10 vinkkiä: Raikas ja lämminhenkinen Costa Tropical

Costa Tropical on Andalucian hyvin varjeltu salaisuus. Se on viereistä Costa del Solia huomattavasti tuntemattomampi rannikko. Espanjalaiset itse lomailevat siellä mielellään. Ilmasto on lempeän subtrooppinen läpi vuoden. Heti rannikolta kohoava Sierra Nevadan vuoristo takaa, että Afrikasta saapuva lämmin ilma ei karkaa pidemmälle. Costa Tropicalilla vuoden keskilämpötila on noin 20 astetta. Sanotaan, että siellä on koko Euroopan terveellisin ilmasto.

Meri ja vuoret takaavat upeat maisemat ja tekemistä riittää kaikille vuodenajoille. Sierra Nevadassa on runsaasti vaellusreittejä. Talvella ylhäällä vuoristossa sataa lunta jopa metritolkulla. Laskettelukausi kestää joulukuulta huhti-toukokuulle asti. Rannikolla on Espanjan parhaat sukellusmahdollisuudet ja purjehtimaan pääsee vaikka Afrikkaan asti. Rannat ovat pääasiassa pikkukivien ja hiekan peittämiä, mutta vesi on kristallin kirkasta.

Aidoissa andalucialaisissa kylissä ja kaupungeissa on herttainen tunnelma. Maanviljely ja kalastus ovat tärkeitä elinkeinoja edelleen. Alueella viljellään monimuotoisesti hedelmiä ja kasviksia, niinpä tuoreita herkkuja on aina saatavilla.

Ravintolat ovat aitoja andalucialaisia ja niissä tarjotaan hyvää paikallista ruokaa. Pöytään voi aina istahtaa myös virkistävälle oluelle tai sangrialle. Silloin lähes poikkeuksetta saa maisteltavaksi maksuttomia tapaksia. Tutuksi tulevat monenlaiset kalat ja muut merenelävät sekä paikalliset juustot, makkarat ja kinkut.

Arkkitehtuurissa ja historiallisissa kohteissa näkyy arabialais-espanjalainen tyyli. Alueelta löytyy myös roomalaisia raunioita ja maurilaisvallan jäänteitä.

Koska valtavat turistimassat eivät ole vielä löytäneet Costa Tropicalia on meno rauhallista ja tunnelma turvallinen. Rikollisuusaste on huomattavasti pienempi kuin Costa del Solilla.

10 vinkkiä Costa Tropicalille

1) Motril

MotrilMotril

Motrilin kaupunki on koko Tropical-rannikon pääkaupunki. Se sijaitsee Sierra Nevadaan kuuluvan Lújar-vuoriston rinteessä ja on Granadan maakunnan toiseksi suurin kaupunki. Motrilista on noin 100 kilometriä niin Málagaan kuin vastakkaisessa suunnassa sijaitsevaan Almeríaan. Granadaankin ajelee alle tunnissa.

Motril oli jo foinikkialaisten kauppamatka- ja läpikulkukohde. Arkkitehtuurissa näkyy edelleen paljon arabialaisvaikutteita. Nykyään kaupungissa on Costa Tropicalin parhaat shoppailumahdollisuudet.

Motrilin lähistössä on myös rannikon parhaat rannat. Calahonda-beachille on n. 15 km matka. Lähimmät rannat ovat Playa Granada, Carchuna ja Poniente.

Kaupunki on hyvä tukikohta aktiivilomailuun. Lähistöllä voi mm. vaeltaa vuoristossa, laskea koskia, kiipeillä kallioilla ja pyöräillä maastoreiteillä. 18 reikäinen golfkenttä sijaitsee vain muutama kilometri länteen päin Motrilin satamasta.

Satamasta pääsee lautalla Afrikan puolelle Melillaan. Melilla on Espanjalle kuuluva kaupunki Pohjois-Afrikan rannikolla. Matka kestää noin 4,5 h / suunta.

