10 vinkkiä: Dubrovnik – Adrianmeren helmi

Kroatian pitkulaisen rannikkoalueen lähes eteläkärjessä on Adrianmeren helmenä tunnettu 45 000 asukkaan Dubrovnik. Ainutlaatuista linnoituskaupunkia ympäröivät niin lämmin meri kuin vehreät kukkulat. Sen sydän on pääkatu Stradun, jonka varrelta ja sivukaduilta matkailija löytää kirkkoja, palatseja, eri alojen liikkeitä sekä hyviä ravintoloita.

Dalmatian alueen keskeisin kaupunki perustettiin alunperin yhdistämällä kaksi pientä kaupunkia ja täyttämällä niitä erottanut kanava, joka tunnetaan nykyään kaupungin pääkatu Stradunina. Historiallisesti nimellä Ragusa tunnettu entinen kaupunkivaltio kilpaili loistonsa päivinä menestyksekkäästi Venetsian kanssa Välimeren herruudesta, kunnes joutui ottomaanien hyökkäysten alla taipumaan. Vuonna 1667 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen uudelleen rakennettu kaupunki koki kovia myös Jugoslavian sodan aikana piirityksessä 1991-92.

Nykyisin Dubrovnikin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Kroatian suosituimmista turistikohteista. Se on erityisesti historiasta ja rantalomailusta kiinnostuneille mainio lomakohde, josta pääsee helposti päivän tai parin retkelle Bosnia-Hertsegovinan tai Montenegron puolelle. Mainioita luontoretkikohteita on läheisillä Korčulan, Lokrumin ja Mljetin saarilla, joista viimeksi mainittu on myös kansallispuisto.

Parhaat näköalat avautuvat Srđin kukkulalta, jonne johtaa muutaman kilometrin pituinen patikointireitti. Vanhankaupungin puolella ei juuri ole hiekkarantoja, mutta Lapadin niemen alueelta löytyy suosittu Copacabanan hiekkaranta. Kallionkielekkeiltä mereen hyppiminen on sekin suosittua huvia. Auringonlaskun seuraaminen illallista nauttien on tunnelmallisinta vanhankaupungin näköalaravintoloissa, joissa paikalliset kalaherkut ovat maistamisen arvoisia.

10 vinkkiä Dubrovnikiin

1) Kierros kaupunginmuureilla

Kierros kaupunginmuureillaKierros kaupunginmuureilla

Yksi matkan kohokohtia on kaupungin kiertäminen muureja pitkin. Jykevät kivimuurit ovat suojelleet vanhaakaupunkia jo tuhatkunta vuotta. Niillä on pituutta reippaat kaksi kilometriä, mutta niiden paksuus vaihtelee. Meren puolella ne ovat vain 1,5-3 metriä paksut, kun taas muurien rakentajien mielestä todennäköisemmällä hyökkäyssuunnalla eli mantereella niiden paksuus on peräti 4-6 metriä. Muurien korkeuskin vaihtelee paikoin aina 25 metriin saakka.

Dubrovnik ympäröitiin muureilla jo 1100-luvulla, mutta nykyisten muurien vanhimmat osat ovat peräisin 1400-luvulta. Muurikierroksen varrelta aukeavat parhaat näkymät sekä Lovrijenacin linnoitusta että Lokrumin saarta kohti. Pääsisäänkäynti kaupunkiin (ja muureille) on Pile Gaten kautta, jonka edustalla pysähtyy niin lentokenttäbussi kuin paikallislinjatkin.

2) Stradun ja sivukadut

Stradun ja sivukadutStradun ja sivukadut

Pile Gatelta lähes vastakkaiselle puolelle vanhaakaupunkia ulottuva Stradun on Dubrovnikin sydän ja komein katu. Se päättyy kellotornin edustalle ja jatkuu sieltä vuonna 1417 veistetylle Orlandon pylväälle, joka on ollut jo vuosisatojen ajan kaupunkilaisten suosima kohtaamispaikka. Samalla paikalla avataan joka kesä suosittu Dubrovnik Summer Festival.

Stradunin varrelle jää hienoja liikkeitä, matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja renessanssipalatseja, joita kannattaa käydä ihailemassa. Sivukaduilta löytyy runsaasti ravintoloita ja pikaruokapaikkoja.

