10 vinkkiä: Bali – jumalten saari

Hyviä syitä matkustaa Indonesiaan on useita. Näin on järkeillyt moni muukin matkaaja. Yli kolmen miljoonan asukkaan hindulaisenemmistöinen Bali on Indonesian suosituin turistikohde, jonka tarjonta kattaa niin hiekkarantoja, temppeleitä, luontoelämyksiä kuin satoja vuosia vanhaa kulttuuriakin. Kooltaan pienehköä saarta kutsutaan usein ”paratiisiksi” tai ”jumalten saareksi”. Kauniiden maisemien ja vieraanvaraisten hymyjen tyyssijasta löytää mitä uskomattomampia paikkoja ja kokemuksia, kunhan vain jaksaa etsiä. Hintataso on suomalaisittain erittäin edullinen ja maittavaa ruokaa löytyy laajin valikoimin niin lihan- kuin kasvissyöjillekin. Annos nasi gorengia ja indonesialaista Bintang-olutta auttaa jaksamaan auringonpaahteessa.

Indonesiaan tulevista matkailijoista 80% vierailee vain Balilla. Tungos keskittyy lähinnä saaren eteläosiin, joten rauhaa kaipaavan kannattaakin suunnata kohti vuoria ja sademetsiä. Tulivuorille järjestetään opastettuja patikkaretkiä, saaren itä- ja pohjoispuolella on erinomaiset mahdollisuudet snorklaukseen ja laitesukellukseen, ja kulttuurielämyksistä kiinnostuneen loman kruunaavat lukuisat temppelit ja balilainen tanssi. Ranta- ja yöelämää löytää suositun Kuta Beachin tuntumasta. Erityisen mieleenpainuva kokemus on balilainen uusi vuosi (nyepi) maalis-huhtikuussa, jolloin juhlallisten kulkueiden jälkeen ovet ja ikkunat tulee pahojen henkien välttämiseksi sulkea ja peittää kokonaisen vuorokauden ajaksi. Sinä päivänä lentokenttäkin suljetaan ja myös turistien tulee pysytellä sisätiloissa!

10 vinkkiä Balille

1) Kuta

Kuta BeachKuta Beach

Denpasarin lentokentältä lyhin ja suosituin siirtymä on vain muutaman kilometrin päähän Kutan alueelle, joka on jo vuosikaudet ollut Balille saapuvien matkailijoiden suosiossa. Aluetta on rakennettu suunnitelmallisesti turismin tarpeisiin, joten aitoa balilaisuutta siltä ei juuri löydä – ranta- ja yöelämää sitäkin enemmän. Kutan ja Legianin rannat ovat surffaajien ja auringonpalvojien suosiossa, ja auringonlaskun näkeminen kalaravintolan terassilta on mahtava elämys. Paikka on kaukomatkailun klassikko, joka on koettava ainakin kerran. Nähtävyyksistä mainittakoon erikoinen Hard Rock Hotel sekä vuoden 2002 pommi-iskun muistomerkki. Kutan alueelta käsin järjestetään eri puolille saarta runsaasti opastettuja päiväretkiä, jotka ovat suomalaisittain edullisia.

2) Ubud ja riisiviljelmät

Riisiviljelmiä UbudissaRiisiviljelmiä Ubudissa

Historian havinaa pääsee kokemaan taiteiden ja temppelien täyttämässä Ubudissa, jota pidetään Balin kulttuurikeskuksena. Sen muodostavat useat teiden yhdistämät pienet kylät, joissa kannattaa pistäytyä paikallisten käsityötaiteilijoiden tiloissa. Hienoja vierailukohteita Ubudin ytimessä ovat Puri Sarenin kuninkaallinen palatsi sekä Puri Lukisanin taidemuseo, jossa voi tutustua sekä perinteiseen että nykyajan balilaiseen taiteeseen. Monet alueen nähtävyyksistä sijaitsevat kilometrien päässä keskustorilta, joten kätevin tapa vierailla niissä voi olla osallistua opastetulle kiertoajelulle. Matkan varrelle jää myös lukuisia kauniita terassiviljelmiä, joilla kasvatetaan riisiä. Tämä kulttuurimaisema on Unescon maailmanperintökohde. Ehdottomia nähtävyyksiä ovat mm. Pura Puseh Batuanin 1000-luvulla rakennettu temppeli, Pura Kehenin temppeli lähellä Banglin kylää sekä Tirta Empulin kuumien lähteiden ympärille rakennettu pyhä temppeli. Mieleenjäävä elämys on myös vierailu Apinametsässä (Monkey Forest), jonka asukit tunnetusti yrittävät varastaa pahaa-aavistamattomien turistien kameroita ja eväitä. Goa Gajahin kuuluisa elefanttiluola sen sijaan on pieni pettymys.

