10 vinkkiä: Chiang Mai – Pohjois-Thaimaan ruusu

Pohjois-Thaimaan vehreät vuoret, mielenkiintoiset ihmiset, hyvä ruoka ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet houkuttelevat luokseen yhä useampia turisteja. Silti paikallisten hymy tuntuu vielä aidolta, hintataso on eteläistä Thaimaata edullisempi ja värikkäät vuoristoheimokulttuurit tuovat tunnelmaan oman eksoottisen lisänsä.

Chiang Mai on Thaimaan toiseksi suurin kaupunki. Tunnelma siellä on kuitenkin hyvin kaukana kaoottisesta Bangkokista. Huomattavasti pienemmässä Chiang Maissa on tilaa hengittää ja nauttia jopa rauhallisuudesta. Silti kaupungista ei puutu mitään. Ei ainakaan mitään tarpeellista.

Chiang Maista on hyvät kulkuyhteydet muualle Thaimaahan ja sieltä voi helposti tehdä retkiä tai muutaman päivän reissuja muihin Pohjois-Thaimaan mielenkiintoisiin kyliin ja kaupunkeihin. Aktiivilomailijalla ei käy aika pitkäksi, sillä vuoret, joet, kuumat lähteet ja vesiputoukset tarjoavat loputtomasti tekemistä.

10 vinkkiä Chiang Maihin ja Pohjois-Thaimaahan

1) Night Bazaar -yömarkkinat

Night BazaarNight Bazaar

Thaimaa on kaikenlaisten ilta- ja yömarkkinoiden luvattu maa. Kojuja pystytetään illan tullen lähes jokaisessa kylässä. Tarjolla on ainakin perinteisiä käsitöitä ja hyvää katuruokaa. Chiang Main legendaariset yömarkkinat avautuvat joka ilta vanhan kaupungin ja joen välille Thanon Chang Khlan kadulle ja sen ympäristöön. Kyseessä on ainakin Pohjois-Thaimaan ellei koko maan suurimmat markkinat.

Tinkaaminen on ehdoton juttu. Hinnasta tippuu helposti 20–30%. Hyvä tinkaaja saa hinnan laskemaan puoleen ja joskus jopa sen alle. Ostaa voi mitä vaan: vaatteita, kenkiä, koriste-esineitä, käsitöitä, turistikrääsää, kelloja, koruja, laukkuja, CD:itä ja kaikenlaisia löytöjä.

Viikonloppuisin markkinat laajenevat lähes koko kaupungin alueelle ja alkavat jo iltapäivällä.

Etenkin hopeatuotteita ja vuoristoheimojen käsitöitä on tavallisia iltoja enemmän tarjolla.

Yömarkkinoiden yhteydessä toimii ruokatori, josta saa herkullista vatsan täytettä edullisesti. Alueen kuponkikioskista ostetaan ensin ruokakuponkeja, joilla saa ostaa annoksia monista eri pisteistä. Thaimaalaisen ruuan lisäksi tarjolla on muitakin aasialaisia makuja kuten intialaista ruokaa.

Yömarkkinat yhdistyvät muihin pienempiin markkinoihin, joilla on rauhallisempi tunnelma. Esimerkiksi Chang Khlan katua etelään päin kävellessä, saapuu Anusarn markkinoille. Sieltäkin löytyy paljon ostettavaa ja mukava ruoka-alue.

2) Doi Suthep -vuori ja Wat Phra That -temppeli

Wat Phra That -temppeliWat Phra That -temppeli

Doi Suthep vuori sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Chiang Main länsipuolella Doi Suthep -kansallispuiston alueella. Sinne pääsee parhaiten sopimalla kuljetuksen ja odottelun taksikuskin kanssa tai hyppäämällä yhteistaksin eli songthaewin kyytiin. Doi Suthepille ajavat punaiset lava-autot löytyvät parhaiten vanhankaupungin pohjoisportin (Chang Phueak) ulkopuolelta heti vallihaudan ylityksen jälkeen.