3) Onofrion suihkulähde

Onofrion suihkulähdeOnofrion suihkulähde

Vanhankaupungin pääsisäänkäynnin (Pile) takana odottaa valtava suihkulähde, joka on saanut nimensä sen napolilaissyntyisen rakentajan mukaan. 1400-luvulla paikalle pystytettyyn suihkulähteeseen on veistetty 16 naamiota, joiden suuaukoista vesi virtaa. Toisin kuin muualla Dalmatiassa, Dubrovnikin asukkaat eivät keränneet sadevettä talteen. Suihkulähteeseen saatiin puhdasta vettä 12 kilometrin päässä sijaitsevasta lähteestä, jonne rakennettiin akvedukti.

Nykyisin Onofrion suihkulähde on sekä kaupunkilaisten että turistien suosima kohtaamispaikka, jonka tienoille kesyt pulut kokoontuvat kärkkymään ruoanmurusia.

4) Fransiskaaniluostari

FransiskaaniluostariFransiskaaniluostari

Suihkulähdettä vastapäätä on vanha fransiskaaniluostari, jonka tunnetuimmat nähtävyydet ovat 1300-luvulta peräisin olevat luostarialue ja maailman kolmanneksi vanhin yhä toimiva apteekki. Sisäänpääsy on maksullinen.

Ilmaiseksi voi sen sijaan käydä tutustumassa viereiseen Pelastajan kirkkoon, joka on yksi harvoja vuoden 1667 maanjäristyksestä selvinneitä renessanssirakennuksia. Kirkossa pidetään usein iltaisin konsertteja.

5) Katedraali

Dubrovnikin KatedraaliDubrovnikin Katedraali

Dubrovnikin barokkityylinen katedraali rakennettiin 1700-luvulla aiemman maanjäristyksessä tuhoutuneen paikalle. Kerrotaan, että itse Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli haaksirikkoutui läheiselle Lokrumin saarelle kolmannen ristiretken päätteeksi ja kiitollisena pelastumisestaan rahoitti aiemman katedraalin rakennustyöt. Katedraalin alla tehdyt arkeologiset kaivaukset ovat kuitenkin osoittaneet, että paikalla on saattanut sijaita kirkko jo 600-luvulla.

Erityisen kiinnostava vierailukohde on katedraalin aarrekammio, jossa säilytetään Pyhän Blaisen, kaupungin suojelupyhimyksen, reliikkejä sekä mitä todennäköisimmin Rafaelin maalaama Madonna.

6) Vanhankaupungin palatsit

Sponzan palatsiSponzan palatsi

Sponzan palatsi lukeutuu Dubrovnikin hienoimpiin. Nykyisin valtionarkistona toimiva palatsi rakennettiin alunperin tullivirastoksi vuonna 1516. Tuhoisasta maanjäristyksestä selvinneessä renessanssipalatsissa säilytetään yli 100 000 asiakirjaa, teosta ja käsikirjoitusta. Arkistoihin ei pääse tutustumaan, mutta turistitkin voivat käydä Dubrovnikin puolustajien muistosalissa hiljentymässä 1990-luvun alun sotaa muistellen.

Toinen mielenkiintoinen renessanssikohde on 1400-luvun lopulla rakennettu Ragusan hallitsijan palatsi (Rector’s Palace). Kaupunkivaltion ajalta periytyvä näyttely kertoo paitsi sen ajan elämästä ja taiteista myös erikoisesta poliittisesta järjestelmästä, jossa Ragusan kaupungin hallitsija vaihtui vaalien myötä kuukausittain.

7) Lovrijenacin linnoitus

Lovrijenacin linnoitusLovrijenacin linnoitus

Vanhankaupungin pohjoispuolelle jää vanha satama, josta jyrkät portaat nousevat ylös 37 metriä korkealle kukkulalle. Merivaltojen suuruuden aikoihin venetsialaiset yrittivät valloittaa silloisen Ragusan ja suunnittelivat linnoituksen rakentamista Lovrijenacin kukkulalle.

Kaupungin puolustajat ennättivät kuitenkin ensin ja onnistuivat säilyttämään itsenäisyytensä piirityksestä huolimatta. Siitä lähtien Lovrijenacin roolina oli yhdessä vanhankaupungin muurien kanssa suojella Dubrovnikin itsenäisyyttä. Kapinoinnin estämiseksi linnoituksen muurit ovat vain 60 cm paksut eli huomattavasti heppoisemmat kuin kaupunginmuurit. Linnoitukseen on pieni pääsymaksu.

