10 vinkkiä: Amsterdam!

Amsterdam on ihana. Iloinen, eloisa, söpö. Se on kaunis mihin vuodenaikaan tahansa. Lämpimänä pysyminen on varustekysymys. Kaduilla kulkiessa ja vinoja, historiaa huokuvia taloja ihastellessa tekee mieli vain hymyillä. Amsterdamiin on siis helppoa ihastua. Sen ystävällisiin ja puheliaisiin ihmisiin, jotka puhuvat täydellistä englantia, puistoihin, shoppailuun, ravintoloihin ja loputtomaan määrään värikkäitä tulppaaneja.

Amsterdamissa vietettiinn vuonna 2013 juhlavuotta. Kaupungin kanaalit täyttivät 400 vuotta, Amsterdamin musiikkitalo Concertgebouw ja sen orkesteri täyttivät 125 vuotta, eläintarha Artis juhli 175-vuotista taivaltaan, Rijksmuseumissa juhlistettiin kymmenen vuotta kestäneen remontin valmistumista ja Van Gogh -museokin avasi ovensa remontin jäljiltä.

Jos matkustat Amsterdamiin ensimmäistä kertaa ja haluaa nähdä ne pakolliset, käy näissä:

1) Van Gogh -museo

Van Gogh -museoVan Gogh -museo

Esillä Vincent van Goghin taidetta, luonnollisesti. Van Goghin jälki-impressionistisen taiteen lisäksi museossa voi ihailla myös muiden taiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä.

2) Rijksmuseum

RijksmuseumRijksmuseum

Hollannin kansallismuseo. Museon vuosikymmenen kestänyt remontti on vihdoin valmis! Kuningatar Beatrix avasi museon juhlallisin menoin 13.4.2013, viimeisenä virallisena edustustehtävänään ennen kuin valta vaihtui hänen pojalleen Willem-Alexanderille. Museon nettisivulla voi etukäteen käydä tutustumassa näytelyyn, taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa. Sivustolla on mahdollista myös suunnitella kulkureitti museossa omien mieliteostensa mukaan.

3) Anne Frankin talo

Anne Frankin taloAnne Frankin talo

Kuuluisan juutalaistytön ja hänen perheensä piilopaikka toisen maailmansodan aikana. Nähtävyys on hyvin suosittu, joten paikalla kannattaa olla heti aamusta, museo aukeaa klo 9.00.

4) Keukenhof

KeukenhofKeukenhof

Keukenhof on maailman suurin kukkapuutarha. Puutarhaan istutetaan joka kevät n. 7 miljoonaa kukkasipulia. Ja puutarha onkin ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Paras aika vierailla Keukenhofissa on alkukeväällä, huhtikuun alkupuoliskolla. Puutarha sijaitsee Lissessä, n. 35km Amsterdamista lounaseen. Paras tapa päästä Keukenhofiin on mennä bussilla Schipholin lentokentälle, josta Keukenhofiin on bussikuljetus.

Liput kannattaa ostaa etukäteen esimerkiksi Leidsepleinin tai Stationspleinin Tourist Information Officesta. Combi-lippuun kuuluu bussimatka sekä sisäänpääsy. Lisäksi lipulla pääsee lippujonon ohi Keukenhofissa, mikä ruuhka-aikana on todella kätevää.

Matkaan kannattaa sesonkiaikana varata aikaa. Henkisesti voi valmistautua jonottamaan, varsinkin busseja vaihtaessa. Lentokentältä busseja lähtee Keukenhofiin 15 minuutin välein.

5) Punaisten lyhtyjen alue

Punaisten lyhtyjen aluePunaisten lyhtyjen alue

Katu, jossa ikkunoiden takana, punaisessa valossa odottaa palveluitaan myyviä tyttöjä. Puuha on laillista, mutta vapaamielisemmällekin hieman hämmentävää.

Huom! Älä missään nimessä yritä ottaa kuvia, saattaa lähteä kamera kanaalin pohjalle ja nopeasti. Tytöillä on heidän puoliaan pitävät “managerit”, jotka laittavat turistit tarvittaessa ruotuun.

Jos kaipaat jotain erilaista, kokeile näitä:

Vuokraa pyörä

Pyörän vuokraaminen Amsterdamissa kannattaa.Pyörän vuokraaminen Amsterdamissa kannattaa.

Paras tapa nähdä Amsterdamia on suhata ympäri kaupunkia polkupyörällä. On hurjaa ajaa autojen seassa, omalla kaistalla tietenkin. Ja aivan mahtavaa, kun maasto on tasainen!

Nopea kertaus vielä pyöräilijälle:

1. Ei milloinkaan yllättäviä pysähdyksiä! Jos olet epävarma ajoreitistä, ohjaa pyörä sivuun ja taluta pyörä hankalan kohdan ohi.

2. Huomioi muu liikenne: käytä pyörän kelloa ja näytä kädellä merkkiä, kun olet kääntymässä.

3. Väistä oikealta tulevia.

4. Aja pyörille tarkoitetuilla väylillä, joita Amsterdamissa on paljon. Pärjäät siis niillä!

5. Varo juuttumasta Tram-radan kiskoihin. Ne on juuri sopivasti pyörän renkaan levyisiä.

6. Lukitse pyörä hyvin! Pyörä lukitaan pujottamalla vahva ketjulukko pyörän rungon, renkaan ja jonkin vahvan rakenteen esim. sillan kaiteen ympärille. Muuten se lähtee jonkun muun kulkupeliksi melko nopeasti.