Vuoren huippu kohoaa yli 1600 metrin korkeuteen. Matka ylös on vaikuttava mutkaista viidakkovuoristotietä pitkin. Ylhäälle on rakennettu 1300-luvulla Wat Phra That -temppeli. Päästäkseen sinne, on käveltävä 306 askelmaa 1500-luvulla rakennettuja portaita pitkin. Portaat ovat itsessään jo nähtävyys, sillä niitä vartio molemmin puolin upeat jättiläiskäärmepatsaat. Jos rappusia tuntuu olevan liikaa, voi ylös nousta myös funikulaarilla.

Tarina kertoo, että temppelin paikan osoitti valkoinen elefantti, jonka kunniaksi alueelle on pystytetty patsas. Kameralle on käyttöä, sillä temppelissä on useita hienoja yksityiskohtia ja näköalatasanne, josta näkee koko Chiang Main. Buddhalaistemppelille tyypillisesti Wat Phra Thatissakin voi saada munkilta siunauksen ja ohuen nauhan ranteeseen. Temppelialueella tulee käyttäytyä kunnioittavasti eikä paikalle voi tulla liian vähissä vaatteissa. Sisälle temppeliin ei saa mennä kengät jalassa.

Etenkin jos on matkassa omalla taksilla, kannattaa pysähtyä katsomaan Huay Kaew vesiputousta. Kansallispuistossa on paljon muutakin katseltavaa. Siellä sijaitsee mm kuninkaan talvipalatsi. Ajelemalla temppeliltä noin 15 minuutin matkan seuraavalle Doi Pui vuorelle, pääsee näköalapaikalle, josta avautuu hieno näkymä Hmong heimon vuoristokylään ja tiheään viidakkoon. Kylässä voi käydä myös vierailulla.

3) Bo Sang -päivänvarjotehdas ja muita käsityökauppoja

Päivänvarjoja San KamphaengissaPäivänvarjoja San Kamphaengissa

Noin 8 km Chiang Main keskustasta kaakkoon (tie 1006) sijaitsee päivänvarjotehdas Bo Sang. Siellä voi seurata erittäin taitavien käsityöläisten työtä. Heidän käsissään syntyy toinen toistaan kauniimpia taideteoksia. Myymälästä voi ostaa käsinmaalattujen päivänvarjojen lisäksi paperilyhtyjä, viuhkoja, avaimenperiä ja monia muita taideteoksia.

Lisäksi tehtaalla voi maalauttaa haluamansa kuvan lähes mihin vaan omaan esineeseen tai vaatteeseen. Työ käy nopeasti ja tulos on hämmästyttävän upea eikä hintakaan ole päätä huimaava. Maalauttaa voi esimerkiksi T-paitoja, kännyköitä, käsilaukkuja, hattuja ja vaikka farkkujen lahkeet.

Tien 1006 varrella on useita muitakin vierailu- ja ostoskohteita. Tutustua voi ainakin hopeakorujen tekemiseen, jalokivien hiomiseen, puuesineiden muotoiluun ja keramiikka-astioiden valmistamiseen. Päivänvarjotehtaalta muutama kilometri eteenpäin sijaitsee thaisilkin ja puuvillan pääpaikka. Laadukkaiden kankaiden valmistusta ja jatkokäsittelyä on mielenkiintoista seurata. Rahapussi kannattaa ottaa, mukaan sillä ostettavaa löytyy jokaiselta tehtaalta ja pajalta. Puuvilla ja silkkimyymälöissä voi myös teetättää vaatteita mittatilaustyönä.

Kohteisiin pääsee parhaiten taksilla tai tuk tukilla. Kuljettajan kanssa voi sopia hinnan useamman tunnin retkestä. Hän vie haluttuihin kohteisiin ja odottaa vierailujen ajan ulkopuolella. Usein he saavat kohteista bensakuponkeja viedessään asiakkaita sinne. Kannattaa siis huolehtia itse, että pääsee niihin paikkoihin mihin haluaa mennä eikä vain niihin, mihin kuljettaja haluaa viedä.

