10 vinkkiä: Baskimaata kaikilla herkuilla – Bilbao

Baskimaan sydämessä, pohjois-Espanjan rannikolla sijaitsee Bilbao. Kaupunkia ympäröi kaunis luonto – vehreät vuoret ja Atlantin valtameri. Bilbao on nouseva kulttuurikohde, eikä vähiten – mutta ei missään nimessä ainoastaan – vuonna 1997 avatun Guggenheim-museon johdosta. Baskimaata on ylistetty maailman parhaana tapaskohteena, ja paikalliset pintxos-herkut ovat lähestulkoon yksinään jo hyvä syy lähteä tutustumaan Bilbaoon.

10 vinkkiä Bilbaoon:

1) Guggenheim

Guggenheim-museo on yksi Bilbaon suosituimmista nähtävyyksistä.Guggenheim-museo on yksi Bilbaon suosituimmista nähtävyyksistä.

Bilbaon Guggenheimin museo avattiin vuonna 1997 ja siitä on ajan myötä tullut yksi Bilbaon tärkeimmistä nähtävyyksistä. Rakennuksen on suunnitellun arkkitehti Frank Gehry. Museossa on useita vaihtuvia näyttelyjä kerrallaan.

Museoon vierailua suunnittelevien kannattaa muistaa, että paikkoja on vain rajattu määrä ja ensin paikalle saapuneet pääsevät ensimmäisinä sisään.

2) Bellas artes -museo

Bellas artes -museo sijaitsee Doña Casilda -puistossa.Bellas artes -museo sijaitsee Doña Casilda -puistossa.

Bilbaon Bellas artes -museo sijaitsee Doña Casilda -puistossa. Museo juontaa juurensa 1945 Bilbaon modernintaiteen- sekä kuvataiteiden museoiden yhdistämiseen. Museossa on laaja kokoelma baskimaista, espanjalaista sekä eurooppalaista taidetta aina keskiajalta nykytaiteeseen. Museosta löytyy niin El Grecon, Murillon ja Van Dyck:n vanhempia teoksia kuin Sorollan, Henri Le Sidanerin sekä Francis Bacon modernia taidetta.

Museon kokoelmaan kuuluu noin 6000 taideteosta: maalauksista veistoksiin. Kokoelma esitetään kronologisessa järjestyksessä.

3) Teatro Arriaga

Kaunis Teatro Arriaga on kokenut kovia.Kaunis Teatro Arriaga on kokenut kovia.

Arriaga Antzokia -teatteri vihittiin käyttöön vuonna 1890, mutta rakennus tuhoutui täysin vuoden 1914 tulipalossa. Jälleenrakennukseen kului neljä vuotta. Teatteri kärsi uuden takaiskun jälleen vuonna 1983, kun tulvat vahingoittivat rakennusta. Kolmen vuoden jälkeen teatteri oli kuitenkin jälleen valmis avaamaan ovensa.

Teatterissa pyörii useita esityksiä. Vaikka itse esitykset ovat espanjaksi, on niihin silti tekstitykset!

4) Casco Viejo

Bilbaon kaunis vanha kaupunki.Bilbaon kaunis vanha kaupunki.

Bilbaon vanha kaupunki on Casco Viejo. Vanhankaupungin sydämestä löytyvät Bilbaon alkuperäiset seitsemän katua, Las Siete Calles. Casco Viejossa on hyvät ostosmahdollisuude sekä useita kivoja ravintoloita. Vanhankaupungin keskustassa sijaitsee myös Mercado de la Ribera sekä Plaza del Arenal, jolla on sunnuntaiaamuisin suuri kukkatori.

Näkemisen arvoinen on myös vanhassa kaupungissa sijaitseva Santiagon katedraali.

5) Catedral de Santiago

Bilbaon suojeluspyhimyksen mukaan nimetty katedraali sijaitsee Casco Viejossa.Bilbaon suojeluspyhimyksen mukaan nimetty katedraali sijaitsee Casco Viejossa.

