Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Brasilian parhaat palat

Etelä-Amerikan jättiläismäisin valtio tunnetaan muun muassa Amazonasin alueen sademetsistä, jalkapallohulluudesta, vuosittaisista näyttävistä karnevaaleista, sambasta, capoeirasta ja Iguaçun mahtavista vesiputouksista. Myös upeat hiekkarannat, vilkkaan persoonalliset kaupungit ja kulttuurielämykset ovat mainioita syitä valita Brasilia lomakohteeksi. Maasta löytyy 16 Unescon maailmanperintökohdetta.

Yli 200 miljoonan asukkaan Brasilia on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman viidenneksi suurin valtio, jonka koosta saa käsityksen vasta, kun huomaa, että se on kaksi kertaa koko Euroopan mannerta suurempi. Pitkien välimatkojen ja paikalliskulttuurien mosaiikin maassa riittää nähtävää ja ihailtavaa pitemmäksikin aikaa. Brasilian virallinen kieli on siirtomaahistorian jäljiltä portugali, joskin paikallinen versio siitä eroaa suuresti Portugalissa puhuttavasta kielestä.

10 vinkkiä Brasiliaan

1) Rio de Janeiro

Ipanema BeachIpanema Beach

Maan toiseksi suurimman kaupungin metropolialueella asuu yli 12 miljoonaa ihmistä. Cidade maravilhosa (Suurenmoinen kaupunki) sai tammikuun jokea tarkoittavan nimensä portugalilaisilta löytöretkeilijöiltä, jotka saapuivat alueelle tammikuussa 1502 ja luulivat Rion lahtea joensuuksi. Brasilian entisen pääkaupungin nykyinen keskusta vastaa suunnilleen vanhan kaupungin aluetta, mutta siirtomaa-ajoilta on säilynyt vain harvoja rakennuksia. Rio on sittemmin laajentunut voimakkaasti erityisesti pohjois- ja länsisuuntaan, jonne on syntynyt tiheästi asuttuja esikaupunkialueita.

Rio de Janeiro on Brasilian tärkein turistikohde. Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet – Copacabanan ja Ipaneman hiekkarannat, Corcovadon vuorella kohoava valtava Kristus-patsas, Maracanã-jalkapallostadion sekä Sokeritoppavuori köysiratavaunuineen – sijaitsevat onneksi vain muutamien kilometrien päässä toisistaan. Lisäksi Riossa kannattaa tutustua opastetuilla kierroksilla faveloihin, köyhemmän väen hökkelikyliin, joita löytyy aivan keskustan tuntumastakin, sekä helmikuussa järjestettäviin sambakarnevaaleihin, joiden tunnelma vie mukanaan! Elokuussa 2016 Rio de Janeirossa järjestetään kesäolympialaiset.

2) São Paulo

Sao PauloSao Paulo

Yli 20 miljoonaa ihmistä asuu São Paulon metropolialueella. Eteläisen pallonpuoliskon suurin kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus liikemaailmaa, vilkasta yöelämää ja kulttuurinähtävyyksiä. Avenida Paulistan alue on Sampan liike-elämän ja kulttuuririentojen keskus, josta löytyy lukemattomia taidegallerioita, teattereita, kirjakauppoja ja huippuravintoloita. Pilvenpiirtäjien ja betonisten julkisten rakennusten täyttämä keskusta ei millään mittapuulla lukeudu maailman kauneimpien kaupunkimaisemien joukkoon, mutta se on museoidensa, kirkkojensa ja palatsiensa ansiosta vierailun arvoinen kohde. Ruman kaupungin mainettaan São Paulo ei silti ole ansainnut – suurimmilta osin sitä ympäröi Atlanttiin rajoittuva sademetsä, jonka pääsee halutessaan helpoimmin kokemaan kaupungin valtavissa puistoissa. São Paulon eteläpuolella kannattaa sään salliessa suunnata patikoimaan Serra do Marin kansallispuistoon, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

