10 vinkkiä: Aurinkoinen Alanya

Alanyasta on varmasti kaikilla oma mielikuvansa oli siellä sitten käynyt tai ei. Usein kuulee väittämiä ja kysymyksiä tyyliin: Basaarimyyjät ovat todella rasittavia. Onko Alanyassa muutakin tekemistä kuin rakastua ja juoda itsensä humalaan? Kaikki turkkilaiset taitavat olla epärehellisiä? Syödäänkö Turkissa vain kebabia?

Ennakkoluulot kannattaa heittää romukoppaan. Alanya on kaikkea sitä, mitä siitä puhutaan ja vielä paljon enemmän. Siellä voi viettää juuri sellaisen loman kuin haluaa. Turkkilaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta myös kovia kauppamiehiä ja -naisia. Basaareissa tinkaaminen vain kuuluu asiaan. Parhaimmillaan se on hyväntahtoista nokittelua teekupposen äärellä. On lähes loukkaavaa tehdä ostoksia tinkimättä. Ostoksilla ei saa olla kiire ja aina on hyvä muistaa, että mitään ei ole pakko ostaa. Turkkilaiset eivät ole epärehellisiä, mutta aina, kun on paljon ihmisiä, mukaan mahtuu monenlaista. Normaali varovaisuus on siis paikallaan, kuten kaikkialla muuallakin.

Alanya sijaitsee kahden hiekkarannan välissä. Rantalomaan on siis hyvät puitteet. Molemmilla rannoilla on palvelut kunnossa ja auringonoton sekä uimisen lisäksi on mahdollista harrastaa monenlaisia ranta- ja vesiaktiviteetteja banaaniveneajeluista vesiskootterin vuokraamiseen ja veneen perään kiinnitettävällä varjolla lentämiseen asti.

Monelle Alanya tarkoittaa samaa kuin koko Turkki. Kyseessä on kuitenkin vain pieni Etelä-Turkissa sijaitseva kaupunki, jonka pääelinkeino on turismi. Alanyan asukasmäärä moninkertaistuu turistikaudelle, koska kaupunkiin tullaan tekemään töitä myös muualta Turkista ja alueella vierailee jopa kaksi miljoonaa turistia vuosittain.

Jos aika käy pitkäksi itse lomakaupungissa, on lähistöllä runsaasti mielenkiintoisia retkikohteita. Niihin pääsee tutustumaan helposti valmiiden retkien mukana tai omatoimisesti. Kesäaikana Alanyasta on myös lauttayhteys Pohjois-Kyprokselle.

Vesi on Turkin rannikolla puhdasta ja kirkasta. Ilmakin on usein aurinkoinen, onhan Alanyassa noin 300 aurinkoista päivää vuodessa.

10 vinkkiä Alanyaan

1) Hamam

HamamHamam

Turkkilainen sauna on koettava. Se kannattaa ajoittaa loman ensimmäisille päiville. Pesijän vaahdottaessa ja kuuratessa ihoa puhtaaksi, unohtuu arkikiireet ja mieli siirtyy lomatunnelmiin. Lisäksi ihon kuorimisen jälkeen rusketus tarttuu paremmin. Joskus turkkilaisten saunojen yhteydessä on myös kuumempi suomalainen sauna ja kylpylämäisiä uima-altaita. Saattaa olla, että samaan yhteyteen voi ostaa myös hierontaa tai kasvonaamioita. Perinteisesti turkkilaisessa saunassa kuitenkin nautitaan marmoripöydällä maaten kosteasta lämmöstä ja pesijän suorittamasta pesusta. Uimapuvun voi pitää päällään eikä itse tarvitse tehdä mitään. Sopivia paikkoja kannattaa kysyä matkanjärjestäjiltä ja hotelleista. Perinteinen puna- tai siniruudullinen hamam-pyyhe on myös hyvä tuliainen kotiin.

2) Meripäivä goulet-veneellä

Meripäivä goulet-veneelläMeripäivä goulet-veneellä

Alanyan lomaan kuuluu ehdottomasti yksi päivä merellä goulet-veneen kyydissä. Satamassa on veneitä iso rivi. Niihin voi ostaa päiväristeilyjä suoraan satamasta, paikallisilta retkijärjestäjiltä, hotelleista ja suomalaisilta matkanjärjestäjiltä.

Matkaan kuuluu veneessä tehty usein hyvin maittava lounas salaatteineen ja grillattuine lihoineen. Usein alkoholittomat juomat kuuluvat hintaan, joskus siihen voi kuulua myös olut ja viini. Retkien hinnoista ja sisällöistä kannattaa aina neuvotella.

