Bolivia ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen potentiaalisena matkakohteena Etelä-Amerikan matkaa suunnitellessa. Suosiossa naapurivaltioidensa varjoon jäänyt maa on kuitenkin erittäin eksoottinen ja monipuolinen matkakohde, jossa aika tuntuu pysähtyneen.
Bolivia on yksi maanosan köyhimmistä, mutta myös korkeimmalla sijaitsevista valtioista. Vuoristoista sijaintia kuvastaa hallinnollisen pääkaupungin La Pazin lentokenttä, joka sijaitsee yli neljän kilometrin korkeudessa. Korkeaan ilmanalaan tottumattomalle jo koneesta ulos tullessa hengästyttää.
Turistille Bolivia tarjoaa monikulttuurisen kokemuksen, korkean ilmanalan eksotiikkaa ja käsittämättömän upeita luonnonilmiöitä Titicaca-järvestä Uyunin suola-aavikoihin ja Amazonin sademetsään.
10 vinkkiä Boliviaan:
1. La Paz - niin korkealla että heikottaa
Bolivian hallinnollinen pääkaupunki on La Paz, joka sijaitsee noin 3 600 metrin korkeudessa jyrkkien vuorenrinteiden keskellä. Kaupungin lentokenttä, El Alto, on maailman korkeimmalla sijaitseva kansainvälinen lentokenttä, jonne kaupungista on nousua vielä yli 400 metriä.
Korkean ilmanalan vuoksi La Pazissa hengästyttää ja huimaa helposti, ja jotkut saavat päänsärkyä. Kannattaa siis varata muutama päivä korkeuteen totutteluun, sillä vauhtia on aluksi väkisinkin hidastettava (vaikka paikalliset hilpovatkin valtavat kantamukset selässään ohi vauhdilla).
Jo pelkästään kaupungin jyrkillä kaduilla kävely on eksoottista, sillä katukuvassa näkyy paljon paikallisiin asuihin pukeutunutta alkuperäisväestöä.
La Pazin vetonauloja ovat myös ihastuttavat torit, joilta voi hankkia edullisesti esimerkiksi alpakan villasta tehtyjä vaatteita. Turistien keskuudessa toreista suosituin on jännittävä Mercado de las Brujas eli noitien tori. Siellä myynnissä on paikallisen Aymara-väestön uskomusten mukaisia henkimaailman tarvikkeita kuten kuivattuja laaman sikiöitä, joiden uskotaan tuovan hyvää onnea.
2. Karu Valle de la Luna ja La Pazin eläintarha
La Pazista noin 45 minuutin bussimatkan päässä sijaitseva Valle de la Luna eli kuulaakso on mielenkiintoinen päiväretken kohde.
Laakso on karu, tuulen ja ajan kaivertama alue, joka koostuu terävistä, savesta ja hiekkakivestä muodostuneista pilareista. Pilareiden päällä ja väleissä kulkeva polku on selkeästi merkitty mutta paikoin jopa pelottavan kapea. Kaikkia polun osia ei voi suositella huimauksesta kärsiville, mutta onneksi alueeseen voi tutustua myös turvallisemman tuntuisilla poluilla.
Valle de la Lunan lähellä sijaitsee myös La Pazin eläintarha, jossa pääsee tutustumaan erityisesti Bolivian alueen eläimistöön. Eläintarha on laaja ja sen eläimillä on isot tilat liikkua.
3. Maailman vaarallisin tie - Yungas Road
Maailman vaarallisimmaksi tieksi ja Kuoleman tieksi nimetty Yungas Road kulkee La Pazista kohti Pohjois-Boliviassa sijaitsevaa Amazonasin sademetsäaluetta Coroicon kaupunkiin. La Pazista tie nousee ensin yli neljän ja puolen kilometrin korkeuteen La Cumbren solaan, minkä jälkeen se lähtee laskeutumaan 1 200 metrin korkeudessa sijaitsevaan Coroicoon.
Yksikaistainen, suurelta osin suojakaiteeton tie vaatii vuosittain jopa satojen matkaajien hengen, mutta se on suosittu erityisesti maastopyörällä liikkuvien hurjapäiden keskuudessa.