4) Chiang Mai

Chiang Mai Night SafariChiang Mai Night Safari

Chiang Maissa saa ajan kulumaan monella tavalla. Jokirantaa on mukava kävellä ja Riverside ravintola täytyy kokeilla. Sieltä on hienot näkymät joelle ja vastarannalle. Paikan Tom ka gai eli kookoskanakeitto on taivaallista ja iltaisin on usein tarjolla elävää musiikkia. Ravintola järjestää myös illallisristeilyjä joelle. The Riverside ravintola löytyy kun kävelee vanhalta kaupungilta Thanon Tha Pae tietä joen yli ja kääntyy sitten vasemmalle. Ravintola sijaitsee nimensä mukaisesti aivan joen rannassa.

Hauskoja kohteita ovat myös Chiang Mai Zoo ja Chiang Mai Night Safari. Ensimmäinen on perinteinen eläintarha ja siellä voi ihastella monia eläimiä mm. jättiläispandoja. Chiang Mai Zoo sijaitsee vajaat 10 km keskustasta Doi Suthep vuorelle päin.

Night Safarilla taas voi istua 50-paikkaisen junan kyytiin, joka kuljettaa matkaajat halki elämysten. Matkalla pääsee mm syöttämään eläimiä. Paikalle on rakennettu hienoja suihkulähteitä ja tarjolla on monenlaisia showesityksiä. Kierroksia järjestetään myös myöhään illalla. Night Safari sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Chiang Main lentokentältä. Sinne pääsee taksilla tai shuttlebussilla yömarkkinoiden läheltä poliisiasemaa vastapäätä.

Rentoutumista varten kannattaa suunnata Tha Pae portin lähellä sijaitseviin hierontapaikkoihin. Thaihieronta tai ruotsalainen öljyhieronta ovat niin edullisia, että niitä voisi ottaa vaikka joka päivä. Hyvä vaihtoehto on myös kokovartalo- ja kasvokuorinta. Niistä tulee uudistunut olo.

Erikoinen ja mielenkiintoinen kohde Chiang Maissa on 3D taidenäyttely Art in Paradise. Siellä maalaukset tulevat ulos tauluista ja vierailija pääsee mukaan taideteoksiin. Ideana on ottaa valokuvia, jotka näyttävät suorastaan surrealistisilta. Kannattaa laittaa jalkaan kengät, jotka on helppo ottaa pois ja laittaa takaisin. Suuri valkoinen talo, jossa Art in Paradise sijaitsee, on Chang Khan kadulla vajaa kilometri etelään päin yömarkkinoilta.

5) Mae Hong Son

Wat Phra That Doi Kong Mu -temppeliWat Phra That Doi Kong Mu -temppeli

Mae Hong Sonin provinssin pääkaupunki on pieni ja suloinen. Se sijaitsee hyvin lähellä Myanmarin rajaa ja burmalaisvaikutteet näkyvät kaikkialla. Pienellä kaupungilla on oma lentokenttä, jolle voi lentää Chiang Maista. Lentokenttä on niin lähellä kaupunkia, että sieltä voisi kävellä hotellille. Kaupunkiin pääsee myös maateitse. Bussimatkalla Chiang Maista Mae Hong Soniin on 1864 mutkaa ja se kestää 5-6 tuntia. Jos on taipuvaisuutta matkapahoinvointiin, kannattaa reissua harkita tarkkaan.

Kaupunki uinuu suurten vihreiden vuorien välissä ja sen keskustaa koristaa pieni kaunis järvi. Legendaarisen kauniin kuvan kaupungista saa, kun valokuvaa rannalla sijaitsevaa temppeliä (Wat Chong Kham) vastarannalta. Alueen vanhin temppeli (Wat Phra That Doi Kong Mu) sijaitsee ylhäällä vuorella ja sen voi nähdä kaikkialta kaupungista.

