10 vinkkiä: Alppinautintoja Matterhornilla – Cervinia

Pohjois-Italiassa aivan Sveitsin rajalla sijaitseva pieni Cervinian kylä lepää Länsi-Euroopan ja Alppien mahtavimpien huippujen suojelussa. Toblerone-vuoreksikin kutsuttu jylhä Matterhorn hallitsee maisemaa. Se sijaitsee Italian ja Sveitsin rajalla ja kohoaa 4478 metrin korkeuteen meren pinnasta. Italiassa Matterhorn tunnetaan nimellä Cervino. Näköetäisyydellä on myös 4634 metriä korkea Monte Rosa ja 3883 metriin kohoava Klein Matterhorn, jolle pääsee nousemaan valtavalla kabiinihissillä.

Cervinian hiihtoalueella nautitaan leveissä pitkissä rinteissä laskemisesta usein auringon paisteessa. Etenkin vuorten toisella puolella Sveitin Zermattissa löytyy paljon erinomaisia paikkoja laskea myös rinteiden ulkopuolella. Hiihtoalue on erittäin lumivarma ja sen korkeimmilla rinteillä jäätiköllä voi laskea ympäri vuoden.

Cervinian kylä sijaitsee eurooppalaisittain hyvin korkealla reilun kahden kilometrin korkeudessa. Ensimmäiset päivät kannattaa ottaa rauhallisesti, jotta ehtii tottua ohueen ilmanalaan. Cerviniassa asuu vakituisesti vain n. 800 asukasta, mutta turisteja kylässä käy vuosittain n. 20 000. Suurin osa paikallisista asuu alempana 1524 metrissä sijaitsevassa Valtournenchen kylässä. Valtournencheen laskevat rinteet ovat samassa hissiverkossa Cervinian alueen kanssa, kuten myös Sveitsin puoleiset Zermattin rinteet.

Pienen Cervinian palvelut ovat hyvät. Herttaisen pääkadun varrella on useita ravintoloita, jotka tarjoilevat italialaista maittavaa ruokaa. Osa ravintoloista on keskittynyt paikallisen lähiruuan valmistamiseen. Italiassa lähes jokaisella kylällä on omat perinteensä, joista ollaan ylpeitä. Lasketteluun, patikointiin, pyöräilyyn ja kiipeilyyn löytyy tarvikkeita ja asiantuntevia oppaita. Pääkadun varrella on myös urheiluvaatekauppoja ja paikallisia herkkuja myyviä puoteja.

Cerviniasta alettiin rakentaa turistikylää jo ennen toista maailmansotaa. Mussolini rakennutti aiemmin lehmien laiduntamiseen käytetylle alueelle tien vuonna 1935. Samana vuonna rakennettiin ensimmäinen hissi Cerviniasta Plan Maisonille. Plan Maison on edelleen Cervinian hiihtoalueen tärkein keskus. Mussolinin käskystä ehti valmistua vielä hissi Plateau Rosalle 3480 metrin korkeuteen ennen kuin hänelle tuli muita kiireitä Hitlerin kanssa. Plateau Rosa on Italian puoleisen hiihtoalueen korkein kohta. Nykyään sinne noustaan alueen uusimalla vuonna 2011 valmistuneella kabiinilla. Plateau Rosalta pääsee laskemaan Sveitsin puolelle Zermattin hiihtoalueelle tai pitkän laskun aina Valtournenchen kylään saakka.

Geneven lentokentältä tullessa Cerviniaan ajetaan lähes 12 kilometriä pitkän Mont Blancin tunnelin läpi. Se valmistui vuonna 1965 noin 15 vuotta kestäneen rakennusurakan jälkeen. Tunneli on alueelle elintärkeä, sillä ilman sitä olisi kierrettävä koko vuori. Tunnelimaksut ovat korkeat, mutta myös aikaa ja polttoainetta säästyy rutkasti. Mont Blanc on Länsi-Euroopan ja Alppien korkein huippu 4810 metriä.

10 vinkkiä Cerviniaan

1) Hiihtoalue Breuil-Cervinia

Breuil-CerviniaBreuil-Cervinia

Cerviniassa on hyvä mahdollisuus majoittua lähellä hissiasemaa, sillä keskustan pääkadun molemmista päistä nousee hissi, jolla pääsee hiihtoalueen keskelle Plan Maisoniin. Sieltä avautuu valkoinen lumiparatiisi, joka tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin. Matterhorn näkyy kaikkialle ja tuo turvallisen tunteen liikkujalle.

