10 vinkkiä: Uskomaton Dubai

Vielä muutama kymmenen vuotta sitten Dubai oli pieni satamakaupunki keskellä valtavaa hiekka-aavikkoa eikä siellä ollut yhtään pilvenpiirtäjää. Sitä on vaikea uskoa, sillä nykyään Las Vegaskin vaikuttaa vanhanaikaiselta Dubaihin verrattuna. Ikivanha kauppapaikka on elvytetty ja nostettu ihan omaan arvoonsa. Ensimmäinen pilvenpiirtäjä valmistui vuonna 1979.

Dubaista on osattu tehdä henkeäsalpaava, matkailijoita ja sijoittajia houkutteleva kohde. Kaupunki on kehittynyt ja kehittyy edelleen valtavalla nopeudella. Kyseessä onkin varsinainen superlatiivien ja ylisanojen paikka.

Dubaissa kaikki uskomaton on totta: seitsemän tähden luksushotelli, maailman korkein – lähes kilometrin korkuinen rakennus, palmun muotoiset tekosaaret luksushotelleineen, sisälaskettelukeskus ja yli 350 aurinkoista päivää vuodessa. Kun siisteyteen, loistoon ja luksukseen lisätään ripaus beduiinien perinteitä ja idän mystiikkaa voidaan puhua todella eksoottisesta lomakohteesta.

Kaupunkia halkoo Dubai Creek eli Persianlahden poukama. Niin kutsuttu vanha Dubai sijoittuu lahden molemmille puolille. Toisella puolella Creek-lahtea sijaitsee Bur Dubai ja toisella puolella Deiran kaupunginosa. Lahden yli pääsee mukavasti abra- eli taksiveneillä.

Vanhan Dubain lisäksi turistit lomailevat rantahotelleissa Dubai Marinassa ja Jumeirah Palmusaarella noin 30 kilometrin päässä Creek lahdesta ja vanhasta keskustasta. Nykyään paikasta toiseen liikkuminen on helppoa uuden metron ansiosta. Myös taksilla kulkeminen on edullista.

10 vinkkiä Dubaihin

1) Shoppailu

Mall of the EmiratesMall of the Emirates

Dubaissa on kymmeniä satumaisia kauppakeskuksia. Monissa niissä on tarjolla shoppailun lisäksi monenlaista tekemistä luistelusta elokuviin ja akvaarioista näyttämötaiteeseen tai teemapuistoihin.

Dubai Mallia pidetään maailman suurimpana kauppakeskuksena. Siellä on mahdollista ihastella sisälle rakennettua vesiputousta tai huvitella sisähuvipuistossa. Dubai Mall on rakennettu kiinni Dubain korkeimpaan rakennukseen Burj Khalifaan. Heti kauppakeskuksen ulkopuolella on iltaisin klo 18–22 puolen tunnin välein käsittämättömän hieno ja tietysti maailman mahtavin suihkulähdeshow (Dubai Fountain Show).

Mahtava teemapuisto löytyy myös Wafi Mallin sisältä. Se on osa Wafi City kokonaisuutta joka on rakennettu kokonaan Egypti-teemaan. Paikalle rakennetusta pyramidista löytyy useita hyviä ravintoloita ja kylpylöitä. Iltaisin Wafilla on tarjolla vaikuttava teeman ympärille rakennettu valo- ja äänishow. Wafi Cityyn pääsee uudella metrolla.

Mall of the Emirates on ehkä keskuksista tunnetuin. Valtava paratiisi oli Lähi-idän suurin aikanaan. Siellä on mm oikea laskettelukeskus sisällä.

Shoppailuun saa vielä aivan uuden vaihteen Dubain shopping festareiden (DSF) aikaan. Silloin tuotteista saa huimia alennuksia ja tarjolla on monenlaista ekstraohjelmaa. Yleensä ne järjestetään tammi-helmikuussa.

