10 vinkkiä: Takuuvarma valinta – Costa del Sol

Espanjan Aurinkorannikko herättää jo nimellään monenlaisia tunteita suomalaisissa. Alueelle on tehty turistimatkoja jo 1950-luvulta lähtien ja nykyään Costa del Solilla myös asuu paljon suomalaisia. Toisten mielestä kyseessä on suurten massojen pilaama turistirysä. Toiset taas arvostavat alueen monipuolisia palveluita ja helppoa tapaa viettää takuuvarmasti onnistunutta lomaa.

Tosiasia on ainakin se, että Costa del Solilla riittää aurinkoisia päiviä jopa 320 vuodessa. Ja löytyy vuosikymmenten suosioon monia muitakin syitä. Andalucían upeat rannat ja ikimuistoiset auringonlaskut saavat monet palaamaan yhä uudelleen Aurinkorannikolle.

Vuosien turismi on hionut palvelut huippuunsa. Monissa ravintoloissa voi tehdä tilauksen suomenkielellä, erilaisia retkiä, vesipuistoja, golfkenttiä, ostoskeskuksia ja monia muita elämyksiä on tarjolla mielin määrin. Silti etsivä löytää myös eksotiikkaa ja hurmaantuu Andalucían aidoista mauista ja tunnelmista. Kalaravintoloiden herkut vievät kielen mennessään ja pienet espanjalaiset kylät huokuvat vanhanajan karismaa.

Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Costa del Solilta on helppo vierailla Sierra Nevadan vuoristossa, iki-ihanassa Sevillassa tai vaikka Portugalissa asti. Malagasta on lauttayhteys myös Afrikkaan Melillaan, joka on Espanjalle kuuluva kaupunki Marokon rannikolla.

10 vinkkiä Costa del Soliin

1) Málaga

MálagaMálaga

Málaga on maakunnan pääkaupunki ja usein ensikosketus Costa del Soliin. Kaupungin lentokenttä on neljänneksi vilkkain koko Espanjassa. Málaga on kuitenkin paljon enemmän kuin vain kauttakulkuportti Aurinkorannikolle.

Kauniissa vanhassa kaupungissa on hienoja aukioita ja ravintola- sekä shoppailukatuja. Yleisilme on espanjalaiseen tapaan erittäin siisti ja viihtyisä. Tapaksia nautitaan pitkin iltapäivää viinilasillisen tai pienen oluen seurana. Aukioille istahdetaan nauttimaan vastapuristettua appelsiinimehua tai kotitekoista jäätelöä. Puistoalueet tarjoavat varjoista suojaa ja huumaavasti tuoksuva ruusutarha ilahduttaa ohikulkijaa. Vanhasta kaupungista saa hyvän yleiskuvan englanninkielisen opastuksen myötä hyppäämällä polkupyöräoppaan kyytiin. Puolen tunnin kierros maksaa 10 euroa.

Kaupungin ranta La Malagueta sijaitsee aivan keskustan tuntumassa lähellä matkustajasatamaa. Ruskeahiekkainen ranta on vilkas, vaikka se ei olekaan kauneimmasta päästä. Ranta syvenee nopeasti, laivaliikenne sameuttaa vettä ja hiekkakin on tuotu Saharan autiomaasta. Rantabulevardin ravintolat ja kahvilat kaipaisivat kohennusta. Monista näkee, että niiden parhaat päivät ovat olleet jo aikoja sitten. Aurinko kuitenkin paistaa ja sijainti on hyvä.

Matalat hienohiekkaiset rannat odottavat vain muutaman kilometrin päässä La Malaguetasta. Pedrelejoon voi kävellä tai pyöräillä rantaviivaa pitkin, mutta parhaiten perille pääsee paikallisbussilla.

El Palossa voi rennon rantaelämän lisäksi nauttia hyvien kalaravintoloiden tarjonnasta. Tunnelma on todella hieno auringonlaskun aikaan, kun monet ravintolat virittelevät grillejään hiekkarannalla.

Málaga on myös Pablo Picasson kotikaupunki. Häntä esittävä pronssipatsas istuu Plaza de la Merced – aukion penkillä, jossa useimmat turistit valokuvauttavat itsensä mestarin kanssa. Erittäin suosittu vierailukohde on myös Picasso-museo Calle San Augustin kadulla. Siellä pääsee tutustumaan taiteilijan töitä, persoonaa ja elämää esitteleviin pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin.