1400-luvulla rakennettu Santiagon katedraali on omistettu Bilbaon suojeluspyhimykselle. Katedraali on julkisivua ja tornia lukuunottamatta tyyliltään goottilainen. Katedraalia on kunnostettu useasti ja viimeisin kerta oli vuonna 2000. Katedraalin arkkitehtuurin kohokohtia ovat Enkelten ovet sekä pienet goottilaiset luostarit. Katedraalin alueella järjestetään tunnin mittaisia opastettuja kierroksia.

6) Doña Casilda -puisto

Doña Casilda -puistoDoña Casilda -puisto

Doña Casilda -puisto, toiselta nimeltään Parque Casilda Iturrizar, on Ricardo Bastidan ja Juan de Eguiraun suunnittelema maisemapuisto. Puiston rakennus alkoi vuonna 1907 ja se olikin ainoa puisto koko kaupungissa aivan viime vuosiin asti. Puistossa pääsee näkemään muun muassa monia vesilintulajeja, sekä vesilähteitä, joissa järjestetään erilaisia vesi-, valo- ja äänitapahtumia.

Puistossa sijaitsee myös museo vinkissä kaksi mainittu Bellas Artes.

7) Mercado de la Ribera

Nervión-joen varrella sijaitseva La Riberan kauppahalli on Euroopan suurin.Nervión-joen varrella sijaitseva La Riberan kauppahalli on Euroopan suurin.

Euroopan suurin kauppahalli Mercado de la Ribera rakennettiin vuonna 1929. Sen pinta-ala on hurjat 10 000m². Marketti on kuuluisa herkullisten kalojen ja merenelävien tarjonnasta. Myytävänä on myös lihoja, hedelmiä, juustoja sekä sieniä.

Kauppahalli on avoinna maanataista perjantaihin kello 8-19, mutta se suljetaan kolmeksi tunniksi kello 14 siestan vuoksi. Lauantaisin tori on avoinna kello 8-14:30, sunnuntaisin suljettu.

8) Biitsipäivää viettämään

Bilbaon läheisyydessä on mahdollista viettää myös rantapäivää.Bilbaon läheisyydessä on mahdollista viettää myös rantapäivää.

Bilbao ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan espanjalaista rantalomaa, mutta kaupungin läheisyydestä löytyy aivan varteenotettavia hiekkarantoja. Rantoja on viisi: Plentzia Beach, Gorlitz Beach, Arrietara-Atxabiribil, WildBeach-Barinatxe ja Mẽnakoz, joista kaksi viimesitä ovat suosiossa nudistien keskuudessa.

Ja ps. surffareille Bilbaon rannat ovat järjestään aivan loistavia!

9) Gran Vía de Don Diego López de Haro

Mouya-aukioMouya-aukio

Bilbaon pääkatu on kaupungin perustajan, Diego López de Haro V:n mukaan nimetty katu. Se kulkee Circular-aukiolta Sagrado Corazón -aukiolle puolentoista kilometrin matkan ja on kaupungin tärkein ostos- ja bisnesalue. Matkan varrella sijaitsee myös suloinen Mouya-aukio, jonka metropysäkki on yksi kaupungin keskeisimmistä. Se on lähin muun muassa Guggenheimia ihmettelemään aikoville.

10) Plaza Nueva

Plaza NuevaPlaza Nueva

Plaza Nueva eli uusi aukio on mainio paikka istahtaa katselemaan ohikulkevaa ihmisvilinää, nauttimaan auringosta ja maistelemaan baskimaisia herkkuja: pintxosta ja paikallista viiniä.

Sunnuntaisin aukiolla järjestetään tori, jolta voi löytää jos jonkinlaista aarretta aina antiikista vaatteisiin.

Millon ja miten mennä Bilbaoon?

Espanjan pohjoisrannikolla ilmasto on leutoa kesät, talvet. Talvisin sataa paljon, joten paras aika sään puolesta on vierailla kesällä. Silloinkin ilmasto on lempeä, eikä suomalainen Bilbaon helteistä pakahdu.

Bilbaoon ei lennetä Suomesta suoria lentoja. Helpoiten pääsee joko lentämällä yhdellä vaihtolla tai junalla, yhdistämällä Bilbaon vaikka Barcelonan tai Madridin matkaan.

Teksti: Josefiina Heikkilä | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Bilbao


Julkaistu 23. maaliskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.