2) Castell de Ferro

Castell de FerroCastell de Ferro

Pieni viehättävä kalastajakylä Castell de Ferro sijaitsee noin 20 kilometriä Motrilista itään päin. Maisema on suorastaan henkeä salpaavan kaunis. Koko pieni kaupunki on rakennettu ikään kuin rannalle ja maisemaa hallitsee ylhäällä kohoava linnan rauniotorni. Torni eli Castillo de Castell de Ferro on alun perin rakennettu jo roomalaisten toimesta.

Päärannan lisäksi ympäristöön levittäytyy vaaleanruskeita hiekka- ja pikkukivirantoja korkeiden kivikkojen ja kallioiden väliin. Rantaelämä onkin oleellinen osa lomailua Castell de Ferrossa. Siellä on myös erinomaiset mahdollisuudet harjoitella sukellusta, käydä kanootilla melomassa tai purjehtia vuokraveneellä. Tuoretta kalaa on aina saatavilla ja kalastamaan voi lähteä myös itse.

Pienen kaupungin kaikki kadut tai kapeat tiet johtavat pääaukiolle, josta löytyy suurin osa ravintoloista ja kaupoista. Aukiolla järjestetään myös monenlaisia tapahtumia.

Almeríaan tai Granadaan on vain tunnin ajomatka. Molemmat ovat hyviä päiväretkikohteita.

3) Salobreña

SalobreñaSalobreña

Salobreña on yksi Andalucian monista valkoisista kylistä. Se sijaitsee noin 8 kilometriä Motrilista länteen. Málagasta matkaa kertyy noin 90 kilometriä. Kaupunkia kutsutaan myös Costa Tropicalin jalokiveksi. Alueella on ollut asutusta jo 6000 vuotta sitten.

Kahdeksan kilometriä pitkät vaaleat pikkukivirannat levittäytyvät kaupungin molemmin puolin. Kesällä rannoilla grillataan tuoretta kalaa ja muita mereneläviä. Ravintoloita on paljon ja ruoka on hyvää. Paikoitellen kalliot nousevat ylös heti rannan tuntumasta. Luonto on muovannut ”hyppytorneja” huimapäille.

Veteen on rakennettu keinotekoinen valliriutta, jossa voi snorklata ja ihastella vedenalaista elämää.

Jos kunto kestää uhmata kuumuutta, kannattaa kävellä ylös vanhaan kaupunkiin ja 900-luvulla rakennetulle maurilaislinnoitukselle asti. Sieltä on hieno näköala merelle ja lähistön hedelmäviljelmille sekä Sierra Nevadan vuoristoon. Iltaisin linnoitus valaistaan ja se on upea ilmestys myös alhaalta katseltuna.

Salobreñasta on hyvät mahdollisuudet tehdä päiväretkiä Málagaan, Granadaan, Sierra Nevadaan, Almeríaan ja lähikaupunkeihin.

4) Almuñecar

AlmuñecarAlmuñecar

Myös Almuñécarin historia yltää kauas foinikkialaisten aikaan. Heidän jälkeensä kaupungissa asuivat roomalaiset ja maurit. Kaikki ovat jättäneet jälkeensä muistomerkkejä. Almuñécarissa pääsee tutkimaan roomalaisia raunioita, kiipeämään maurilaislinnoitukselle ja ihastelemaan tyypillistä andalucialaista espanjalais-maurilaista arkkitehtuuria.

Almuñécar sijaitsee noin 80 kilometriä Málagasta itään päin. Suurin piirtein saman verran matkaa kertyy Granadaan. Myös Almería on sopivan matkan päässä päiväretkikohteeksi.

