Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Ateena - kiehtova sekoitus ikivanhaa ja nykyaikaa

Ateena on yksi maailman vanhimmista kaupungeista ja Manner-Euroopan eteläisin pääkaupunki. Ateena perustettiin noin 1 600 eaa., ja Kreikan tarujen mukaan kaupunki sai nimensä viisauden jumalan Athenen ja merenjumalan Poseidonin välisessä mittelössä.

Tänä päivänä Ateena on yksi maailman merkittävimmistä arkeologisen tutkimuksen keskuksista ja eläväinen kaupunki, jonka suuralueella asuu noin 3,7 miljoonaa ihmistä. Keskustan vilinästä voi piipahtaa helposti viettämään rantaelämää kivenheiton päähän keskustasta tai lähisaarille.

Ateenan viehätys piilee antiikin ajan nähtävyyksissä, arkkitehtuurissa ja sokkeloisilla pikkukujilla, jotka sekoittuvat nykyaikaan. Kaupungissa on myös useita mielenkiintoisia museoita, hyvät ostosmahdollisuudet ja eläväinen yöelämä. Viehättävät tavernat tarjoilevat perinteistä, kreikkalaista ruokaa, mutta kaupungin laajasta ravintolavalikoimasta löytyy takuuvarmasti mieluisia makuja jokaiselle.

Perinteinen kreikkalainen ruoka sisältää merenantimia, vuohen- ja lampaanlihaa, palkokasveja ja tuoreita kasviksia. Musaka, gyros, pitakebab ja pitasouvlaki ovat tyypillisiä lounasherkkuja, joita on tarjolla melkeinpä jokaisessa kadunkulmassa.

Pita-leipään kääritään yleensä lihaa, tomaattia, sipulia, tzatzikia ja joskus myös paistinperunoita. Aterian kanssa kannattaa kokeilla talon omaa viiniä tai paikallista olutta. Pienet ja miksei isommatkin purtavat saavat usein seurakseen ouzoa, kreikkalaista likööriä.

10 vinkkiä Ateenaan:

1) Akropolis

Akropoliin kukkulan tunnetuin raunio on Parthenon. Kuva: © Ivan Bastien | Dreamstime.comAkropoliin kukkulan tunnetuin raunio on Parthenon. Kuva: © Ivan Bastien | Dreamstime.com

Akropoliin kukkulalla on lukuisia, ikivanhoja raunioita, joista Parthenon on tunnetuin. Partheonin temppelin rakentaminen aloitettiin vuonna 447 eaa., ja temppeli on vuosituhansien saatossa toiminut muun muassa kirkkona, moskeijana ja ruutivarastona. 1600-luvun loppupuolella ruutivarasto vaurioitui pahasti venetsialaisten hyökkäyksen yhteydessä tapahtuneessa räjähdyksessä. Sen jälkeen suuri osa temppelin veistoksista siirrettiin British Museumiin Lontooseen. Raunioita on entisöity 1800-luvulta alkaen lähes taukoamatta.

Parthenonin lisäksi kukkulalla on kymmeniä rauniota, kuten Dionysoksen teatterin rauniot, Propylaian portin jäännökset ja Herodes Atticuksen odeon, joka toimii edelleen ulkoilmakonserttien näyttämönä kesäisin.

Kukkula kohoaa 90 metriä kaupungin yläpuolelle ja sen päälle kipuamiseen on syytä varautua hyvin jalkinein. Akropolis on parhaimmillaan aamulla tai illansuussa, keskipäivällä kukkula on ruuhkaisin. Illan hämärtyessä Akropolis ottaa haltuunsa koko kaupungin kauniine valaistuksineen. Myös näkymät kukkulalta alas kaupunkiin ovat kauniit.

Akropolis-kukkulan itäpäässä on vanha Akropoliin museo, jonka kokoelmat siirrettiin vuonna 2008 uuteen, vuonna 2009 avattuun museoon. Vanhassa museossa on esillä näyttelyitä, jotka vaihtuvat säännöllisesti.

2) Arkeologinen museo

Ateenan arkeologinen museo. Kuva: © Costas1962 | Dreamstime.comAteenan arkeologinen museo. Kuva: © Costas1962 | Dreamstime.com

Ateenan arkeologinen museo sijaitsee uusklassista temppeliä muistuttavassa rakennuksessa Omonia-aukion läheisyydessä. Museo on maailman mittakaavassa merkittävämpiä antiikin ajan aarteita esittelevä museo.