Temppelille voi kävellä pitkät portaat, jolloin maisemista pääsee nauttimaan jo matkalla. Vuoren toiselta puolelta ylhäälle pääsee myös tietä pitkin. Näköala on häkellyttävän hieno. Aivan erityinen kokemus on, jos ajoittaa vierailun auringonlaskun tai aamu-usvan aikaan.

Mae Hong Sonissa ja sen lähistössä on paljon eritasoisia vaellusreittejä. Niille voi lähteä itsekseen tai oppaan kanssa. Suosittuja retkikohteita kaupungista ovat kuumat lähteet, jossa voi ottaa nuorentavan mutakylvyn ja Pha Sun vesiputous, jonka ympäristössä on kivoja kävelypolkuja. Paihin menevän tien varrella noin 17 kilometrin päässä Mae Hong Sonista on kalaluolat eli Tam Plaa.

Siellä ei nimestään huolimatta ole luolia, joissa vierailla, mutta alue on kaunis. Sinne virtaa makeaa kylmää vettä vuorilta, joka houkuttelee sadoittain syvänsinisiä jopa metrin mittaiseksi kasvavia jokikarppeja paikalle. Karppilajike on äärimmäisen harvinainen ja sitä esiintyy ainoastaan Koillis-Thaimaassa. Kaloja voi syöttää salaatilla. Alueella on helteisinäkin päivinä mukavan viileää ja varjoisaa.

Iltaisin järven rannalle pystytetään yömarkkinat. Lentokentän läheltä löytyy puolestaan aamun ruokamarkkinat. Siellä on mukava vuoristokylätunnelma ja paljon hyvää syötävää tarjolla. Niin ikään lentokentän ja paloaseman läheisyydessä sijaitsee pieni muovituoliravintola, josta saa ehkä maailman parasta hapanimeläpossua.

6) Vierailu vuoristokylissä

Riisipeltoja vuoristossaRiisipeltoja vuoristossa

Pohjois-Thaimaassa asuu kymmeniä eri vuoristoheimoja. Suuri osa heistä on tullut naapurimaista Myanmarista ja Laosista osa jopa Kiinasta. Heimoilla on omat kielet, tavat ja uskomukset. Osa heistä on sopeutunut emämaahan paremmin ja osa huonommin. He ovat taitavia käsityöläisiä ja viljelevät riisiä ja muita hyötykasveja pohjoisen pelloilla.

Suurimmat ryhmät ovat Karen, Akha, Lahu, Lisu, Hmong ja Mien -kansat. Niiden lisäksi on useita pienempiä heimoja. Turistit pääsevät tutustumaan vuoristoheimolaisten elämään monella tavalla. Sekä Chiang Maissa että Chiang Raissa on museot, joissa valotetaan vuoristoheimojen kulttuuria ja taustoja. Molemmat ovat hyvin pieniä, mutta erittäin mielenkiintoisia kohteita. Chiang Maissa Tribal-museo sijaitsee noin 4 km vanhan kaupungin pohjoispuolella keskellä järveä Ratchamangkla puistossa. Museoon pääsee kapeaa niemeä pitkin. Chiang Raissa Hilltribe-museo on keskustassa Thanalai kadulla Cabbages & Condoms -ravintolan yläkerrassa.

Kaikilla toreilla ja markkinoilla on tarjolla vuoristoheimolaisten käsitöitä. Retkien mukana pääsee ostoksille itse kyliin ja vuoristoheimolaisten kulttuurikeskuksiin. Retkiä voi ostaa hotelleista ja turistitoimistoista sekä retkimyymälöistä. Myös moniin vaellus- ja pyöräilyreissuihin kuuluu vierailu jossain kylässä. Monen päivän retkillä saatetaan yöpyä jonkun vuoristoheimon vieraana. Joissakin kylissä, kuten Chiang Main lähellä Doi Suthep vuoren takana sijaitsevassa Hmong-kylässä, voi vierailla ihan omatoimisestikin.