Päivää voi viettää tuulelta ja auringolta suojassa veneen alaosassa tai levittää pyyhkeensä yläkannelle aurinkoon tai varjon alle. Eri veneillä voi olla hiukan erilaiset ohjelmat, mutta usein veneestä käsin tutustutaan upeisiin kallioluoliin. Rohkeimmat voivat käydä hyppäämässä huiman hypyn mereen rakastavaisten luolan kielekkeeltä kahdeksan metrin korkeudesta. Sen sanotaan tuovan onnea rakkaudessa.

Oikein onnekkaana päivänä veneestä voi nähdä delfiinejä tai merikilpikonnia. Joka tapauksessa päivän aikana pääsee uimaan turkoosin siniseen mereen suoraan veneestä. Usein mukaan mahtuu myös jotain ohjelmanumeroita kuten itämaisen vatsatanssijan esitys.

3) Basaarialue ja muut ostokset

Basaarialue ja muut ostoksetBasaarialue ja muut ostokset

Alanyassa riittää shoppailtavaa. Monet basaarien tuotteista ovat piraatteja, mutta saattavat silti olla todella hyvälaatuisia. Myös käsitöitä on tarjolla. Ihan kaikkia myyjien juttuja ei kannata uskoa, mutta shoppailuun kannattaa suhtautua avoimesti. Tinkaaminen hyvässä hengessä on ihan mukavaa puuhaa. Siihen on tosin varattava paljon aikaa eikä saa hermostua. Kannattaa ensin selvittää hintatasoa monesta paikasta ja miettiä paljonko on rehellisesti valmis maksamaan tuotteesta. Joskus myyjän ensimmäinen pyyntö voi olla moninkertainen ”oikeaan hintaan” verrattuna, joskus taas 30 % tinkaus riittää. Myyjät tunnistavat helposti ”keltanokat”. Kannattaa jättää ostosten tekeminen loman viimeisille päiville. Tinkaaminen on helpompaa, kun on saanut väriä kasvoille, opetellut hillitsemään liiallista innokkuutta ja osaa pitää kasvot peruslukemilla myös tiukassa tilanteessa. Aamun ensimmäisen asiakkaan uskotaan tuovan onnea. Silloin tinkaaminen on helpompaa. Kannattaa varmistaa aina puhutaanko euroista vai liiroista. Hyviä ostoksia ovat nahka- ja kultatuotteet, vaatteet, kengät sekä mausteet ja turkkilainen tee. Turisteille juotetaan usein omenateetä, mikä on ihan hyvää, mutta ei kannata unohtaa pehmeän ja voimakkaan makuista paikallisten suosimaa mustaa teetä. Se on todella hyvää! Piraattiparfyymeita ei kannata ostaa basaareista.

4) Kale-linnoitus ja keskustan muut nähtävyydet

Kale-linnoitus ja keskustan muut nähtävyydetKale-linnoitus ja keskustan muut nähtävyydet

Niemen kärjessä kukkulalla 250 metrin korkeudessa komeilee Alanyan maamerkki 1200-luvulla valmiiksi rakennettu seldzukkilinnoitus. Sen vanhimmat osat ovat noin 2000 vuotta vanhoja. Linnoituksen lisäksi ylhäältä on hienot näköalat koko Alanyan ylle ja siellä voi tehdä ostoksia paikallisilta käsityöläisiltä. Perille pääsee parhaiten taksilla tai valmiin retken mukana. Mikäli haluaa harrastaa hyötyliikuntaa, voi muutaman kilometrin nousun myös kävellä. Peruskuntoinenkin jaksaa kävellä matkan ainakin alaspäin. Kukkulalle vie mutkainen tie, jonka varrella on useita näköalaravintoloita lepohetkiä ja virkistäytymistä varten.

Alhaalla satamassa on toinen tärkeä nähtävyys eli kahdeksankulmainen Punainen Torni. Sieltä vartioitiin aikanaan satamaan tulevaa liikennettä. Myös torni on rakennettu 1200 luvulla. Se on maanantaita lukuun ottamatta päivittäin yleisölle avoinna ja siellä pääsee tutustumaan Alanyan ja Punaisen Tornin historiaan etnografisen näyttelyn avulla. Alanyassa voi vierailla myös Argeologisessa museossa sekä rakastetun ja kunnioitetun Turkin tasavallan perustajan ja ensimmäisen presidentin Atatürkin museossa.

5) Dim-joki ja Dim-luola

Dim-joki ja Dim-luolaDim-joki ja Dim-luola

Varsinkin kuumina keskikesän päivinä Dim-joki eli Dimçay on oivallinen retkikohde. Se sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Alanyasta. Joki laskee korkealta vuorilta, joten sen vesi on kesälläkin kylmää enintään +15 asteista. Joki viilentää myös ilmaa, mikä tuntuu kesähelteellä erittäin miellyttävältä.