Kaikkein vaikuttavin Málagan vierailukohteista on Alcazaba-linnake. Se kohoaa aivan vanhan kaupungin keskustasta nousevan suuren mäen päällä. Linnakkeella liikkuminen vaatii hyvät kengät ja vesipullon mukaan, mutta näköalat ja mielenkiintoiset pienet näyttelyt tekevät tutustumisesta vaivan arvoisen. Linnan vanhimmat osat ovat luultavasti 700-luvulta ja kuten kaikilla historiallisilla paikoilla, niin myös Alcazaballa mielikuvitus saa siivet.

Mikäli ei halua kävellä ylös, voi matkan taittaa hissillä. Kyytiin pääsee Guillen Sotelo kadulta kaupungintalon takaa. Kävelyreitti lähtee Calle Alcazabilla -kadulta. Kesäisin linnakkeen vanhassa amfiteatterissa järjestetään monenlaisia tapahtumia ja konsertteja.

Ostamalla yhteislipun, pääsee samalla reissulla tutustumaan myös Gibralfaro-linnakkeeseen. Se sijaitsee vielä Alcazabaakin ylempänä ja sinne pääsee muurien päällä sijaitsevaa käytävää pitkin. Paikan päällä voi istahtaa ravintolaan kahville tai lounaalle ja ihailla kaupunkia yläilmoista.

2) Fuengirola

FuengirolaFuengirola

Fuengirola on suomalaisten lempipaikka Aurinkorannikolla. Siellä asuu vakituisesti tai osa-aikaisesti tuhansia suomalaisia. Myös palveluita on mahdollisuus saada laajasti suomenkielellä. Mikäli haluaa lähteä matkaan heikolla kielitaidolla, on Fuengirola oivallinen kohde. Villa Blanca eli valkoinen kaupunki, joksi Fuengirolaa myös kutsutaan, tarjoaa lomatunnelmaa monille muillekin.

Kohteen pitkä upea hiekkaranta on varsinainen vetonaula. Vaaleahiekkaisella rannalla on paljon harrastusmahdollisuuksia, hyvät ravintolapalvelut ja ihanteelliset auringonottomahdollisuudet. Illalla ja yöllä kaupungin ylpeys Paseo Maritimo eli rantakatu muuttuu menopaikaksi, jossa juhlitaan aamuun asti. Erikoisuutena osa rannasta on valaistu iltapimeällä. Päivällä Paseo Maritimoa pitkin voi kävellä aistimaan historian havinaa Sohailin linnalle.

Fuengirolassa on erinomaiset shoppailumahdollisuudet. Kaupungista löytyy sekä tasokkaita jopa Costa del Solin parhaiksi rankattuja ostoskeskuksia, kuin myös tunnelmallisia markkinoita. Tiistaimarkkinoilla on tarjontaa laidasta laitaan, sillä paikalle saapuvat monet paikalliset pienyrittäjät myymään käsitöitään.

Joka vuosi huhtikuun lopulla Fuengirolan valtaa ”La Feria Internacional de Pueblos”. Juhlallisuudet kestävät neljä päivää. Luvassa on tanssia, laulua ja naurua monikulttuurisesti. Monenlaiset paraatit, tapahtumat ja yleinen karnevaalitunnelma vievät mukanaan jäyhän suomalaisenkin.

3) Torremolinos

TorremolinosTorremolinos

Torremolinos sijaitsee vain 15 kilometrin päässä Málagasta. Se perustettiin 1748 vuonna. Kaupungissa on paljon korkeuseroja ja kauniita rakennuksia. Kuuluisin katu on Calle San Miguel, jota pitkin voi kävellä rannalle asti. Kadun varrella on runsaasti kauppoja ja kahviloita, joissa on mukava katsella ihmisiä nautiskellen cafe con leche (maitokahvia) tai cafe solo (mustaa lyhyttä kahvia).

Kadun lopussa komeilee historiallinen arabien rakennuttama Torre de Pimentel, jota kutsutaan myös nimellä Torre de Molinos eli tuulimyllyjen torni. Sitä pidetään kaupungin symbolina, jonka mukaan Torremolinos on saanut nimensä.