Plan Maisonin lähistöllä on suojaisia paikkoja, jonne voi perustaa picnic-leirin lounasaikaan. Italialaiset juustot, kinkut ja makkarat maistuvat auringossa erityisen hyvälle.

Jos haluaa mieluummin aterioida ravintolassa, kannattaa tehdä pöytävaraus aina suosittuun ”Ullan ravintolaan” eli Chalet Etoileen. Se sijaitsee lähellä Plan Maisonia rinteen 26 varrella. Ravintolan bravuuri on zuppa di pesce eli kalakeitto. Mistään ihan tavallisesta sopasta ei ole kyse, vaan kyseessä on varsinainen gourmet-versio. Ravintolassa tarjoillaan myös muita italialaisia herkkuja.

Mahtavista maisemista rinteiden ja hissien yläpuolella pääsee nauttimaan Bontadini-hissin ala-aseman lähellä sijaitsevan ravintolan terassilla noin kolmen kilomerin korkeudessa. Olo on epätodellinen ja lähes surrealistinen vertaillessa alhaalla hiihtävien ihmisten kokoa valkoisiin vuoriin ja juomalasiin terassipöydällä. Juomaksi kannattaa valita kauniin oranssi spritz, joka sekoitetaan paikallisesta kuohuviinistä, aperolista ja kivennäisvedestä.

Italian puoleisen hiihtoalueen korkeimmalla hissiasemalla Plateau Rosalla voi vierailla Euroopan korkeimmalla sijaitsevassa museossa. Siellä on vaikuttava valokuvanäyttely siitä kuinka alueen hissit on rakennettu. Tutustua voi myös erilaisiin työkaluihin, joita on tarvittu hiihtokeskuksen pystyyn laittamisessa. Museoon on vapaa pääsy ja se on auki Plateau Rosa kabiinin aukioloaikojen mukaisesti.

Jonkun vertailun mukaan Plateau Rosalta lähtevä rinne numero seitsemän, on maailman 3. paras rinne. Se kiemurtelee usean kilometrin matkan alas Cervinian kylään. Rinteen profiili on hieno ja leveyttä riittää kunnon kurvailuun. Jos haluaa kokeilla hiukan lyhyemmät, mutta rauhalliset ja usein erittäin hyväkuntoiset rinteet, kannattaa seiskalta poiketa rinteelle 13. Se vie Cieloalton tuolihissille, jonka yläasemalta alkaa kaksi hienoa mustaa rinnettä. Hiihtäjiä on yleensä vähän ja rinteet ovat huippukunnossa, joten vauhdin hurmasta pääsee nauttimaan täysin rinnoin. Ainoa huono puoli on se, että rinteiltä ei pääse pois, muuta kuin laskemalla alas asti. Sieltä on käveltävä muutaman sadan metrin matka ylämäkeen, päästäkseen toiselle Cervinian päähisseistä. Korkealla kylässä, monot jalassa ja suksia kantaen urakka on melkoinen.

2) Hiihtoalue Valtournenche

ValtournencheValtournenche

Valtournenchen hiihtoalueella on vain muutama rinne, mutta ne ovat profiililtaan hienoja ja pitkiä. Rinne numero yksi alas kylään asti kannattaa laskea Plateau Rosalta tai mahdollisuuksien mukaan jopa Sveitsin puolelta Klein Matterhornilta asti. Pisimmillään sille tulee mittaa yli 20 km, vaikka välissä on noustava aivan lyhyt tuolihissi Du Col. Vaikka rinteen laskisi hiukan lyhyempänäkin versiona, on välillä syytä pysähtyä lepäämään jo ihan maisemien vuoksi.

Keskellä hiihtoaluetta gondolihissin yläasemalla on ravintola, josta saa koko Cervinian parasta kaakaota. Kermavaahdon peittämää herkkua siemaillessa voi makailla vaikka aurinkotuolissa ja nauttia tunnelmasta.

Rinne numero viisi on koko alueen yksi hienoprofiilisimmista mäistä. Joskus, kun lunta on tullut paljon, se joudutaan sulkemaan, sillä reunarinteet ovat suuremmassa vaarassa joutua lumivyöryn peittämiksi.

