10 vinkkiä: Ystävällinen Dominikaaninen tasavalta ihastuttaa luonnollaan ja rannoillaan

Dominikaaninen tasavalta on tuttu kauniista hiekkarannoistaan, kirkkaista vesistään sekä vehreän kauniista luonnosta. Sen historia on mielenkiintoinen ja täynnä tarinoita merirosvoista ja Kolumbuksen tutkimusmatkoista, joka tekee maasta hyvän kohteen myös kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille.

Ihmiset matkustavat tänne rantojen ja auringon vuoksi, mutta rakastuvat välittömään ilmapiiriin, pieniin paistettua kalaa myyviin rantakojuihin ja musiikkiin, joka soi kaikkialla. Täällä osataan rentoutua ja nauttia elämästä. Saari tarjoaa shoppailua ja museoita kaupunkikulttuuria lomaansa kaipaaville, ja ihanteellisia snorklauspaikkoja sekä vaellusreittejä ja huimia vesiputouksia aktiviteetteja etsiville.

10 vinkkiä Dominikaaniseen tasavaltaan:

1) Los Haitisesin kansallispuisto

Birds Island, Los Haitisesin kansallispuistoBirds Island, Los Haitisesin kansallispuisto

Maan koillisosassa sijaitseva kansallispuiston yleiskuva muodostuu kartiomaisista kukkuloista sekä mangrovemetsästä rannikolla. Alueen luolista voi löytää kalliomaalauksia. Puistoon pääsee vuosittain vain rajoitettu määrä ihmisiä, ja siitä onkin tullut suosittu ekomatkailukohde.

Puistossa voi ihastella laajaa trooppista kasvustoa, sekä myös harvinaisia eläimiä jotka ovat ominaisia ainoastaan kyseiselle alueelle.

2) Damajaqua Cascades eli 27 vesiputousta

Seikkailua etsiville löytyy saaren pohjoispuolella sijaitsevasta Puerto Platasta (noin 200 km luoteeseen Santo Domingosta) suosittu nähtävyys: Damajaqua Cascades eli 27 vesiputousta. Bajabonico-joen putoukset kiemurtelevat alas vuorilta metsien keskellä, läpi kirkkaiden altaiden.

Parhaan elämyksen saadakseen matkaan kannattaa lähteä hyvissä ajoin aamulla, jotta päivän aikana kerkeää käymään läpi mahdollisimman monta putousta. Kiipeäminen ylös vuoristoon kestää vauhdista riippuen noin tunnin tai kaksi. Alas tullaan hyppimällä tai liukumalla pitkin vesiputouksia. Oppaat vievät matkalaiset ylös, mutta alas on tultava omilla rautaisilla hermoilla.

Useimmat hypyt ovat noin 4-6 metriä korkeita. Lisäksi reissaajan kunnon tulee olla hyvä; sekä kiipeäminen että uiminen verottavat voimia. Matkaaja voi halutessaan kiivetä vain seitsemän putouksen korkeuteen, tai yrittää koko 27 putouksen joukkoa.

3) Catedral Primada de América eli Kolumbuksen tuhkat

Catedral Primada de América on Amerikoiden vanhin kirkko.Catedral Primada de América on Amerikoiden vanhin kirkko.

Pääkaupungissa Santo Domingossa sijaitseva kirkko on vanhin toiminnassa oleva laatuaan Amerikoissa. Sen ensimmäinen kivi laskettiin paikoilleen vuonna 1514 Kristoffer Kolumbuksen pojan, Diegon, toimesta, ja huhu kertookin että molempien tuhkat olisivat kappelin kryptassa. Tosin tästä voidaan olla montaa mieltä, sillä saarella on ainakin kaksi muuta paikkaa joista väitetään samaa.

Sunnuntaisin kirkossa pidetään messu, ja muuten se on auki yleisölle maanantaista lauantaihin. Kirkon historia on muutenkin mielenkiintoinen, sillä sen sisustus on nykyisin hyvin riisuttu. Merirosvo Francis Drake piti kirkkoa aikoinaan tukikohtanaan, ja joukkion myötä hävisi suurin osa kauniista tavaroista.