Kannattaa myös tiedostaa, että vierailut kylissä herättävät monenlaisia ajatuksia ja niistä ollaan montaa eri mieltä. Jokaisen tulee itse päättää eettinen kantansa asiaan. On kuitenkin totta, että esimerkiksi Kayan heimoon kuuluville Padaung naisille maksetaan Thaimaan valtiolta pieni summa rahaa kuukausittain, jotta he pitäisivät kaulallaan painavia metallirenkaita turistien iloksi.

Renkaat ovat kuuluneet heimon kulttuuriin, mutta naiset eivät välttämättä haluaisi pitää niitä enää. Padaung kansa on tullut entisestä Burmasta pakoon sotilasjunttaa eikä heillä ole Thaimaan kansalaisuutta. Heidän on erittäin vaikeaa työllistyä muuten kuin toimimalla oman kulttuurinsa "näyttelyesineinä".

Toisten mielestä näin säilytetään muuten kuolevia vanhoja perinteitä ja tarjotaan asukkaille turvallinen elinympäristö. Toisten mielestä taas on kyse törkeästä ihmisten hyväksikäytöstä ja ihmisarvon mitätöimisestä. Jotkut puhuvat jopa ihmiseläintarhoista.

7) Polku- tai moottoripyöräily

Pohjois-Thaimaan upeat maisematPohjois-Thaimaan upeat maisemat

Pohjois Thaiman upeat maisemat tarjoavat hienot puitteet moottori- ja polkupyöräilyyn. Suorastaan legendaarinen kierros on lähes 600km pitkä Mae Hong Son loop. Se on suosittu moottoripyöräilyreitti, mutta erittäin hyväkuntoiset suoriutuvat tehtävästä myös polkupyörällä. Kierros kulkee Thaimaan korkeimpien vuorien yli mutkaisia teitä. Katseltavaa riittää kukkaniityistä, riisi- ja valkosipulipeltoihin sekä jylhiin maisemiin.

Matkalla voi pysähtyä vuoristokylissä, vesiputouksilla ja muilla nähtävyyksillä. Joka paikassa tuntuu olevan hyvää ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä. Loopin voi aloittaa Chiang Maista ajamalla ensin noin 130km:n matkan Paihin. Paista Mae Hong Soniin on noin 110km. Ja sieltä matka jatkuu Mae Sariangiin noin 165km. Viimeinen osuus takaisin Chiang Maihin on noin 190km pitkä. Kierroksen voi kiertää kumpaan suuntaan vaan. Mukaan kannattaa ostaa hyvä kartta.

Polkupyöräreittejä löytyy sekä maastossa että ajoteillä. Matkaan voi lähteä oppaan kanssa tai ilman. Yksi hieno kokemus on ajaa kolmessa päivässä Chiang Maista Chiang Raihin. Ainakin Active Thailand myy opastettuja reissuja kaupunkien välille. Matkalla yövytään ensin vuoristoheimon vieraana ja sitten Thatonissa Kok-joen varrella. Osa matkasta kuljetaan autolla ja osa veneellä. Silti poljettavaa riittää jokaiselle päivälle.

8) Chiang Rai

Valkoinen Temppeli Chiang RaissaValkoinen Temppeli Chiang Raissa

Thaimaan pohjoisimman provinssin pääkaupunki Chiang Rai on vanha pieni kaupunki. Sinne pääsee lentäen Bangkokista, bussilla Chiang Maista ja veneellä Thatonista.