Joen varrella on useita ravintoloita, joissa voi nauttia maittavaa lounasta. Etenkin kala on suosittua ja aina tuoretta. Lounastaa voi halutessaan vaikka joen päällä lautalla. Ravintoloissa on hienoja terassirakennelmia tai yksityisiä pikkuterasseja, joita voi käyttää koko päivän. Monet lueskelevat kirjoja tai pelaavat pelejä. Aika kuluu myös jutustellessa ja hienoja maisemia ihaillessa. Välillä voi käydä pulahtamassa virkistävään veteen tai ottaa päiväunet.

Samalla reissulla kannattaa piipahtaa Dim-luolassa. Se on suuri tippukiviluola, jonka sisällä on pieni järvi. Luonnon muovaamien ihmeellisyyksien lisäksi luolassa pääsee katsomaan lepakkojen lentelyä. Luolan ulkopuolelta voi ihailla hienoa näkymää Alanyaan.

Dim joelle ja luolaan tehdään valmiita retkiä, mutta yhtä hyvin sinne voi mennä omatoimisesti dolmusbussilla tai kuljetukset voi sopia taksikuskin kanssa. Silloin kannattaa sopia hinta etukäteen.

6) Kleopatra Beach ja Damlatas-luola

Kleopatra BeachKleopatra Beach

Kleoptra-beach on kaunis hienohiekkainen ranta, joka syvenee melko nopeasti. Itäinen pitkä ranta on matalampi ja soveltuu paremmin lapsille. Molemmilta rannoilta voi vuokrata aurinkotuolin päiväksi. Lisäksi harrastaa voi vaikka vesihiihtoa tai varjoliitoa.

Kleopatra-rannan erikoisuus on Damlatasin tippukiviluola Damlatas ravintolan vieressä. Luola on pieni, mutta näkemisen arvoinen. Se on syntynyt vuosituhansien aikana meriveden muokkaamana. Luolan ilma on erittäin hiilidioksidipitoista ja sen väitetään olevan terveysvaikutteista. Luolassa voi vierailla päivittäin.

7) Sapaderen kanjoni

Sapaderen kanjoniSapaderen kanjoni

Noin tunnin ajomatkan päässä Alanyasta sijaitsee käsittämättömän hieno Sapaderen kanjoni. Se oli pitkään vain paikallisten salaisuutena. Nykyään sinne pääsee matkanjärjestäjien retkillä ja omatoimisesti autolla tai taksilla. Jo matka on elämys upeissa vuoristomaisemissa paikallisten asutusten ja hedelmäviljelmien ohi.

Kanjonissa pääsee liikkumaan puista kävelytietä tai siltaa pitkin noin puolen kilometrin matkan. Tunnelma on satumainen. Kylmä vuoristovesi putoaa jyrkkien seinämien päältä vesiputouksina kanjoniin. Vesi on muovannut kiveä luontoäidin taideteoksiksi. Kapeimmillaan kanjoni on vain parin kymmen metrin levyinen.

8) Turkkilainen ilta

Turkkilainen iltaTurkkilainen ilta

Monilla hotelleilla ja lähes kaikilla matkanjärjestäjillä sekä paikallisilla retkitoimistoilla on omat turkkilaiset iltansa. Mikä olisikaan mukavampi tapa tutustua paikallisiin tansseihin ja musiikkiin. Usein hintaan kuuluu herkkuruokien lisäksi myös viini. Ilta on täynnä itämaista mystiikkaa, kauniita pukuja ja tanssin pyörteisiin pääsee osallistumaan itsekin. Kannattaa vertailla hintoja ja ottaa selvää etukäteen mitä iltaan sisältyy.

9) Manavgat

ManavgatManavgat

Manavgat on mukava retkikohde omatoimisesti tai valmiilla retkellä. Se sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Alanyasta. Kyseessä on pieni kaupunki, jonka läpi virtaa turkoosin sininen Manavgat-joki. Joen vierustalla on kaunis puisto, jossa on mukavaa kävellä ja istua terassiravintoloihin virkistäytymään. Maanantaisin ja torstaisin kaupungissa järjestetään markkinat.

Manavgat jokea pitkin tehdään lyhyitä risteilyjä. Laivalla pääsee nauttimaan leppoisasta tunnelmasta ja voi pongata jokikilpikonnia. Laiva kulkee hiekkasärkille, missä on mahdollisuus uida. Eksoottiseksi paikan tekee se, että toisella puolella voi uida lämpimässä suolaisessa merivedessä ja toisella puolella kylmässä makeassa jokivedessä.

