10 vinkkiä: Ihana Barcelona!

Trendikäs, siisti ja mielikuvituksellinen kaupunki on täynnä upeita nähtävyyksiä, hyvää ruokaa, vauhdikasta yöelämää ja raukeaa rantaelämää. Katalonian pääkaupunki on Espanjan toiseksi suurin, heti Madridin jälkeen. Kaupungissa on lukuisia viihtyisiä puistoja, joissa paikallisetkin viihtyvät hyvin. Jo helmikuun loppupuolella saattaa aurinko paistaa niin lämpimästi, että takin voi ottaa pois puiston penkillä istuessa. Kesälläkään ilma ei kuumene tukahduttavaksi ja lämpöä riittää aina syys-lokakuulle saakka, joskus jopa pidempäänkin. Kesäkuukausina kaupunkilomalla pääsee myös ottamaan aurinkoa ja uimaan Välimeren aaltoihin aivan Barcelonan keskustan tuntumassa.

Barcelona on kuuluisa arkkitehtuuristaan eikä vähiten Antonio Gaudín ansiosta. Hänen kuuluisia teoksiaan tullaan ihailemaan uudelleen ja uudelleen. Taiteilija on luonut useita mielikuvituksellisia rakennuksia ja upean Güellin puiston. Barcelonasta löytyy myös monia muiden arkkitehtien mestariteoksia ja hienoja rakennuksia eri aikakausilta. Lisäksi huomattava määrä rakennuksista on julistettu Unescon maailmanperintökohteiksi.

Katalonialainen keittiö ei jätä ketään kylmäksi. Lounaan tai jopa illallisen voi hyvin korvata maittavilla pinxtoksilla. Eli pienillä usein hammastikun päässä tarjottavilla suupaloilla. Lasku maksetaan lopuksi pöytään jääneiden hammastikkujen määrän mukaan. Illalliseksi kannattaa nauttia tuoreita meren antimia: kalaa ja äyriäisiä tai tuhdimmin pitkään haudutettua possua ja maalaismakkaroita. Aamu on ihana aloittaa espanjalaisittain makeasti kahvin kanssa tai lasillisella kuohuvaa. Suurin osa maailman cavasta eli espanjalaisesta kuohuviinistä tulee Kataloniasta Barcelonan läheltä.

10 vinkkiä Barcelonaan

1) La Rambla

Vilinää La RamblallaVilinää La Ramblalla

La Rambla on reilun kilometrin mittainen kävelykatu Katalonian aukiolta (Plaça de Catalunya) Port Vellin satamaan. Oikeammin pitäisi puhua monikossa Las Ramblas, sillä katu koostuu useasta pienestä ramblasta. Kävelykadulla on paljon terassiravintoloita joissa voi siemailla vaikka paikallista Cavasangriaa. Samalla pääsee ihailemaan katutaiteilijoita ja ihmispatsaita, joita kerääntyy kadulle päivittäin.

Matkalla satamaan päin kannattaa ehdottomasti vierailla kauppahallissa (Mercat de la Boqueria). La Ramblan päässä on upea Kristoffer Kolumbukselle omistettu monumentti ja satama-alueella on paljon hyviä kalaravintoloita. Meren päälle on myös rakennettu jatkoa kävelykadulle. Rambla de Mar on iltaisin upeasti valaistu. Yksi ohjelmannumero on seurata kerran tunnissa aukeavaa nostosiltaa, josta laivat pääsevät satamaan ja sieltä pois.

2) Güellin puisto

Güellin puistoGüellin puisto

Güellin puisto on satumaa keskellä kaupunkia. Antonio Gaudín suunnittelema puisto valmistui vuonna 1914. Se on ollut jo lähes 20 vuotta Unescon maailmanperintöluettelossa suojeltuna kohteena. Puisto on nähtävä itse; piparkakkutalomaiset rakennukset, pylväiden päälle rakennettu avoin sali, mosaiikein koristellut patsaat ja upeat portaikot tekevät sadun omaisen vaikutelman. Puiston näköalapaikalta näkee hyvällä säällä koko kaupungin yli aina Välimerelle saakka. Güell sijaitsee ”paljaaksi ajellulla vuorella” (Muntanya Pelada) Gràcian kaupunginosassa. Lähin metroasema on Lesseps (vihreä linja). Asemalta joutuu kävelemään osin ylämäkeen noin 20 minuutin matkan. Kulkureitti on viitoitettu Güell opasteilla. Taksilla tai bussilla pääsee lähemmäksi puistoa.