4. Eksoottinen vuoristojärvi Titicaca
Perun ja Bolivian rajalla, 3 800 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Titicaca on Etelä-Amerikan suurin järvi sekä maailman korkeimmalla sijaitseva purjehduskelpoinen järvi. Bolivian puolella Titicacan keskus sijaitsee järven rannalla sijaitsevassa Copacabanassa, jonne La Pazista on noin neljän tunnin bussimatka.
Copacabanasta tehdään veneretkiä Titicacan keskellä sijaitseville saarille, joista tunnetuin on Isla del Sol. Saarella on lukuisia inkojen aikaista raunioita, mutta siellä myös asuu paikallista aymara-väestöä.
Saarella aika tuntuu pysähtyneen ja sen läpi retkeileminen oppaan avustuksella on kertomusten myötä upea matka tuhansia vuosia vanhaan kulttuuriin.
Isla del Solin eli Auringon saaren vieressä on pienempi Isla de la Luna (Kuun saari).
5. Salaisuuksien verhoama Tiwanaku
Titicaca-järven eteläpuolella sijaitsevassa Tiwanakussa eli jopa ennen inkojen aikaa yksi kaikkien aikojen vanhimmista sivilisaatioista.
Arkeologisissa kaivauksissa on saatu esille vain pieni osa kaupungista, mutta siinä arvioidaan asuneen jopa 20 000 ihmistä. Tiwanaku koostui muurien ympäröimistä naapurustoista, temppeleistä ja pyramidista. Alueelta on myös löydetty avaruusolioita muistuttavia kaiverruksia.
Edelleenkään tutkijat eivät tiedä sitä, milloin ja ketkä Tiwanakun oikein rakensivat, tai miksi. Mystinen Tiwanaku on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2000.
6. Maailman suurin suolatasanko Salar de Uyuni
Salar de Uyunin suola-aavikko on kuin muusta maailmasta. Andien vuoristossa sijaitseva, esihistoriallisen järven muodostama suolatasanko on maailman suurin ja yksi maailman tasaisimmista paikoista. Tasangolla voi ajaa nelivetoautolla ihmettelemään suolasta muodostuneita muotoja.
Salar de Uyuni on kuivalla kaudella upean valkoinen, mutta komeimmillaan se on sadekaudella, jolloin aluetta peittää vesikerros. Sinisestä taivaasta heijastuvat värit luovat suorastaan surrealistisen tunnelman. Tasainen maasto myös innostaa huvittelemaan kameran kanssa, sillä mittasuhteet vääristyvät hauskalla tavalla.
Uyunin kylän lähellä puolestaan sijaitsee toinen erikoinen näkymä: junien hautausmaa. Aavekaupungin näköisellä alueella lojuu lukuisia ruostuneita junia ja vetureita unohdettuina niille sijoilleen.
7. Luonnon värinäytelmä Laguna Colorada
Toista luonnon värinäytelmää voi tarkkailla Chilen rajan lähellä eteläisessä Boliviassa sijaitsevassa Eduardo Avaroan luonnonpuistossa. Laguna Colorada – punainen laguuni, on matala suolajärvi, joka sijaitsee lähes 4 300 metrin korkeudessa. Hämmentävän punaisen järven väri johtuu punaisesta levästä. Punaiselle kontrastina järveä täplittävät valkoiset booraksi-altaat.
Laguna Colorada toimii asuinalueena uhanalaiselle, 1950-luvulle saakka sukupuuttoon kuolleeksi luullulle punanflamingolle ja järven ympäristössä voi nähdä myös muita flamingolajeja kuten andienflamingoja.
8. Historiallinen kaivoskaupunki Potosi
Potosi on yksi maailman korkeimmalla sijaitsevia kaupunkeja – sen on mitattu sijaitsevan 4 090 metrin korkeudessa. Kaupungin viereinen vuori Cerro de Potosi (tunnetaan myös nimellä Cerro Rico eli rikas vuori) nousee vielä sitäkin ylemmäs, 4 800 metriin.
Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Potosi oli 1500-luvulla maailman rikkaimpia kaupunkeja, sillä sieltä louhittiin valtavat määrät hopeaa etenkin espanjalaisten tarpeisiin. Nykypäivänä Potosi on historiallinen vierailukohde, jossa pääsee tutustumaan louhoksiin ja modernin hopeanlouhinnan kehitykseen.