Valtournenchesta kannattaa muistaa lähteä hyvissä ajoin takaisin Cervinian puolelle. Ainoa tapa päästä takaisin on jonottaa hitaaseen nappihissiin. Siitä ei kannata myöhästyä. Paikalle suunnitellaan uutta tuolihissiä, mutta italialaisista projekteista ei koskaan tiedä. Ne voivat valmistua jollain aikataululla.

3) Hiihtoalue Zermatt Sveitsin puolella

Näkymää GornergratiltaNäkymää Gornergratilta

Maan vaihtaminen käy helposti yhtenäisellä rinnealueella. Cerviniasta Sveitsin puolelle Zermattiin pääsee joko nousemalla Plan Maisonilta kolme tuolihissiä ylös Theodulpassille tai ottamalla gondolin ja kabiinin Plateau Rosalle. Passi on hyvä pitää mukana ja hissikorttiin on täytynyt ostaa Zermattin kattava laajennus.

Zermattin puoli on Cerviniaa suurempi ja jos aikoo laskea yhtenä päivänä alueen toiselle laidalle asti ja ehtiä vielä takaisin ennen hissien sulkemista, kannattaa lähteä hyvissä ajoin ja pitää kohtuullista vauhtia. Keskitason laskijakin ehtii pitää hyvin lounastauon, kun liikkuu määrätietoisesti.

Yleisesti ottaen Sveitsin puoli on pilvisempi ja rinteet pysyvät erittäin hyvässä kunnossa vaikka laskijoita riittää. Lisäksi alueella on hyvin suosittua laskea rinteiden ulkopuolella ja mahdollisuuksia siihen on paljon. Samasta syystä alueella on rinteiden lisäksi paljon kapeita ”rännejä”, joita pitkin pääsee hienoille offaripaikoille.

Sveitsin puolella rahayksikkö on frangi, mutta ravintoloissa otetaan vastaan myös euroja. Tosin kurssi ei ole kovin hyvä ja vaihtorahat voi joutua ottamaan frangeina. Ruokakin on erilaista kuin Italiassa. Sveitsin ylpeydet ovat perunaröstit ja juusto- sekä lihafonduet. Kevyttä lounasta halajava voi korvata aterian myös maukkaalla lihaliemellä.

Vanhojen puurakennusten lomassa Furri ravintolan terassilla on ihastuttava tunnelma. Ravintolan ruokakin on hyvää. Furri sijaitsee lähinnä Furi – Riffelberg ja Matterhorn Express gondolien risteysasemaa. Sinne pääsee laskemalla kapeaa mustaa rinnettä numero 62.

Zermattin hiihtoalueen halkaisee syvä rotko, jonka yli on mentävä molemmin puolin gondolihissillä. Sama hissi nostaa matkaajan Riffelbergille, josta voi jatkaa matkaa ylöspäin tuolihissillä tai junalla. Juna kuljettaa Gornergratin huipulle yli kolmen kilometrin korkeuteen. Sieltä on jälleen upea näköala Alppien ylle. Ylhäällä on myös monipuolinen kauppa, josta voi ostaa kohtuuhinnalla Sveitsin tuliaisia.

Päästäkseen reunimmaiselle huipulle Rothorniin, on laskettava rinnettä numero 26 Gant-hissiasemalle. Gondilihissin jälkeen vielä viimeinen kabiini ylös ja taas on uusi pieni rinnealue laskettavaksi. Sinisessä rinteessä numero 14 on usein paljon ihmisiä, mutta leveyttä riittää niin paljon, että suurempaa ruuhkaa ei pääse syntymään. Rinne numero 15 on hieno ja vauhdikas, sillä vauhtia on otettava päästäkseen pienet ylämäet ylös. Lopuksi lasketaan rinnettä numero 9 Patrullarven tuolihissille. Viimeinen rinne kiemurtelee metsässä, mikä on mukavaa vaihtelua puuttoman Cervinian alueella laskemiseen. Patrullarvesta ei kannata laskea alaspäin. Kylään lasku on todella loiva ja viimeistään lopussa on käveltävä suksien kanssa.

Hieno ravintola Zermattin puolella on Rothornilta hiukan alaspäin rinteessä numero 19 sijaitseva Fluhalp Hütte. Senkin terassilta voi katsella Matterhornin Sveitsin puoleista silhuettia, jonka mukaan Toblerone suklaa on saanut muotonsa.