Korkeimmalta tasanteelta avautuu postikorttimaisema kohti vanhaakaupunkia ja Lokrumin saarta. Nykyisin linnoitus tunnetaan myös yhtenä televisiosarja Game of Thronesin kuvauspaikoista, minkä tiimoilta sinne järjestetäänkin opastettuja käyntejä. Vinkki: vanhan sataman poukamassa näkyy kallioseinämässä kaksi ovea.

Kyseessä on vanha vankityrmä, jonka ankeisiin selleihin rikoksista syytetyt teljettiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että moni ei päässyt koskaan puolustamaan itseään tuomarin eteen, sillä vuorovesi hukutti tiettyinä aikoina selleissä viruvat vangit.

8) Lokrumin saari

Lokrumin saariLokrumin saari

Vain 600 metrin päässä rannikolta on pieni Lokrumin saari, jolle järjestetään veneretkiä Dubrovnikista. Saarelle rakennettiin vuonna 1023 benediktiiniläisluostari, jonka viimeiset vartijat poistuivat Lokrumilta vuonna 1808. Tarinan mukaan Rikhard Leijonamieli haaksirikkoutui Lokrumin edustalle ja vannoi rakennuttavansa kirkon saarelle. Kaupunkilaisten pyynnöstä kirkko rakennettiin kuitenkin mantereelle katedraaliksi.

Lokrumin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat benediktiiniläisluostari, kasvitieteellinen puutarha sekä saaren korkeimmalla kohdalla kohoava linnoitus, jotka ovat kaikki ehdottomasti vierailun arvoisia. Dubrovnikista ostettava laivalippu sisältää edestakaisen matkan sekä pääsyn saaren luonnonsuojelualueelle. Tupakointi ja yöpyminen saarella on muuten kielletty.

9) Mljetin kansallispuisto

Mljetin kansallispuistoMljetin kansallispuisto

Lauttamatkan päässä Dubrovnikista on Mljetin saari. Pyhän Paavalin haaksirikkoutumispaikaksikin epäilty Mljet oli vuosisatojen ajan sekä benediktiiniläismunkkien että Ragusan merimahdin vallan alla.

Saaren kiinnostavin osa on vuonna 1960 perustettu kansallispuisto, joka kattaa lännestä alkaen yli puolet Mljetin pinta-alasta. Itäosakin on julistettu luonnonsuojelualueeksi, joten saari on varsinainen luonnonystävän paratiisi. Sitä kutsutaankin usein Etelä-Dalmatian kauneimmaksi saareksi, jonka suurin nähtävyys ovat sen ikivihreät metsät ja suolaiset pikkujärvet.

10) Korčulan saari

 Korčulan saari Korčulan saari

Legendan mukaan itse Marco Polo oli kotoisin viehättävältä Korčulan saarelta, läheltä Dubrovnikia. Siltaa mantereelle ei yli 16 000 asukkaan saarelta ole, mutta perille pääsee lautalla. Kroatian suosituimpiin lomakohteisiin lukeutuvalta Korčulalta löytyy muurien ympäröimä samanniminen kaupunki, jossa kannattaa heinäkuun loppupuolella mennä katsomaan Moreškaa, 1400-luvulta asti järjestettyä perinteistä miekkatanssitapahtumaa.

Mielenkiintoinen on myös Marco Pololle omistettu museo. Rennompaa menoa voi hakea lukuisilta uimarannoilta tai saaren keskiosien viinitiloilta.

Miten ja milloin mennä Dubrovnikiin?

Dubrovnikiin järjestetään kesäkaudella valmismatkoja ja lisäksi Suomesta pääsee Dubrovnikiin esimerkiksi Finnairin tai Norwegianin reittilennolla. Parhaita matkustusajankohtia ovat myöhäinen kevät sekä alkusyksy, jolloin tarkenee uida meressä, mutta helteet eivät äidy tukaliksi.

Miksi mennä Dubrovnikinn?

Dubrovnikissa ja sen ympäristössä voi tutustua paikalliseen rantaelämään, kaupungin ja merenkulun historiaan, upeaan saaristoluontoon sekä Balkanin sodan kauhuihin. Hintataso on huomattavasti korkeampi kuin muualla alueella. Ravintolahinnat ovat vanhassakaupungissa usein lähes Suomen tasolla, mutta majoitusta ja tuliaisia löytää onneksi yhä varsin edullisesti.

Lennot Dubrovnikiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Dubrovnik

Päivitetty 9.5.2017


Julkaistu 2. heinäkuuta, 2014

Lisää Dubrovnikin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.