10 vinkkiä: Luonnonystävän Azorit

Yhdeksän Atlantilla sijaitsevaa saarta muodostavat Portugalille kuuluvan, autonomisen Azorien saariryhmän. Ihastuttavat tuliperäiset saaret, suurimpana ja suosituimpana matkakohteena näistä São Miguel, tarjoavat ainutlaatuisen kauniin luonnonläheisen matkakohteen.

Lauhkea meri-ilmasto on täydellinen varsinkin luonnossa liikkumisesta nauttiville, sekä saarten runsaasta ja monipuolisesta kasvistosta kiinnostuneille. Tarjolla on kaikkea kuumissa lähteissä ja altaissa rentoutumisesta patikointiin, valasretkiin sekä vesiputouksiin. Matkailijamääriä Azoreille rajoitetaan lailla, jotta saarten omalaatuisuus ja luonto pysyvät mahdollisimman turmeltumattomina.

Saaria, varsinkin suurinta São Miguelia, pääsee kiertämään helposti vuokraamalla auton, tai osallistumalla lukuisille retkille joita järjestetään päivittäin. Yhdeksää saarta ei pysty kattamaan yhden loman aikana, eikä kaikilla saarilla on tarjolla suuria määriä majoitusmahdollisuuksia. São Miguel on näin saarista ehdottomasti ensimmäinen ja paras matkakohde, josta pääsee helposti siirtymään myös saarelta toiselle.

10 vinkkiä Azoreille:

1) Caldeira Velhan kuumat lähteet


Caldeira Velhan luonnonaltaissa on mukavan lämmintä vettä.Caldeira Velhan luonnonaltaissa on mukavan lämmintä vettä.

São Miguelin saarella vuoristossa sijaitseva Caldeira Velha tarjoaa parilla eurolla luonnonaltaita, joissa lepuuttaa esimerkiksi patikoinnin kuumentamia jalkojaan. Alueella on pukuhuoneet, suihkut sekä kuumia altaita ja vilvoittava vesiputous. Kaiken kruunaa rauhallinen luonto ja vehreys.

2) Delfiinien ja valaiden bongausta

Azoreilla on hyvät mahdollisuudet bongata delfiinejä.Azoreilla on hyvät mahdollisuudet bongata delfiinejä.

São Miguelin suurimmasta kaupungista, Ponta Delgadasta, lähtee päivittäin lukuisia aluksia jotka tarjoavat erilaisen päivän merellä. Muutaman tunnin kestävät retket suuntautuvat kauemmas merelle, ja hyvänä päivänä matkailijat näkevät valaita sekä delfiiniparvia. Mukaan kannattaa varata sateenkestävää varustusta, sillä merellä ilma on aina hieman viileä, ja sateen mahdollisuus Azoreilla aina olemassa. Parhaat valaiden bongauskuukaudet ovat huhtikuusta heinäkuuhun.

3) Vehreä Terra Nostra Botanic Gardens

Terra Nostran puistossa kuuman lähteen mineraalipitoinen vesi on 35-40 asteista.Terra Nostran puistossa kuuman lähteen mineraalipitoinen vesi on 35-40 asteista.

Furnasin laaksossa sijaitseva puutarha tarjoaa rentouttavan, suuren, kuuman lähteen sekä pienempiä altaita, joiden mineraalivesillä kerrotaan olevan parantavia vaikutuksia. Altaita ympäröi suuri puutarha täynnä eksoottisia kasveja, puita sekä altaissa uiskentelevia joutsenia ja ankkoja. Paikka on täydellinen muutaman tunnin lepotauolle.

4) Luolaretkeilyä São Miguelissa ja Terceiralla

Terceiran saarella Algar do Carvao -luolasto.Terceiran saarella Algar do Carvao -luolasto.

São Miguelin suurimman kaupungin Ponta Delgadan alla sijaitsee saaren pisin, 1912 metrin pituinen, laavatunneli. Hieman erilaisen elämyksen tarjoaviin tunneleihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Kierrokset on jaettu kahteen tyyppiin pituuden ja haastavuuden mukaan.

Terceira-saarella on myös luolasto nimeltään Algar do Carvao, joka tarjoaa visuaalisesti näyttävämmän katsauksen tulivuoren sisään. Opastetut kierrokset ovat fyysisesti hieman vaativampia lukuisine portaineen ja jyrkempine laskeutumisineen, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys.

5) Kuvankaunis Caldeira das Sete Cidades

Caldeira das Sete Cidades.Caldeira das Sete Cidades.