Sen kokoelmista löytyy noin 11 000 esinettä, muinaisesineitten kokoelma vuosilta 6 000-1050 eaa., veistosten kokoelma ajalta 800-600 eaa., pronssiesineitten kokoelma, ruukkujen ja pienesineitten kokoelma sekä egyptiläinen ja Lähi-idän muinaisesineitten kokoelma aina vuodelta 5000 eaa. Museon sisäpiha, puutarha ja kahvila ovat myös vierailun arvoisia.

3) Ateenan agora

Ateenan agora oli antiikin ajan kokoontumispaikka. Kuva: © Kisamarkiza | Dreamstime.comAteenan agora oli antiikin ajan kokoontumispaikka. Kuva: © Kisamarkiza | Dreamstime.com

Akropoliin kukkulan alapuolella sijaitseva Ateenan agora eli muinainen kokoontumispaikka ja torialue, on antiikin ajan tunnetuimpia paikkoja. Agoralla kokoontuivat kuuluisat merkkihenkilöt ja tunnetut filosofit keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Siellä pidettiin myös kaupungin hallinnoimiseen ja oikeudellisiin kysymyksiin liittyviä kokoontumisia. Kreikan demokratian sanotaan syntyneen agoralla.

4) Ateenan kansallispuutarha

Ateenan kansallispuutarha. Kuva: © Anastasios71 | Dreamstime.comAteenan kansallispuutarha. Kuva: © Anastasios71 | Dreamstime.com

Kaupungin keskustan ainoa vehreä puistoalue on Syntagman aukion liepeillä sijaitseva Ateenan kansallispuutarha, National Garden. Se on oiva tukikohta helteisenä päivänä, sillä sen ympärillä sijaitsee useita museoita, nähtävyyksiä ja ostosmahdollisuuksia.

5) Plaka

Ateenan Plaka on ihanan tunnelmallinen ja täynnä putiikkeja, tavernia ja kahviloita. Kuva: © Dpikros | Dreamstime.comAteenan Plaka on ihanan tunnelmallinen ja täynnä putiikkeja, tavernia ja kahviloita. Kuva: © Dpikros | Dreamstime.com

Plaka on Akropolis-kukkulan ja Syntagman aukion välissä sijaitseva tunnelmallinen vanha kaupunginosa. Plakan pienet putiikit, kahvilat ja tavernat kattoterasseineen houkuttelevat leppoisaan lomapäivän viettoon, ja kapeiden kujien varrella sijaitsevista matkamuistomyymälöistä löytyy tuliaisia jokaiseen makuun.

6) Sýntagman aukio

Ateenan parlamenttitalo. Kuva: © Leonid Andronov | Dreamstime.comAteenan parlamenttitalo. Kuva: © Leonid Andronov | Dreamstime.com

Kaupungin sydämessä, Sýntagman aukiolla, on parlamenttitalo, jonka vartijakaarti kerää päivittäin tuhansia ihmisiä katsomaan vahdinvaihtoa. Sýntagmalta voi livahtaa helposti shoppailemaan, sillä yksi kaupungin keskeisimmistä ostoskaduista, Ermou, kulkee aukion länsipuolella.

Aukiolla on myös Tuntemattoman sotilaan hauta, jota vartioivat soturit historiallisissa asuissa.

7) Rantaelämää

Alimoksen ranta sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Ateenasta. Kuva: © Mtmakos | Dreamstime.comAlimoksen ranta sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Ateenasta. Kuva: © Mtmakos | Dreamstime.com

Ateenassa on sekä julkisia että maksullisia rantoja. Rantakaistale ulottuu Pirauksen satama-alueelta Glyfadan kylään ja edelleen Sounion niemelle. Rantaviivaa pitkin kulkee sekä raitiovaunu että linja-auto, ja keskustasta pääsee Piraukseen helposti julkisilla kulkuvälineillä.

Paikalliset asukkaat suosivat muun muassa Alimoksen rantaa, jonne on keskustasta vain noin 10 kilometrin matka. Sen läheisyydessä on runsaasti palveluja ja aktiviteetteja, myös lapsiperheille.