Ravintolalta kannattaa lähteä hyvissä ajoin takaisin Cerviniaan. Mikäli ei ehdi viimeiseen Klein Matterhornin kabiiniin tai ainakin 150 kilometriä pitkältä tuntuvaan ankkurihissin kyytiin, on parasta jäädä Zermattiin yöksi. Taksimatka takaisin Cerviniaan voi nimittäin kestää jopa kuusi tuntia ja maksaa n 500 euroa. Helikopteritaksi voi kyllä nostaa unohtuneita matkaajia Plateau Rosalle, mistä pääsee laskemaan takaisin Italiaan. Kopterikyytiin kuitenkin tarvitaan tarpeeksi monta kulkijaa ja silloinkin hinta on noin 150 € henkilöltä.

Mikäli pääsee paluumatkalle hyvissä ajoin, kannattaa jäädä laskemaan muutaman kerran kivoja rinteitä Gifthittli hissille. Uskaliaimmat voivat laskea hyppyristä ja päätyä hypyn jälkeen pehmeälle patjalle. Hyppy on ilmainen, mutta ilmalennosta otetusta kuvasta joutuu maksamaan. Hyppypaikka löytyy rinteen 36 varrelta läheltä iglukylää. Iglukylässä on ravintola ja muutama hotellihuone. Vierailijoilla kannattaa olla uikkarit mukana, sillä paikalta löytyy myös ulkoilmajacuzzi.

4) Yöpyminen Zermattin kylässä

Zermattin kyläZermattin kylä

Zermattin kylä Sveitsissä eroaa monella tapaa Cerviniasta. Zermatt sijaitsee matalammalla 1620 metrin korkeudessa ja siellä on vakituisia asukkaita 5800. Kylässä on huomattavasti monipuolisempi tarjonta ja ostaa voi lähes mitä vaan Rolexista käsin tehtyyn suklaaseen.

Sanotaan, että Zermattissa on kaikkea paitsi autoja. Kylä on suojassa korkeiden vuorten vieressä. Jos siellä ajettaisiin autoilla, jäisi pakokaasu kattilamaiseen laaksoon ja pilaisi kylän raikkaan vuoristoilman. Niinpä kaikki nelipyöräiset kulkuneuvot kylässä ovat sähköautoja. Olipa kyse sitten taksista, poliisi- tai paloautosta tai vaikka skibussista.

On hyvä idea jäädä yhdeksi yöksi viehättävään Zermattin kylään. Se tosin tarkoittaa sitä, että laskettelu- tai vaellusrepussa on kannettava kaikki yöpymistarvikkeet, peseytymisvälineet ja vaihtovaatteet.

Zermattia pidetään varjoisana kylänä, johon aurinko paistaa vain pienen hetken. Vuorten rinteille on jopa kaavailtu asennettavan peilejä, jotka heijastaisivat kylään auringonvaloa pidempään. Ilman peilejäkin auringosta pääsee nauttimaan, jos malttaa laskeutua vuorilta alas hyvissä ajoin. Keskellä kylää on terassiravintola, josta on esteetön näkymä Matterhornille. Maaliskuussakin hyvällä ilmalla terassilla tarkenee istua t-paita päällä lähes puoli viiteen asti.

Ihastuttava kävelykatu on täynnä erilaisia kauppoja. Ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset ja tunnelma loistava. Hyviä tuliaisia sveitsiläisen suklaan lisäksi ovat linkkuveitset ja muut laadukkaat taskutyökalut. Kävelykadulla voi liikkua myös hevosen vetämän kärryn kyydissä. Zermatt on hienostunut paikka, jossa on hyvä mahdollisuus nähdä julkkiksia.