4) Pääkaupunki Santo Domingo

Katutaidetta Santo Domingossa. Kauniit taulut ovat myös helppo tuliainen, sillä kangas voidaan helposti irrottaa puisista raameista ja rullata pieneen tilaan.Katutaidetta Santo Domingossa. Kauniit taulut ovat myös helppo tuliainen, sillä kangas voidaan helposti irrottaa puisista raameista ja rullata pieneen tilaan.

Yöelämää ja ravintoloita etsiville pääkaupunki Santo Domingo on pakollinen käyntikohde. Kaupunkia, sen museoita ja kauppoja, pääsee tutkimaan helposti sekä taksilla että metrolla. Uudemmissa osissa kaupunkia on ostoskeskuksia sekä muita palveluita runsaasti.

Faro a Colón on oudon kiehtova ja massiivinen 10-kerroksinen rakennelma täynnä käytäviä, joissa esitellään Kolumbuksen historiaa. Uuden maailman vanhin siirtomaalinnoitus sijaitsee Ozama-joen suulla; Fortaleza Ozaman rakentaminen alkoi 1500-luvulla. Sen muureilla ovat liehuneet mm. Espanjan, Haitin, Englannin, Ranskan ja Yhdysvaltojen liput.

Santo Domingon vanhakaupunki Zona Colonial on historialtaan rikas, ja se on nykyisin UNESCON maailmanperintölistalla. Alue on suosituin käyntikohde Santo Domingossa, sen hurmaavat kadut ovat täynnä ravintoloita ja pieniä kauppoja.

5) Bahia de Las Aguilas

Bahia de Las AguilasBahia de Las Aguilas

Pulaa kauniista rannoista ei Dominikaanisessa tasavallassa ole. Kahdeksan kilometriä pitkä ranta maan lounaisosassa on kuitenkin sekä paikallisten, että matkailijoiden, mielestä yksi maailman kauneimmista rannoista.

Se on etäällä kaikesta, 25 kilometriä lähimmästä kaupungista Pedernalesista, ja pituutensa sekä sijaintinsa vuoksi suuri osa rannasta on autiota. Paratiisimaisiin olosuhteisiin päästäkseen tulee matkailijan ajaa Cabo Rojoon, josta kyltit johtavat kohti pientä Las Cuevasin kalastajakylää. Autolla perille pääseminen vaati vankkoja ajotaitoja, sillä päällystettyä tietä rannalle ei ole. Helpompi tapa onkin lähestyä rantaa mereltä päin. Voit vuokrata veneen päiväksi, ja saapua rannalle pelikaanien saattelemana.

6) Bongaa valaita Samanan niemimaalla

Paras aika valaiden bongaukseen Samanan niemimaalla on tammi-maaliskuussa.Paras aika valaiden bongaukseen Samanan niemimaalla on tammi-maaliskuussa.

Samanan niemimaa on täynnä ylellisiä hiekkarantoja sekä hotelleja. Tänne saavutaan kuitenkin myös erityisesti vaellusmahdollisuuksien sekä valaiden vuoksi. Vehreät metsät tarjoavat ihanteellisia kävelyreittejä matkaililjoille, ja kirkkaat vedet ovat omiaan snorklausta harrastaville. Alueelta löytyy myös suosittu Los Haitisesin kansallispuisto.

Valaat kulkevat niemimaan ohi tammikuusta maaliskuuhun, jolloin matkanjärjestäjät tarjoavat venematkoja alueen lähivesille. Niemimaa on täynnä hienoja rantoja ja nähtävää, mikä tekee siitä suositun matkakohteen ihmisille jotka nauttivat rauhasta ja luonnosta hyvillä palveluilla höystettynä.

7) El Limón -vesiputoukset

El Limónin vesiputoukset sijaitsevat saman nimisen kaupungin liepeilläEl Limónin vesiputoukset sijaitsevat saman nimisen kaupungin liepeillä

Maan koilliosassa sijaitsevasta pienestä El Limónin kaupungista pääsee putouksille hienosti hevoskyydillä. 52-metriä korkeilla vesiputouksilla vieraillaan useimmiten ratsastamalla. Matkoja - ja hevosia - tarjoaa usea järjestäjä kylässä.