Kaupungin iltatorilla kannattaa käydä syömässä edullista ja maukasta ruokaa. Myös Cabbages & Condoms -ravintola Hilltribe-museon alakerrassa kannattaa kokea. Ravintolan tuotto käytetään aidsin vastaiseen työhön ja ravintolan lupaus on, että ruuista ei tule raskaaksi.

Chiang Rain vanhin temppeli on Wat Phra That Chom Thong. Se sijaitsee Doi Tong -kukkulan itäpuolella. Kukkulalta voi ihastella hienoa auringonlaskua Kok-joen yli. Toinen tärkeä temppeli on Wat Phra Kaeo, josta löydettiin kuuluisa smaragdi-Buddha 1400-luvulla salaman iskun paljastettua sen. Alkuperäinen smaragdi-Buddha on nykyään Bangkokissa, mutta Wat Phra Kaeossa on hieno jäljennös siitä.

Ehkä koko Thaimaan erikoisin temppeli löytyy n 13km Chiang Raista Chiang Maihin päin. Wat Rong Khun eli valkoinen temppeli on moderni ja näyttävä kokonaisuus. Sitä alettiin rakentaa vuonna 1997 ja sen valmistumista joudutaan odottamaan vielä ehkä kymmeniä vuosia. Temppeli vaurioitui pahasti vuoden 2014 maanjäristyksessä toukokuussa.

Hohtavan valkoinen temppeli on koristeltu miljoonilla peilinpaloilla ja lukemattomilla henkeäsalpaavan hienoilla yksityiskohdilla. Niiden avulla pyritään valottamaan mitä buddhalaisuus oikeastaan on. Valkoisen sanotaan kuvaavan Buddhan puhtautta ja tuhansien peilinpalojen hänen viisauttaan. Viimeistään sisällä loksahtaa leuka auki, sillä hyvän ja pahan taistelua kuvataan maalauksissa supersankarien kuten teräs- ja lepakkomiehen avulla.

Kultaiseksi kolmioksi kutsutaan aluetta, jossa Thaimaan, Laosin ja Myanmarin rajat yhtyvät (Sop Ruak). Se on suosittu retkikohde, vaikka paikalla ei olekaan kuin turistihoukuttimia. Oikeastaan kultainen kolmio onkin laajempi alue Thaimaan, Laosin ja Myanmarin raja-alueella. Se on tunnettu aikanaan maailman johtavana oopiumin viljelyalueena.

Nykyään väitetään, että pelloilla kasvatetaan vain mansikkaa ja teetä. Sop Ruakista pääsee joka tapauksessa tekemään veneretkiä. Vierailla kannattaa ainakin Chiang Saenissa, jonne on noin puolen tunnin matka.

9) Wat Chedi Luang

Wat Chedi LuangWat Chedi Luang

1300- ja 1400-lukujen taitteessa rakennettu Wat Chedi Luang -temppeli on yksi Chiang Main suosituimmista nähtävyyksistä. Temppeli kovi kokia vuoden 1545 maanjäristyksessä, jolloin myös iso osa sen jopa 80 metriin kohonneesta huipusta sortui.

Wat Chedi Luang korjattiin lähes uuteen uskoon 1990-luvulla, UNESCOn avustuksella.

10) Pai

Koskenlaskua aktiivilomallaKoskenlaskua aktiivilomalla

Pai on pieni kaupunki noin 130km Chiang Maista luoteeseen päin. Kaupunkiin tullaan etenkin aktiivilomalle tai vain nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta. Lähellä on useita patikointipolkuja ja vuoristoheimokyliä, joissa voi vierailla. Suosituinta on kuitenkin koskenlasku Pai-joessa.

Tarjolla on ehkä koko Thaimaan parhaat koskenlaskumahdollisuudet. Päiväretkien lisäksi voi valita kahden tai useamman päivän retken, jolloin pääsee kokemaan yöpymisen telttaleirissä.

Retkenjärjestäjä kannattaa valita tarkkaan, sillä ammattilaisten kanssa onnettomuusriski on huomattavasti pienempi. Ainakin hiukan muita kalliimpi Thai Adventure Rafting on vastuullinen retkijärjestäjä.

