10 vinkkiä: Alaskan villi luonto hurmaa hetkessä

Mielikuva Alaskasta on monella matkaajalla sama: villi ja koskematon luonto, komeat maisemat sekä paljon raitista ulkoilmaa. Mielikuva ei ole väärä, ja Alaska on ehdottomasti luonnonystävälle loistava kohde.

Jäätiköt ovat pienen kävelymatkan päässä, runsas kasvusto tarjoaa suojaa monille villieläimille ja niin kalastuksen kuin kajakoinninkin ystävät löytävät täältä omat suosikkinsa. Alaskassa ajetaan koiravaljakoilla, bongataan valaita ja karhuja sekä yövytään tähtitaivaan alla: Alaska on vapautta parhaimmillaan.

10 vinkkiä Alaskaan:

1. Valitse oma tapasi kulkea

Kuva: © Ruth Peterkin | Dreamstime.comKuva: © Ruth Peterkin | Dreamstime.com

Alaska on siitä hieno matkakohde, että jokaiselle löytyy oma tapa tutkia tätä aavaa aluetta. Alaska Highway on autoilijoiden suosituin tapa saapua osavaltioon: tie kulkee Brittiläisen Kolumbian Dawson Creekistä Yukonin alueen läpi aina Fairbanksiin saakka.

Palveluista ja vaivattomuudesta nauttivat voivat osallistua jollekin lukuisista Alaskan risteilyistä, jotka kiertävät kaikki tärkeimmät kohteet sekä tarjoavat helpon keinon päästä tutustumaan niin kansallispuistoihin kuin Alaskan kaupunkeihinkin.

Alaska Railroad puolestaan tarjoaa junamatkoja kaikkiin suosituimpiin kohteisiin, kuten Denalin kansallispuisto, Seward, Talkeetna ja Anchorage. Junissa on tarjoilu sekä ravintoloita, ja juniin voi varata myös monen päivän reissuja, jolloin majoitukset sekä valitut kierrokset kuuluvat pakettiin.

2. Kaikki alkaa Anchoragesta

Useimmat matkailijat aloittavat Alaskan reissunsa osavaltion suurimmasta kaupungista. Kaupungista löytyy teattereita ja museoita, kuten Alaska Center of Performing Art sekä Anchorage Museum, joka tarjoaa mm. interaktiivista tekemistä lapsille.

Alaskaan saavutaan kuitenkin luonnon vuoksi, ja kaupunkia on hyvä pitää lähtökohtana tutkimisreissuille ympäri osavaltiota. Kaupungin ympäristö tarjoaa ensiluokkaiset hiihtoladut, koiravaljakkokisoja sekä paljon puistoja ja virkistysalueita. Lintujen ystävien kannattaa käydä Anchorage Coastal Wildlife Refugessa tutustumassa alueen lintulajeihin.

Kaupungista voi myös ajaa ympäri Cook Inletin, Alaskanlahteen kuuluvan lahden, jossa mahdollisuus bongata valaita on suuri. Patikoijat suuntaavat Tony Knowles Coastal Trailille: 18 km pitkä reitti päällystetyllä tiellä on hyvä mahdollisuus myös nähdä esimerkiksi hirviä.

3. Seward - pikkukaupunki täynnä toimintaa

Anchoragesta etelään sijaitsee pieni ja hurmaava Sewardin kylä. Tänne johtaa Seward Highway, mutta paikalle pääsee myös Alaska Railroadia käyttämällä. Kylästä on helppo lähteä tutkimaan lähialueen Kenai Peninsulaa ja Kenai Fjordsin kansallispuistoa, jossa sijaitsee mm. Exit Glacier. Lisäksi alueella on useita vuonoja, joihin tehdään veneretkiä ympäri vuoden.

Kodiak National Wildlife Refuge houkuttelee luonnonystäviä, sillä täällä törmää suojeltuun kodiakinkarhuun, sekä useisiin muihin harvinaisiin villieläimiin joiden suojelemiseen keskus on perustettu.

4. Eläinten suojeluun on panostettu

Eläinten ystävät ja lapsiperheet suuntaavat yleensä Alaska Wildlife Conservation Centeriin, jossa esimerkiksi hirviin pääsee näkemään lähietäisyydeltä. Keskuksen tarkoituksena on turvata alueen eläimistön tulevaisuus tutkimuksen ja suojelun avulla - alueen eläimet saavat ensiluokkaista hoitoa ja ne ovat saapuneet keskukseen loukkaannuttuaan tai jouduttuaan orvoksi.

Eläinten ehdoilla toimivassa keskuksessa voi tutustua mm. biisoneihin, mustakarhuihin, erilaisiin eläinlapsiin, kotkiin, susiin, kettuihin ja moniin muihin alueen lajeihin.

5. Denalin kansallispuisto

Yhdysvaltain eräs suurimmista kansallispuistoista sisältää myös Pohjois-Amerikan korkeimman vuoren: Denali (ent. Mount McKinley) on 1690 metriä korkea. Kansallispuisto sijaitsee Anchoragen ja Fairbanksin puolivälissä, ja on jättimäinen alue täynnä vaihtelevaa maastoa tehden siitä ulkoilijoiden unelmakohteen.

