Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Aurinkoinen Alicante

Rento ja nuorekas Alicante on yksi Costa Blancan helmiä, jossa voi tehdä paljon muutakin kuin palvoa aurinkoa. Costa Blanca on nimensä mukaisesti valkeiden hiekkarantojen täyttämä rannikko. Alicanten alueella rantaviivaa riittää 20 kilometrin verran. Hiekkarannoista San Juan ja Postiguet täyttyvät kesäkuumalla lomailijoista. Kaupunki on erityisen sopiva kohde lapsiperheille, sillä lähiseudulla riittää nähtävää ja koettavaa perheen pienimpienkin makuun.

Alueella on monipuoliset harrastusmahdollisuudet etenkin vesiurheilulajeista kiinnostuneille, mutta lähiseudun vuoristokylissä riittää tekemistä myös luontomatkailun ja patikoinnin ystäville. Golfaajia hemmotellaan useilla viherkentillä. Historia- ja kulttuuritarjonta on runsasta. Yli 300 000 asukkaan Alicantessa voi viettää myös täysipainoisen kaupunkiloman. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Benacantil-vuoren laelle levittäytyvä Santa Bárbaran linnoitus, värikkään marmorinen kävelykatu Explanada de España sekä vanhankaupungin kauniit kirkot.

Päiväretken voi tehdä esimerkiksi Elcheen, jossa on Euroopan laajin palmupuisto, Tabarcan saarelle tai kuvankauniiseen Benidormiin. Reilun 20 kilometrin päässä Alicantesta sijaitsevat myös Canelobren tippukiviluolat, joihin suuntautuvalla retkellä pääsee ihailemaan myös vuoristomaisemia ja viinitiloja.

10 vinkkiä Alicanteen

1) Santa Bárbaran linnoitus

Santa Bárbaran linnoitusSanta Bárbaran linnoitus

Kaupungin tunnetuin nähtävyys ja maamerkki, Benacantilin huipulle 166 metrin korkeuteen maurien alunperin 800-luvulla rakentama linnoitus on Euroopan suurimpia. Sieltä avautuu upeat näkymät kaupungin ja sataman ylle, ja voipa vastakkaisessa suunnassa nähdä kaukana kohoavat kukkulatkin.

Linnoitukseen pääsee suoraan kävelykadulta kätevästi muutaman euron maksavalla hissikyydillä, mutta mikäli kunto kestää, kannattaa huipulle kävellä Plaza de Carmenilta. Santa Bárbaran upeissa maisemissa ja maanalaisissa tunneleissa riittää koluttavaa koko perheelle. Linnoitus on avoinna joka päivä ympäri vuoden.

2) Explanada de España

Explanada de EspañaExplanada de España

Alicanten yli kuudesta miljoonasta värikkäästä marmorilaatasta koostuva kävelykatu seurailee rantaviivaa. Palmujen reunustamalla kadulla kelpaa ostella matkamuistoja tai pysähtyä nauttimaan ruoasta, juomasta ja merimaisemista.

Tunnelma on rennon espanjalainen niin päiväsaikaan kuin illan hämärtyessäkin, jolloin valaistu kävelykatu kesäaikaan täyttyy illan viileydestä nauttivista ihmisistä.

3) Arkeologinen museo (MARQ)

Vuonna 1932 perustettu arkeologinen museo esittelee kävijöille pitkälti audiovisuaalisin keinoin Alicanten alueen historiaa kivikaudelta 1900-luvulle saakka. Näytteillä on yli 80 000 arkeologista löytöä.

Historian hämäriin johdattavat videoesitykset ovat erittäin mielenkiintoisia ja teemanäyttelyissä vierailija pääsee tutustumaan arkeologien työssään käyttämiin kaivausmenetelmiin. Sisäänpääsy on aikuiselta 3 euroa.

4) Nykytaiteen museo (MACA)

Kulttuurimatkailijoille ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on Alicanten nykytaiteen museo. Näytteillä neljässä kerroksessa on kattava kokoelma mm. Picasson, Dalin ja Mirón töitä, joiden lisäksi kannattaa tutustua Alicantesta kotoisin olevan Eusebio Semperen taiteeseen.

Santa Marian katedraalin kupeessa sijaitseva museo avattiin mittavan remontin jälkeen uudestaan keväällä 2011. Vinkki: sisäänpääsy on ilmainen.

5) Vanhankaupungin kirkot

Santa Marian katedraaliSanta Marian katedraali

Kaupungin vanhinta arkkitehtuuria edustaa moskeijan raunioille 1400-luvulla rakennettu Santa Marian goottilaistyylinen katedraali, joka on nykyisin linnoituksen ohella Alicanten tunnetuin maamerkki ja kaupungin vanhin kirkko. Espanjan sisällissodan aikaan sotilastukikohtana käytetyn kirkon helmi on kultaisena kimalteleva alttari.