El Bajondillo ja La Carihuela ovat kaupungin kaksi kaunista rantaa. La Carihuelaa pidetään jopa yhtenä Aurinkorannikon parhaista rannoista. Rantatuolien ja varjojen lisäksi aurinkoisesta päivästä voi nauttia ruohokaistaleilla palmujen suomassa viilentävässä varjossa. Makailun lisäksi tarjolla on paljon monenlaisia aktiviteettejä. Rantabulevardin monissa ravintoloissa kannattaa maistaa ainakin los pescaitos eli pieniä kaloja, niitä tarjotaan sekä friteerattuna että marinoituna viinietikassa.

Erikoista ja harvinaista Neomudéjar arkkitehtuuria edustaa Casa de los Navajas eli veitsien talo. Kyseessä on liikemiehen itselleen vuonna 1925 asunnoksi rakennuttama palatsi, joka on nykyään julistettu historiallisesti tärkeäksi kohteeksi. Siinä on kaksi kerrosta ja se on rakennettu aivan rantakallion reunalle El Bajandillon rannalle.

4) Marbella

MarbellaMarbella

Marbella kuulostaa jo nimenä hienostuneelta ja sitä se myös on. Satama on täynnä toinen toistaan upeampia veneitä, ohi saattaa suhahtaa matala urheiluauto ja ihmiset ovat tavallista tyylikkäämmin pukeutuneita.

Marbellassa on kaikista Costa del Solin kohteista todennäköisintä törmätä johonkin julkisuuden henkilöön. Hintataso kauniissa kaupungissa on hiukan kalliimpi kuin muualla Aurinkorannikolla. Mutta jos haluaa lomailla tyylikkäästi, suo Marbella siihen hyvät mahdollisuudet.

Pitkät puhdasvetiset rannat tarjoavat puitteet nautinnolliseen rentoutumiseen ja herkutteluun hyvissä ravintoloissa. Makailun vastapainoksi on ihanaa vain kävellä hienoa rantakatua pitkin ja nautti upeista merellisistä maisemista. Etenkin huvivenesataman läheisyydessä on hauskaa bongailla ihmisiä ja ihastella edustavia veneitä.

Marbella on yksi Aurinkorannikon suosituimmista golf-kohteista. Lähistöllä on kymmeniä toinen toistaan kauniimpia kenttiä eikä golfausseurasta ole pulaa. Kaupungissa toimii myös useita golf kouluja ja kursseja, joissa voi kohentaa taitojaan. Osa kursseista on suunnattu aloittelijoille.

Marbellan vanhassa kaupungissa voi tehdä löytöjä pienissä idyllisissä putiikeissa.

Shoppailua voi jatkaa läheisellä Ricardo Soriano-kadulla. Sieltä eivät kaupat ja kahvilat lopu kesken. Maailmanluokan muotiluomuksia voi hankkia esimerkiksi Versacen, Luis Vuittonin ja Jimmy Choon liikkeistä. Lounaalle tai virkistävälle sangrialle kannattaa päivän lomassa viivähtää kauniille ja tunnelmalliselle Plaza los Naranjos aukiolle. Aukiota reunustaa nimensä mukaisesti kymmenet appelsiinipuut.

Erikoinen ja viehättävä vierailukohde on Museo del Bonsai, joka sijaitsee Doctor Maíz Viñals Avenidalla. Bonsai puiden maailmaa tutkiessa miellyttävä rauha valtaa mielen ja olo on rentoutunut ja mukava.

5) Nerja

Bálcon de EuropaBálcon de Europa

Nerja on edelleen kaikkein tuntemattomin Aurinkorannikon kohteista. Se sijaitsee noin 50 kilometriä itään päin Málagasta, kun kaikki muut kohteen ovat Málagan länsipuolella. Nerja on myös luonteeltaan erilainen. Rantalomaa vietetään siellä suojaisilla pienillä poukamilla, joita on lukuisia ihan keskustan tuntumassa. Lekottelun lisäksi voi helposti viettää aktiivilomaa vaikka patikoiden läheisessä Sierra de Tejeda, Almijara ja Alhaman luonnonpuistoissa. Turistitoimistoista ja netistä on saatavavilla opastukset monille eritasoisille reiteille.