Hieno tapa viettää aitoa sveitsiläistä iltaa on varata pöytä jostain kylän monista fondueravintoloista. Yksi vanhimmista on Hotelli Julenissa toimiva Schäferstübli. Rakennus on vanha tunnelmallinen hirsitalo ja tarjoilijat ovat pukeutuneet perinneasuihin. Kynttilät palavat ja tunnelma on kotoisen lämmin. Perhe Julen omistaa hotellin ja ravintoloinen lisäksi myös lammasfarmin, josta saadaan korkealuokkaista lihaa Schäferstüblinkin käyttöön. Lammasfondue on sanoin kuvaamattoman hyvää. Illalliseksi voi valita myös esimerkiksi täyteläisen juustofonduen, racletten tai vaikka lammashampurilaisen. Jälkiruokalistakin pullistelee suussa sulavia herkkuja. Ihmisiä on usein paljon ja tarjoilu saattaa olla hitaan puoleista. Toisaalta viini on hyvää ja ravintolan tunnelmasta on hauska nauttia. Paikan isäntä kiertelee pöydissä juttelemassa vieraiden kanssa ja seiniä koristavat vanhat valokuvat 1900 luvun alun Zermattista. Hotelli Julen oli jo silloin olemassa.

5) Klein Matterhorn

Matterhorn Glacier ParadiseMatterhorn Glacier Paradise

3883 metriä korkea pieni Matterhorn eli Klein Matterhorn sijaitsee Sveitsin puolella aivan Italian rajan tuntumassa. Sinne pääsee Zermattin hiihtoalueelta valtavan suurella Matterhorn Glacier Paradise kabiinilla. Huipulle pääsee myös Cerviniasta Plateau Rosan kautta. Toistaiseksi Italiasta tullessa on laskettava Sveitsin puolelle kabiinille tai käytettävä ankkurihissejä. Plateau Rosalta on kuitenkin suunniteltu myös omaa kabiinia Klein Matterhornille, joka tunnetaan Italiassa nimellä Piccolo Cervino.

Vuoren sisään on rakennettu tunneli. Kun sitä kävelee monot jalassa ja kantaa samalla laskettelusuksia, tuntee tosiaan olevansa lähes neljän kilometrin korkeudessa. Ilma on todella ohutta ja hyväkuntoinenkin hengästyy helposti.

Tunnelia pitkin pääsee näköalapaikalle, josta avautuu upeat näkymät Alpeille. Opasteiden avulla on helppo tunnistaa kuuluisia vuortenhuippuja sekä Italian, Sveitsin että myös Ranskan puolelta. Ainakin Mont Blanc, Jungfrau ja Monte Rosa kuuluvat bongattavien listalle. Näköalapaikalta voi myös seurata jäätiköllä uurastavia kiipeilijöitä.

Matterhorn Glacier Paradise on Euroopan korkeimmalla sijaitseva laskettelualue ja siellä voi hiihtää myös kesällä. Alueen ylin hissiasema on Goppa di Rollin 3899 metrin korkeudessa. Sinne pääsee vain ankkurihissillä.

Klein Matterhornilla pääsee vierailemaan ikijään sisään tehdyssä tunnelissa. Tunnelma on aivan omanlaisensa, kun miettii, minkälainen maailma on ollut silloin, kun jäätikkö on syntynyt ja vesi jäätynyt ikijääksi. Tosin ikijää ei ole kovin hyvä nimi, sillä Alppien jäätiköiden arvioidaan hävinneen lähes kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

Ylhäällä on kauppa ja ravintola. Mahtipontisen suunnitelman mukaan sinne halutaan rakentaa pyörivä luksushotelli. Näin ollen sen ravintoloiden ja huoneiden ikkunoissa vaihtuisivat Alppimaisemat 360 astetta. On mielenkiintoista nähdä toteutuuko suunnitelma milloinkaan.

6) Afterski ja kylpylä Principe Delle Nevi

Principe Delle Nevi, kuva: STS AlppimatkatPrincipe Delle Nevi, kuva: STS Alppimatkat

Jokaisella laskettelukeskuksella on oma legendaarinen afterski-paikkansa. Cerviniassa titteliä tavoittelee The Bar, joka on kylpylä Principe Delle Nevin terassipub. Baariin lasketaan rinnettä numero kolme pitkin. Kannattaa olla tarkkana, sillä The Barin ohi laskee helposti. Se sijaitsee hiukan Cerviniaa ylempänä rinteen kolme vasemmalla puolella.

Aurinkoiselle mutta suojaiselle terassille ei tuuli löydä ja oluita ja spritzejä nautitaan usein lähes kesäisissä lämpötiloissa. Baarin seinällä roikkuu suksi, jossa on 20 pienen lasin mentävää aukkoa. Sen voi ostaa täyteen snapseja ja seurueen juhlatunnelma on taattu.