3) La Sagrada Familia

La Sagrada FamiliaLa Sagrada Familia

La Sagrada Familia on Gaudín mestariteos, jonka rakennustyöt ovat edelleen kesken. Kyseessä on satulinnamainen kirkko tai basilika. Se on vihitty käyttöön Paavin toimesta vuonna 2010. Yhtenä tavoitteena on ollut saada kirkko valmiiksi vuoteen 2026 mennessä, jolloin Gaudín kuolemasta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Rakennuksessa järjestetään opastettuja maksullisia kierroksia. Valmistuneisiin torneihin pääsee vierailemaan hissillä sään sen salliessa. Basilika on upea, vaikka sitä ihailisi vain ulkopuolelta. Gaudí on haudattu Sagrada Familian kryptaan. Kirkko on hänen elämäntyönsä, jota hän työsti 40 vuotta ja jopa asui viimeiset 16 vuotta elämästään keskeneräisessä kirkossa. Lähin metroasema on La Sagrada Familia (sininen ja violetti linja).

4) Beachit

Barceloneta BeachBarceloneta Beach

Hiekkarannat kuuluvat kaupunkilomaan Barcelonassa. Barceloneta on lähinnä keskustaa sijaitseva ranta. Siellä on hyvät palvelut, mutta meno voi olla ruuhkaista etenkin viikonloppuisin. Barceloneta metroasemalta (keltainen linja) on noin 10 minuutin kävelymatka Passeig de Joan de Borbo -katua pitkin.

Toinen hyvä vaihtoehto on myös hyvien palvelujen Icària Beach. Sinne mentäessä kannattaa jäädä pois ”Ciutadella Vila Olimpica" metroasemalla (keltainen linja) ja kävellä noin 10 minuutin matka kohti kaksoistorneja.

Barcelona on siisti ja erittäin hyvä pyöräilykaupunki. Vuokrafillarilla on mukava viilettää rantakatua eli Passeig de Maritimia. Silloin pääsee kätevästi vertailemaan eri beacheja, jotta osaa valita itselleen parhaimman.

5) Montjuïc-kukkula

Font MàgicaFont Màgica

Montjuïc-kukkula on valtava ja siellä on paljon nähtävää. Paikallisbussit liikkuvat kukkulalla, joten joka paikkaan ei ole pakko kävellä. Katalonian aukiolta kukkulalle pääsee bussilla numero 55. Vaihtoehtoisesti ylhäälle voi matkustaa Paral’lelin asemalta maksullisella köysiradalla tai funikulaarilla (Funicular de Montjuïc), joka on osa Barcelonan metrojärjestelmää. Funikulaari vie puoleen väliin kukkulaa ja loput matkasta taittuu paikallisbussilla. Suosittu tapa on myös kävellä kukkulalle Placa d’Espanya -aukiolta, silloin osan matkasta pääsee hyödyntämään rullaportaita.

Torstaista sunnuntaihin klo 18–23.30 alkaa upea valoshow Font Màgican -suihkulähteillä Montjuïcin kukkulalla. Talviaikana esitykset ovat vain perjantaisin ja lauantaisin klo 19–21. Esitykset ovat maksuttomia ja takuulla näkemisen arvoinen elämys.

Vuoden 1029 maailmannäyttelyä varten kukkulalle rakennettiin espanjalainen kylä (Poble Espanyol). Se on ulkoilmamuseo joka esittelee koko Espanjan pienoiskoossa monelta eri aikakaudelta. Alueella on paljon ravintoloita ja käsityöläiskauppoja.

Montjuïc-kukkulalla voi myös vierailla kasvitieteellisessä puutarhassa (Jardí Botánic), sotamuseossa (Museo Militar), kansallismuseossa (Museu Nacional d’Art) ja monissa muissa mielenkiintoisissa kohteissa.

6) Barri Gòtic

La Seun katedraaliLa Seun katedraali

Barri Gòticia eli vanhaa kaupunkia kutsutaan myös Goottilaiseksi kaupungiksi. Kapeilla kujilla onkin aivan omanlaisensa tunnelma ja arkkitehtuuria voi ihastella monilta eri aikakausilta. Jäljellä on myös jäänteitä Rooman Valtakunnan aikaisista rakennelmista. Yksi upeimmista rakennuksista on La Seun katedraali. Kaupunginosasta löytyy paljon viihtyisiä kahviloita ja baareja.

16-vuotias Picasso muutti aikanaan juuri Barri Gòticiin ja työskenteli sieltä käsin luodakseen ammatillista uraa itselleen. Parhaiten Barri Gòticiin pääsee metrolla Jaume I asemalta (keltainen linja) tai Ramblasilta kävellen itään päin. 

