei ole Royal Milen ainoa vetonaula: kurkista sen pienille ja viehättäville sivukujille, jotka tarjoavat turistivilinän keskellä aitoa, keskiaikaisen kaupungin tunnelmaa.

4) Kummitusten ja yliluonnollisten ilmiöiden pääkaupunki

Useat kummituskierrokset starttaavat St. Gilesin katedraalin liepeiltä.Useat kummituskierrokset starttaavat St. Gilesin katedraalin liepeiltä.

Verisen ja raa'an historiansa vuoksi ei ole ihme, että Edinburgh on nimitetty Britannian kummituspääkaupungiksi. Aavekierroksiksi (Ghost Tours) kutsuttuja, kaupungin kylmäävään historiaan opastavia kävelyretkiä järjestetäänkin siellä lukuisia. Monet näistä kierroksista vievät kaupungin maanalaisiin holveihin, joissa legendaaristen haudanryöstäjien Burken ja Haren kerrotaan säilöneen ruumiita ennen niiden myyntiä.

Edinburghin linnan läheisyydessä sijaitseva Greyfriarsin hautausmaa on myös tunnettu paranormaaleiden ilmiöiden keskittymänä. Haamukierroksia järjestetään niin päivisin kuin öisinkin, ja ne ovat usein niin jännittäviä ettei niitä suositella pienille lapsille. Yökierrokset ovatkin yleensä suunnattuja vain aikuisille. St. Gilesin katedraalin ympäristö on kierroksille suosittu lähtöpaikka.

5) Jännittävä Mary King's Close

Mary King's Close kertoo Edinburghin historiasta karmivastasta historiasta.Mary King's Close kertoo Edinburghin historiasta karmivastasta historiasta.

Kummituskierrosten tapaan Edinburghin karmiva historia saa käsinkosketeltavia piirteitä vierailulla St Gilesin katedraalia vastapäätä olevassa Mary King's Closessa. Tiesitkö, että 1600-luvun vanhan kaupungin kadut ovat Edinburghissa hautautuneet uusien rakennusten alle? Tällainen maanalainen katu on myös Mary King's Close (pääkadulta lähteviä pikkukujia nimitetään joko nimellä wynd tai close), joka 400 vuotta myöhemmin avattiin yleisölle vuonna 2003. Suosittu turistikohde kertoo kaupungin historiaa jännittävällä tavalla!

6) Legendaarinen Arthur's Seat

Kiipeämällä Arthur's Seat -kukkulalle saa esimakua Skotlannin kauniista luonnosta.Kiipeämällä Arthur's Seat -kukkulalle saa esimakua Skotlannin kauniista luonnosta.

Kaupunkimatkallakin voi ulkoilla ja siihen Edinburghissa oivallinen kohde sijaitsee kaupungin keskustasta itään sijaitsevassa Holyroodin puistossa. Puiston keskellä nousee 250 metriä korkea kukkula nimeltään Arthur's Seat, jolta on komea näkymä kaupungin suuntaan ja joka samalla tarjoaa viehättävän maistiaisen Skotlannin kauniista luonnosta. Legenda kertoo kukkulan nimen juontavan juurensa kuningas Arthurin tarusta ja kukkulan olleen mahdollinen paikka Camelotin sijainnille.

7) Kesäinen piknik Meadowsilla

Edinburghin Meadows-puiston kirsikkapuut keväisessä kukkaloistossaan.Edinburghin Meadows-puiston kirsikkapuut keväisessä kukkaloistossaan.

Edinburghin yliopiston vieressä sijaitseva Meadows -niminen puisto on keväisin ja kesäisin mainio paikka piknikille. Keväisin puisto täyttyy kirsikankukista, mutta lämpimänä kesäpäivänä puisto on parhaimmillaan. Puisto on suosittu paikka erilaisille kulttuuri- ja urheilutapahtumille ja siellä järjestetään mm. vuosittainen Meadows Festival. Meadows nähdään muuten myös Danny Boylen ohjaamassa Skotlantiin sijoittuvassa elokuvassa Trainspotting vuodelta 1996.

8) Monipuolinen National Museum of Scotland

Skotlannin kansallismuseoon on vierailijoilla vapaa pääsy.Skotlannin kansallismuseoon on vierailijoilla vapaa pääsy.