Jos mukaan on sattunut uikkarit, voi afterskitä viettää myös kylpylän ulkouima-altaassa, jossa vesi on 30 asteista ja ulkoporealtaassa 40 asteisessa vedessä. Sisällä kylpylässä on suomalainen sauna, höyrysauna ja sisäuima-allas. Omaa pyyhettä ei tarvitse olla mukana.

7) Viininmaistiaiset, gourmet illallinen tai taivaallista pizzaa

Viinitarha Aostan laaksossaViinitarha Aostan laaksossa

Aostan laaksossa viljellään viiniä varsin eksoottisissa olosuhteissa. Korkealuokkainen valkoviini tehdään Prié Blanc rypäleistä, jotka kasvavat lähes kilometrin korkeudessa Morgexissa. Morgexin kylään on noin 80 kilometrin matka Cerviniasta, joten myös paikanpäälle voi lähteä maistelemaan viinejä. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä viinejä löytyy maisteltavaksi myös Cervinian kylästä.

Pääkadun varrella sijaitsevan ”Jour et Nuit” ravintolan omistaja Luca tietää paljon viineistä ja järjestää viininmaisteluiltoja pyydettäessä. Ravintolassa on Aostan laakson viinien lisäksi tarjolla ravintolan omalla viinitilalla Toscanassa tuotettuja punaviinejä. Ruokakin on hyvää. Kannattaa maistaa avoimessa leivinuunissa paistettuja lihoja ja käsintehtyä pastaa.

Eikä Italiassa voi unohtaa pizzaa. Pääkadun varrelta löytyy useita pizzerioita, joissa tehdään taivaallisia yksinkertaisia italialaisia pizzoja.

8) Jäätikköretki vuoristo-oppaan kanssa tai heliski Monte Rosalta

Monte RosaMonte Rosa

Cervinian lähellä kohoavat korkeat vuoret ja jäätiköt luovat upeat puitteet vuoristoretkille. Matkaan kannattaa lähteä osaavan vuoristo-oppaan kanssa, sillä jäätiköillä voi olla vaarallisia railoja ja lumivyöryriski.

Suksien kanssa retkeiltäessä, kuuluu päiväretken hintaan opaspalvelujen lisäksi turvallisuusvarusteet ja oikeanlaiset sukset. Retki räätälöidään osallistujien hiihtotason mukaan ja aloittelijoillekin sopivia reittejä löytyy. Retkiä voi tehdä myös lumikenkäillen tai kiipeilyvarusteiden kanssa.

Heliski on suosittu tapa päästä laskemaan koskemattomalle lumelle vuoren rinteillä, jonne ei muuten pääse. Osallistujilla on hyvä olla kokemusta rinteiden ulkopuolella laskemisesta. Yksi suosituimmista huipuista, jonne pääsee helikopterilla, on Monte Rosa. Lasku 4550 metrin korkeudesta alas Zermattiin on noin 16 km pitkä ja korkeuseroa laskulle tulee lähes kolme kilometriä. Kopterilla tehdään päivän aikana yhdestä kolmeen nostoa. Riippuen siitä paljonko retkestä on maksanut.

Jäätiköllä on myös muutamia vuoristomajoja, joissa voi majoittua ja ruokailla. Niitä käytetään enemmän kesällä kiipeilijöiden toimesta. On varmasti melkoinen elämys herätä aamulla majasta auringon noustessa jäätiköllä.

9) Retki Aostan kaupunkiin ja Pilan hiihtoalueelle

Castello di Fenis AostassaCastello di Fenis Aostassa

Aosta oli aikoinaan oma kuningaskunta ja siitä haluttiin tehdä tasavalta. Toiveet eivät siltä osin ihan toteutuneet, mutta alueella on oma autonomia ja paikalliset asukkaat kokevat olevansa enemmän aostalaisia kuin italialaisia. Koko laakso on hyvin omavarainen ruuan suhteen. Alueella on paljon kauniita vanhoja linnoja paikallisten ja turistien ihailtavaksi.

Pääkaupungissa Aostassa asuu 35 000 vakituista asukasta ja siellä on laakson parhaat shoppailumahdollisuudet. Kaupungin lähistöllä on pieni lentokenttä. Tosin sieltä lennetään lähinnä Sardiniaan ja Roomaan. Aostassa viihtyy hyvin muutaman päivän. Kaupungin ravintolat tarjoavat hyvää ruokaa. Keskiaikaisissa linnoissa ja kylissä on mukava vierailla ja erilaista laskettelupäivää voi viettää pienellä sympaattisella Pilan hiihtoalueella.