Kaupungilla on kilometreittäin rantaviivaa. Suosituimmat rannat ovat keskustan edustalla Puerta del Mar, pitkä Playa San Cristóbal keskustan länsipuolella ja Playa Velilla keskustan itäpuolella. Rantoja peittää pääasiassa karkea hiekka ja pikkukivet. Kaupungissa lomailevat lähinnä espanjalaiset itse. Ulkomaalaisia on huomattavasti vähemmän kuin monissa muissa Espanjan rantakohteissa.

Andalucian suurin akvaario sijaitsee kauppahallin lähellä, Plaza Kuwaitilla. Siellä voi tutustua meren monimuotoiseen elämään. Valtavissa altaissa uiskentelee mm. haikaloja, rauskuja, meduusoita ja meritähtiä.

Yksi päivä kuluu helposti merivesipuistossa. Aqua Tropic sijaitsee reilun kilometrin verran keskustasta itään päin, Paseo Reina Sofian varrella. Pieneen puistoon on saatu mahtumaan kaikki tarvittava. Sieltä löytyy sekä hurjempia että hitaampia liukumäkiä, paljon aurinkotuoleja, valtava uima-allas ja monia mukavia aktiviteetteja.

Vanhan kaupungin varjoisilla kujilla on mukava kävellä ja tehdä heräteostoksia pikkuputiikeissa. Almuñécarista löytyy paljon hyviä ruoka- ja tapasravintoloita. On vaikeampaa löytää huono ruokapaikka kuin hyvä. Espanjankielen taidosta tai edes muutaman sanan alkeista on paljon hyötyä, sillä monissa ravintoloissa ei ole listoja englanniksi eikä englanninkielen taitoista henkilökuntaa.

Kannattaa myös käydä kaupungin monissa museoissa. Ainakin viehättävä Bonsaipuu-museo Avenida de Andalucialla on kokemisen arvoinen. Ja kaupungin arvostettu arkeologinen museo esittelee alueen kulttuuriperintöä hyvin mielenkiintoisesti ja harvinaisten esineiden avulla.

5) La Herradura

La HerraduraLa Herradura

La Herradura tarkoittaa hevosenkenkää. Pieni kylä on oikeastaan osa Almuñécarin kaupunkia. Se sijaitsee vajaat 10 km Almuñécarista Málagaan päin. Kylä on kuvan kaunis. Valkeiden talojen seinustoja koristavat värikkäät kukkaköynnökset. Talot levittäytyvät hevosenkengän muotoisen lahden rannalle kahden korkean niemimaan väliin. Koko rantaviiva on auringonpalvojien, vesipetojen ja rannalla kävelijöiden käytössä. Tasasin välein löytyy rantaravintoloita, joissa syödään hyvin ja nautitaan virkistäviä juomia.

La Herradura on suosittu kesäpaikka myös ulkomaalaisten keskuudessa. Siellä on kansainvälinen rento ja leppoisa tunnelma. Sanotaan, että La Herradurassa on Espanjan parhaat sukellusmahdollisuudet. Luonnon kivet ja kalliot muodostavat luolia ja koloja, joissa viihtyvät monenlaiset merenelävät. Parhaiten sukeltamaan pääsee Marine Este satamasta. Satama sijaitsee La Herraduran ja Almuñécarin välissä Punta de la Mona niemellä. Siellä toimii useita sukelluskouluja. Niiden mukana pääsee eritasoisille sukellusretkille lähiympäristöön.

Aktiivista lomaa voi viettää myös purjehtien, meloen kanootilla tai surffaten. Kanootteja ja surffilautoja vuokrataan rannalla. Purjeveneen tai jahdin voi vuokrata Marine Este satamasta. Sieltä pääsee myös päiväretkelle purjeveneen kyytiin.

On suosittua tehdä vaellusretkiä sisämaahan päin. Heti La Herraduran ulkopuolelta lähtee useita eritasoisia ja – pituisia reittejä. Niistä kannattaa kysellä turisti-infopisteestä.