Piknik Vondelparkissa

Piknik VondelparkissaPiknik Vondelparkissa

Vondelpark on Amsterdamin Central Park. Aurinkoisena kesäpäivänä on ihanaa ottaa eväät mukaan ja mennä istuskelemaan puisoon, lukea kirjaa tai vain nauttia tunnelmasta. Vondelparkin piknik tuntuu olevan myös paikallisten lempipuuhaa, joten väkeä riittää.

Vinkki! Puiston keskustan puoleisia portteja vastapäätä, Holland Casinon vieressä, on aamupala-lounas-ravintola B&B Lunchroom, josta saa mahtavan aamupalan lisäksi myös herkullisia lounasleipiä, pakattuna piknik-koriin, jonka voi ottaa (maksua vastaan) puistoon lainaan. Suosittelen!

Ostokset

Dam-aukiolla sijaitsee myös kuninkaallinen palatsiDam-aukiolla sijaitsee myös kuninkaallinen palatsi

Amsterdamin kiireisin ostoskatu on Kalverstraat. Se on ollut sitä jo pitkään, sillä sen nimikin viittaa entisaikojen kaupan käyntiin. Kalver = karja. Kalverstraat alkaa Muntpleiniltä ja jatkuu Dam-squarelle saakka. Jos voimia vielä siinä vaiheessa riittää, voi kävellä Dam-aukion läpi ja jatkaa ostoksia Niuwendijkillä, jossa sama teema jatkuu: vaatekauppoja ja muuta kivaa, toinen toisensa perään.

Jos kuitenkin haluat käydä ostoksilla pienemmissä, tunnelmallisissa putiikeissa, suuntaa niin kutsutuille 9-streeteille (Prinsengraht, Keizersgraht ja Herengraht sekä niiden poikkikaudut Runstraat, Huidenstraat, Berenstraat, Wolvenstraat, Reestraat ja Hartenstraat). Sieltä löytyy ihastuttavia ravintoloita, kahviloita, vaateliikkeitä, kenkäkauppoja sekä tietenkin myös oma suosikkini: De Witte Tanden Winkel, joka on täynnä vain hampaiden hoitoon liittyviä tarvikkeita!

Kallimpia merkkiliikkeitä löytyy P. C. Hoffstraatilta, läheltä Museumpleiniä. Siellä ovat sulassa sovussa Hugo Boss, Gucci, Burberry, Luis Vuitton, Chanel jne. Tsekkauksen arvoinen paikka, vaikka kauppoihin ei olisi aikomusta mennä suuremmille ostoksille.

Museot

House of BolsHouse of Bols

Jos ne ns. pakolliset museot on jo käyty läpi, kannattaa museonkävijän suunnata johonkin seuraavista:

Nemo

Paikallinen Heureka, eli tiedemuseo. Sopii niin lapsille kuin aikuisille.

House of Bols

Kierros liköörien maailmassa. Kierroksen jälkeen on mahdollista osallistua myös Cocktail-työpajaan, jossa ammattilaisten johdolla harjoitellaan herkullisten drinkkien oikeaoppista valmistusta.

The Diamond Museum

Timanttimuseossa pääset jyvälle, miten jo miljardeja vuosia sitten syntyneet hiiliatomit päätyvät timanteiksi koruihin. Museossa on esillä myös hyvin prameaa korusettiä, arvokkaita ja kimaltavia kruunuja, kaulakoruja ja muita kuuluisia timanttiluomuksia. Museossa pääsee myös tutustumaan miten tämä maailman kovin materiaali hiotaan loisteliaaksi ja sädehtiväksi. Bling, bling.

Amsterdam on museoiden luvattu kaupunki ja sieltä löytyykin museoita joka lähtöön, aina kissalle omistetusta kabinetista kidutusmuseoon. Vierailun arvoisia museoita ovat myös mm. The Heineken Experience, Ajax Experience, Seksimuseo sekä Tulppaanimuseo. Aivan varmasti jokaiselle löytyy jotakin.

Olipa museovalintasi mikä tahansa, suosittelen lämpimästi varaamaan liput ennakkoon. Yli tunnin jonotus esimerkiksi Van Gogh -museoon ei ole lainkaan tavatonta. Jonon ohi pääsee museopassilla tai ostamalla lipun erikseen ennakkoon.

Torit tutuiksi

Tulppaaneja toriltaTulppaaneja torilta

Amsterdamin kuuluisin ulkoilmatori on Albert Cuyp Market, joka sijaitsee De Pijpissä. Tori on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9-17, vuoden ympäri. Tarjolla on kukkia, luomuruokaa, vaatteita, kenkiä, lähes kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Kannattaa vierailla jo pelkästään tunnelman vuoksi.

Jordaanissa sijaitseva Noordemarkt on maanantaisin viehettävä ulkoilmakirppis (9:00-14.00) ja lauantaisin (9.00-17.00) se muuntuu värikkääksi toriksi, josta voi löytää antiikkia, koruja, taidetta, kukkia, kirjoja, levyjä, luomuruokaa... Vaikka ja mitä! Jordaanin alue on muutenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen: kapeat kadut ja suloiset kahvilat vinoissa rakennuksissa saa hyvälle tuulelle.

Tulppaanit ovat kiva vieminen kotiin, mutta kimpun hinta vaihtelee suuresti ostopaikan mukaan.

Esimerkki: 40kpl tulppaaneja Schipholin lentokentältä: 38€. 50kpl tulppaaneja Bloemenmarkt'n reunalta, Leidsestraatin puolelta: 12€. 50kpl tulppaaneja Bloemenmarkt'n keskellä sijaitsevalta kukkakauppiaalta: 7€. Turistilisä kukissa on suuri, laadussa ei niinkään eroa.

18.2.2014 artikkeliin lisätty kuvia.

Teksti: Maria Heikkilä, Napsu.fi | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Amsterdam


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.