10 vinkkiä: Bad Gastein

» Lähde hiihto- tai vaellusmatkalle Bad Gasteiniin - katso tarjoukset! (STS Alppimatkat)

Alpit kohoavat jylhinä korkealle vanhan kylpyläkaupungin ympärillä. Bad Gastein ei ole mikään perinteinen alppikylä, vaan vaikuttavien, jyrkkiin rinteisiin rakennettujen jugendtyylisten kivirakennusten muodostama vanha kylpyläkaupunki. Jugend-talot kertovat 1800-luvun loistosta kaupungissa. Silloin Bad Gasteiniin tulivat kaikki rikkaat ja kuuluisat nauttimaan kylpylöistä sekä radon- ja mineraalipitoisen veden terveysvaikutuksista.

Bad Gasteinin ympäristössä on useita kuumia lähteitä, joista thermal-vesi johdetaan nykyäänkin hotelleihin ja kylpylöihin. Sanotaan, että kuuma vesi ja radon saavat aikaan ainutlaatuisen terveellisen ilmaston, jota ei ole missään muualla maailmassa.

Vieläkin alakaupungissa kävellessä, voi kuvitella hienot asiakkaat vanhojen, aikoinaan upeiden kylpylöiden ja hotellien vieraiksi. Nykyään alakaupunki alkaa olla vähän vanhanaikainen ja rakennukset kaipaisivat kunnostusta. Entistä enemmän toiminnot, kaupat ja ravintolat ovat keskittyneet yläkaupunkiin.

Yksi vaikuttavimmista vanhoista rakennuksista on edelleen toimiva kansainvälisen tason kasinohotelli, jossa järjestetään säännöllisesti pokeriturnauksia.

Kaupungissa liikkuminen kävellen on melkoista jumppaa, sillä korkeuserot ala- ja yläkaupungin välillä ovat suuret ja ilmakin tuntuu ohuemmalta yli 1000 metriä meren pinnan yläpuolella. Lisäksi kapeat vanhan kaupungin kadut ovat todella jyrkkiä. Jos kävely alhaalta ylös tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa käyttää P-talon hissiä.

Bad Gastein sijaitsee vain noin 200 km:n päässä Välimereltä, mutta tarjoaa todella hienot laskettelumahdollisuudet. Lähistöllä on viisi keskenään kovin erilaista hiihtoaluetta. Laskea voi metsän suojassa, korkealla puuttomalla luonnonpuistoalueella, luonnonlumella, hyvin hoidetuilla rinteillä tai mahtavilla offariretkillä vuoristo-oppaan kanssa.

Korkein hissiasema sijaitsee 2700 metriä meren pinnan yläpuolella ja rinteitä alueilla on yhteensä yli 220 km. Hissijärjestelmä on erittäin toimiva ja moderni. Jonoja ei juuri synny edes kiireisimpinä aikoina.

Ruotsalaiset ovat sijoittaneet paljon Bad Gasteiniin ja suuri osa hotelleista ja ravintoloista on heidän omistuksessaan. Se tarkoittaa viimeisen päälle mietittyjä after ski -baareja sekä luksushotelleja ja -ravintoloita gourmet annoksineen. Onneksi kaupungista löytyy näiden lisäksi myös perinteisiä itävaltalaisia pensionaatteja ja ravintoloita paikallisine herkkuineen.

10 vinkkiä Bad Gasteiniin

1) Rautatieasema

SalzburgSalzburg

1905 vuonna avattu rautatieasema yläkaupungissa on paitsi toimiva yhteys esimerkiksi Salzburgiin päiväretkelle, niin myös tasokas paikallinen ravintola. Tunnelma on autenttinen ja ravintola on erityisesti paikallisten suosima.

Pippuripihvi tai paikallinen Wiener Schnitzel (leivitetty vasikan lihaleike) vievät kielen mennessään ja after skin voi joskus korvata perinteisellä Sacher kakulla kermavaahdon ja kahvin kanssa.

2) Felsentherme

Felsentherme Kuva: copyright ©Felsentherme Bad GasteinFelsentherme Kuva: copyright ©Felsentherme Bad Gastein

Nykyaikainen kylpylä yläkaupungissa tarjoaa upeat puitteet rentoutua laskettelu- tai vaelluspäivän jälkeen. Kylpylässä voi helposti viettää koko päivänkin, sillä tarjolla on useita erilaisia saunoja ja altaita sekä rentoutumisalueita. Kolmen tunnin lipulla ehtii uudistua jo ihan mukavasti.