2) The Walk

The WalkThe Walk

The Walk on Dubain upea rantakatu Jumeirah rannan ja pilvenpiirtäjien tuntumassa. Kadun vierellä ohi lipuu luksusautoja, joita voi ihastella kadun lukuisista ravintoloista tai kahviloista käsin. Kadun varrella on myös paljon erilaisia kauppoja ja hyvät ostosmahdollisuudet.

3) Palmusaari

Palmusaari JumeirahPalmusaari Jumeirah

Palmusaari Jumeirah on yksi Dubain ihmeistä. Saari on rakennettu meren päälle ja se on palmun muotoinen. 5 km pitkän saarten ansiosta Dubaissa on 78 km enemmän rantaviivaa. Saari onkin täynnä luksushotelleja. Jumeira saaren päästä päähän pääsee kulkemaan monarail ”junalla”.

Toinen palmusaari Jebel Ali on myös valmistunut ainakin pääpiirteittäin. Kolmas Deira saari valmistunee lähivuosien aikana.

Jumeirah-saaren päässä sijaitsevan Atlantis hotellin Aquaventure – vesipuistossa on mahdollista uida delfiinien kanssa ja lipua renkaan päällä läpinäkyvässä veden alle upotetussa tunnelissa, jonka ympärillä uivat hait. Lisäksi tuttavuutta pääsee tekemään monien muiden meren elävien, kuten rauskujen kanssa.

Vielä hurjempiin vesipuistoelämyksiin pääsee Wild Wadi vesipuistossa, joka sijaitsee aivan maailman ainoan seitsemän tähden hotellin Burj Al Arabin vieressä Jumeirahin kaupunginosassa taksimatkan päässä palmusaarelta. Siellä voi laskea maailman hurjimmissa vesiliukumäissä ja jopa surffata siihen suunnitelluissa laitteissa. Wild Wadi puisto on liian hurja perheen pienimmille.

4) Torit eli soukit

Toreilta eli soukeilta voi tehdä hyviä löytöjäToreilta eli soukeilta voi tehdä hyviä löytöjä

Mauste-, Kulta- ja monet muut soukit ovat täysin erilainen kokemus verrattuna ilmastoituihin kauppakeskuksiin. Perinteinen torimeininki vie mukanaan ja tinkaaminen kuuluu ehdottomasti asiaan.

Sokkeloisilla basaareilla tunnelma on kuin Tuhannen ja Yhden Yön Saduissa. Mauste- ja Kulta-soukit löytyvät Deiran kaupunginosasta. Tekstiili-souk on Bur Dubain puolella. Abra-veneellä pääsee liikkumaan kaupunginosien välillä.

5) Perinnekyä The Heritage Village

Perinnekyä The Heritage VillagePerinnekyä The Heritage Village

Perinnekylä The Heritage Village sijaitseee Bastakiyassa Bur Dubaissa. Se on yksi vanhimmista Dubain asuinalueista. Alue on entisöity ja siellä on paljon museoita ja taidegallerioita sekä tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Rakennukset ovat pääosin 1800 luvulta.

Dubai-museo (vuodelta 1787) on luultavasti kaupungin vanhin rakennus. Siellä kannattaa käydä tutustumassa alueen historiaan. Tuulitornit hoitivat aikoinaan ilmastoinnin taloihin. Nyt niitä voi ihailla vanhojen talojen koristuksina. Iltaisin Bastakiya hehkuu upeassa valaistuksessa.

6) Aavikkosafari

AavikkosafariAavikkosafari

Aavikkosafaria varten kannattaa varata koko päivä ja retki kannattaa ostaa etukäteen netistä tai matkanjärjestäjältä. Safari on unohtumaton elämys. Aavikon auringonlasku ei helposti unohdu ja karun kauniit dyynit, jotka jatkuvat pitkälle horisonttiin, muistuvat mieleen vielä kotonakin. Retkien hintaan kuuluu usein hurjaa ajelua hiekkadyyneillä, vierailu kamelifarmilla ja perinteinen beduiini-illallinen.

