10 vinkkiä: Luonnonystävän täydellinen kaupunkiloma Kapkaupungissa

Kapkaupunki tarjoaa täydellisen yhdistelmän kaupunkilomaa ja luontoa. Sen rannat houkuttelevat uimaan ja snorklaamaan, kun taas keskustan korkealaatuiset ravintolat tarjoavat iltaisin elämyksiä merenrannassa auringonlaskua katsellen. Etelä-Afrikan viinitilat ovat kaupungista päivämatkan päässä, ja kaupungin ruokakulttuuri on ainutlaatuinen sekoitus eri kulttuureja ja keittiöitä. Kapkaupunki onkin hieman yllättäen kulinaristin taivas.

Maan rankka historia on nähtävissä kaupungin rakennuksissa ja nähtävyyksissä - museot tarjoavat hyvän tavan tutustua elämään rotuerottelun aikana, mutta niistä löytyy tekemistä ja ihmettelemistä myös perheen pienimmille. Kaupunki on täynnä kahviloita, gallerioita, putiikkeja ja modernia elämänmenoa, ja päivät saakin kulumaan monipuolisen ohjelman parissa niin keskustassa kuin luonnossakin.

10 vinkkiä Kapkaupunkiin:

1. Matkaa Pöytävuoren korkeuksiin

Kapkaupungissa ei voi käydä ilman että matkaisi kaapelivaunulla Pöytävuorelle (Table Mountain). Vuori on yksi vuonna 2011 valituista seitsemästä uudesta luonnonihmeestä.

Kaapelivaunu kulkee molempiin suuntiin, mutta seikkailunhaluisimmat voivat tulla alas myös köydellä laskeutumalla 112 metrin matkan ja nauttia huimista maisemista. Kokemusta ei tarvita, vaan turvallisuudesta huolehtivat ammattimaiset järjestäjät.

Pöytävuorelta löytyy kahvila, jossa voi nauttia virvokkeita, ja nähdä yhdellä kertaa Table Bayn, Robben Islandin sekä Cape Pointin.

2. Robben Island huokuu maan rankkaa historiaa

Kuva: © Marek Poplawski | Dreamstime.comKuva: © Marek Poplawski | Dreamstime.com

Historiasta kiinnostuneille Robben Island on hyvä päiväkohde, sillä saari sijaitsee lähellä kaupunkia. Saarelle kulkee päivittäin lauttoja (matka-aika noin puoli tuntia), ja paikan päällä kuuluisaan vankilaan voi tutustua ohjatuilla kierroksilla. Käyntiin saarella kannattaa varata noin neljä tuntia matkoineen.

Vankilan kuuluisimman asukkaan, Nelson Mandelan, historian lisäksi saarella tutustutaan koko maan historiaan ja vankien tarinoihin - kierroksen oppaina toimivat entiset poliittiset vangit.

3. Museot löytyvät kätevästi samalta alueelta

Kuva: © Grobler Du Preez | Dreamstime.comKuva: © Grobler Du Preez | Dreamstime.com

Museoita rakastaville Kapkaupungin Museum Mile tarjoaa ihasteltavaa ja ajanvietettä koko päiväksi.

Puiden reunustama Government Avenue on koti ja portti kaupungin museoille ja näyttelyille. Täältä johtavat tiet mm. National Galleryyn (jossa on paikallisten aarteiden lisäksi kiertäviä näyttelyitä ympäri maailmaa) ja South African Museumiin, josta löytyy niin fossiileja, esineistöä kuin dinosauruksiakin.

Kilometrin säteeltä löytyvät myös kolme muuta kaupungin mielenkiintoista museota. District Six Museum on palkittu museo entisestä yhteisöstä, joka häädettiin vain valkoisille tarkoitetun asuinalueen tieltä. The Castle of Good Hope on kaupungin vanhin talo, jonka rikas ja synkkä historia kätkee kellariinsa mm. kidutuskammion.

Slave Lodge on pulestaan alunperin orjille tarkoitettu talo, josta tuli myöhemmin oikeustalo ja toimii nykyisin museona.

4. Vietä päivä - tai viisi - rannalla

Kapkaupunki sijaitsee meren rannalla, joten rento rantaelämä ja vesiurheilu kuuluvat elämänmenoon saumattomasti. Kaupungin läheisimmät rannat, kuten vain 10 minuutin matkan päässä olevat Cliftonin neljä rantaa, voivat olla sesonkiaikaan täynnä niin auringonpalvojia kuin lapsiperheitäkin. Cliftonin lisäksi vain lyhyen matkan päässä oleva Camps Bay on hyvin suosittu, ja siksi usein ruuhkainen.