Seitsemän kaupungin laguuniksi nimetty kaksoisjärvi sijaitsee tulivuoren kraaterissa São Miguelin länsiosassa, noin 17 km:n päässä Ponta Delgadasta. Kirkas sininen vesi sekä runsas kasvusto joka kiipeää ylös kraaterista ovat yksi valokuvatuimpia kohteita Azoreilla. Parhaiten maisemaa pääsee ihailemaan esimerkiksi Vista do Rein pysähdyspaikalta.

6) Ponta Delgada

Kaupungin portit Ponta Delgadaan.Kaupungin portit Ponta Delgadaan.

Azorien suurin kaupunki tarjoaa nähtävyyksiä, ravintoloita ja menoa jokaiseen makuun. Pieni kaupunki ei ole yöelämältään kovin vauhdikas, mutta herkulliset kalaruuat, suuri satama-alue sekä pienet mutkittelevat kiviset kadut värikkäine taloineen toimivat ihastuttavana majoituspaikkana päivien täyttämille retkille. Ravintolatarjonta on laaja ja elävää musiikkia on tarjolla useissa paikoissa. Kaupunki on tulvillaan erilaisia festivaaleja ja tapahtumia ruuasta musiikkiin ja tanssiin sekä varjoliidosta cliff divingiin.

7) Santa Maria on auringonpalvojille

Praia Formosan rantaviivaa Santa Marian saarella.Praia Formosan rantaviivaa Santa Marian saarella.

Santa Marian saaren korkein kohta Pico Alto, 590 metriä, avaa saaren ja ympäröivän meren kauniilla tavalla matkailijalle. Huomattavasti São Miguelia pienempi ja rauhallisempi Santa Maria on saarista parhain auringonpalvojille. Sen hiekkarannat ovat harvinaisia alueella, ja tarjoavat hyviä mahdollisuuksia rentoutumiseen sekä vesiurheiluun.

8) Extremeurheilun ystäville

Flores on yksi sopivimmista Azorien saarista extremeurheilua harrastaville.Flores on yksi sopivimmista Azorien saarista extremeurheilua harrastaville.

Canyoning eli kanjoneissa tavalla tai toisella eteneminen on mielenkiintoista puuhaa seikkailua etsiville. Tuliperäiset saaret tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia edetä kanjoneissa köysien varassa laskeutumalla pitkin seinämiä ja vesiputouksia. Harrastuksesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata São Miguel, São Jorge and Flores saarille.

9) Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogolla on hyvät patikointimahdollisuudet.Lagoa do Fogolla on hyvät patikointimahdollisuudet.

Varsinkin patikoinnista kiinnostuneiden kannattaa suunnata ns. Tulijärvelle eli Lagoa do Fogolle. Sen kauneus saa ylistystä kerta toisensa jälkeen, noin 12 kilometrin patikointireitti joka johtaa järvelle on tulvillaan vehreää ja erikoista kasvustoa koko matkan varrelta.

10) Capelinhos, Faial-saari

Faial-saaren Capelinhosta pidetään Euroopan läntisimpänä kohtana.Faial-saaren Capelinhosta pidetään Euroopan läntisimpänä kohtana.

Erilaisen elämyksen tarjoavat oudon kiehtovat laavakentät, jotka ilmestyivät vuonna 1958 tulivuoren purkauksen yhteydessä yhden vuoden aikana. Suosittu nähtävyys tarjoaa ainutlaatuisen valokuvauskohteen sinisen meren ja harmaan maamassan kontrastin vuoksi. Samalla aluetta pidetään Euroopan läntisimpänä kohtana, joten tässäkin voi vetää raksin ruutuun.

Milloin mennä Azoreille?

Azorit sijaitsevat keskellä Atlanttia, joten säällä on suuri merkitys viihtymiseen saarilla. Azoreille suunnataan yleensä luonnon innoittamana, eikä niinkään rannalla makaamisen vuoksi - toiset taas suuntaavat alueelle erilaisten harrastusten perässä.

Sateisin kausi kestää yleensä marraskuusta maaliskuuhun. Lämpötilat eivät ole talviset, mutta sade ja tuuli tekevät saarilla olemisesta vetistä puuhaa.

Parhaat lomakuukaudet patikointiin, golfiin sekä kiertelyyn ja luonnosta nauttimiseen ovatkin lämpimät ja huomattavasti kuivemmat kesäkuukaudet kesäkuusta syyskuuhun.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Azorit


Julkaistu 18. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.