5 vinkkiä: Valtava Australia vie sydämen

Australia on kenguruita, koaloja ja krokotiilejä, käärmeitä ja hämähäkkejä, hiekkarantoja ja rentoja surffareita, punaista autiomaata ja trooppista sademetsää, ystävällisesti hymyileviä ihmisiä ja kylmää olutta auringon laskiessa. Meistä katsottuna maapallon toisella puolella sijaitseva, 1700- ja 1800-luvuilla Britannian vankilasiirtolana toiminut Australia tarjoaa nykymuodossaan rennolla maanläheisyydellään varmasti jokaiselle jotakin.

Valtavan kokoista Australiaa on mahdotonta ”valloittaa” yhdellä vierailukerralla. Vaikka kyseessä on yksi ainoa valtio, harva tulee ajatelleeksi, että se on pinta-alaltaan saman kokoinen kuin koko Eurooppa. Jos Australian kartan sijoittaa Euroopan kartan päälle, pohjoisen Darwin olisi Oslossa, Sydney puolestaan Istanbulissa ja Tasmania keskellä Välimerta. Kannattaa siis harkita muutaman sisäisen lennon sisällyttämistä reissuunsa ja yhdistää Sydneyn tai Melbournen matkaan myös vaikkapa Ayers Rock tai Suuri valliriutta.

Tuo eksoottinen kengurumaa vie matkaajan sydämen ja sinne tahtoo ensimmäisen kerran jälkeen matkata yhä uudestaan. Kokemukset eivät täältä nimittäin helpolla lopu!

Mistä tämän valtavan maan valloitus sitten kannattaa aloittaa? Listasimme valtavasta valikoimasta muutaman keskeisimmän paikan.

1) Sydney ja surffirannat

Sydneyn Harbour Bridge ja taustalla kuuluisa ooppeatalo.Sydneyn Harbour Bridge ja taustalla kuuluisa ooppeatalo.

Australian suurin ja tunnetuin kaupunki on maan kaakkoisosassa, New South Walesin osavaltiossa sijaitseva Sydney. Sydneyn tunnetuin maamerkki on sen maailmankuulu oopperatalo, mutta tätä vastapäätä lahden toisella rannalla sijaitsee lähes yhtä tunnettu Harbour Bridgen kaarisilta, jonka lähes 100 metriä korkeiden kannatinpylväiden välillä myös kuuluisa Philippe Petit taiteili vaijereineen.

Kylmäverisimmät turistit pääsevät seikkailemaan 134 metrin korkeuteen vedenpinnasta sillan kaarelle järjestettäville kävelyille. Lahden toisella rannalla sijaitsee sympaattinen Taronga Zoo, joka tutustuttaa kävijänsä mm. Australian eksoottiseen eläimistöön.

Australiassa kaupunkimatkalla voi nautiskella väliin myös rantaelämästä. Sydneyn tunnetuin ranta on muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Bondi Beach, jolla turistikin voi opetella surffauksen saloja. Kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalle Manly Beachille keskustasta pääsee puolestaan puolisen tuntia kestävällä lauttamatkalla.

2) Melbourne ja Great Ocean Road

12 apostoliksi nimetyt kalkkikivimuodostelmat Great Ocean Drivella.12 apostoliksi nimetyt kalkkikivimuodostelmat Great Ocean Drivella.

Australian eteläisessä osassa sijaitsevan Victorian osavaltion suurin kaupunki on meren rannalla sijaitseva, ilmastoltaan Sydneyn kuumuutta leppoisampi Melbourne. Sieltä on kotoisin suuri joukko populaarikulttuurin tähtiä kuten Kylie Minogue, näyttelijä Cate Blanchett sekä Hemsworthin näyttelijäveljekset. Melbournen kaupunkikulttuuri sisältää monipuolisia, tyylikkäitä ravintoloita, sykkivää baarielämää sekä runsaasti mahdollisuuksia kulttuuri- ja urheiluelämyksiin.

Melbournesta länteen sijaitsevalla rannikko-osuudella voi autoileva turisti puolestaan käydä ihailemassa hulppeita maisemia 250 km mittaisella Great Ocean Roadilla. Rannikkoa kiertelevän tien varrella voi pysähtyä vaikkapa surffiaalloistaan kuuluisalle Bells Beachille, jolle Myrskyn ratsastajat -elokuvan kohtalokas surffauskohtaus sijoittuu (itse kohtaus tosin on kuvattu muualla).

3) Kuuma ja kuiva punainen keskus

UluruUluru

Jokainen on nähnyt kuvia keskellä Australiaa sijaitsevasta monoliitista, joka alkuperäisten australialaisten keskuudessa tunnetaan nimellä Uluru, mutta meille muukalaisille tutumpi nimi on Ayers Rock. Valtava kivenmurikka seisoo hämmentävän punaisessa autiomaassa keskellä ei-mitään ja lähimpään suurempaan kaupunkiin, Alice Springsiin, on matkaa yli 400 kilometriä. Ulurulla on kuitenkin myös oma lentokenttä, jonne esimerkiksi Qantas lentää ympäri maata.

Uluru on osa UNESCOn maailmanperintökohteeksi nimettyä Uluru-Kata Tjutan kansallispuistoa.

