Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Pitsinen Bryssel

Brysselillä on kahdet kasvot. Samalla kun se on helposti lähestyttävä ja kaunis historiallinen kaupunki, pidetään sitä myös Euroopan epävirallisena pääkaupunkina ja tunnetaan siellä sijaitsevista Euroopan Unionin instituuteistaan. Vaikka Bryssel on melko laajalle levinnyt kaupunki, turistien suosimat kohteet sijaitsevat näppärästi keskustassa tai aivan sen läheisyydessä. Tässä pääkaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Belgialaiseen kulttuuriin pääseekin helposti sisälle Brysselin vanhankaupungin pienillä kujilla kulkien, ravintoloissa simpukoita nauttien tai kahviloissa belgialaista olutta siemaillen.

1) Grand-Place

Grand-PlaceGrand-Place

Grand-Place on Brysselin suosituin turistinähtävyys ja UNESCON maailmanperintökohde. Tänä päivänä Grand-Place on kaunis ja avoin, keskiajan tapaan mukulakivillä päällystetty markkinapaikka, jota reunustaa toinen toistaan mahtavampia koristeellisia rakennuksia. Näistä yksi tunnetuimpia on Brysselin kaupungintalo. Markkinapaikka ei kuitenkaan aina ole ollut yhtä hohdokas, sillä alun perin keskiajalla sitä ympäröi vaatimattomat puutalot. Vauraiden perheiden ansiosta aukion ympärille nousi kuitenkin 1400-lvulla nämä mahtavat tiilirakennukset. Jokaisella talolla on myös oma mielenkiintoinen tarinansa, joihin voit tutustua opastetulla kierroksella. Maaliskuusta lokakuuhun aukiolla järjestetään päivittäin kukkamarkkinat. Lisäksi aukiolla järjestetään erilaisia tapahtumia konsertein ja valoesityksin. Joka toinen vuosi elokuun kolmantena viikkona belgialaiset viljelijät koristelevat koko aukion kauniilla begonioilla. Seuraavan kerran tätä 750,000 kukan loistoa pääsee ihailemaan vuonna 2016. Aukiolla voi siis pyörähtää omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Samalla voi nauttia Belgian kahvikulttuurista lukuisissa aukion ympärillä sijaitsevista kahviloista. Näyttävän valaistuksen johdosta aukio on myös tunnelmallinen illasta.

2) Manneken Pis

Manneken PisManneken Pis

Manneken Pis on patsas pienestä pyöreäposkisesta pojasta ja on hyvin todennäköisesti Brysselin kuvatuin patsas. Tämä Jerome Duquesnoyn suunnittelema patsas on myös suihkulähde, sillä poika pissaa katselijaansa kohden. Yleensä patsas on ilman vaatteita, mutta tärkeitä päivä varten hänelle on suunniteltu noin kuudensadan asun varasto. Vappuna patsaan päässä on nähty myös suomalainen ylioppilaslakki. Kaikkiin patsaan käyttämiin vaatteisiin pääsee tutustumaan Grand-Placen laidalla olevan Maison du Roi -rakennuksen kaupunginmuseossa. Monelle ensi kertaa patsaan näkeville aiheuttaa hilpeyttä, että se on tosiaankin vain noin 60cm korkea. Patsas sijaitsee aivan Grand Place:n lähistöllä, joten pakkohan se on nähdä!

3) Sarjakuvakulttuuri

Sarjakuvataidetta BrysselissäSarjakuvataidetta Brysselissä

Brysselissä sarjakuvakulttuurilla on merkittävä historia ja kaupungista löydät myös kokonaisen museon, joka on omistettu tälle taiteen muodolle. Museo on nimeltään The Belgian Comic Strip Center. Tämän lisäksi, Bysselissä on myös monia sarjakuvia maalattuna rakennusten seiniin pitkin kaupunkia. Seuraamalla seinämaalauksia pitkin kaupunkia pääsetkin tutustumaan tunnetuimpiin ja suosituimpiin Belgialaisiin sarjakuviin ja näet myös Brysselin aivan uudessa valossa! Tintin seikkailut ja Lucky Luke ovat ainakin monelle tututtuja tarinoita. Kartan reitistä, eli Brussels’ Comic Book Route:sta voit kätevästi tulostaa itse netistä ja lähteä tutkimaan seinämaalauksia omaan tahtiisi.