6) Otivar ja Jete

OtivarOtivar

Pieni noin tuhannen asukkaan Otivar sijaitsee 13km Almuñécarista pohjoiseen päin ikiaikaisen kalastajien reitin varrella. Kalastajat kuljettivat saaliitaan mereltä Granadaan jo paljon ennen ajanlaskumme alkua. Nykyään tie on päällystetty ja helppokulkuinen.

Valkoiset talot kapeiden kujien varsilla muodostavat kylän keskustan. Tunnelma on rauhallinen ja aidon maalaismainen. Kauniissa kirkoissa voi vierailla sisällä. Kaupungintalon lähellä on näköalapaikka Mirador Vista Verde. Sieltä käsin voi ihastella ympäröivää vuoristomaisemaa Río Verde laaksoon.

Vuoristossa on hyvät mahdollisuudet vaeltamiseen. Alue on hyvin hedelmällistä ja kävelyreitit kulkevat usein avocado-, viikuna- ja mangoviljelmien läheisyydessä

Lähistöllä pääsee kokeilemaan myös riippuliitoa, kiipeilyä tai koskenlaskua. Yksi suosituimmista vaelluskohteista on Junta de los Ríos. Kahden joen kohtaamispaikalla on useita vesiputouksia ja luonnonaltaita, joissa voi uida. Kannattaa ottaa uima-asu mukaan. Alueelle on sisäänpääsymaksu. Portti sijaitsee muutama kilometri Otivarista Granadaan päin. Portista voi ajaa myös autolla ja kävellä vasta perillä.

Jete on Otivarin tapainen pieni kylä noin viisi kilometriä Otivarista etelään päin. Jetessä voi käydä maistelemassa viinejä ja tutustumassa viinin valmistukseen Horacio Calventen kellareissa. Samassa yhteydessä toimivasta myymälästä voi ostaa paikallisia valko-, puna- ja kuohuviinejä sekä oliiviöljyä.

Molemmissa kylissä on useita hyviä ruokaravintoloita. Kannattaa maistella paikallista ruokaa. Ainakin verimakkara morcilla on maukasta samoin longaniza eli mausteinen possumakkara. Otivarissa Meson Madera ravintolassa saa kohtuuhinnalla maistelumenun.

7) Lecrín

AlpuñuelasAlpuñuelas

Lecrín-laakson nimi tarkoittaa onnellisten laaksoa. Maisemat ovat puhuttelevan kauniit ja paikka on luonnon rakastajien paratiisi. Huhti- ja marraskuussa laakso täyttyy sitruspuiden kukista. Sitruuna-, appelsiini- ja limepuiden lisäksi Lecrínissä viihtyvät oliivi- ja mantelipuut, viikunat, granaattiomenat sekä monet eläimet kuten vuorikauriit ja villisiat. Laakso sijaitsee Granadan ja rannikon puolivälissä.

Pienistä valkoisista kylistä lähtee monia viehättäviä kävelyreittejä. Suosittuja harrastuksia ovat lisäksi ratsastus, metsästys ja liitovarjoilu. Lecrín-laaksoon tutustumisen voi aloittaa Lecrínin kylän lisäksi Melegís ja Alpuñuelas -kylistä. Niiden pienissä ravintoloissa tarjoillaan maittavaa ruokaa. Kannattaa maistella ainakin paikallisia kotitekoisia juustoja. Useimmiten riittää, että tilaa vain juoman. Pöytään tuodaan lähes varmasti maksutta toinen toistaan maittavampia tapaksia. Suuremmat annokset voi tilata sitten kun on tehnyt ensin maistelukierroksen.

Alueella näkyy edelleen roomalaisten rakennusten raunioita. Siellä oli aikoinaan jopa kylpylöitä kuumien lähteiden yhteydessä. Laakson historiaan kuuluu tärkeänä osana myös Espanjan sisällissota. Kyliin on pystytetty patsaita ja muistomerkkejä monien taisteluiden uhreille.