Nerjassa on vieläkin aistittavissa tyypillisen andalucíalaisen kalastajakylän tunnelmaa. Kaupungin kapeat kadut, luonnon ja meren läheisyys sekä korkeuserot luovat kuvankauniin yhdistelmän. Nerjassakin on huolitellun siistiä ja puhdasta niin kuin useimmissa espanjalaisissa kaupungeissa.

Ehdoton käyntikohde on Bálcon de Europa. Se on vanhan puolustuslinnakkeen raunioiden päälle rakennettu tyylikäs näköalatasanne; Euroopan parveke. Sinne pääsee kävelemään edustavaa promenadia pitkin, jonka varrella on lukuisia kahviloita, jäätelökioskeja ja kauppoja.

Parvekkeelta on hienot näköalat. Oikealla puolella levittäytyvät kauniit rantapoukamat La Caletilla, El salon ja Torrecilla. Vasemmalle puolelle avautuu näköala Calahonda ja Burriana rannoille, joista jälkimmäinen on ehkä alueen suosituin. Näkymä jatkuu poukamien jälkeen aina Maron kylään asti. Parvekkeella järjestetään pitkin vuotta monenlaisia tapahtumia. Etenkin Uudenvuoden juhlallisuudet ovat näyttävät.

Marossa noin kolmen kilometrin päässä Nerjasta on kuuluisa tippukiviluolasto Cueva de Nerja. Se löydettiin vuonna 1959 ja on yksi Espanjan suosituimmista käyntikohteista. Kesäkuussa luolastossa järjestetään hienot kansainväliset festivaalit Festival Internacional de Música y Danza. Muina aikoina luolastoon pääsee tutustumaan opastetun kierroksen mukana. Luolien lähistöllä kannattaa käydä katsomassa, miltä näyttää El Puente del Aguila eli 1800 luvulla rakennettu akvedukti. Kastelujärjestelmä on käytössä edelleen ja se kuljettaa vuoristosta kasteluvettä paikallisille maanviljelijöille.

Yksi päivä tai yön yli retki kannattaa tehdä Frigilianan kylään vuoristoon kansallispuiston kupeeseen. Kaunis valkoinen kylä sijaitsee 300 metrin korkeudessa noin seitsemän kilometriä Nerjasta pohjoiseen. Ihastuttavia kapeita kujia vaellellessa löytää mitä viehättävimpiä kahviloita, tapasbaareja ja pikkuputiikkeja. Kaupungissa järjestetään markkinat joka torstai.

6) Benalmadena

Bil-Bil -palatsiBil-Bil -palatsi

Benalmadenan satama on palkittu maailman hienoimpana ja kaunis se onkin. Valkoiset aaltoilevapintaiset rakennukset ja hienot veneet heijastuvat sinisen veden pintaan. Satama-alueella ja Paseo Maritimo rantakadulla on paljon ravintoloita ja kaunista katseltavaa. Benalmadenan rannat eivät ole Costa del Solin parhaimmistoa, mutta kyllä sielläkin saa päivän kulumaan auringosta nauttien. Torremolinoksen hienot hiekat ovat vain reilun kolmen kilometrin kävelymatkan päässä.

Suositumpaa on kuitenkin lähteä veneretkelle satamasta. Matkaan voi lähteä lähes millä teemalla tahansa. tarjolla on purjehdusta, muskeliveneitä vauhtia etsiville, kalastusreissuja, delfiinin bongausta, auringonottoa, uimista ja bileristeilyjä. Bonuksena mereltä käsin ymmärtää vielä paremmin, miksi Benalmadenaa sanotaan kauneimmaksi satamaksi.

Huomio kiinnittyy helposti Carretera Cádizin/Avenida Antonio Machadon varrella ihan meren rannassa sijaitsevaan Bil-Bil -palatsiin. Punainen arabityylinen palatsi valmistui vuonna 1934, kun espanjalainen liikemieskauppias rakennutti sen maurilaiselle morsiamelleen. Nykyään sitä käytetään kulttuurillisena keskuksena, jossa järjestetään näyttelyitä, konsertteja ja konferensseja. Rakennus on jo itsessään nähtävyys. Lisäksi sen kauniit puutarha-alueet ja suihkulähteet ilahduttavat kävijöitä.