7) Casa Milá

Casa MiláCasa Milá

Casa Milá eli La Pedrera hämmentää outoudellaan. Kyseessä on jälleen yksi Unescon maailman perintökohde ja Antonio Gaudín suunnittelema rakennus. Nykyään se on yksi Barcelonan kuvatuimmista kohteista ja modernin arkkitehtuurin mestariteos. Valmistuttuaan 1900-luvun alussa rakennusta ei osattu arvostaa ja se sai haukkumanimen La Pedrera eli kivilouhos. Rakennus on avoinna yleisölle ja sen katolla voi ihailla upeiden maisemien lisäksi erikoisista arkkitehtuurisista yksityiskohdista. Casa Milàn osoite on Passeig de Gràcia, 92. Sen lähin metroasema on Diagonal (sininen linja)

8) La Monumental

La MonumentalLa Monumental

Härkätaisteluareena kuuluu espanjalaiseen kaupunkiin, niin myös Barcelonaan. Nykyään härkätaistelut ovat kiellettyjä Kataloniassa, mutta areenalla järjestetään muita tapahtumia ja siellä toimii härkätaistelumuseo. Rakennus itsessään on upea bysanttilaistyylinen tiilimonumentti. Sen nimikin (La Monumental) tarkoittaa mahtavaa. Härkätaisteluareena sijaitsee Gran Vian ja Carrer de Marinan risteyskohdassa. Lähin metroasema on La Monumental (violetti linja). 

9) Palau de la Música Catalana

Palau de la Música CatalanaPalau de la Música Catalana

Palau de la Música Catalana on jälleen yksi Unescon maailman perintökohde Barcelonassa. Katalonialainen musiikkipalatsi on todella hieno ja koristeellinen konserttitalo, joka valmistui 1900-luvun alussa ja jota laajennettiin 1980-luvulla. Klassisen musiikin ystävien kannattaa ehdottomasti käydä konsertissa erikoisessa luonnonvalolla valaistussa salissa. Rakennus on tutustumisen arvoinen, vaikka ei pitäisikään klassisesta musiikista. Siinä tapauksessa on parasta ostaa opastettu kierros. Lähin metroasema Urquinaona (punainen ja keltainen linja).

10) Tibidabo-vuori

Temple Expiatori del Sagrat Cor -kirkko Tibidabo-vuorellaTemple Expiatori del Sagrat Cor -kirkko Tibidabo-vuorella

Tibidabo on Barcelonan korkein paikka (512m). Ylhäälle on rakennettu pieni huvipuisto ja hieno katolinen kirkko Temple Expiatori del Sagrat Cor. Huvipuisto on vähän tylsä, mutta sen maailmanpyörästä ja ravintolasta on upeat näköalat. Myös matka vuorelle on hieno. Juna, joka on yhteydessä metroverkostoon (ruskea linja) lähtee Plaça de Catalunyalta. Siitä tulee jäädä pois Avenida Tibidabo asemalla. Sieltä noustaan vanhanaikaisen raitiovaunun kyytiin (Tramvia Blau). Matkalla ylöspäin saa esimakua tulevista näköaloista. Noin puolessa välissä vuorta kulkuneuvo vaihdetaan vielä funikulaariin, jolla pääsee ylös huvipuistolle asti.

Miksi mennä?

Barcelona on monipuolinen kohde, jossa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman. Kaupungissa itsessäänkin riittää nähtävää ja koettavaa useaksi päiväksi, mutta Barcelonan lähiympäristöstä löytyy myös monia mielenkiintoisia retkikohteita.

Vain puolen tunnin junamatkan päässä on Sant Sadurní d'Anoian kylä, jota pidetään myös cavan kotipaikkana. Viinitiloilla järjestetään kellarikierroksia ja viinimaisteluja. Suoraan tiloilta saa ostettua harvinaisiakin cavalaatuja vaikka tuliaiseksi.

Erinomainen yhden tai kahden päivän retkikohde on myös Port Aventura teemapuisto Saloussa. Sinnekin pääsee kätevästi junalla.

Pyreneiden vuoristossa on upeita mahdollisuuksia harrastaa patikointia, hiihtoa, pyöräilyä ja kiipeilyä. Siellä pääsee myös tutustumaan hienoihin linnoihin tai tutkimaan luolia ja vesiputouksia. Vuoristossa on jopa mahdollista uida kuumissa lähteissä.

Omatoimiseen Barcelonan lomaan voi lisäksi yhdistää Mallorcan, Ibizan tai Menorcan loman. Kaikille näille saarille on Barcelonasta suora lauttayhteys.

Milloin mennä?

Barcelona on ennen kaikkea kesäkaupunki. Touko-syyskuu (joskus vielä lokakuukin) on uimisen ja auringonoton aikaa. Mikäli haluaa tutustua kaupungin nähtävyyksiin ilman helteitä, on kevät (maalis-huhtikuu) mukavaa aikaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pääsiäinen on espanjalaisille vuoden tärkein juhla. Silloin liikkeellä on paljon paikallisia. Heillä on vapaata kouluista ja töistä koko Pyhän viikon ajan. Pääsiäisenä kaikissa kaupungeissa järjestetään useita uskonnollisia kulkueita. Barcelonassa on kylmintä joulu-helmikuussa. Silloin elohopea laskee noin 10–15 asteen tuntumaan.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Barcelona


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.