Espanjalaiseen tyyliin kylissä järjestetään usein paikallisia juhlia. Silloin pukeudutaan hienosti, syödään hyvin ja kokoonnutaan yhteen katselemaan ilotulituksia.

8) Sierra Nevada

Sierra NevadaSierra Nevada

Sierra Nevadan vuoristo kohoaa Granadan kaupungin vieressä vain noin 100 kilometrin päässä rannikolta. Suurimman osan matkaa pääsee taittamaan moottoritietä, joten perille pääsee nopeasti.

Parhaiten vuoristo tunnetaan Euroopan eteläisimpänä laskettelukohteena. Hiihtoalueen vieressä kohoaa Manner-Espanjan korkein huippu Mulhacén. Se on lähes 3500 metriä korkea. Hiihtoalueen ylin hissiasema on 3 300 metrissä Veleta vuoren huipulla. Pradollanon kylä, jossa sijaitsee alueen alimmat hissiasemat on 2100 metrin korkeudessa. Kylään on Granadasta matkaa noin 27 km ja se kuljetaan päällystettyä mutkaista vuoristotietä pitkin.

Alueella sataa talvella runsaasti lunta ja silti aurinkoisia päiviä on noin 300 vuodessa. Laskettavaa löytyy niin aloittelijoille kuin edistyneillekin. Pisin rinne on yli 6 km. Yhteensä rinteitä on 118 kpl. Lisäksi alueella on murtomaahiihtolatu ja pieni elämyspuisto lapsille. Laskettelukausi kestää marraskuun lopulta toukokuun alkuun saakka.

Pradollano kylässä kannattaa käydä lounaalla tai illallisella pienessä Casablanca ravintolassa Borreguiles kabiinihissin ala-aseman lähellä. Liha- ja merenelävät on loihdittu mitä maittavimpaan muotoon. Ravintolassa on myös paljon hyviä viinejä.

Kesällä Sierra Nevadassa järjestetään paljon pyöräilytapahtumia. Vuoristossa kulkee myös useita kävely- ja vaellusreittejä. Yksi kuuluisimpia on noin 8 km pitkä Los Cahorros. Se lähtee Monachil kylästä. Reittiin kuuluu mm. useiden riippusiltojen ylittäminen.

9) Las Alpujarras

Pampaneiran ja Capileiran kylätPampaneiran ja Capileiran kylät

Las Alpujarras on alue lähellä Sierra Nevadaa reilut 50 kilometriä rannikolta. Hedelmällisen alueen tuotteet tunnetaan hyvästä laadustaan koko Espanjassa. Pienissä kylissä leivotaan suussa sulavia leivonnaisia, tehdään hyvää paikallista ruokaa ja uniikkeja käsitöitä. Joka puolella tuntuu kuuluvan juoksevan veden solina. Kirkas ja puhdas vesi solisee vuoristopuroissa matkallaan alaspäin.

Näköala on huikea. Hyvällä säällä voi nähdä Marokkoon asti. Alueeseen tutustumisen voi aloittaa jostain viehättävästä kylästä. Ainakin Bubión, Capileira ja Pampaneira ovat vierailemisen arvoisia. Tuliaiseksi kannattaa ostaa suklaata, nahkatuotteita, keramiikkaa ja käsitöitä. Ihastuttavissa kahviloissa istuskellen ja tunnelmasta nauttien vierähtää helposti koko päivä.

Aktiivisille löytyy myös paljon kävely- ja vaellusreittejä sekä talvella että kesällä. Reittien varrella on usein mahdollisuus täyttää pullo luonnon kevyesti hiilihapottamalla vedellä.

10) Peña Escrita

Peña Escritan luontopuistoPeña Escritan luontopuisto

Peña Escrita on erikoinen kohde vuoristossa Almuñécarin lähellä. Kyseessä on luonnonmukainen puisto, josta on huikeat näköalat. Siellä on hienoja kävelypolkuja, vesiputouksia ja leiriytymis- sekä grillauspaikkoja. Alueella on kaksi ravintolaa ja suuri uima-allas. Päiväretkelle kannattaa siis ottaa uimapuku mukaan.

