10 vinkkiä: Kiehtova, historian sävyttämä Delhi

Delhi on kaaosmainen mutta kiehtova kokonaisuus, jossa kaksi maailmaa sekoittuvat kaupungiksi jonka tutkiminen voi tuntua toisinaan ylivoimaiselta. Sen iän patinoimat nähtävyydet kertovat tarinaa menneistä ajoista, mutta samalla uudemmasta osasta kaupunkia löytyy suuria ja ylellisiä ostoskeskuksia, kun taas muutaman kilometrin päässä basaarikojut houkuttelevat halvoille ostoksille.

Suuri osa nähtävyyksistä on suljettu osan viikosta, yleensä maanantaisin. Siksi aukioloajat, hinta ja myös pukeutumissäännöt kannattaa tarkastaa netistä aina ennen paikalle suuntaamista.

25 miljoonan asukkaan Delhi on helpointa ottaa haltuun kulkemalla taksilla tai metrolla, kooten yhteen samalla suunnalla olevat kohteet samalle päivälle. Liikenne tuntuu turistille hallitsemattomalta kokonaisuudelta, ja matkoihin pitää varata aikaa.

Keskiaikaiset linnoitukset, temppelit ja sokkeloiset basaarialueet hurmaavat tunnelmallaan, mutta kuten kaikissa suurkaupungeissa, järkevä turisti pitää pään kylmänä ja omaisuutensa tiukan valvonnan alla.

10 vinkkiä Delhiin:

1) Metro

Delhin metrot ovat siistejä ja turvallisia. Erikoisuutena metrojunissa on vain naisille varatut vaunut.Delhin metrot ovat siistejä ja turvallisia. Erikoisuutena metrojunissa on vain naisille varatut vaunut.

Delhin metro on paras ja edullisin tapa liikkua paikasta toiseen kaupungissa, jonka kadut ovat täynnä takseja, henkilöautoja, hevoskärryjä ja riksoja. Metrojunat ovat siistejä ja turvallisuudesta pidetään huolta - useimmilla asemilla laiturille kuljetaan metallinpaljastimen läpi.

Erikoisuutena ovat metrojunissa erikseen naisille varatut vaunut. Metro Card, eli metrokortti, on paras tapa kustantaa liikkuminen - arvon lataaminen tulee halvemmaksi kuin yksittäisten lippujen ostaminen joka kerta metrolla matkatessa.

2) Punainen linnoitus

Punainen linnoitus, Lal QuilaPunainen linnoitus, Lal Quila

Entiseen loistoonsa Red Fort (Lal Quila) ei enää yllä, mutta 18-metriset punaisesta hiekkakivestä rakennetut muurit kätkevät sisäänsä yhden Delhin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

1600-luvulla rakennettu rakennelma muutettiin aikoinaan brittien toimesta parakeiksi sotilaskäyttöön, mutta nykyisin linnake toimii nähtävyytenä.

Joka ilta (paitsi maanantaisin) linnakkeessa on valo- ja äänishow, joka kertoo sen historiasta.

Metro: Chandni Chowk

3) Lotus-temppeli

Lotus-temppelissa kokoontuvat kaikki uskonnot.Lotus-temppelissa kokoontuvat kaikki uskonnot.

Kiirettä ja liikennettä pakoon kannattaa suunnata Lotus-temppeliin. Sen erikoinen ulkoasu koostuu 27stä lootuksenkukan terälehteä muistuttavasta osasesta.

Temppeliä ympäröivät siistit puutarhat, ja paikka huokuu rauhallisuutta - temppelissä kokoontuvat kaikki uskonnot, eivät ainoastaan Bahái’i-uskonnon harjoittajat, jolle temppeli on aikoinaan omistettu.


Metro: Kalkaji Mandir

4) Akshardhamin temppeli

Akshardhamin hindutemppeli on yksi maailman suurimmista.Akshardhamin hindutemppeli on yksi maailman suurimmista.