Benalmadenan vanhemmassa osassa Pueblossa kannattaa myös vierailla. Se on yksi Andalucían kauniista valkoisista kylistä ja täynnä tunnelmaa ravintoloineen, putiikkeineen ja kukkaistutuksineen.

Teleférico Benalmadena eli köysiratahissi lähtee kaupungin Tivolilta Pueblon ja Costan (eli rannikon) välimaastosta. Hissimatka vuoristoon 769 metrin korkeuteen on noin kolme kilometriä pitkä ja kestää 15 minuuttia. Ylhäällä voi ihailla koko Costa del Solin rannikkoa aina Gibraltarille saakka. Meren takana häämöttää Afrikan manner ja toiselle puolelle näkymä kantaa Sierra Nevadalle ja Granadaan asti.

Ylhäällä Calamorron vuoristossa on paljon tekemistä. Hissin yläasemalta lähtee monia kävelyreittejä. Toiset tuovat mukanaan maastopyörän ja toiset tekevät ratsastusretken hevosen tai aasin kanssa. Yleensä tarjolla on myös petolintunäytöksiä ja vuoriston erilainen kasvisto on aina kiinnostavaa katseltavaa. Ylhäältä löytyy myös ravintolapalveluita.

Benalmadenassa on monia mielenkiintoisia kohteita lapsiperheille. Heti satamassa sijaitsee Sea Life akvaariot, Parque de Paloma eli lintupuisto ja Selwo Marina delfinaario löytyvät Bil Bil palatsin läheisyydessä sijaitsevalta puistoalueelta. Mariposario perhospuisto sijaitsee puolestaan lähelä A7 valtatietä.

Lue myös: Espanjan Aurinkorannikolta löytyy valtava muistomerkki Kolumbukselle - Satumainen Colomaresin linna Benalmadenassa hämmentää

7) Mijas

MijasMijas

Mijas Pueblo sijaitsee reilun 400 metrin korkeudessa Mijas vuoren rinteellä noin kahdeksan kilometriä Fuengirolasta pohjoiseen. Kylä on yksi kuuluisimpia valkoisia kyliä Andalucíassa. Se on säilyttänyt aidon tunnelmansa suosiosta riippumatta. Rakennuksia suojellaan säädöksin eikä niitä saa muuttaa alkuperäisasustaan. Keskusta on täysin autoton ja siellä liikutaan kävellen tai aasitakseilla. Aasit vetävät kärryjä perässään, joissa turistit istuvat ihmettelemässä kaunista kylää.

Miralla puistossa on kasvitieteellinen puutarha ja näköalatasanne, josta näkee Afrikan rannikolle ja Gibraltarille asti. Mijasin kylästä on helppo lähteä vaeltamaan vuoristoon merkityille reiteille. Kaupungissa järjestetään myös jooga ja hierontakursseja.

Ainutlaatuinen ovaalin muotoinen härkätaisteluareena on nähtävyys. Se on myös edelleen käytössä härkätaisteluiden ja hevos- sekä flamenconäytösten areenana. Aivan sen lähellä on mahdollista harjoittaa kiipeilyä henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa. Kiipeilyreittejä on sekä vaativampia että aloittelijoille sopivia.

Mukava käyntikohde on Etnologinen museo, jossa valotetaan paikallisten maanviljelijöiden ja kalastajien elämää ennen vanhaan. Tutustumaan pääsee myös vanhaan oliiviöljytehtaaseen ja viinikellariin, jossa tarjotaan usein paikallisten tuottajien toimesta viinimaistiaisia. Sisäänpääsy on maksuton.

8) Retki Rondaan

RondaRonda

Ronda on myös Pueblo Blanco eli yksi valkoisista kylistä. Silti se yllättää suorastaan dramaattisesti. Kaupunki sijaitsee noin 60 km Marbellasta pohjoiseen. Sinne pääsee matkaaman pitkin mutkaista vuoristotietä. Jo matka on elämys, mutta itse kylä saa suun loksahtamaan auki.