9. Eurooppalaisvaikutteinen Sucre
Bolivian nimellinen pääkaupunki Sucre tunnetaan eurooppalaisvaikutteisen arkkitehtuurinsa myötä valkoisena kaupunkina. Kaupunki on valittu myös Unescon maailmanperintökohteeksi monipuolisen, erilaisia rakennustyylejä käsittävän kaupunkisuunnittelunsa vuoksi.
Läheisen Potosin loiston aikana alueen varallisuus nosti Sucren maan pääkaupungiksi, mutta hopeavarantojen ehtymisen myötä hallinnollinen valta siirrettiin La Paziin.
Todelliseen esihistoriaan pääsee matkaamaan Sucren pohjoispuolella noin 20 minuutin ajomatkan päässä. Cal Orcko -nimisestä vuorenseinämästä löydettiin vuonna 1994 jopa 5 000 dinosauruksen jalanjälkeä, mikä tekee siitä maailman suurimman tähän mennessä löydetyn jälkiesiintymän. 68 miljoonaa vuotta vanhat jäljet muodostavat mielenkiintoisen kuvion, minkä vuoksi esiintymää kutsutaan leikkisästi dinosaurusten tanssilattiaksi.
10. Trendikäs Santa Cruz - portti Amazonin viidakkoon
Mikäli Boliviaan on matkannut La Pazin kautta, avautuu alas vuoristosta tullessa kokonaan uudenlainen maailma. Santa Cruz de la Sierra tai ytimekkäämmin pelkkä Santa Cruz on asukasluvultaan Bolivian suurin kaupunki. Se sijaitsee aivan Amazonin sademetsän tuntumassa ja onkin erinomainen lähtöpiste viidakkoon suuntautuville retkille.
Brasilian läheisyyden vuoksi Santa Cruzin tunnelma poikkeaa hieman muista Bolivian kaupungeista – asukkaat pitävät itseään muuta maata modernimpana ja esimerkiksi yöelämä on vauhdikkaampaa.
Santa Cruz on kiehtova kontrastien yhdistelmä, missä voi virkistäytyä modernissa kauppakeskuksissa, tutustua Bolivian historiaan ja kokonialismin ajan arkkitehtuuriin, nautiskella lämpimästä ilmastosta kaupungin lukuisissa puistoissa tai suunnata etsimään jaguaareja viidakkoon lukuisissa kaupungin lähellä sijaitsevissa luonnonpuistoissa.
Milloin mennä Boliviaan?
Bolivia sijaitsee Päiväntasaajan eteläpuolella mikä kääntää vuodenajat eurooppalaisesta vinkkelistä nurin päin. Säässä on kuitenkin huomattavia eroja vuoriston ja sademetsäalueen välillä. Korkealla vuoristossa kesä-heinäkuu on kuivaa ja aurinkoista mutta erittäin kylmää – yölämpötilat saattavat tipahtaa jopa 20 pakkasasteeseen. Kuivana kautena myös maiseman väritys harmaantuu vihreiden kasvien puutteessa.
Sademetsäalueella kuivemmat talvikuukaudet ovat miellyttäviä, sillä vaikka lämpötila edelleen lähentelee kolmeakymmentä, ilman kosteus on alhaisempi.
Kesäinen sadekausi sijoittuu joulukuusta maaliskuulle, jolloin etenkin tammikuussa tiet voivat olla tulvien vuoksi poikki. Tammi-maaliskuu ei ole paras aika vierailla Boliviassa etenkään, jos aikoo harrastaa vaellusta tai pyöräilyä.
Sadekauden ja kuivan kauden välillä olevat välikuukaudet (syys-marraskuu sekä huhti-toukokuu) ovat kokonaisvaltaisesti miellyttävintä aikaa vierailla Boliviassa, sillä tasaisemman sään lisäksi myös maisema on tuolloin vehreämpi.
Helmikuussa on mahdollista päästä todistamaan Oruro-karnevaalia. 2 000 vuotta vanha festivaali houkuttelee vuosittain kymmeniä tuhansia tanssijoita ja muusikoita osallistumaan kahden päivän mittaiseen juhlaan, missä esitetään hyvän ja pahan taistelua.
Lennot Boliviaan löydät Napsun lentohausta.
Julkaistu 8. maaliskuuta, 2018