3) Iguaçun putoukset

Iguaçun putouksetIguaçun putoukset

Maailman toiseksi korkeimmat vesiputoukset ovat unohtumaton näky. Argentiinan ja Brasilian rajalle levittäytyvät Iguaçun putoukset ovat korkeammat ja kaksi kertaa leveämmät kuin Niagaran kuuluisat vesiputoukset Pohjois-Amerikassa. Niitä kannattaa jäädä ihastelemaan jopa pariksi päiväksi – läheinen Foz do Iguaçun kaupunki on oivallinen tukikohta luontoretkille. Polkuverkoston varrelta löytyy paljon erityisesti kasvi- ja lintuharrastajia kiinnostavia lajeja, ja veneretkellä pääsee aivan putousten juurelle kokemaan vesimassojen korvia huumaavan pauhun lähietäisyydeltä. Pidempiä reittejä löytyy puiston Argentiinan puoleisesta osasta, ja samalla reissulla voi pistäytyä myös läheisen Paraguayn ostoskaupungissa Ciudad del Estessä.

4) Manaus ja Amazonasin alue

Manauksen oopperataloManauksen oopperatalo

Yli kahden miljoonan asukkaan Manaus on Brasilian suurimman osavaltion pääkaupunki, yllättävänkin kaunis jokiliikenteen ja kaupankäynnin keskus. Kaupungin alueen suurimmat nähtävyydet ovat upean oopperatalon ohella luonnon ihmeet – kahden joen yhtymäkohta mahtavaksi Amazon-joeksi, vesiputoukset ja valtava Jaún kansallispuisto. Suurin osa Amazonasin alueesta on tiheää sademetsää, ja ekoturismi onkin kasvava tulonlähde alueen asukkaille.

5) Salvador de Bahia

Salvador de BahiaSalvador de Bahia

Bahian osavaltion pääkaupunki on hurmaavan kaunis. Sen historiallinen keskusta onkin Unescon maailmanperintökohde, ja kaupunki tunnetaan myös upeista Atlantin valtameren huuhtomista hiekkarannoistaan. Paikallisten rento elämänasenne ja ystävällisyys ovat tunnettuja. Jyrkänteen ylle levittäytyvä vanha kaupunki pitää sisällään tunnelmallisia aukioita, 1700-luvun upean katedraalin, Santo Antônio da Barran vanhan linnoituksen, museoita ja henkeäsalpaavan köysiratahissin, joka kuljettaa matkustajia ala- ja yläkaupungin välillä. Museoista erityisen suositeltavia ovat merenkäyntimuseo ja paikallista kulttuuria esittelevä kaupunginmuseo. Porto da Barran uimaranta on täydellinen paikka viettää rantalomaa ja nauttia Atlantin leppeistä aalloista.

6) Serra de Capivaran kansallispuisto

Maan kaakkoisosassa, Piauín osavaltiossa sijaitseva upea luonnonpuisto perustettiin vuonna 1979 suojelemaan alueelta löydettyjä esihistoriallisia luolamaalauksia ja esineitä. Etelä-Amerikan ensimmäisten ihmisyhteisöjen peruja olevista luolamaalauksista vanhimmilla on ikää yli 25000 vuotta. Serra de Capivara lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

7) Brasílian kaupunki

BrasíliaBrasília

Modernin arkkitehtuurin ihme, Brasilian nykyinen pääkaupunki, rakennettiin vain neljässä vuodessa (1956-60) presidentti Juscelino Kubitschekin käskystä. Brasília on oikeastaan hänen elämäntyönsä monumentti. Yläilmoista kaupunki näyttää valtavalta linnulta tai lentokoneelta, ja jokainen kaupunginosa on suunniteltu millintarkasti eri käyttötarkoituksia varten. Asuinalueet sijaitsevat kaupungin ”siipiosissa”, lähellä keskustan palveluita ja nähtävyyksiä, joista tunnetuimmat ovat Eixo Monumental (Brasílian pääkatu), Kolmen vallan aukio sekä valtava katedraali. Epäonnistuneen modernin kaupunkiutopian ilmentymänä usein kritisoitu Brasília symboloi koko kansakunnalle valtion nousua kehitysmaasta nykyaikaiseksi kansakunnaksi muiden joukossa. Kaupungin ulkopuolella kannattaa piipahtaa myös tutustumassa läheiseen Brasílian kansallispuistoon ja Poço Azulin kuultavansinisiä vesialtaita juurelleen muodostavaan putoukseen.