Vouliagmenin rannalle on matkaa keskustasta noin 20 kilometriä. Myös tämä ranta soveltuu hyvin lapsiperheille, sillä siellä on vesiliukumäki ja leikkialue.

Shinasin ranta on hieman pidemmällä, noin 45 kilometrin päässä. Sen vetonauloja ovat kirkas merivesi ja hyvät vesiurheilumahdollisuudet.

8) Lähisaarille

Hydran saari. Kuva: © Imagin.gr Photography | Dreamstime.comHydran saari. Kuva: © Imagin.gr Photography | Dreamstime.com

Saroniset saaret sijaitsevat sijaitsevat lyhyen laivamatkan päässä Pireauksen satamasta. Nämä saaret säilyttäneet autenttisen tunnelman, ja saari on myös paikallisten suosiossa: useilla ateenalaisilla on näillä saarilla kesäpaikka.

Aeginan saarelle on noin tunnin lauttamatka Pirauksesta. Katamaraanilla matkan taittaa hieman nopeammin, mutta lautta on tuulisella säällä varmempi kulkuväline.

Hydran saarelle matkaa lautalla kolmisen tuntia, katamaraanilla suunnilleen puolet vähemmän. Hydran tunnelma on poikkeaa pääkaupungin vilinästä, sillä saarella ei ole juurikaan autoja. Paikasta toiseen voi liikkua vesitakseilla, jotka odottavat matkailijoita satamassa.

9) Kalkkikivikalliolle

Likavittoksen kalkkikivikallio on Ateenan korkein huippu. Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.comLikavittoksen kalkkikivikallio on Ateenan korkein huippu. Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.com

Likavittoksen kalkkikivikallio sijaitsee Ateenan kaupungin korkeimmalla kohdalla. Huipulle pääsee köysiradalla, joka lähtee Kolonakin kaupunginosasta. Kukkula tunnetaan kirkoistaan, hienosta näköalastaan ja ulkoilmateatteristaan, missä järjestetään musiikkitapahtumia.

10) Shoppailemaan

Ermou on yksi Ateenan suosituimmista shoppailukaduista. Kuva: © Lornet | Dreamstime.comErmou on yksi Ateenan suosituimmista shoppailukaduista. Kuva: © Lornet | Dreamstime.com

Ateenan ostosmahdollisuudet ovat monipuoliset. Sýntagman aukiolta lähtevä Ermou on yksi kaupungin suosituimmista ostoskaduista. Monastirakin markkinakadulta löytyy monipuolinen valikoima vaatteista veistoksiin, kengistä koruihin ja antiikista mattoihin.

Ylelliset, kansainvälisten brändien nimikkomyymälät sijaitsevat Kolonakissa. Tyylikäs kaupunginosa sijaitsee lyhyen metromatkan päässä keskustasta ja sitä asuttaa Ateenan varakkain väki.

Ateenan vanha kauppakolmio on paikallisten asukkaiden suosima ostospaikka. Athinas, Athinaidos ja Stadiou -kadut kätkevät kolmion sisään kohtuuhintaisia liikkeitä, joista saa melkeinpä mitä vaan jokapäiväiseen käyttöön.

Milloin mennä Ateenaan?

Ateenassa vallitsee välimerellinen ilmasto. Kesät ovat kuivia ja kuumia, talvella on leutoa ja kosteaa. Lämpötila on korkeimmillaan heinä- ja elokuussa, noin 30 asteen paikkeilla. Kevät ja syksy ovat oivallisia ajankohtia sekä kaupunki- että saarilomalle, mutta Ateenaan voi matkustaa hyvin myös talvella. Joulu-helmikuussa päivälämpötila on kymmenen asteen paikkeilla, mutta iltoja varten kannattaa varautua lämpimällä vaatetuksella.

Miten mennä Ateenaan?

Ateenaan pääsee Helsingistä sekä suoralla että vaihdollisella yhteydellä reittilennoin. Finnair operoi kesäkaudella suoran lennon kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun. Ateenaan voi lentää myös Keski-Euroopan kautta useilla lentoyhtiöillä, ja useat matkanjärjestäjät paketoivat eripituisia lento+hotelli -matkoja Ateenaan.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Ateena


Julkaistu 29. toukokuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.