Yksi koko Skotlannin suosituimpia nähtävyyksiä vierailijamäärällisesti on Edinburghin linnasta hieman itään ja aivan Meadows-puiston läheisyydessä sijaitseva Skotlannin kansallismuseo (National Museum of Scotland). Museossa on nähtävillä kattavasti Skotlannin kiehtovaa historiaa esihistoriasta lähtien, mutta siellä on myös mielenkiintoinen luonnonhistoriallinen sekä tieteeseen ja tekniikkaan keskittyvä puolensa, jotka houkuttelevat erityisesti perheen pikkuväkeä.

Brittiläiseen tapaan museoon on vapaa pääsy.

9) Harry Potterin Edinburgh

Greyfriarsin hautausmaa on Harry Potter -faneille ehdoton vierailukohde.Greyfriarsin hautausmaa on Harry Potter -faneille ehdoton vierailukohde.

Harry Potterin ”äiti” J.K. Rowling on kotoisin Edinburghista, minkä vuoksi kaupungilla oli tärkeä merkitys rakastettujen kirjojen synnylle. Harry Potter -faneille vierailu Skotlannin kansallismuseon lähellä sijaitsevaan The Elephant House -kahvilaan (osoitteessa 21 George IV Bridge) on varmasti paikallaan. Tämä kahvila on nimittäin se, missä Rowling aikoinaan keksi tarinan maailmankuulusta velhopojasta. Edinburghin komea Balmoral Hotel on vastaavasti se paikka, minkä huoneessa numero 552 Rowling kirjoitti viimeiset sanansa Potterin taruun.

Potter-fanien kannattaa myös ehdottomasti vierailla Greyfriarsin hautausmaalla, jossa lepäävät useat kirjoista tutut nimet. Oikean, vuonna 1806 kuolleen Thomas Riddelin haudan on kerrottu toimineen Rowlingin inspiraationa Lordi Voldemortille, minkä vuoksi Riddellin haudasta on tullut Potter-fanien keskuudessa suoranainen pyhiinvaelluskohde.

10) Sympaattinen Edinburgh Zoo

Edinburghin eläintarhassa voi nähdä myös uhanalaisia isopandoja, mutta ne nähdäkseen tulee tehdä aikavaraus etukäteen, sillä pandojen vierailuja rajoitetaan.Edinburghin eläintarhassa voi nähdä myös uhanalaisia isopandoja, mutta ne nähdäkseen tulee tehdä aikavaraus etukäteen, sillä pandojen vierailuja rajoitetaan.

Erityisesti lasten kanssa matkaavielle suosikkikohde on Edinburghin eläintarha, jonka pingviiniparaati on maailmankuulu. Suloiset pingviinit taapertavat paraatissa päivittäin kello 14.15, eikä pingviinejä eläintarhan henkilökunnan mukaan mitenkään pakoteta siihen mukaan. Eläintarha on myös Britannian ainoa, missä voi nähdä uhanalaisia isopandoja. Isopandat nähdäkseen kannattaa kuitenkin tehdä aikavaraus (kuuluu pääsylipun hintaan) etukäteen, sillä niitä tapaamaan pääsee vain rajallinen määrä ihmisiä.

Milloin mennä?

Sään suhteen paras aika vierailla Edinburghissa on kesäkuusta elokuuhun, mutta ymmärrettävästi tämä on myös ruuhkaisinta ja kalleinta aikaa. Elokuussa Edinburgh lisäksi täyttyy festivaaliväestä, sillä kaupungissa järjestetään kuuluisan Edinburgh Military Tattoon lisäksi useita muita festivaaleja.

Keväällä huhti-toukokuussa Edinburgh on kauneimmillaan luonnon heräillessä, mutta sää voi tuolloin olla vielä hyvinkin viileää. Marraskuulta maaliskuulle kestävä talvi puolestaan ei ole aivan niin kylmä kuin Skotlannin sateisen ja tuulisen kesän perusteella voisi kuvitella. Tammi- ja helmikuu ovat Pohjois-Euroopan tapaan kylmimmät kuukaudet.

Lennot Edinburghiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 5 vinkkiä: Viskinystävän Skotlanti

Lue myös: 5 vinkkiä: Skotlannin luontokohteet ja linnat

Lue lisää kohteesta: Skotlanti


Julkaistu 12. elokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.