7) Thrill Ride

Thrill RideThrill Ride

Thrill Ride -veneretki on adrenaliinit huippuunsa nostava kokemus. Keltainen kevytrakenteinen speed-boat kiidättää matkalaisia puolen tunnin ajan Persianlahden aalloilla. Jos Thrill Ride tuntuu liian hurjalta voi valita rauhallisemman kyydin. Keltaisten veneiden retkiä voi ostaa jo etukäteen netistä. Tapaamispaikkana toimii usein The Walk.

8) Burj Khalifa

Burj KhalifaBurj Khalifa

Burj Khalifa on maailman korkein rakennus (828m). Tornissa on asuin- ja liikehuoneistoja, mutta se on myös yleisölle avoin. Näköalaterassi sijaitsee 124 kerroksessa yli 400 metrin korkeudessa. Hissiliput kannattaa ostaa etukäteen netistä tai Dubai Mallista. Erityisen upeaa on seurata näköalatasanteelta Dubai Fountain valo- ja vesishowta, joka järjestetään iltaisin Dubai Mallin edessä olevalla tekojärvellä.

9) Burj Al Arabin Skyview Bar

Burj Al ArabBurj Al Arab

Jos haluaa kerran elämässään tehdä jotain, mihin ei tavallisesti ole varaa, on suositeltavaa varata pöytä erityisen upealle Iltapäiväteelle 7 tähden hotellin Burj Al Arabin Skyview Bariin.

Teekattauksesta joutuu maksamaan noin 100 €, mutta kokemus on upea. Samalla pääsee tutustumaan pintapuolisesti maailman ehkä hienoimpaan hotelliin. Koskaan ei tiedä, kuka istuu viereiseen pöytään, sillä hotellin 28. kerroksessa on oma helikopterikenttä, aulan akvaariota käy puhdistamassa sukeltajat ja parhaimmista sviiteistä löytyy oma elokuvateatteri.

Ravintolaan on pukeuduttava asianmukaisesti. Farkuissa, shortseissa tai lenkkareissa sinne ei ole mitään asiaa.

10) Jumeirah Moskeija

Jumeirah MoskeijaJumeirah Moskeija

Jumeirah Moskeija on Dubain ainoa moskeija, jossa myös muut, kuin islaminuskoiset voivat vierailla. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä ja ottaa opastettu englanninkielinen kierros. Niitä järjestetään tiistaisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10.

Moskeijaan mentäessä, on muistettava pukeutumissäännöt. Naisilla on oltava huivi ja jalat peittävä vaate (mieluiten hame). Miehetkään eivät pääse sisälle shortseissa ja hihattomissa paidoissa.

Miksi mennä Dubaihin?

Dubaissa on mahdollista kokea elämyksiä, jotka eivät ole mahdollisia missään muualla. Vanhojen perinteiden ja uuden luksuksen kontrasti on hämmentävää ja kiehtovaa. Kaupunki on erittäin siisti eikä turistienkaan joukossa ole öriseviä humalaisia. Aurinko ja lämpö ovat takuutuotteita, Shoppailumahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja eksoottisia makunautintoja löytyy laidasta laitaan.

Milloin mennä Dubaihin?

Yksi Dubain parhaista puolista on se, että paras aika matkustaa sinne on silloin, kuin meillä Suomessa on vuoden pimein ja kylmin aika.

Marras-maaliskuussa Dubaissa on viileimpinäkin päivinä + 20˚C ja usein lähes + 30˚C (autiomaassa yölämpötila saattaa laskea lähelle 10 astetta). Talvella ilma on myös kuivempaa.

Huhti- toukokuussa ja syys- lokakuussa lämpötila saattaa hyvinkin ajoittain kivuta + 45 asteeseen. Varsinaisina kesäkuukausina kesä- elokuussa Dubaissa on todella kuuma. Kesäaikaan kuumuuden tunnetta vielä lisää rannikon kostea ilma.

Sadepäiviä mahtuu vuoteen yleensä maksimissaan 10, joskus ei yhtäkään.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com, The Yellow Boats

Lue lisää kohteesta: Dubai


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää Dubain valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.