Antiikin aikainen kaupunki on yksi Espanjan vanhimpia. Se on rakennettu aivan 120 metriä syvän ja 70 metriä leveän El Tajo rotkon reunoille.

Pystysuorat seinämät putoavat alas heti rakennusten vierestä. Sanomattakin on selvää, että rotkon yli kulkevat sillat, jyrkät kivirappuset ja huimat terassit korkeuksissa ovat suorastaan häkellyttäviä.

Alkujaan kaupunki oli maurien asuttama. Vuonna 1485 ristiretkeläiset eivät pystyneet hyökkäämään hyvin puolustettuun kaupunkiin, mutta he keksivät tyrehdyttää kaupungin veden saannin. Ilman vettä maurit antautuivat seitsemässä päivässä.

Kaupungissa on upeaa vierailla milloin vain, mutta aivan erityinen kokemus on Feria Goyescan aikaan. Juhlat järjestetään yleensä syyskuussa ja silloin kaikki paikalliset sekä aikuiset että lapset pukeutuvat perinteisiin andalucíalaisiin asuihin. Kadut täyttyvät rimpsuhameisista naisista ja tytöistä sekä herrasmiehistä ja suloisista pikkupojista. Monet ovat liikkeellä perinteisesti hevoskyydillä.

Kaupungin keskustassa on viihtyisiä aukioita ja terassiravintoloita, joissa nautitaan konstailematonta vuoristoruokaa ja paikallisia viinejä.

Lue myös: Jyrkän rotkon jakama Ronda tarjoaa henkeäsalpaavan näkymän Etelä-Espanjassa

9) Retki Gibraltarille

GibraltarGibraltar

Kaikista Costa del Solin kohteista tehdään päiväretkiä Gibraltarille. Kyseessä on Ison-Britannian itsehallinnollinen alue. Ja vaikka asukkailla onkin vahvat suhteet ympäröivään Espanjaan, on tunnelma Gibraltarilla hyvin brittiläinen. Oluet ovat suuria ja ihmiset puhuvat englantia. Myös virallinen valuutta on punta, vaikka eurot käyvät maksuvälineenä kaikkialla. Matkalle on muistettava ottaa passi mukaan.

Erikoista on lentokentän poikki kulkeva tie, jota pitkin pääsee perille. Mikäli lento on juuri lähdössä tai laskeutumassa, on autoilijoiden odotettava kiltisti puomin takana kuin rautatien tasoristeyksessä ikään.

Kalkkikivestä muodostunut The Rock on Gibraltarin päänähtävyys. Siihen pääsee parhaiten tutustumaan opastetulla kierroksella. Peruskierros kestää autoillen puolitoista tuntia, mutta laajempiakin versioita on saatavilla. Oppaat ovat asiantuntevia ja matkan aikana ehtii kuulla monta mielenkiintoista tarinaa. Euroopan ainoat villiapinat asuvat Gibraltarilla ja ne tulevat yllättävän lähelle.

Kameroista ja aurinkolaseista kannattaa pitää hyvin kiinni. Kierroksella käydään myös tippukiviluolissa ja tunneleissa. Ja tietenkin ihaillaan jälleen hienoja näköaloja. Kiireisemmät voivat ottaa kuudessa minuutissa ylös nousevan köysiratahissin näköalojen äärelle, mutta silloin jää monta kokemusta kokematta.

Vuonna 2005 yleisölle avattiin pääsy maan alle rakennettuun luolastoon. Luolasto toimi turvapaikkanaToisten Maailmansodan aikana. Tunneleissa käytännössä asui tuhansia ihmisiä ja siellä toimi mm. sairaala.

Jokaisen Gibraltarin kävijän on tietenkin käytävä myös alueen eteläisimmässä kärjessä. Europa Pointilla seisoo majakka ja hyvällä säällä näkee Afrikan mantereelle saakka. Gibraltarilta kulkee joka päivä lauttayhteys Marokkoon Tangeriin.