(Kata Tjutan kivimuodostelma sijaitsee 25 km itään Ulurusta). Molemmat kohteet ovat upeita vierailukohteita niin auringon noustessa kuin laskiessakin. Keskipäivän kuumuutta kannattaa kuitenkin varoa.

Ulurun lähes 350 metriä korkea monoliitti kiehtoo monia kiipeämään vaarallisen, 1,5 km pitkän polun huipulle, mutta sitä ei suositella, sillä kivi on alkuperäiskansalle pyhä. Kiven ympäri kulkevan, 10 km pitkän polun voi kuitenkin kiertää.

Uluru-Kata Tjutan kansallispuiston lisäksi Australian punaisessa keskuksessa kannattaa ajella Ulurusta 300 km päässä sijaitsevalle King's Canyonille. Hulppean kanjonin reunaa kiertävä kuuden kilometrin kävelyreitti on upea kokemus, jonne ei kuitenkaan kannata lähteä kuumimpaan aikaan. Varaa mukaasi runsaasti vettä!

4) Cairns ja Suuri valliriutta

Suurta valliriuttaa kuvattuna yläilmoista. Sitä jatkuu yli 2000 kilometrin verran.Suurta valliriuttaa kuvattuna yläilmoista. Sitä jatkuu yli 2000 kilometrin verran.

Trooppisessa Queenslandissa sijaitseva Cairns on keskeinen turistikohde erityisesti sen vuoksi, että se toimii keskuksena kohti yhtä maailman seitsemästä luonnonihmeestä - Suurta valliriuttaa.

Maailman suurin elävän organismin muodostama rakennelma levittäytyy kaikkiaan yli 2000 kilometrin matkalle Queenslandin edustalla ja tarjoaa uskomattoman monimuotoisen luontokokemuksen, josta voi nauttia esimerkiksi sukeltaen, snorklaten tai lasipohjaisesta veneestä käsin.

Koralliriutta on herkästi haavoittuva kokonaisuus, minkä vuoksi turistin on pidettävä huolta ympäristön kannalta vastuullisesta käyttäytymisestä.

Cairnsin ja sen läheisen Kurandan kaupungin välillä kulkeva maisemajuna vie puolestaan viidakkoisiin maisemiin. Sademetsäistä vuorenrinnettä pitkin kiemurtelevan junamatkan voi yhdistää matkaan sademetsän lehvästöjen yläpuolella kulkemalla Kurandaan ensin 7,5 km mittaista Skyrailia pitkin ja hyppäämällä junaan paluumatkalle.

5) Darwin ja Kakadun kansallispuisto

Kakadun kansallispuistossa on kuvattu myös Crocodile Dundee -elokuviaKakadun kansallispuistossa on kuvattu myös Crocodile Dundee -elokuvia

Luonnontieteilijä Charles Darwinin mukaan nimetty Darwinin kaupunki Pohjoisterritoriossa ei saanut kuuluisaa kaimaansa vieraakseen HMS Beaglen purjehtiessa sen satamaan 1800-luvun alussa. Turismin kannalta kaupunki näyttäytyy erityisesti läheiseen Kakadun kansallispuistoon tehtävien retkien keskuksena.

Valtavan kokoinen trooppinen kansallispuisto on toiminut Australian alkuperäisasukkaiden kulttuurin kehtona kymmenien tuhansien vuosien ajan ja siellä pääsee näkemään mm. aboriginaalien kauniita kalliomaalauksia. UNESCOn maailmanperintökohteeksi listattu puisto sijaitsee monsuuni-ilmaston vyöhykkeellä, ja sen kasvisto ja eläimistö on ällistyttävän monimuotoinen.

Kakadu on tunnettu esimerkiksi kuusimetrisistä suistokrokotiileistään ja siellä on kuvattu 1980-luvulla julkaistuja Crocodile Dundee -elokuvia.

Milloin mennä Australiaan?

Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, minkä vuoksi meidän kesämme aikaan siellä on talvi, ja päinvastoin. Maan valtavan koon vuoksi se on ilmastoltaan monimuotoinen pohjoisen trooppisista sademetsistä keskustan autiomaan kautta lauhkeampaan etelärannikkoon.

Pohjoisessa on monsuuni-ilmaston vuoksi kaksi vuodenaikaa: talven kuiva ja kuuma sekä kesän kostea ja paikoin myrskyinen, mutta etelän Victoriassa koetaan eurooppalaiseen tapaan neljä vuodenaikaa. Vuoristoisilla alueilla saadaan talvella jopa lunta.

Paikallisen kesän aikaan Australiassa voi olla suorastaan polttavan kuuma, mikä tekee esimerkiksi kaupunkimatkailusta tuskallista. Se myös rajoittaa luontomatkailua kuumimpaan keskipäivän aikaan, jolloin lämmintä voi hyvinkin olla yli +40°C. Kesäkuukausien aikaan (joulu-helmikuu) myös turisteja on eniten. Keväällä (syys-marraskuu) ja syksyllä (maalis-toukokuu) sää on miellyttävämpää.

Lue myös: 10 vinkkiä: Rento ja ystävällinen Sydney

Lue myös: 10 vinkkiä: Tyylikäs ja rakastettava Melbourne

Lue myös: 10 vinkkiä: Brisbane – vilkas ja vehreä suurkaupunki

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Australia


Julkaistu 12. toukokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.