Altaissa virtaa terveysvaikutteinen thermal-vesi suoraan kuumista lähteistä vuorten uumenista. Veteen ei tarvitse lisätä mitään ylimääräisiä kemikaaleja, sillä se vaihtuu koko ajan. Suuressa ulkoaltaassa tunnelma on maaginen. Vesi on lähes 40 asteista ja kasvoille voi sataa samanaikaisesti lunta.

Tunnelman kruunaa lumihuippuiset Alpit, joita voi ihailla altaassa pulikoidessaan. Ne tarjoavat epätodellisen upean kontrastin kuumalle kylvylle.

Tervetulleena sivuvaikutuksena thermal-veden sanotaan ehkäisevän tulehduksia ja parantavan vastustuskykyä. Veden uskotaan tuovan apua myös esimerkiksi allergioihin ja astmaan sekä reumaan ja kihtiin.

Itävaltalaiseen tapaan saunaan saattaa tulla arvostettu Bademaister heittämään löylyä. Kyseessä on tärkeä rituaali, jolle ei sovi nauraa, vaikka iäkäs alaston mies heiluttamassa pyyhettä saadakseen vesihöyryä kohti saunojia saattaa vaikuttaa huvittavalta.

3) Tunnelmalliset rinneravintolat

Kylmällä ilmalla on ihanaa istua kotoisen ravintolan lämpöön nauttimaan vaikka kahvia ja Sacher-kakkuaKylmällä ilmalla on ihanaa istua kotoisen ravintolan lämpöön nauttimaan vaikka kahvia ja Sacher-kakkua

Aurinkoisella ilmalla rinneravintolan terassilla pääsee katselemaan upeita maisemia. Kylmällä ilmalla on ihanaa istua kotoisen ravintolan lämpöön nauttimaan kuumaa juomaa. Useimmissa ravintoloissa on myös erinomaisen hyvää ruokaa puhumattakaan jälkiruokakakuista ja tortuista.

Koettava on ainakin Junger Stube Junger Almin tuolihissin ala-asemalla, Hamburger laskettaessa Schlossamilta Angertaliin ja Panoramastube Grossarlissa Sessel tuolihissin yläasemalla. Näiden lisäksi hiihtoalueilla on paljon muitakin erinomaisia rinneravintoloita.

Skiwasser on hyvä valinta juomaksi hikisen hiihto- tai vaelluspäivän lomassa. Siitä saa mineraaleja hikoilussa hävinneiden tilalle.

4) Pisin lasku

Pisin lasku lähtee Hohe Schartelta ja päätyy 12 kilometrin jälkeen alas Bad Hofgasteiniin.Pisin lasku lähtee Hohe Schartelta ja päätyy 12 kilometrin jälkeen alas Bad Hofgasteiniin.

Angertalin kylästä pääsee kahden hissin voimin Hohe Schartelle, josta lähtee noin 12 km pitkä lasku alas Bad Hofgasteiniin. Rinne ei ole profiililtaan vaikea, mutta kyllä mukaan mahtuu muutama melko jyrkkä kohta. Reidet on oltava todella kovassa kunnossa, jos laskun aikoo laskea kokonaan ilman taukoja.

Hyvä taktiikka on myös pysähtyä mahdollisimman usein. Sillä matkan varrella on henkeä salpaavan hienoja näköaloja.

5) Silver Bullet

Olutta ja Olutta ja "pikkupurtavaa"

Legendaarinen after ski -baari löytyy, kun kävelee pari sataa metriä rautatieasemalta alakaupunkiin päin. Pohjoisamerikkalaistyylisessä baarissa on lähes joka päivä livemusiikkia sekä after ski -aikaan että illalla.

Vaahtoavien oluiden lisäksi baarissa nautitaan reiluja ”pikkupurtavia”. Tunnelma on ainakin sesonkiaikoina katossa joka päivä.

6) Sportgastein

SportgasteinSportgastein

Noin 20 minuutin bussimatkan päässä Bad Gasteinin kylästä sijaitsee upea Sportgasteinin hiihtoalue. Se on osa Keski-Euroopan suurinta luonnonpuistoa Hohe Tauernia.

Korkein hissiasema sijaitsee 2700 metrin korkeudessa ja rinteet ovat suurimmaksi osaksi puurajan yläpuolella. Aurinkoisena päivänä Sportgasteinissa voi viettää täydellisen päivän henkeäsalpaavan upeissa maisemissa.

7) Bellevue Alm

Yksi Euroopan vanhimmista rinneravintoloista tarjoaa paitsi suussa sulavaa ruokaa niin myös ainutlaatuista tunnelmaa. Päivällä Bellevue Almille voi laskea B15 ja B14 rinteitä pitkin Stubnerkogelilta Bad Gasteiniin.