8) Osallistu karnevaaleille

KarnevalitunnelmaaKarnevalitunnelmaa

Maailman suurin karnevaali järjestetään tunnetusti Rio de Janeirossa laskiaisen aikoihin ennen katolista paastoa. Jo vuonna 1723 ensimmäisen kerran juhlittu tapahtuma kerää nykyisin päivittäin kadulle yli kaksi miljoonaa ihmistä. Pukuloistoa, paraateja, elävää musiikkia, sambakoulujen esityksiä, ilotulituksia ja katujuhlia voi kuitenkin nähdä myös muualla Brasiliassa. Erityisen tunnettuja ja arvostettuja karnevaalijuhlia ovat mm. Salvadorin ja São Paulon karnevaalit. Edellä mainittu kestää virallisesti kuusi päivää ja tarjoaa katsojalle paikallisia axén, samba-reggaen ja arrochan rytmejä.

9) Suuntaa paikallisiin konsertteihin

Musiikki on tärkeä osa brasilialaisten identiteettiä. Esimerkiksi choroa, sambaa ja bossa novaa pidetään leimallisesti brasilialaisina musiikin tyyleinä. Vähemmän tunnettua musiikin lajia edustaa maan koillisosista alun perin lähtöisin oleva forró, hyväntuulinen tanssimusiikki, joka on levinnyt laajempaankin tietoisuuteen. Brasilialaiset voivat myös tuntikaupalla jammailla funkin tahtiin – vaikka sen rytmi ei vaihtuisi lainkaan. Illanvieton tunnelma on ylimmillään pienissä paikoissa, joihin löytää vain kysymällä neuvoa paikallisilta.

10) Käy capoeira-esityksessä

CapoeiraCapoeira

Tanssia, taistelutaitoja, musiikkia ja rentoa pelailua yhdistävä capoeira kuuluu maailman tunnetuimpiin kamppailulajeihin. Pääasiassa Angolasta Brasiliaan aikoinaan tuodut orjat kävivät lukuisia vapaustaisteluita alistajiaan vastaan ja käyttivät lähitaistelussa kaikkia oppimiaan taistelutekniikoita. Vallanpitäjien kieltäessä taistelutaitojen harjoittelun orjat naamioivat liikkeet tanssiksi voidakseen pitää taitojaan yllä missä ja milloin vain. Capoeiraan kuuluvat akrobaattiset iskut, potkut ja väistöliikkeet. Yleisimmin kaksi capoeiristaa kamppailee toisiaan vastaan väkijoukon ympäröimänä, ja heidän sulavia liikkeitään säestää rytmisoitinryhmä. Katselijat laulavat kaikille tuttuja sävelmiä, seuraavat ottelua ja kaikilla on hauskaa!

Milloin mennä ja mitä mukaan?

Brasilian sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla tekee siitä suomalaisittain erinomaisen kohteen paeta talven kylmyyttä – aurinko porottaa, merivesi on lämmintä ja Rion kuuluisat karnevaalit odotetuin tapahtuma. Vuorokauden keskilämpötilat huitelevat kuitenkin aivan maan eteläisintä osaa lukuun ottamatta kaikkialla reilusti yli 20 asteessa ympäri vuoden. Keväällä matkustamista on sadekauden takia syytä välttää.

Suomalainen matkaaja ei tarvitse Brasiliaan muita matkustusasiakirjoja kuin voimassaolevan passin. Trooppisessa ilmanalassa välttämättömiä mukaan otettavia ovat ainakin kevyet, ilmavat vaatteet, vahva aurinkorasva ja aurinkolasit. Matkalaukkuun kannattaa pakata useita kevyitä vaatekertoja, sillä hikoilua ei Brasiliassa voi välttää. Myös sadevarustus tulee muistaa.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Rytmikäs Rio de Janeiro

Lue myös: 10 vinkkiä: Eloisa ja riehakas – São Paulo

Lue lisää kohteesta: Brasilia


Julkaistu 8. helmikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.