Mukava tapa nostattaa adrenaliineja on köysirataliuku. Paikka sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Pain keskustasta lähellä Pembok-vesiputousta. Samassa yhteydessä pääsee uimaan vesiputouksen alle.

Niille, jotka haluavat pitää itsensä kunnossa ja opetella thai-nyrkkeilyn tekniikat, on tarjolla huippuluokan leiri Charn Chai Muay Thai aivan Pain keskustan tuntumassa. Ammattitaitoiset opettajat vetävät päivittäin (ma-la) sekä aamu- että iltapäivätreenit.

Aika kuluu mukavasti myös Pai Piranha Fishing Parkissa. Siellä voi kalastaa kauniissa vuoristomaisemissa 30 eri kalalajia mm. piraijoita ja lähes 8 kiloisia kissakaloja. Paikalla on hyvä ravintola ja majoittumismahdollisuus. Puisto sijaitsee noin 7 kilometriä Pain keskustasta luoteeseen päin.

Miksi mennä Chiang Maihin?

Pohjois-Thaimaa on todella monipuolinen kohde. Etenkin aktiivilomailijalle riittää tekemistä. Toisaalta sieltä löytyy vielä hiljaisia paikkoja rauhoittumiseen ja luonnon kauneudesta nauttimiseen. Vihreät vuoret kätkevät suojiinsa jokia, vesiputouksia ja kuumia lähteitä. Mutkaisten vuoristoteiden varsilla avautuu kukkaniittyjä sekä valkosipuli- ja riisipeltoja.

Ruokakulttuuri eroaa muusta Thaimaasta ja tarjolla on monia Pohjois-Thaimaan omia herkkuja. Vuoristoheimot tuovat oman eksoottisen lisänsä paikalliseen kulttuuriin, jonka juuret ylettyvät yli tuhannen vuoden taakse Lanna-kuningaskunnan aikaan.

Milloin mennä Chiang Maihin?

Pohjois-Thaimaan ilmasto eroaa jonkun verran maan eteläisistä osista. Riippuu paljon siitä mitä matkallaan haluaa tehdä, milloin Pohjois-Thaimaahan kannattaa matkustaa.

Sadekausi on kesä-marraskuussa. Silloin saattaa olla todella kovia trooppisia sateita ja monet pyöräily- ja vaellusreitit ovat mutaisia ja vaikeakulkuisia. Toisaalta koskenlaskun kulta-aikaa on elo-lokakuu, jolloin joissa on tarpeeksi vettä.

Luonnollisesti myös vesiputoukset ovat parhaimmillaan ja koko Pohjois-Thaimaan kaunis vehreä luonto on rehevimmillään loka-marraskuussa. Sadekaudellakaan ei sada jatkuvasti, joten kuurojen väliin mahtuu myös aurinkoa.

Talvikausi on marras-helmikuussa. Silloin yölämpötila saattaa laskea jopa 5 celsiusasteeseen. Toisaalta päivällä voidaan hyvinkin mitata 30 asteen lämpötiloja. Talvikuukaudet ovat parhaita vaellukseen ja pyöräilyyn. Chiang Maissa vierailee turisteja eniten joulu-helmikuussa, jolloin myös hintataso on korkeimmillaan.

Todella kuuman ilman ystävät voivat vierailla Pohjois-Thaimaassa kuuman kauden aikana maalis-toukokuussa. Silloin lämpötila saattaa lähennellä 40 astetta ja kosteassa ilmastossa vaikutus on tyrmäävä. Etenkin huhti-toukokuussa kaikki odottavat sateiden alkamista ja tukalan olon helpottumista. Myös luonto suorastaan huutaa vettä kuivan kauden jälkeen.

Lue lisää kohteesta: Chiang Mai

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa


Julkaistu 25. lokakuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.