Aivan erityislaatuisen kokemuksen ravintola tarjoaa illalla. Illalliselle voi matkustaa vanhalla yksin istuttavalla hissillä. Hiljaisen pimeän metsän ympäröimänä matka tuntuu satumaiselta. Paikan päällä nautitaan vanhasta itävaltalaisesta tunnelmasta ja takkatulen lämmöstä. Perinteiset liharuuat ja juusto- tai lihafonduet ovat loistavia valintoja.

Viiniä tai olutta ei kannata juoda liikaa, että pystyy laskemaan perinteisellä kelkalla takaisin kylään. Kelkkamatkaan kannattaa varautua lasketteluvaatteilla ja –laseilla sekä otsalampulla.

8) Graukogel

Graukogel ilmasta kesäiseen aikaanGraukogel ilmasta kesäiseen aikaan

Graukogelilla on aikoinaan laskettu maailmancupin osakilpailuja. Se on pieni rinnealue suojaisessa metsässä. Alueella ei ole yhtään lumitykkiä, joten kaikki lumi on luonnonlunta. Vanhat tuolihissit ovat pitkiä ja hitaita, mutta tunnelma on sitäkin hienompi.

Rinteitä löytyy vauhdikkaina punaisina ja huiman hienolla profiililla varustettuina mustina. Graukogelissa kannattaa ehdottomasti viettää ainakin yksi päivä lomasta.

9) Iltakävely + Kebab

Iltakävely tunnelmallisessa Bad Gasteinissa kannattaa.Iltakävely tunnelmallisessa Bad Gasteinissa kannattaa.

Etenkin laskettelupäivän jälkeen mukavan palauttavana liikuntana toimii kävely jyrkillä kaduilla. Erityisen kiva iltalenkki on kävellä rautatieaseman ohi kohti etelää. Noin kilometrin päässä Graukogel kylttien kohdalta voi kääntyä vasemmalle ja kävellä sillan yli. Ennen Graukogelin hissiasemaa lähtee portaat alas kohti alakylää.

Matkan varrella pääsee ihastelemaan Bad Gasteinin tunnetuinta nähtävyyttä Gasteiner-vesiputousta. Se putoaa kolmelta tasolta yhteensä 341 metriä alaspäin.

Viimeiset pohjevenytykset kävelyyn saa, kun nousee alakylästä takaisin yläkylään takaisin kohti rautatieasemaa. Matkalta heti Silver Bulletin jälkeen kannattaa ostaa paikallinen kebabkäärö. Maku siinä on aivan taivaallinen ja kävelyn jälkeen se tuntuu erityisen ansaitulta.

10) Kävelysilta Stubnerkogelilla

Kävelysilta StubnerkogelillaKävelysilta Stubnerkogelilla

Huima kokemus ja upeat näköalat odottavat heti päähissin (Stubnerkogel-bahn) yläasemalla. Sinne on rakennettu 140 metriä pitkä roikkuva kävelysilta 2300 metrin korkeuteen.

Silta on auki ympäri vuoden, mutta sen yli kävely vaatii erityisen paljon rohkeutta. Pienemmälläkin rohkeudella varustetut saavat hyviä valokuvia uskaltautuessaan hetkeksi sillan alkupäähän seisomaan.

Miksi mennä Bad Gasteiniin?

Bad Gastein on lähellä lyhyen lento- ja bussimatkan päässä. Siellä on tekemistä ympäri vuoden kaikenlaisille ihmisille. Talvella lasketteluolosuhteet ovat loistavat ja sopivia alueita löytyy joka säälle.

Kesällä vaeltaminen, maastopyöräily ja golf ovat suosittuja lajeja. Upeat kylpyläkokemukset ja hyvä ruoka kruunaavat loman varmasti.

Terveellinen raikas ilma ja henkeäsalpaavat maisemat auttavat tehokkaasti unohtamaan arjen kiireet. Rautatieverkosto on hyvä ja Bad Gasteinista on helppo tehdä omatoimimatkoja esimerkiksi Salzburgiin, joka tunnetaan Mozartin kotikaupunkina.

Milloin mennä Bad Gasteiniin?

Bad Gasteinissa on kaksi selkeää sesonkikautta:

Talvikausi joulu – maaliskuussa (joskus vielä huhtikuussakin) on laskettelukausi

Kesäkausi kesä-syyskuu (joskus jo toukokuussa) on vaeltamisen, pyöräilyn ja golfin aikaa.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com, Felsentherme

Lue lisää kohteesta: Bad Gastein

Päivitetty 20.3.2017


Julkaistu 1. marraskuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.