Maisemat vaihtelevat tundrasta korkeisiin vuorenhuippuihin, jäätiköiden peittämiin vuoriin sekä koskiin. Alueella voi bongata karhua, susia, poroja - lisäksi melkein 200 lintulajia asuu alueella.

Kansallispuistossa voi leireillä, ajaa koiravaljakolla, kiipeillä, patikoida sekä tutkia aluetta vaikka pyörällä.

6. Skagway - portti Alaskaan

Helpoin ja suosituin tapa tutustua Alaskan osaan Inside Passage -nimellä tunnetusta vesireitistä on lähteä tutkimusmatkalle veneellä. Skagwayn satamasta matkaan lähtee lukuisia järjestettyjä venekierroksia ja yksityisveneitä kohti reittiä, joka tarjoaa näkymät jäätiköille ja vuoristoon.

Skagwayssa pysähtyvät myös suuret risteilijät, jotka suuntaavat sitten kohti aavempia merialueita suosituilla Alaskan risteilyillä. Skagway elää turismista, ja veneilyn lisäksi erityisen suosittuja ovat junamatkat, jotka matkaajat White Passin huipuille tai höyryjunalla pitkin Klondikeen suunnanneiden kullankaivajien reittiä.

7. Glacier Bayn kansallispuisto

Inside Passagen helmi on Glacier Bayn kansallispuisto, joka on yksi maailman suurimpia suojeltuja luonnonalueita. Se lumoaa kävijät jäätiköillään ja vuonoillaan, ja sen vaihtelevat maastot ovat ihanteellisia monenlaisiin aktiviteetteihin.

Alueen suuret risteilijät pysähtyvät tänne yleensä päiväksi, joten myös risteilymatkustajat pääsevät tutustumaan alueeseen. Kansallispuistossa voi bongata valaita ja merileijonia, tutustua alueen alkuperäiskansan Huna-heimon historiaan, kajakoida, patikoida, ja vaikka leiriytyä teltassa tai mökissä.

8. Pääkaupunki Juneau hurmaa omalaatuisuudellaan

Osavaltion pääkaupunkia ympäröivät tuuheat metsät sekä laajat jäätiköt; kaupunkia leimaa luonnonläheisyys jollaista on hankala löytää muualta. Omalaatuinen kaupunki on täydellinen valaiden bongaamiseen, mutta samalla se tekee kaikkensa säilyttääkseen pienen kokonsa: tänne ei oikein johda lukuisia teitä ja risteilyaluksiakin verotetaan saapumisesta satamaan.

Mendenhallin jäätikkö löytyy naapurista, patikointipolut kotiovelta ja kaupunki on tunnelmaltaan ainoa laatuaan. Mt Robertsille vie kaapelivaunu, ja huipulla odottaa ravintola sekä monien kävelypolkujen alut, joita pitkin tutkia vehreää aluetta.

9. Mendenhallin jäätikkö

Mendenhallin jäätikkö on helppo saavuttaa omalla autolla. Juneaun jääkentiltä alas pudottautuva jäätikkö pysähtyy pienelle järvelle: turistikeskus tarjoaa palveluita kävijöille sekä erinomaiset näkymät.

Alueella risteilee patikkapolkuja luontoon kaipaaville, ja alueen helmiin kuuluvat sekä valtava jäätikköalue että vesiputous Nugget Falls.

Kävelyn lisäksi alueella voi harrastaa koskenlaskua ja kajakointia.

10. Suurimpaan kansallispuistoon mahtuisivat niin Yellowstone kuin Sveitsikin

Wrangell-St. Eliaksen kansallispuisto löytyy Alaskan eteläosasta. Vuonna 1980 perustettu puisto on Yhdysvaltojen suurin kansallispuisto, laajuudeltaan peräti 53 000 neliökilometriä.

Alueella sijaitsee yhdeksän Yhdysvaltojen 16sta korkeimmasta vuoresta, joten täältä löytyy kiipeilijöiden paratiisi. Maasto vaihtelee jäätiköistä tulivuoriin, lukuisat kosket houkuttelevat paikalle melojia.

Kansallispuisto tarjoaa majoitusvaihtoehtoja teltoissa ja mökeissä, ravintoloita sekä vierailijakeskuksen. Halusitpa sitten maastopyöräillä, kalastaa tai hiihtää, kansallispuiston laajuus takaa täydelliset puitteet.

Puisto on auki vuoden ympäri, mutta vierailukeskukset suljetaan talvisin.

Milloin mennä Alaskaan?

Alaskasta löytyy tekemistä vuoden ympäri. Suosituin, ja säältään suotuisin aika, sijoittuu kuitenkin noin toukokuun alun ja syyskuun lopun ajanjaksolle. Ilma on lämpimämpi, päivät pitkiä ja luonto vehreimmilllään.

Myös kesällä voi sataa, mutta ulkoilu on aina lähinnä varustelukysymys - Alaskan luonto on aina hieman arvaamaton.

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Yhdysvallat


Julkaistu 5. maaliskuuta, 2018

Pieni hetki, sivua ladataan.