10 vinkkiä: Laatuhotellien reunustama rantakohde Belek hellii golffareita ja lapsiperheitä

Pikkuruinen rantakaupunki Belek Turkissa on monen matkanjärjestäjän listoilla erityisesti all inclusive -matkojen muodossa. Antalyasta noin 40 kilometrin päässä, kauniiden ja rauhallisten hiekkarantojen reunalla sijaitseva Belek tarjoaa perinteisestä, Turkkiin usein liitetyistä mielikuvista eroavan kokemuksen. Belekin laadukkaat hotellialueet tarjoavat aamuun asti kestävän mekkalan sijaan rauhallisen pikkukylän rentoutta.

Toisaalta Belekin syrjäisyys elämän vilskeestä voi olla negatiivinenkin asia, sillä aluetta voi pitää myös persoonattomana. Rauhallisuutta kaipaaville ja esimerkiksi pienten lasten kanssa matkaaville Belek on kuitenkin erinomainen ja siisti matkakohde, jossa merenranta sopii myös perheen pienimmille ja merivesi pysyy lämpimänä pitkälle syksyyn.

Rentoa rantalomaa kaipaavan ei välttämättä tarvitse edes poistua hotellialueeltaan, mutta luksushotellien ulkopuoleltakin löytyy elämää. Belek itsessään on hyvin pieni, minkä vuoksi varsinaisia nähtävyyksiä saattaa joutua katselemaan hieman pidemmälle.

10 vinkkiä Belekiin ja sen ympäristöön

1) Golfaa Turkin parhailla kentillä

Belek on tunnettu hyvistä golfkentistään.Belek on tunnettu hyvistä golfkentistään.

Belek on etenkin golffareiden suosiossa, sillä alueella sijaitsevat Turkin parhaimmat golfkentät, kuten Euroopan Top 100 -golfkenttää -listauksessa Turkin ykköseksi rankattu, Perry Dyen suunnittelema Lykia Links, reilun 20 kilometrin päässä Belekin keskustasta sekä Antalya Golf Club. Myös aivan Belekin ympäristössä levittäytyvät laajat viheriöt, jotka hiekkarannan läheisyydessä tarjoavat näppärästi yhdistetyn ranta- ja golfloman, mikä helpottaa etenkin pienten lasten kanssa matkaavien golffareiden harrastusmahdollisuuksia.

2) Upota varpaat rantahiekkaan

Useilla hotelleilla Belekissä on oma uimaranta, jossa kesäpäivän vietto pientenkin lasten kanssa on turvallista.Useilla hotelleilla Belekissä on oma uimaranta, jossa kesäpäivän vietto pientenkin lasten kanssa on turvallista.

Golfin lisäksi Belekin keskeisin vetonaula on sen hiekkaranta, joilla lämmintä piisaa hyvinkin lokakuulle asti. Kesän kuuman sesonkiajan ohella Belek toimii siis erinomaisesti myös syyslomakohteena, sillä Välimeri jäähtyy viimeiseksi Turkin puoleisesta pohjukastaan, minkä vuoksi veden lämpötila pysyy erittäin miellyttävänä pitkälle syksyyn. Belekissä useilla hotelleilla on oma, erittäin siisti rantakaistaleensa, jossa on turvallista viettää rantalomaa perheen pienimpienkin kanssa.

3) Belekin kylä

Belekin kylä on pieni, mutta piipahtamisen arvoinen.Belekin kylä on pieni, mutta piipahtamisen arvoinen.

Belekin kylä ei ole suuren suuri ja moni alueen täysihoitohotelleihin saapuva lomailija ei välttämättä edes pistäydy hotellialueelta hieman rannan pohjoispuolella sijaitsevaan kylään. Pääasiallisesti elämä sijoittuu kylän keskustassa sijaitsevan moskeijan ja sen viereisen, vesiputouksistaan tunnetun puiston läheisyyteen sekä täältä kaupungin porteille vievän, kauppojen reunustaman bulevardin varrelle.

4) Tinkimään lauantaimarkkinoille

Turkkilaisista basaareista löytyy kivoja tuliaisia. Tinkiminen kuuluu kulttuuriin.Turkkilaisista basaareista löytyy kivoja tuliaisia. Tinkiminen kuuluu kulttuuriin.

Lauantaisin Belekin kylä täyttyy värikkäistä markkinoista, jonka kojuissa voi käydä testaamassa tinkimistaitojaan -hymyssä suin, totta kai! Markkinat ovat auki iltapäivään saakka, mutta melkolailla samoja tuotteita on myynnissä myös markkina-ajan ja kojujen sulkeutumisen jälkeen paikallisissa kaupoissa. Suurempaa markkinavilinää kaipaavien kannattaa myös harkita läheisen Siden kaupungin lauantaimarkkinoita.

5) Päiväretki Antalyaan

Hadrianuksen portti Antalyassa.Hadrianuksen portti Antalyassa.

Rauhallisen rantaloman keskellä saattaa alkaa kaivata hieman kaupunkimaisempaa menoa. Tunnin automatkan päässä Belekistä sijaitseva, miljoonan asukkaan satamakaupunki Antalya tarjoaa mukavan mahdollisuuden päiväretkeen, johon voi sekoittaa niin mielenkiintoista historiaa kuin modernimpaakin kaupunkikulttuuria ostosmahdollisuuksineen. Antalyan historiallisista nähtävyyksistä on mainittava erityisesti kaunis Hadrianuksen portti sekä siitä satamaan päin sijaitseva vanha kaupunki.