Toinen vierailun arvoinen kirkko Alicantessa on renenssanssityylinen San Nicolás, jonka sininen kupoli nousee 45 metrin korkeuteen kaupungin kattojen ylle.

6) Tabarcan saari

Tabarcan saariTabarcan saari

Kenties paras retkikohde kaupungin ulkopuolella on aikoinaan merirosvojen tukikohtanaan pitämä Tabarcan saari, jolle pääsee laivakyydillä satamasta. Vierailu saarella on kuin paluu menneisyyteen, sillä siellä ei ole autoja, kauppaketjuja tai pilvenpiirtäjiä.

Pankkiautomaattejakaan ei ole, joten mukaan kannattaa varata käteistä! Neljäsosan saaresta muodostaa muurien ympäröimä pikkukaupunki, jonka hienoin nähtävyys on kaunis kirkko. Muu osa saarta sekä ympäröivät merialueet ovat osa luonnonsuojelualuetta. Vinkki: Tabarcan pikkuravintoloista saa erinomaisia kalaruokia.

7) San Fernandon linnoitus

Tossal-nimiselle kukkulalle vuonna 1813 rakennettu San Fernando suojasi Napoleonia vastaan käydyn itsenäisyyssodan aikana Santa Bárbaraa ja toimi vankilana. Linnoitukseen kannattaa kivuta jo pelkkien näköalojen vuoksi. Sinne johtavan tien varrella kohoaa itsenäisyyssodan sankareiden muistomerkki ja puisto on täydellinen paikka rauhalliselle piknikille.

8) Päivä rannalla ja hyvän ruoan parissa

Päivä rannalla!Päivä rannalla!

Rantalomakohteessa mainio tapa viettää aikaa ja rentoutua on loikoilla rannalla. Alicanten hiekkarannat ovat usein tupaten täynnä väkeä, joten rauhaa kaipaava suuntaa muutaman kilometrin etelään Arenals del Solin valkeille hiekkarannoille. Alicantessa suositeltavia ruokapaikkoja ovat mm. kaupungin parhaisiin tapas-ravintoloihin lukeutuva Taverna Gourmet sekä Nou Manolin.

Makeannälän tyydyttävät espanjalaisten aamiaisnaposteltavana suosimat churrot, joita myyvät niin torikauppiaat kuin kahvilatkin. Vinkki: maistakaa liekitetyllä rommilla ja appelsiininkuorella terästettyä espressokahvia nimeltä ”carajillo”.

9) Päiväretki Elchen Palmeraliin

PalmupuistoPalmupuisto

Jos pidät palmuista, käy ihmeessä Elchen Palmeralissa eli palmupuistossa! Se on Euroopan laajin palmumetsikkö (ja yksi koko maailman laajimmista) sekä Unescon maailmanperintökohde. El Palmeralissa on yli 11 000 palmua, joista suurin osa on taatelipalmuja. Jotkin niistä ovat jopa 300 vuoden ikäisiä!

Suosittu nähtävyys ovat keisarilliset palmut (Palmera Imperial), jonka seitsemän kynttelikön muodostavaa taatelipalmua nimettiin Itävalta-Unkarin keisarinna Elisabethin eli Sissin mukaan hänen vierailtuaan paikalla vuonna 1894. Yli 200 000 asukkaan Elchessä kannattaa katsastaa myös Altamiran linna ja kaunis Santa Marían basilika.

10) Päiväretki Benidormiin

Guadalestin postikorttimaisemaGuadalestin postikorttimaisema

Noin 40 kilometriä Alicantesta pohjoiseen sijaitseva Benidorm on yksi maailman tunnetuimpia turistikohteita. Kaunis kaupunki on maineensa ansainnut, sillä sen mereen laskeutuva marmoriterassi Balcón del Mediterraneo on varmasti yksi koko Välimeren upeimpia yksittäisiä paikkoja.

Itse kaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa keskustaa ja pilvenpiirtäjiä, jotka tuovat auringonlaskua ihaillessa mieleen New Yorkin. Benidormin pehmeät ja matalat hiekkarannat soveltuvat hyvin myös lapsille. Jälkikasvu nauttii myös Terra Mítican huvipuistosta, Aqualandian vesipuistosta ja Mundomarin eläintarhasta. Auton vuokraamalla pääsee päiväreissun aikana tutustumaan Guadalestin upeaan vuoristokylään ja linnaan, jonka korkeuksista avautuu ”postikorttimaisema”.

Milloin mennä Alicanteen?

Paras aika matkustaa Alicanteen on loppukeväästä tai alkusyksystä, jolloin helle ei äidy tukalaksi. Uimaveden lämpötilan puolesta paras ajankohta on elokuun lopusta syyskuun puoleenväliin. Aurinkoisia päiviä on vuodessa noin 300, joten kaatosateessa ei koko lomaa tarvitse milloinkaan viettää.

Lennot Alicanteen löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Alicante


Julkaistu 20. toukokuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.