Väljemmille vesille haluavat voivat suunnata jollekin kaupungin lähellä olevista aarteista. Beta Beach sijaitsee myös lähellä keskustaa, mutta houkuttelee hyvin pienen kokonsa vuoksi harvoin paikalle suuria joukkoja ollen näin erinomainen paikka auringonpalvonnalle ja uimiselle. Beta Beachin vierestä löytyy Oudekraal, jonne johtavat jyrkät portaat karsivat jo osan kävijöistä. Rannalle päästääkseen joutuu maksamaan pääsymaksun (R10), sillä ranta on osa Table Mountainin kansallispuistoa.

Omalla autolla liikkuvien kannattaa suunnata kauemmaksi: kahden tunnin ajomatkan päästä löytyy Tietiesbaai länsirannikolta. Vehreä paratiisi takaa hienon rantapäivän joukoista huolimatta. Smitswinkenbaai löytyy Simon’s Townin ja Cape of Good Hopen luontoreservaatin (Hyväntoivonniemen) välistä. Paikka on erityisen suosittu snorklaajien keskuudessa.

5. Viinien viemänä

Etelä-Afrikka on viinimaa, ja siitä ovat merkkinä vehreän laakson useat viinitilat, joille voi pistäytyä tutustumaan tilojen tuotteisiin. Noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista sijaitseva, Cape Winelandsina tunnettu, laaksomainen alue on täynnä historiallisia viinitiloja, joista kuuluisimmat kylät viineineen houkuttelevat kävijöitä ympäri maailmaa. Suosituimmat alueen kylät tiloineen ovat Franschhoek ja Stellenbosch.

Matkanjärjestävät luovat toiveiden mukaisia kyytejä eri tiloille, tai voit ajaa omalla autollasi tutkien aluetta - mitä pidemmälle etenet, sitä mielenkiintoisempia pikkutiloja tulet kohtaamaan.

6. Shoppaile ja ruokaile meren äärellä

Kuva: © Grobler Du Preez | Dreamstime.comKuva: © Grobler Du Preez | Dreamstime.com

Kapkaupunki on tyylikkäimmillään V&A Waterfront -nimellä tunnetulla alueella. Victoria & Alfred Waterfront on täynnä historiallisia rakennuksia ja sen arkkitehtuuri kaikuu brittiläisiä ja hollantilaisia sävyjä yhdessä modernimman arkkitehtuurin kanssa. Alueelle lähdetään shoppailemaan, sekä ihailemaan auringonlaskua johonkin alueen lukuisista korkeatasoisista ravintoloista.

Suosittua ajanvietettä shoppailun ja ruokailun lisäksi on osallistua auringonlaskuun ajoittuvalle risteilylle, jotka lähtevät satamasta. Risteilyn aikana kaupunkia voi ihailla mereltä käsin lasi kuohuvaa kädessä, elämys päättää päivän täydellisesti.

Suosittua ajanvietettä shoppailun ja ruokailun lisäksi on osallistua auringonlaskuun ajoittuvalle risteilylle, joka lähtee satamasta. Risteilyn aikana kaupunkia voi ihailla mereltä käsin lasi kuohuvaa kädessä - elämys päättää päivän täydellisesti.

7. Anna rytmin viedä

Kapkaupungin historia on sidottu myös musiikkiin, ja ennenkaikkea jazziin. Rotuerottelun aikana artistit kertoivat tarinoitaan jazzin avulla, ja musiikista on itänyt omanlainen jazztyyli, Cape Jazz, jossa perinteisempi jazzmusiikki yhdistyy afrikkalaisiin sävyihin. Kaupungissa on lukemattomia jazzfestivaaleja ja jazzbaareja, joten ilta musiikin kanssa on helppo järjestää.

Festivaaleille halajavat voivat ajoittaa matkansa esimerkiksi Cape Town International Jazz Festivalin ajankohtaan; festivaali pidetään vuosittain maaliskuussa. Jazzathon -festivaali pidetään yleensä tammikuussa, nykyisin V&A Waterfrontilla.