Vasta 2005 rakennettu moderni hindutemppeli on yksi maailman suurimmista. Se on koristeellinen ja suurellinen, ja juuri siksi näkemisen arvoinen nuoresta iästään huolimatta. Yksityiskohtien määrä, pilarit ja kaiverrukset, teemat ja suuri koko tekevät vaikutuksen - myös paikan rauhallinen tunnelma on hyvin tervetullut.


Tarkka vartiointi, mikä on suuri osa modernia Delhiä, edellyttää jättämään kaiken (kamera, puhelin, laukut) hyvin vartioituihin lokerikkoihin. 
Itse temppeliin mennään paljain jaloin.

Metro: Akshardham

5) Lodhin puutarha

Lodhin puutarhaLodhin puutarha

Lodi Garden on julkinen puisto, joka on koristeltu menneiden aikojen haudoilla ja rakennelmilla. On uskomatonta, että keskellä suosittua puistoa on näin historiallisia muistomerkkejä antamassa suojaa satunnaisille kävijöille.

Alue on laaja; voit käyttää tunteja kävellen ja ihastellen puutarhoja sekä nauttia piknikin puiden suojassa. Paikalliset suosivat puistoa, perheelliset leikkivät lapsiensa kanssa, joogaryhmät harjoittelevat nurmikolla ja hölkkääjät nauttivat puhtaammasta ilmasta ja rauhallisesta tunnelmasta. Alueelta löytyy myös järvi sekä runsaasti kasvillisuutta, kuten kansallinen bonsaipuisto.

Metro: Khan Market

6) Humayunin hauta


Myös kuuluisaan Taj Mahaliin on otettu vaikutteita Humayunin haudasta.Myös kuuluisaan Taj Mahaliin on otettu vaikutteita Humayunin haudasta.

Mausoleumi on erinomainen esimerkki persialaisista vaikutteista ja mogulien aikaisesta arkkitehtuurista - se on antanut inspiraatiota myös esimerkiksi Taj Mahalille.

Rakennusta, joka rakennettiin 1500-luvulla, ympäröivät kauniit puutarhat, sitä halkovat kanaalit ja viimeaikaisen entisöinnin vuoksi kokonaisuus on kauniimpi kuin koskaan. Puutarhat, Char Bagh Garden (Neljä puutarhaa), kätkee sisäänsä pienempiä rakennuksia, hautoja sekä eksoottisia lintuja.

Metro: JLN Stadium

7) Sokkeloiset marketit

Delhi on täynnä basaarimaisia marketteja.Delhi on täynnä basaarimaisia marketteja.

Yllätyksenä ei tule, että Delhi on täynnä basaarimaisia marketteja, suuria kauppa-alueita ja sokkeloisia ostoskatuja. Pienille kujille voi eksyä helposti, ja huoletta, mutta tiettyjä ostoksia etsivien kannattaa nähdä vaivaa ja selvittää etukäteen millä alueella toivottua tavaraa myydään. 


Khan Market on keskiluokkaisempi versio katumarkkinoista. Siellä käyvät niin ulkomaalaiset kuin Delhin varakkaammat ihmiset - tarjolla on muotiin keskittyviä putiikkeja, kirjoja, sisustustarvikkeita, ravintoloita ja kahviloita. 


Metro: Khan Market


Chandni Chowk ja Charwi Bazar vanhan Delhin puolella ovat erinomaisia kohteita varsinkin katuruuan ystäville. Sokkeloiset kujat ovat täynnä maustekauppoja ja elektroniikkaa, ruokaa ja kankaita. Alue sijaitsee lähellä Punaista linnaketta, joka tekee käynnistä sen arvoisen.

Metro: Chawri Bazar tai Chandni Chowk

8) Paharganjin alue

Paharganjin alue sijaitsee keskeisellä alueella ja ihmisvilinää riittää.Paharganjin alue sijaitsee keskeisellä alueella ja ihmisvilinää riittää.