6) Kulttuurivierailu Aspendosiin

Aspendosin roomalainen teatteri on suunniteltu 7000 katsojalle.Aspendosin roomalainen teatteri on suunniteltu 7000 katsojalle.

Vajaan 20 kilometrin päässä Belekistä sijaitseva Aspendosin kylä on vierailun väärti. Sinne tehdään valmiita retkiä, mutta paikalle voi ottaa myös oman taksin, joka voi tulla jopa edullisemmaksi. Aspendosin kirjaimellisesti suurin nähtävyys on 7000 katsojalle suunniteltu, halkaisijaltaan 96 metriä leveä roomalainen teatteri, joka on yksi parhaiten säilyneistä antiikin ajan amfiteattereista. Teatterin läheisyydessä seisovat myös kirkon basilikan jäännökset sekä 15 kilometrin pituisen akveduktin rauniot.

7) Pergan antiikinaikaiset rauniot

Pergan Agoran rauniot.Pergan Agoran rauniot.

Antalyasta noin 15 km Belekin suuntaan sijaitseva Perga (tai Perge) on antiikinaikaisine pylväikköineen jylhä näky. Jopa aikaan 1500 e.a.a. sijoittuva Perga oli aikoinaan alueen keskus ja valtava osa tästä merkittävästä kaupungista on säilynyt tähän päivään saakka, mikä tekee siitä erittäin kiehtovan sukelluksen historiaan. Alueella on nähtävillä mm. suuri amfiteatteri, kylpylöitä ja kanavia. Raunioilla vierähtää helposti aikaa, minkä vuoksi siellä vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa sekä kunnolliset kävelykengät.

8) Kurşunlun luonnonpuisto ja vesiputoukset

Kurşunlun luonnonpuiston vesiputoukset. Yhdistä samalle päivälle vaikka vierailu Pergaan.Kurşunlun luonnonpuiston vesiputoukset. Yhdistä samalle päivälle vaikka vierailu Pergaan.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Belekistä, Antalyan koillispuolella sijaitsee Kurşunlun luonnonpuisto kuvankauniine vesiputouksineen. Kuumana päivänä puiston vehreydessä on mukava hetkeksi piiloutua auringolta varjoon. Puistossa kulkevan polun varrella on piknikpaikkoja ja siellä on mahdollisuus nähdä paikallisia eläimiä ihan luonnossa, etenkin lintuja ja kilpikonnia. Monet retkijärjestäjät tekevät Kurşunlussa pieniä pysähdyksiä muiden retkien ohessa, mutta enemmän alueen rauhallisuudesta saa irti muutaman tunnin omatoimisella retkellä. Retket Kurşunluun ja Pergaan voi mainiosti yhdistää keskenään, sillä ne sijaitsevat vain noin 10 kilometrin päässä toisistaan.

9) Historiallinen Side

Apollon temppelin rauniot Sidessä.Apollon temppelin rauniot Sidessä.

Vajaan tunnin automatkan päässä Belekistä Alanyaan päin sijaitsee Siden kaupunki, joka on hieman Belekiä suurempi turistikohde meren rannalla. Sidessä on kuitenkin rantakohteen lisäksi tarjolla runsaasti kulttuuria ja historiaa, sillä sen synty ajoittuu kreikkalaisten rantautumiseen alueelle, aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Kaupungissa voi nähdä niin kreikkalaisen kuin roomalaisenkin aikakauden rakennuksia ja raunioita, joista näyttävimpiä Apollon temppeli Siden niemen päässä sekä roomalainen teatteri.

10) Köprülü Kanyon luonnonpuisto

Köprülü Kanyonin luonnonpuistossa pääsee vilvoittelemaan koskenlaskun merkeissä.Köprülü Kanyonin luonnonpuistossa pääsee vilvoittelemaan koskenlaskun merkeissä.

Mukavan päiväretken Belekistä saa aikaan suuntaamalla reilun tunnin automatkan päähän pohjoisessa sijaitsevaan Köprülü Kanyonin luonnonpuistoon. Siellä kuohuvan kosken yli johtaa kivinen, roomalaisen imperiumin aikainen silta, mistä luonnonpuisto on saanut nimensä (Köprülü = silta). Itse koski on koskenlaskijoiden suosiossa, sillä se on suhteellisen helppo laskea (vaikeustaso 1 ja 2), mutta maisemat ovat huikeat. Erityisesti kuumana päivänä mainio vaihtoehto, sillä kosken vesi on raikkaan vilpoista!

Milloin ja miten mennä?

Marraskuusta maaliskuuhun Belekin seudulla on vilpoisempaa, rantalomalle soveltumatonta säätä. Huhtikuusta alkaen sää alkaa lämmetä ja kesäkuussa merivedenkin lämpötila ylittää hellerajan. Kesäkuusta syyskuuhun on kuumaa, helposti yli +30C, jolloin alueella on myös turistisesonki. Antalyan ja Alanyan välisellä rantakaistaleella, mihin Belek kuuluu, kesä jatkuu kuitenkin hyvin lokakuulle saakka. Joskus jopa tukalaksi menevän kuumuuden vuoksi pienten lasten kanssa matkaaville mukavampaa matkustusaikaa ovatkin alku- ja loppusesonki.

Belekiin tehdään runsaasti valmismatkoja ja sinne matkataan yleensä Antalyan (35 km) lentokentän kautta. Alanyan lentokenttä sijaitsee kauempana, noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä Belekistä.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Turkki


Julkaistu 20. toukokuuta, 2016

Lisää Belekin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.