8. Hurmaavat linnut frakit päällä

False Baylla sijaitseva Boulder’s Beach on kahdesta syystä hyvä käyntikohde. Polveileva, pieniä poukamia rantoineen tarjoava rannikkoalue on täydellinen uimiseen, sillä uimavesi on yleensä lämpimämpää kuin muilla kaupungin rannoilla.

Tärkeämpi, ja hauskempi, syy vierailla alueella ovat rannalla asustavat pingviinit. Suuri afrikanpingviinien yhdyskunta on majoittunut ranta-alueelle ja ne ovat tottuneita näkemään ihmisiä rantavedessä. Vaikka ne eivät häiriinny ihmisistä, ja tulevat jopa niin lähelle että kuvan ottaminen on melko helppoa, kuuluu kuitenkin hyviin tapoihin jättää ne rauhaan. Paras tapa on tarkastella niitä etäältä, antaen alueen vallanneiden hurmaavien pingviinien elää omaa elämäänsä.

Rannalle pääsee autolla moottoritietä pitkin; Boulder’s Beach sijaitsee Simon’s Townin lähellä. Paikalle kulkee myös Metrorail, ja ranta on osa Pöytävuoren kansallispuistoa - joten pieni pääsymaksu vaaditaan ennen alueelle siirtymistä.

9. Rauhoitu kukkaloiston keskellä

Pöytävuoren itäiseltä puolelta löytyy tuhansia kävijöitä vuosittain houkutteleva Kirstenbocsh National Botanical Gardens. Puistosta löytyy yli 7 000 lajiketta, joista useat ovat uhanalaisia, ja se on hyvä kohde kasvillisuudesta kiinnostuneille, rauhaa etsiville ja luonnonystäville.

Puistoa koristavat runsaan kasviloiston lisäksi lukuisat alueelle piilotetut veistokset ja patsaat, luoden satumaisen suojapaikan kaupungin hälinältä. Pitkin puistoa polveilevat polut johdattavat kävijöitä pitkin hyvin hoidettujen alueiden - kävijöille suositellaan alueen karttaa jonka saa puiston infopisteestä.

Käyntiin kannattaa varata aikaa parisen tuntia ja se on auki ympäri vuoden. Alueelta löytyy myös ravintoloita ja siellä järjestetään usein konsertteja.

10. Päiväretki luontoon

Kapkaupunki hemmottelee erityisesti luonnon ja ulkoilman ystäviä. Sen luonto vaihtelee jylhistä vuorista valkoisen hiekan koristamiin rantoihin, ja mikä parasta, sinne pääsee helposti omalla autolla tai julkisilla.

Alueella voi yöpyä, ja näin viettää enemmän aikaa nauttien uskomattomista maisemista - tarjolla on telttamajoituksia sängyillä, mutta myös luksusmökkejä. Alueelta löytyy myös kuuluisa Hyväntoivonniemi (Cape of Good Hope), ja Cape Pointiin tehdään Kapkaupungista päivämatkoja, jonka aikana poiketaan myös Good Hope Nature Reserveen tai tehdään veneretki läheiselle Seal Islandille hylkeitä bongaamaan.

Safarille haluavien paras ratkaisu on suunnata Krugerin kansallispuistoon paikallislennolla - täältä löytyy osa mantereen parhaista safarimaastoista.

Milloin mennä Kapkaupunkiin?

Kapkaupunki on hyvä matkakohde ympäri vuoden. Sesonki ajoittuu paikallisiin kesäkuukausiin, joten joulu- ja tammikuu ovat kiireisimmät ja ruuhkaisimmat ajat kaupungissa.

Helmi-maaliskuun vaihde on Etelä-Afrikassa helteen aikaa, joka vetää puoleensa lämmöstä nauttivia matkailijoita. Sateisempi talvi (kesä-elokuu) takaa taas luonnonystäville huiman vehreän luonnon ja maisemat, sekä siedettävämmän ilmaston liikkua pidempiä matkoja.

Paras aika kokeneiden matkailijoiden mielestä on vierailla kaupungissa Kapkaupungin syysaikaan; huhtikuussa ilma on leuto ja lämmin, mutta turistilaumoja ei ole tungokseen asti.

Lennot Kapkaupunkiin löydät Napsun lentohausta.

Lue lisää kohteesta: Kapkaupunki

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 12. helmikuuta, 2019

Pieni hetki, sivua ladataan.