Keskelle liikennettä, alueen suurta basaaria ja New Delhin päärautatieasemaa kaipaavien kannattaa suunnata Paharganjiin. Huokeiden majoitusten perässä alueelle tulvii myös paljon reppureissaajia, mutta kiireinen alue tarjoaa kaikille seikkailunhaluisille paljon ihmeteltävää.


Historialliset nähtävyydet eivät ole alueen vahvuus, vaan helppo liikkuvuus, keskeinen sijainti ja suuri sokkeloinen basaarialue, josta löytyy jokaiselle jotakin.


Metro: New Delhi Station tai Ramakrishna Ashram Marg

9) Uppoudu ruokaan

Intialainen katuruoka on herkullista!Intialainen katuruoka on herkullista!

Delhi on täynnä herkullista katuruokaa. Hyvinä esimerkkeinä voidaan mainita chaat papdi (lätty johon lisätään perunaa, kikherneitä, jogurttia ja chiliä) ja golgappas (friteerattu pallo jonka sisään laitetaan esim. kikherneitä ja mausteisia perunoita).

Useat paikalliset toimijat järjestevät ohjattuja katuruoka-kierroksia, joissa tutustutaan paikallisiin herkkuihin ryhmässä kävelemällä. Oppimista janoaville tarjolla on myös kokkauskursseja - esimerkiksi paikallisessa kodissa järjestetty ilta ja ruuan siellä tekeminen on ikimuistoinen elämys.

Perinteisempää länsimaista ruokaa kaipaavien kannattaa suunnata ostoskeskuksiin, sekä esimerkiksi Khan Marketin alueelle, josta löytyvät tunnetut kansainväliset ruokaketjut sekä paljon tasalaatuisia ravintoloita ja kahviloita.

Kuten aina matkatessa, hygienista on hyvä pitää huolta sillä vatsatauti ei ole matkailijan paras ystävä. Vältä likaiselta vaikuttavia myyntikojuja, siistejä ja erinomaista ruokaa myyviä katukauppiaita löytyy Delhistä yllin kyllin.

10) Jama Masjid

Jama Masjid on Intian suurin moskeija.Jama Masjid on Intian suurin moskeija.

Intian suurin moskeija on rakennettu 1600-luvulla. Sen sisään mahtuu peräti 25 000 ihmistä. Kolme sisäänkäyntiä (portit 1 ja 3 ovat vierailijoiden käytössä), neljä tornia ja kaksi minareettia muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden.


Moskeijalla on sääntöjä, joita tulee noudattaa: kengät on jätettävä portaiden yläpäähän ja yksin matkustavat naiset tarvitsevat "saattajan". Sisäänpääsy on ilmainen, mutta turistit maksavat erillisen "kameramaksun", riippumatta siitä otatko kuvia vai et. Turistit eivät myöskään pääsee moskeijaan rukousten aikana.

Metro: Chawri Bazaar

Milloin ja miten mennä?

Sää on parhaimmillaan Intiassa lokakuusta maaliskuuhun. Tuolloin ilma on leuto ja sopivan lämmin - loppukeväästä helteet ovat tukahduttavia, varsinkin suurkaupungin kaduilla. Keskitalvella lämpötilat voivat tippua dramaattisesti, ja talvitakki on pakollinen varuste illan pimeydessä. Kesäinen sadekausi ei estä nauttimasta kaupungin nähtävyyksistä, tuolloin puutarhat ovat komeimmillaan.

Suurimmat lentoyhtiöt tarjoavat kaikki lentoja Delhiin. Omatoiminen matkailija pystyy helposti löytämään omaan hintaluokkaansa sopivan hotellin kaupungin valtavasta valikoimasta. Lisäksi ainakin Aurinkomatkat tarjoaa Intian kiertomatkoja, joihin Delhi kuuluu olennaisena osana.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Delhi


Julkaistu 27. lokakuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.