4) EU-alue

EU:n parlamenttitalo BrysselissäEU:n parlamenttitalo Brysselissä

Tärkeimmät Euroopan Unionin rakennukset sijaitsevat Brysselissä aivan vanhan kaupungin ulkopuolella. Ne ovat Euroopan Unionin neuvosto, Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio. Nämä modernit ja näyttävät lasirakennukset ovat kivaa vaihtelua historiaa havisevan vanhan kaupungin jälkeen. Toisinaan rakennuksiin järjestetään myös vierailuja, jolloin niihin pääsee tutustumaan myös sisältä käsin pienissä ryhmissä. Pelkästään viettämällä aikaa EU-korttelissa, voit kuitenkin nauttia sen tunnelmasta. Ympärillä kuhisee nimittäin jakkuihin ja pukuihin somistautuneita ihmisiä sekä kasapäin mustia autoja. Tulet varmasti näkemään myös monia take-away kahvikuppeja ja ehkä myös joitain TV:stä tuttuja kasvoja. Työpäivän päätteeksi alueen ravintoloiden terassit täyttyvät ahkerista työntekijöistä, jotka nauttivat vielä työpäivän päätteeksi kupin kahvia tai tuopillisen belgialaista olutta ennen kuin suuntaavat kotiin.

5) Atomium

AtomiumAtomium

Atomium on André Waterkeyn suunnittelema 102 metriä korkea taideteos, joka kuvastaa atomia. Heysel Parkin läheisyydessä sijaitseva rakennelma pystytettiin vuoden 1958 Maailman näyttelyä varten kuvastamaan atomien aikakautta. Taideteos kuvaa rautamolekyyliä, joka on suurennettu 165 miljardikertaiseksi. Rakennelma on jaettu 18 tilaan, joita yhdistävät käytävät ja joissa on esillä erilaisia näyttelyjä. Vaikka sisätilat eivät tarjoaisikaan mielenkiintoista nähtävää, näyttävän rakennuksen luona kannattaa ehdottomasti vierailla. Myös yöaikaan rakennelmaa voi tulla ihastelemaan, sillä tällöin sitä valaisee lähes 3 000 valolähdettä. Turistien suosiossa onkin kuvata itsensä rakennelman kera, niin että heidän kuvataan kannattelevan atomin palloa. Paikka sijaitsee noin 5 km Brysselin keskustasta, mutta metrolla kohteeseen pääsee vaivatta.

6) Bruparck

Big Ben minikoossaBig Ben minikoossa

Bruparck on Atomiumin läheisyydessä sijaitseva puisto, josta löytyy niin Océade vesipuisto, Kineapolis-elokuvateatterikompleksi kuin suosittu Mini-Europe, joka sisältää Euroopan Unionin maissa olevat nähtävyydet miniatyyrimuodossa. Siellä pääsetkin tutustumaan suureen osaan Euroopasta yhdellä kerralla. Kuulostaako Big Ben, TGV-juna, Eiffel-torni tai Pisan kaltevatorni tutuilta -kaikki nämä kaikki ja paljon muita pikkunähtävyyksiä löytyy puistosta. Paikka soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille ja on parhaimmillaan kauniilla kelillä.