Lue myös: 10 vinkkiä: Päivä (tai mieluummin kaksi) Gibraltarilla

10) Retki Granadaan

GranadaGranada

Sierra Nevadan vuoriston kupeessa 120 kilometrin päässä Málagasta sijaitsee oman maakuntansa pääkaupunki Granada. Se on oivallinen retkikohde ja siellä voi hyvin viettää useammankin päivän. Onhan kyseessä yksi Espanjan kauneimmista kaupungeista. Granadassa näkyy edelleen vahvasti maurilaisvaikutteet. Se olikin maurien viimeisiä puolustuslinnakkeita keskiajan loppupuolella. Nykyään kaupungissa on paljon opiskelijoita ja nuorekas tunnelma. Sierra Nevadan vuoristo tarjoaa hienoja vaellus- ja laskettelumahdollisuuksia. Granadaa on myös kehuttu yhdeksi parhaimmista tapaskaupungeista.

Alhambran Palatsi rakennettiin 800 – 1500 luvuilla. Alun perin se tehtiin maurien puolustuslinnakkeeksi. Myöhemmin Punainen Palatsi toimi Nasrid Dynastian kuninkaallisena residenssinä. Se sijaitsee Granadassa Al-Sabika kukkulan päällä Darro joen vierellä. Nykyään se on Espanjan suosituin nähtävyys joidenkin mittareiden mukaan.

Palatsin ruusutarhasta voi ihailla esteetöntä näköalaa Albaicín arabikortteleihin. Kapeilla kujilla kannattaa käydä myös kävelemässä ja vaikka kylpemässä turkkilaisessa saunassa. Sekä Alhambran Palatsi että maurilaiskorttelit on listattu kuuluvaksi Unescon maailmanperintökohteisiin.

Granadan sydän on näyttävä katedraali niin kuin monissa espanjalaisissa kaupungeissa. Sitä alettiin rakentaa maurien poistuttua vuonna 1523 ja se valmistui vasta vuonna 1704. Kirkko on hieno myös ulkoa päin, mutta silti sen henkeäsalpaava kauneus yllättää astuessa katedraaliin sisälle. Goottityylinen salimainen 20 valtavan pilarin tukema keskus on koristeellinen ja valtavan suuri.

Espanjan sisällissodan aikaan paikalliset mustalaiset ajettiin asumaan vuorille luoliin. Nykyään sinne on mahdollista mennä vierailulle ja osallistua aitoihin flamenco juhliin. Mukaan mahtuu myös paljon huijausyrityksiä, joten varminta on vierailla Museo Cuevas del Sacromontella. Siellä voi tutustua luolissa asuvien mustalaisten elämään ja nähdä heidän upea flamenco-shownsa turvallisesti. Museo löytyy osoitteesta Camino del Sacromento 89.

Miksi mennä Costa del Soliin?

Costa del Sol tarjoaa monenlaisia elämyksiä helposta ja takuuvarmasta rantalomasta, mielenkiintoisiin historiallisiin ja luonnon muovaamiin nähtävyyksiin sekä aktiivilomailuun asti. Alueelle tehdään paljon valmismatkoja, mutta sinne on erittäin helppoa matkustaa myös omatoimisesti. Suomesta lentää useiden lentoyhtiöiden suoria lentoja Málagaan ja Espanjassa on toimiva julkinen liikenneverkosto. Paikalliset ovat myös tottuneita turisteihin ja neuvoa voi aina kysyä.

Rannikolta löytyy yli 50 golfkenttää. Costa del Solin yksi lempinimi onkin Costa del Golf eli Golfrannikko. Jokaisella lomakohteella on omat erityispiirteensä, joten sopiva kohde löytyy moneen eri makuun. Espanjalainen ruoka ja juoma maistuvat lomalla ja rannikon sää on miellyttävä ympäri vuoden.

Milloin mennä Costa del Soliin?

Elokuu on ruuhkaisinta ja kuuminta aikaa. Silloin myös meno on ylimmillään. Joulu-helmikuussa on hiljaisinta ja vaikka rannalla ei juuri ihmisiä näy, on vesi uimakelpoisen lämmintä. Varsinainen rantasesonki alkaa huhtikuulla ja kestää lokakuulle saakka. Golffarit ja vuoristossa patikoijat lomailevat Costa del Solilla lähes ympäri vuoden. Kesäkuukaudet saattavat olla liian kuumia aktiivilomailuun.

Artikkelia päivitetty 11.4.2024.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Costa del Sol


Julkaistu 22. tammikuuta, 2014

Lisää Costa del Solin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.