Ratsastus kestää noin 30-60 minuuttia ja perillä saa nauttia vilvoittavasta (joskus hyvinkin viileästä) pulahduksesta kauniiseen altaaseen putouksen pohjalla. Hyviin tapoihin kuuluu jättää oppaalle juomarahaa, eikä hämmentyä siitä että tämä kävelee matkan turistien vierellä, ratsastamisen sijaan.

8) Las Galeras

La Playita Las GalerasLa Playita Las Galeras

Saaren koilliosassa sijaitsee myös pieni kalastajakylä Las Galeras. Samanásta noin 28 kilometrin päässä oleva paikka tuntuu olevan kaukana kaikesta. Sen houkutukset ovat tyhjät rannat, kirkkaat vedet sekä rento huolettomuus joka valtaa matkailijan mielen täällä.

Alue soveltuu hienosti snorklaamiseen ja muihin vesiaktiviteetteihin. Kaikkea leimaa kuitenkin pienen kylän tunnelma, jossa turistit lekottelevat sulassa sovussa kaukana suurista all-inclusive hotelleista. Noin 15 minuutin kävelymatkan päässä päärannasta löytyy La Playita, pieni kaunis palmujen reunustama ranta ja muutamia ihmisiä. Rannalla on pieni ravintola sekä iltaisin disko.

9) Tutustu taiteeseen Altos de Chavonissa

Altos de Chavon on 1970- ja 80-luvuilla keskiaikaista rakennusarkkitehtuuria mukaillen rakennettu kylä.Altos de Chavon on 1970- ja 80-luvuilla keskiaikaista rakennusarkkitehtuuria mukaillen rakennettu kylä.

Oudolta tuntuva paikka keskellä trooppista ilmapiiriä löytyy La Romana -kaupungin lähettyviltä saaren etelärannalta. Pieni kaupunki on rakennettu 1970- ja 80-luvuilla, jota ei uskoisi kun käyskentelee pitkin italialaistyylisiä mukulakivikatuja pieniä kivitaloja ihastellen.

Kylässä on myös roomalaistyylinen amfiteatteri ja kirkko, jotka kruunaavat vaikutelman pienestä etelä-Italiassa sijaitsevasta kylästä. Nykyisin kylän talot on täytetty gallerioilla ja taidemyymälöillä, joissa on tarjolla käsitöitä sekä taidetöitä moneen makuun.

10) Isla Catalina

Auringonlasku Isla Catalinan edustalla.Auringonlasku Isla Catalinan edustalla.

Tämä kauniiden rantojen saari on suosittu päiväretkikohde. Se on sopivasti La Romana-kaupungin edustalla. Sen satamaan ankkuroivat toisinaan myös Karibiaa kiertelevät suuret risteilyalukset. Saarelle järjestetään venematkoja, ja päivä vietetään snorklaten, uiden, aurinkoa palvoen ja nauttien herkullisista ruuista. Reissu sopii erinomaisesti myös lapsiperheille, sillä matkaa saarelle on vain pari kilometriä pääsaarelta.

Milloin mennä?

Dominikaanisessa tasavallassa on kaksi varsinaista turistisesonkia. Kesäisin, kun ilma on kuumimmillaan, tullaan maahan yleensä pohjoisista maista nauttimaan mahdollisimman lämpimästä ilmanalasta. Rannat ovat täynnä, samoin hotellit. Toinen sesonki rakentuu joulukuusta helmikuun loppuun, jolloin ilma on lempeämpi ja joidenkin matkailijoiden mielestä parhaimmillaan.

Lämpötilat eivät heittele dramaattisesti vuoden aikana, joten varmaa on, että matkustipa maahan milloin tahansa - aurinko paistaa. On kuitenkin huomioitava, että maa sijaitsee Karibian alueella, joten hurrikaanikausi elo-syyskuussa voi aiheuttaa (tosin harvoin) myrskyjä myös täällä.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Dominikaaninen tasavalta


Julkaistu 24. marraskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.