Muutaman kilometrin päässä kaupungista pohjoiseen päin sijaitsee Manavgatin vesiputoukset. Kyseessä on hevosenkengän muotoinen muutaman metrin putoava putous. Vesi virtaa melko rauhallisesti, joten joessa on mahdollista kävellä heti putouksen yläpuolella. Paikka on suosittu kesällä. Sinne tullaan piknikille ja viettämään aikaa koko päiväksi.

10) Vuoristoajelu

VuoristoajeluVuoristoajelu

Taurus vuoristossa pääsee näkemään ja kokemaan monia hienoja juttuja. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit ja ilma on kesälläkin miellyttävän viileä. Hedelmätarhavierailu on ikimuistoinen kokemus. Tuoreen oreganon tuoksu ja banaanitertut tekevät vaikutuksen. Vuoristoajelun voi toteuttaa jeepillä, polkupyörällä, moottoripyörällä, bussilla tai taksilla.

Vuoristossa on paljon pieniä kyliä, joissa pääsee tutustumaan paikalliseen elämän menoon. Monissa järjestetään aidot paikalliset markkinat. Turisti-infoista ja hotelleista kannattaa kysellä myös patikointimahdollisuuksista. Vauhdikkaampia kokemuksia etsivä, löytää niitä osallistumalla Alarajoen koskenlaskuun.

Miksi mennä Alanyaan?

Turkki on lähellä kohtuullisen lentomatkan päässä. Silti se on eksoottinen ja aurinkoinen lomakohde, jossa hellettä riittää. Turkkilaiset ovat vieraanvaraisia ja tottuneita turisteihin. Palvelut toimivat hyvin ja alueella on monipuolisesti tekemistä. Turkissa on helppo liikkua myös itsenäisesti hyvien ja toimivien julkisten kulkuneuvojen sekä edullisten taksien ansiosta. Rantalomaan voi hyvin yhdistää monenlaisia aktiviteetteja vuoristossa ja merellä. Alanyassa on myös paljon historiallisesti mielenkiintoista nähtävää.

Milloin mennä Alanyaan?

Eteläisen Turkin lomasesonkiaika on pitkä. Jo huhtikuulla ja vielä marraskuullakin lämpötilat nousevat +20 asteen yläpuolelle. Suosituin sesonki on toukokuusta syys-lokakuulle asti. Keskikesällä Alanyassa on todella kuuma. Suurin osa sadepäivistä on talvella.

Alanyan kulttuurista

Alanyan historia kantaa aina kivikaudelle saakka ja on täynnä ihastuttavia tarinoita. Kleopatra-ranta on saanut nimensä Egyptin kuningattaren mukaan. Kleopatra sai Alanyan häälahjaksi Rooman Keisarilta eli tulevalta mieheltään. Paikkaa ovat asuttaneet merirosvot ja nykyaikainen nimi on tullut väärinkäsityksen seurauksena. Lomailijalle Alanyassa riittää paljon mielenkiintoisia historiallisia kohteita ja museoita tutkittavaksi.

Islamilaisessa maassa ollaan ylpeitä nykyaikaisesta ajattelusta. Turkissa valtio ja uskonto ovat eri asioita muista islamilaisista valtioista poiketen. Meno varsinkin Alanyan kaltaisissa turistikohteissa on siis hyvinkin länsimaista. Idän mystiikkaa ei kuitenkaan puutu. Moskeijoiden rukouskutsut halkovat säännöllisesti ilmaa, ruokalistoilta löytyy taivaallisia lammas- ja kanaruokia, basaarien myyntipöydillä tingataan vesipiippujen ja pippurimyllyjen hintoja ja mattokauppiaat houkuttelevat tekemään ostoksia liikkeisiinsä.

Turkkilainen ruoka on hyvää. Se ei ole tulista, kuten usein luullaan. Lammaslihapullat maistuvat lapsillekin. Maukkaat jogurttikastikkeet ja juuri uunista tullut leipä kruunaavat aterian. Alkupaloiksi maistuvat erilaiset mezet eli kylmät tapastyyppiset alkupalat kuten viininlehtikääryleet ja oliivit. Kebab tarkoittaa usein grillattua lihaa ja erilaiset vartaat ovatkin herkullisia. Meidän tuntemamme kebab on döner-kebabia tai iskender kebabia. Turkissa se on useimmiten lammasta, mutta halutessa myös kanaa. Tarjolla on myös herkullisia patamaisia liharuokia. Alanyassa kaikissa ravintoloissa voi juoda erinomaista turkkilaista efes-olutta. Maistella kannattaa myös tuorepuristettua appelsiinimehua ja kirsikkamehua eli vişneä soodaveden kanssa.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Alanya


Julkaistu 31. lokakuuta, 2013

Lisää Alanyan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.