3) Gunung Kawi

Gunung KawiGunung Kawi

Tampaksiringissä, 18 km päässä Ubudista, sijaitsee 1000-luvulla syvän laakson pohjalle rakennettu Gunung Kawi, jonka otaksutaan olevan kuningas Anak Wungsun muinainen hallinto- ja hautapaikka. Paikalle johtaa 371 porrasaskelmaa, mutta vaivalloinen laskeutuminen on takuulla vaivan arvoinen! Balin vanhimpaan ja suurimpaan rakennuskompleksiin kätkeytyvät itse kuninkaan ja hänen vaimojensa jokilaakson rinteiden sisälle kaivetut palatsit, joita ympäröivät upeat riisiterassiviljelmät.

4) Balilainen tanssi

Keacak-tanssiKeacak-tanssi

Paras paikka seurata paikallisten perinteistä tanssiesitystä illan jo hämärryttyä on Ubudin ”vesipalatsi” (Pura Taman Saraswati), jossa valaistus ja vesialtaat luovat erityisen tunnelman. Tanssiesitykset on suunnattu nykyisin lähinnä turisteille, mutta ne ovat siitä huolimatta upeaa katseltavaa. Erityisesti 150 tanssijan tulitanssi (kecak) on vaikuttava näytös.

5) Uluwatun temppeli (Pura Luhur)

UluwatuUluwatu

Aivan saaren eteläosassa jyrkkien kallioiden päällä 70 metrin Intian valtameren pintaa korkeammalla lepää Uluwatu, dramaattinen temppeli, joka on kuin suoraan elokuvista. 1000-luvulla rakennettu ja myöhemmin useaan otteeseen laajennettu Pura Luhur on yksi yhdeksästä eri ilmansuuntiin osoitetusta temppelistä, joiden tarkoituksena on suojella Balia pahojen henkien ja vihollisten hyökkäyksiltä. Pientä pääsymaksua vastaan saa nauttia myös ihmisiin tottuneiden apinoiden oveluudesta sekä upeasta auringonlaskusta, jonka aikaan temppelialueella järjestetään myös kecak-tulitanssiesitys. Lähistöllä sijaitsevat Balin parhaiksi mainitut hiekkarannat, Balangan ja Bingin, joiden tuntumassa voi seurailla myös surffaajien edesottamuksia.

6) Tanah Lot

Tanah LotTanah Lot

Parinkymmenen kilometrin päässä Denpasarista sijaitseva Pura Tanah Lot on varsin pienikokoinen temppeli, joka pistää esiin kuohuvien tyrskyjen ja kallioiden keskeltä merimaisemaa vasten. Vuoroveden korkeus joko sallii tai estää kahlaamasta kalliosaarelle, jonka temppeliä vartioivat kallioiden juurella elävät käärmeet. Tanah Lot on Uluwatun lisäksi toinen sekä paikallisten että turistien suosima paikka katsella auringonlaskua ja varmasti yksi saaren kauneimpia kolkkia.

