10 vinkkiä: Kiehtova Albania on nouseva tähti

Albania on vielä kohtalaisen tuntematon matkailukohde, mutta persoonallisessa pikkuvaltiossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Albanian rannikolla on viihtyisiä rantalomakohteita, ja maaseudulla sekä vuoristossa voi edelleen tehdä aikamatkan menneisyyteen.

Vuoristot peittävät suurinta osaa maata, ja maan korkein huippu Korab, kohoaa noin 2750 metrin korkeuteen. Albanian rantaviivan pituus on 400 kilometriä. Rajanaapureina Albanialla on Montenegro, Kosovo, Makedonia ja Kreikka.

Lähiseudun maat Italia, Turkki ja Kreikka ovat vaikuttaneet vahvasti albanialaiseen keittiöön. Risotot, pizzat, pastat, kalaruoat, äyriäiset ja piirakat hallitsevat ruokapöydän antia. Myös lihasta valmistetut pataruoat ovat olennainen osa albanialaista keittiötä. Lihavartaat eli kebabit ovat turkkilaisten perua, ja varsinkin rannikolla ja järvien ympäristössä syödään paljon kalaa. Ravintoloissa, kuten kaikkialla Albaniassa, on hintataso Suomeen verrattuna edullinen.

10 vinkkiä Albaniaan:

1) Pääkaupunki Tirana

Tirana sijaitsee Dajti-vuoren juurella, keskellä Albaniaa. Ydinkeskustan leveät bulevardit, lukuisat puistot ja kauniit rakennukset ovat miellyttävä yllätys matkailijalle, joka on saattanut kuvitella kaupungin karuksi.

Katukahvilat, ravintolat ja lukuisat kaupat tekevät keskustasta vilkkaan ja eläväisen kohtauspaikan. Keskustan Shesi Skanderbeg -aukio on kaupungin sydän, ja sieltä on hyvä aloittaa tutustuminen kaupunkiin.

Tiranassa on tarjolla myös kulttuuria ja historiaa. Shesi Skanderbegin aukion reunoilla on Kansallishistoriallinen museo, Kulttuuripalatsi, Kellotorni ja Kaupungintalo.

1800-luvun alkupuolelta peräisin oleva Et´hem Bey -moskeija on taidonnäyte islamilaisesta taiteesta. Albaniasta tuhottiin yli 30 moskeijaa ateistiseksi valtioksi julistautumisen jälkeen, mutta Et´hem Bey säilytettiin kulttuurihistoriallisena rakennuksena.

Kaupungissa on maan ainoa kansainvälinen lentokenttä ja keskeisen sijaintinsa ansioista sieltä on hyvät yhteydet ympäri maata.

2) Petrelan linna

Noin 15 kilometrin päässä Tiranan keskustasta on Petrelan kylä, joka pilkottaa oliivipuiden ympäröimiltä kukkuloilta. Kylän paikalla oli asutusta 2000 vuotta sitten, ja kylän linna, Petrelan linna, on Albanian parhaiten säilyneitä.

Linnan päästääkseen on kivuttava jyrkän kukkulan laella. Perillä odottavat tunnelmallinen ravintola ja upeat näkymät sekä Tiranaan että ympäröivään vuoristoon.

3) Rantakaupunki Sarande

Sarande on yksi Albanian tärkeimmistä matkailukohteista Joonianmeren rannalla, vastapäätä Korfua. Leppoisa lomailukaupunki on albanialaisten kestosuosikki, ilmasto on miellyttävä ja aurinko paistaa noin 290 päivää vuodessa.

Meren rannalla kulkeva, palmupuiden reunustama rantabulevardi on Saranden sydän.

4) Saranden ympäristöön

Sarandesta voi tehdä helposti mukavia päiväretkiä lähiympäristöön. Ksmailin pikkukaupunkiin on noin 20 minuutin matka autolla tai bussilla. Kaupungin rannalla voi viettää mukavan lomapäivän meren äärellä.

Jos matkaa jatkaa vielä kymmenisen kilometriä pohjoiseen, saapuu Borchin merelliseen kylään, joka on tunnettu pitkästä, noin seitsemän kilometrin mittaisesta hiekkarannastaan. Matkan varrella voi ihailla vehreitä oliivi- ja sitruunalehtoja. Sininen silmä, eli 50 metriä syvä lähde, on noin 25 kilometrin päässä Sarandesta. Lähteen vesi on kymmenasteista ja se muistuttaa silmää sekä väriltään että muodoltaan.

Korfun ja Sarandan välillä kulkee useita matkustajalauttoja päivittäin, joten myös retki Kreikan puolelle onnistuu helposti.