7) Ruokailuelämyksiä

Belgialainen vohveliBelgialainen vohveli

Ruuasta puhuttaessa maassa maan tavalla tarkoittaa Brysselissä ruokaillessa, että vieraillessasi kaupungissa sinun tulee: käydä ravintolassa syömässä sinisimpukoita, ostaa kojusta isoja rapeita Belgialaisia ranskalaisia ja nauttia niitä erilaisin kastikkein, välipalaksi nauttia katukojussa valmistettu vohveli ja totta kai myös maistella Belgialaisia oluita ja suklaita. Belgialaiset osaavat herkutella ja ulkona syödään ahkerasti. Tästä syystä myös brysselissä on lukuisia huippuravintoloita, joissa ruokailla.

8) Kielitaitoinen kansa

Bryssel on virallisesti kaksikielinen alue. Historiallisesti se on ollut hollanninkielinen, mutta nykyään useimmat asukkaista ovat ranskankielisiä. Näiden kahden kielen lisäksi, palvelua saa suurimmassa osassa paikoista myös englannin kielellä. Tästä syystä Bryssel on myös helppo kohde turisteille. Euroopan Unionin keskeiset instituutit ovat tuoneet kaupunkiin paljon ulkomaalaisia työntekijöitä ja näin ollen kaupungissa on totuttu ulkomaalaisiin vieraisiin ja ihmiset ovat ystävällisiä vaikka yhteistä kieltä ei löytyisikään.

9) Park de Cinquantenaire

Park de CinquantenairePark de Cinquantenaire

Brysselissä on useampia viihtyisiä puistoja, joissa voi hengähtää kaupunkia kiertäessä tai järjestää vaikka piknikin. Isoimmissa puistoissa kiertää myös ulkoilureittejä, joissa voi liittyä paikallisten mukaan juoksemaan. Park de Cinquantenaire, jota kutsutaan myös museopuistoksi, on yksi näyttävimmistä puistoista sen reunalla sijaitsevan riemukaaren ansiosta. Puiston alueella on useita museoita ja kesäisin riemukaaren luona esitetään myös elokuvia.

10) Päiväreissut

AntwerpenAntwerpen

Bryssel on itsessään iso kaupunki, jossa riittää tekemistä ja näkemistä. Keskeisen sijaintinsa ja hyvien liikenneyhteyksien ansiosta sieltä voi myös helposti lähteä lähiseudulle päiväreissulle ja näin tutustua Belgiaan tai jopa sen naapurimaihin laajemmin. Suosittuja kohteita ovat pieni ja idyllinen keskiaikainen kanavakaupunki Brygge, näyttävä turisteille hieman tuntemattomampi Gent ja Belgian toiseksi suurin ja Euroopan suurimpiin satamakaupunkeihin lukeutuva Antwerpen. Brysselistä ei myöskään ole pitkä matka esimerkiksi Eurooopan vähiten vierailtuun maahan supersiistiin ja luonnonkauniiseen Luxemburgiin. Tämä pieni maa onkin mitä parhain kohde päivä matkalle, mikäli et siellä vielä ole vieraillut.

Milloin ja miten mennä?

Kelien puolesta miellyttävin ajankohta vierailla Brysselissä on keväästä syksyyn tai vaihtoehtoisesti ennen joulua, jolloin pääsee nauttimaan kaupungin mahtipontisista joulumarkkinoista.

Tähän keskeiseen Euroopan Unionin kaupunkiin lentovaihtoehtoja on paljon. Finnair lentää Brysseliin suoraan, edullisia yhdellä välilaskulla olevia lentovaihtoehtoja löytyy monelta lentoyhtiöltä ja lentokentältä kulkee junia kaupungin keskustaan jopa vartin välein. Brysselistä on myös erinomaiset junayhteydet Pariisiin tai Amsterdamiin, joten pidemmällä reissulla voi helposti tutustua useampaankin Euroopan suurkaupunkiin.

Lennot Brysseliin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Johanna Raittila | Kuvat: Dreamstime.com, pixabay.com

Lue lisää kohteesta: Bryssel


Julkaistu 7. syyskuuta, 2015

Pieni hetki, sivua ladataan.