Pilaan pääsee suoraan kaupungin keskustasta kabiinilla. Hiihtoalue on pieni, mutta yllättävän monipuolinen. Alueen yläosa on puuton ja rinteet vauhdikkaita. Alempana olevat rinteet kiemurtelevat metsässä. Eksoottisinta laskeminen on keväällä. Silloin matalalla (570m) sijaitsevassa Aostan kaupungissa voi lämpötila lähennellä jo 20 astetta, mutta hiihtoalueella pääsee vielä yleensä hyvin laskemaan. Alue alkaa noin 1800 metrin korkeudesta ja sen ylin hissiasema on 2800 metrissä.

10) Matterhorn

MatterhornMatterhorn

Upea profiilinen Matterhorn ei voi jäädä huomaamatta. Sen korkein huippu kohoaa 4478 metrin korkeuteen. Jokaisen alueella kävijän valokuva-albumista löytyy taatusti kuvia vuoren jokaiselta eri seinämältä. Mikäli kamera on jäänyt kotiin, voi kuvauttaa itsensä hissilipulla Pancheron hissin yläasemalla. Kuvan voi ladata myöhemmin skiline nettisivuilta hissikortin numerolla.

Vuori on houkutellut kiipeilijöitä jo kahden vuosisadan ajan. Ensimmäisen kerran Matterhornille kiivettiin vuonna 1865. Vuorta pidetään edelleen yhtenä vaarallisimmista vuorista ja sen rinteille on kuollut satoja kiipeilijöitä. Matterhornille voi kiivetä useaa eri reittiä, mutta kokemusta kiipeilystä on oltava ja vuoristo-oppaan kanssa matka on turvallisempi. Suosittu tapa kiivetä Matterhornille on lähteä urakkaan puolen päivän aikaan ja viettää yö vuoristomajassa 3 836 metrin korkeudessa. Majalta lähdetään tavoittelemaan Italian puoleista huippua aamuyöllä ja perillä ollaan noin klo 9.00.

Miksi Mennä?

Pohjois-Italia ei ole kaukana. Lyhyen lentomatkan päässä odottavat Euroopan Alppien korkeimmat vuoret ja mahtavat maisemat. Jo maaliskuussa ravintoloiden ruoka-annoksia koristavat tuoreet marjat ja hedelmät sekä vihannekset. Italian vehreys on vain muutamien tuntien päässä eikä paikalliseen tapaan kuulu tinkiä raaka-aineiden laadukkuudesta ja tuoreudesta.

Pieni tunnelmallinen kylä tarjoaa monia makuelämyksiä. Italialaiset makkarat, kinkut, juustot ja viinit maistuvat erityisen hyvälle liikunnallisen päivän jälkeen tai picnicillä vuoristossa. Jopa usein pahamaineisena pidettyä grappaa löytyy pehmeän makuisina versioina tai maustettuna paikallisilla yrteillä ja muilla kasveilla.

Aostan laakson hissilipulla voi laajentaa reviiriä ja käydä laskemassa Cervinian lisäksi esimerkiksi Courmayerissa, La Thuillessa, Pilassa ja Ranskan Chamonixssa. Lippuun kannattaa ehdottomasti ostaa myös pääsy Zermattin puolelle Sveitsiin. On hauska huomata kuinka suuri kulttuuriero maiden välillä on ja esimerkiksi ruoka on aivan erilaista valtionrajojen eri puolilla.

Milloin Mennä?

Laskettelun kannalta paras aika matkustaa on joulu-maaliskuussa. Jäätiköllä pääsee kyllä laskemaan kesälläkin, mutta lumi on usein nuoskaista ja rinteitä on auki vain muutama. Alueella harrastetaan kesällä patikointia ja pyöräilyä, joten hissiverkosto on auki ympäri vuoden. Cerviniasta löytyy myös kaunis golfkenttä. Vuoristossa on usein kesälläkin miellyttävä ilma eikä tukahduttava helle häiritse aktiviteeteista nauttimista.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Cervinia


Julkaistu 10. huhtikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.