5) Butrintin arkeologiset kaivaukset

Kaupungin läheisyydessä on Butrintin rauniot. Butrint on kerroksellinen linnoitus kreikkalaisten, venetsialaisten, roomalaisten ja ottomaanien ajoilta.

Unescon maailmanperintökohteiden listalla oleva linnoitus sijaitsee nimenkärjessä, vilvoittava tuuli puhaltaa mereltä ja maisemat ovat silmää hivelevän kauniit. Linnoituksen arkeologiselta kaivaukselta on löydetty lähes 3 000 vuotta vanhoja raunioita.

6) Beratin historiallinen keskus

Pieni Beratin kaupunki sijaitsee maan keskiosassa. Sen nimi viittaa iänvanhaan rakennustapaan, joka perustuu jyrkälle rinteelle rakentamiseen. Rakentamistapa on peräisin ottomaanien ajalta, ja vanhakaupunki onkin lisätty Unescon maailmanperintölistaan.

Kaunista kaupunkia voi kivuta ihailemaan myös linnoitukselle, joka on rakennettu suojelemaan kaupunkia. Linnoituksessa voi tutustua myös ikonimuseoon ja nauttia maisemista myös Osuma-joen suuntaan.

7) Gjirokastërin historiallinen kaupunki

Myös Gjirokastërin vanhakaupunki on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaupungin ottomaaniarkkitehtuuri muistuttaa Beratin kaupunkia. Gjirokastran nähtävyyksiin lukeutuu etnografinen museo, jossa iänvanhaan elämäntyyliin voi tutustua tarkemmin.

Sekä Beratissa että Gjirokastërissa asutaan edelleen ja rakennetaan myös uutta, vanhaa rakennustapaa ja perinteitä kunnioittaen. Kaupungissa voi tutustua myös keskiaikaiseen linnaan sekä

Albanian edesmenneen kommunistidiktaattori Enver Hoxhan kotiin.

8) Skutarijärvelle lintuja bongaamaan

Albanian luoteisosassa sijaitseva Skutari-järvi on maan suurin järvi. Järvi on syntynyt jääkauden aikaiseen syvennykseen, ja sen itäosa on Montenegron puolella. Vesi on kirkasta useiden, aktiivisesti toimivien maanalaisten lähteiden vuoksi.

Skutarin järven ympäristö on tunnettu laajasta lintukannastaan. Lähes 300 eri lajia viihtyy järven suoperäisessä ympäristössä. Järvellä voi tavata myös harvinaisia lintulajeja, muun muassa luonnonvaraisen pelikaanin ja musta ibiksen.

9) Sazanin saari

Sazanin saari on ollut vuosikausia suljettu sotilastukikohta, eikä siellä ole asutusta lainkaan. Saari on hiljattain avattu matkailijoille, ja siellä voi vierailla touko-lokakuun välisenä aikana.

Pitkään käyttämättömänä ollut saari on täynnä armeijan hylkäämiä bunkkereita, juoksuhautoja ja tunneleita, mutta myös luonnon ystävä nauttii saaren ainutlaatuisesta kasvillisuudesta. Sazania ympäröivä vesialue on merellinen luonnonsuojelualue.

10) Pogradecin pikkukylä ja Ohrid-järvi

Ohrid-jäven lounaisosassa sijaitseva Pogradeci on toinen albanialaisten suosima lomailualue. Järven vastakkainen puoli kuuluu Makedonialle, ja sen ympäristöön avautuvat huikeat vuoristomaisemat.

Järvellä on hyvät vesiurheilumahdollisuudet ja lähiseudun vuoristo tarjoaa myös oivan pyöräily- ja patikointimaaston. Pogradecin pikkukaupungin läheisyydessä sijaitseva Drilonin alue myös vierailun arvoinen.

Milloin mennä Albaniaan?

Albanian ilmasto on rannikolla välimerellinen, eli kesät ovat kuumia ja kuivia ja talvet leutoja. Päivälämpötila kipuaa keskikesällä hellelukemiin, talvella lämpötila pysyttelee yleensä viiden asteen molemmilla puolilla. Vuoristossa ilmasto on mannermainen.

Miten mennä Albaniaan?

Albaniaan voi matkustajaa joko omatoimisesti tai valmismatkalle. Apollomatkat järjestää pakettimatkoja Albaniaan. Reittilennoin Albaniaan pääkaupunkiin Tiranaan voi lentää useamman keskieurooppalaisen pääkaupungin kautta.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 9. helmikuuta, 2018

Lisää Albanian valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.