7) Agung-vuori ja Pura Besakih

Pura BesakihPura Besakih

Saaren itäosassa kohoavalle, hindujen pyhänä pitämälle Agung-vuorelle kannattaa hakeutua jo pelkkien näköalojen vuoksi. Suurin syy vierailuun useimmilla on kuitenkin Pura Besakih, Balin vanhin ja laajin hindutemppelialue, joka koostuu 23 eri temppelistä. Besakihin alkuperä on hämärän peitossa, mutta paikalle on rakennettu lähes varmuudella jo esihistoriallisina aikoina. Hindutemppelinä siitä on tietoja jo 1200-luvulta. Tulivuorenpurkaukset vuonna 1963 tappoivat noin 1700 ihmistä ja kiehuvat laavavirrat kulkivat vain muutaman metrin päässä temppelialueesta. Balin hindut pitävätkin Besakihin pelastumista ihmeenä, joka osoitti jumalten suosiota.

8) Delfiiniretki Lovinassa

Delfiini LovinassaDelfiini Lovinassa

Bali on yksi maailman parhaita paikkoja lähteä delfiininbongausretkelle. Vene irrottautuu satamasta varhain aamulla ja ennemmin tai myöhemmin yhyttää delfiinit, jotka usein esittävät mitä mahtavimpia hyppyjä valokuvaajien iloksi. Balin pohjoisrannikolla sijaitseva Lovina on rentojen kahviloidensa ja elävän musiikin ansiosta myös reppureissaajien suosiossa.

9) Kintamani ja Gunung Batur

KintamaniKintamani

Luontoelämysten perään kannattaa suunnata Kintamanin alueelle. Järven ylle kohoavan yhä aktiivinen Baturin tulivuoren kraaterin reunalta avautuu kenties koko Balin vaikuttavin luonnonmaisema. Lähes kaksi kilometriä korkean vuoren huipulle järjestetään aikaisin aamulla opastettuja patikkaretkiä. Perillä ollaan juuri sopivasti auringonnousun aikaan. Omatoimisestikin retken voi halutessaan toteuttaa, sillä nousu ei ole erityisen vaativa ja reitit ovat hyvin merkittyjä, mutta mukaan kannattaa varata paljon juotavaa sekä lämmintä varavaatetta. Huipulla nimittäin tuulee! Mikäli haluaa ihastella tulivuorta turvallisen välimatkan päästä, hyvä vaihtoehto on pysähtyä lounaalle Kintamanin kuuluisassa näköalaravintolassa.

10) Snorklausta ja laitesukellusta

Upeaa rantaviivaa GililläUpeaa rantaviivaa Gilillä

Indonesian saariston vedenalaisia näkymiä kehutaan kovasti – eikä syyttä! Intian valtameren lämpimät vedet tarjoavat erinomaiset puitteet snorklaukseen ja laitesukellukseen, etenkin Balin itä- ja pohjoisrannoilla. Rauhallisen Amedin ympäristössä voi sukeltaa vedenalaisten hylkyjen luo ja pohjoisrannikon vedet ovat mitä mainioin paikka snorklausretken kohteeksi. Tarvittaessa kumpaankin urheilumuotoon saa koulutusta paikan päällä. Pidemmän sukellusretken voi tehdä Lombokin ja Gili-saarten suunnalle.

Milloin ja miten mennä Balille?

Matkan ajankohdan suunnittelussa kannattaa välttää Kaakkois-Aasian trooppisille alueille tyypillistä sadekautta, joka ajoittuu suurinpiirtein syyskuusta huhtikuuhun. Kuiva kesä onkin paras aika matkustaa Balille, mutta silloin kannattaa varautua tungokseen saaren kaikissa suosituimmissa turistikohteissa. Keskilämpötilat pysyttelevät yli 20 asteen ympäri vuoden.

Nyepi eli hindulaisten uusi vuosi on hieno ja erikoinen kokemus sinänsä, mikäli sattuu oleskelemaan Balilla maalis-huhtikuussa. Sadekaudenkaan aikana ei sada joka päivä ja turisteja on selvästi vähemmän, joten matka Balille epätavalliseen vuodenaikaan voi olla toisille hyvinkin antoisa tapa viettää loma kaukana kotoa.

Suoria lentoja Balille ei Suomesta ole, mutta saarelle pääsee yhdellä koneenvaihdolla, yleensä joko Bangkokin tai Singaporen kautta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Bali


Julkaistu 3. kesäkuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.