Lisäksi paikan päällä asustaa monenlaisia eläimiä tilavissa häkeissään. Puisto on kuin viihtyisä eläintarha vuorilla. Eläimet vaikuttavat oloonsa tyytyväisiltä. Peña Escritassa asuu leijonia, tiikereitä ja muita kissapetoja, karhuja, susia, apinoita ja piikkisikoja sekä monia lintuja, kameleita ja seeproja. Useita muitakin eläinlajeja on mahdollista nähdä.

Pelkästään ajomatka paikan päälle on mieleen painuva. Vuoristotie kiemurtelee ylöspäin 1200 metrin korkeuteen halki hedelmäviljelmien. Tie on paikoittain kapea, hidaskulkuinen ja erittäin jyrkkä. Pahasti korkeanpaikankammoisen kannattaa jättää tämä automatka väliin.

Peña Escrita sijaitsee vain noin 13 km Almuñécarista, mutta matkaan kannattaa varata 40–60 min aikaa. Almuñécarista lähdetään vanhaa kalastajien tietä Jeteen päin. Noin kahden kilometrin päässä on haalistunut kyltti tien vasemmalla puolella. Siitä lähtee kapea tie ylös puistoon. Matkan varrella on useampia kylttejä ohjaamassa oikeaan suuntaan. Kannattaa pysyä tarkkana, jotta huomaa kyltit.

Puistoon on pääsymaksu. Se aukaistaan päivittäin klo 10.00. Kesällä Peña Escrita on auki kahdeksaan ja talvella kuuteen. Paikan päällä on yleensä hyvin vähän ihmisiä. Siellä voi rentoutua luonnon helmassa ilman kiirettä ja turhaa hälinää.

Miksi Mennä?

Costa Tropical on hyvien kulkuyhteyksien päässä, mutta silti uusi tuttavuus monelle. Etenkin aktiivilomailijat ja luontoihmiset löytävät paljon tekemistä ja kauniita maisemia. Alueella on pitkä historia ja se näkyy arkkitehtuurissa ja ruokakulttuurissa. Kiihkeärytmiseen Costa del Soliin verrattuna Costa Tropical on rauhallinen ja lempeärytminen. Siellä lomailevat eniten espanjalaiset itse, mutta pikkuhiljaa myös ulkomaalaisia alkaa näkyä katukuvassa. Tunnelma on aidon andalucialainen ja rannikon kohteista on helppo tehdä retkiä sisämaan merkittäviin kaupunkeihin sekä naapurirannikoille ja vaikka Afrikkaan asti.

Milloin Mennä?

Costa Tropicalin ilmasto on nimensäkin mukaan leudon subtrooppinen. Harvoin on liian kuuma tai kylmä.

Aktiivisin kausi on kesällä kesä-syyskuussa. Heinä-elokuussa paikalla on eniten lomailijoita ja etenkin parkkipaikkojen löytyminen voi olla vaikeaa. Lämpötila nousee vain harvoin tukahduttavan kuumaksi, sillä viilentävä tuuli puhaltelee usein Atlantilta.

Talvellakin päivälämpötila kipuaa helposti 20 asteeseen, vaikka yöllä voi olla huomattavasti viileämpää. Kylmimmät kuukaudet ovat joulu-tammikuussa. Silloin yölämpötila voi laskea jopa miinuksen puolelle.

Huhtikuussa Costa Tropicalilla on mahdollisuus nauttia saman päivän aikana sekä Sierra Nevadan laskettelurinteistä että rannikon rantatunnelmasta. Pääsiäisenä järjestetään useita kulkueita.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Espanja


Julkaistu 12. lokakuuta, 2015

Pieni hetki, sivua ladataan.