10 vinkkiä: Aktiivilomailijan Slovenia

Kahden miljoonan asukkaan Slovenia on aktiivilomailijan vehreä keidas, joka houkuttelee monipuolisuudellaan. Slovenian alpit tarjoavat erinomaisen maaston sekä patikointiin, pyöräilyyn ja talvella lasketteluun, ja turkoosinsinisellä Soča-joella pääsee nauttimaan vauhdikkaista vesilajeista.

Upeat luolastot kutsuvat uumeniinsa ja lukuisat keskiaikaiset linnat kertovat tarinoita menneestä maailmasta. Adrianmeren rannalla pääsee nauttimaan italialaisvaikutteisista pikkukylistä ja hiekkarannoista, aktiivisen päivän jälkeen rentoutuminen luonnonkylpylässä kruunaa päivän.

10 vinkkiä Slovenian aktiivilomaan

1) Patikoimaan ja vaeltamaan

Vintgarin kanjonissa voi patikoida puisella kävelysillalla, lopussa odottaa 13 metriä korkea Sum-vesiputous.Vintgarin kanjonissa voi patikoida puisella kävelysillalla, lopussa odottaa 13 metriä korkea Sum-vesiputous.

Upeat patikointi- ja vaellusmaastot tarjoaa Triglavin kansallispuisto, joka sijaitsee Slovenian Juliaanisilla Alpeilla. Kansallispuisto on nimetty samannimisen vuoren mukaan, jonka huippu kohoaa 2 864 metrin korkeuteen. Alppivuoret, järvet, joet ja kanjonit kutsuvat retkeilijää ja pyöräilijää nauttimaan luonnosta. Huikaisevaan Vintgarin kanjoniin pääsee tutustumaan sen yllä kulkevalta puiselta kävelysillalta: 1,6 kilometriä pitkä reitti päättyy 13 metriä korkealle Sum-vesiputoukselle. Kansallispuisto on Slovenian ainoa ja siellä asustaa kolme rauhoitettua eläinlajia: maakarhu, ilves ja maakotka.

Ljubljanasta on matkaa Triglavin kansallispuistoon noin 50 kilometriä, mutta tukikohdaksi voi ottaa myös kansallispuiston kyljessä sijaitsevan, Slovenian suosituimman lomailukohteen Bledin.

2) Pyöräilemään

Triglavin kansallispuistossa pääsee pyöräilemään häikäisevän kauniissa maisemissa.Triglavin kansallispuistossa pääsee pyöräilemään häikäisevän kauniissa maisemissa.

Sloveniassa on pyöräilyreittejä tuhansien kilometrien edestä ja niitä löytyy jokaiseen makuun: maantiepyöräilyyn, maastopyöräilyyn, perhepyöräilyyn ja pyörävaellukseen. Pyöräilyreitit ovat merkittyjä, mutta matkaan kannattaa pakata pyöräilykartta, sillä reitit on merkitty numeroin. Kartan voi ladata myös matkapuhelimeen. Upeita pyöräilyreittejä löytyy esimerkiksi Triglavin kansallispuistosta, Pohorjesta, Notransjskasta ja Cerkljansko-vuorilta. Myös Adrianmeren rannikkoseudulla on hienot maisemat pyöräretkelle.

Sloveniassa on kymmeniä pyöräilijöiden majoittamiseen erikoistunutta hotellia ja motellia, joissa on tarjolla muun muassa säilytystilat ja huoltopalvelut pyöriä varten. Pyöräilijöitä palvelee myös yli 400 maatilamatkailukohdetta, jotka tarjoavat matkailijoille yösijan aterioineen ja mahdollisuuden tutustua autenttiseen maaseutuun.

3) Soča-joen laakso

Melontaa Soča-joellaMelontaa Soča-joella

Soča-joki saa alkunsa Juliaanisilta Alpeilta ja se soljuu smaragdinvihreänä Slovenian läntisellä raja-alueella kohti Italiaa. Jokialue tarjoaa upean ympäristön erilaisille vesiurheilulajeille, kuten koskenlaskulle ja melonnalle. Alueella harrastetaan myös kalastusta ja perhokalastusta, ja maisemat ovat otolliset luontovalokuvaajille.

4) Rannikolle

Tartinin aukio Slovenian PiranissaTartinin aukio Slovenian Piranissa

Slovenian rantaviiva on noin 50 kilometriä pitkä, ja suosituimmat vierailukohteet Adrianmeren rannalla ovat Piranin kalastajakylä ja Portorož hiekkarantoineen. Piranin Vanhankaupungin pastellinsävyiset talot on rakennettu venetsialaiseen tapaan, ja niiden yläpuolella komeilee 1200-luvulla rakennettu Saint Georgen katedraali. Suosituin kohtaamispaikka Piraninssa on Tartinin aukio, jonka eteen levittäytyy kalasataman myötäilevä rantakatu. Rantakadulla nautitaan Adrianmeren antimista lukuisissa, vieri viereen asettuneissa kalaravintoloissa.

"Port of Roses" eli Portorož on houkutellut kävijöitä kylpylöihinsä satojen vuosien ajan. Benediktiinimunkit saapuivat jo 1200-luvulla hoitamaan vaivojaan paikallisista suola-altaista saatavalla mineraalipitoisella mudalla. Tänä päivänä Portorožin hiekkarantaa reunustavat lukuisat hotellit, joiden taso vaihtelee hostellista Kempinski-ketjun viiden tähden hotelliin. Jos Slovenian lomalla haluaa nauttia kauneus- tai terveyshoidoista, käydä kasinolla ja viettää rantaelämää, kannattaa suunnata Portorožiin.

5) Luolastoihin

Škocjanin luolastoŠkocjanin luolasto

Sloveniassa on kymmeniä luolastoja ja tippukiviluolia, joissa pääsee tutustumaan kaivoselämään ja luolissa eläviin erikoisiin eläinlajeihin. Yksi suosituimmista luolastoista on Škocjanin luolasto, joka sijaitsee Slovenian luoteisosassa, Piranin ja Ljubljanan välimaastossa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista. Luolasto on yksi maailman suurimmista ja UNESCOn maailmanperintökohde. Sen erikoisuuksiin lukeutuvat maanalaiset vesiputoukset, rotkot ja harvinaislaatuinen kasvillisuus. Luoliin voi tutustua myös pyöräillen, Peca-vuoren luolastossa Slovenian pohjoisosassa kulkee viiden kilometrin mittainen maastopyöräilyrata.

6) Kylpylään

Näin kauniit puitteet on Metropolis Spassa, Slovenian Kamnikissa.Näin kauniit puitteet on Metropolis Spassa, Slovenian Kamnikissa.

Slovenian kylpylät, vesipuistot ja hyvinvointikeskukset houkuttelevat rentoutumaan. Maassa on lähes sata kuumavesilähdettä ja osa kylpylöistä hyödyntää lähteitä. Nämä kylpylät tarjoavat rentoutumisen ja kauneushoitojen lisäksi terveysvaikutteisia hoitoja. Vesipuistoissa on panostettu perheen pienempien viihtymiseen. Puistot kilpailevat keskenään toinen toisistaan hienoimmilla aaltokoneilla, vaahtoaltailla, vesiputouksilla ja huikeilla liukumäillä.

7) Golfia pelaamaan

Keskiaikainen linna Slovenian Otočecissa.Keskiaikainen linna Slovenian Otočecissa.

Sloveniassa on 12 golfkenttää, joista seitsemän on 18-reikäisiä. Mielenkiintoisen lisämausteen golf-lomalle saa majoittumalla keskiaikaiseen linnaan, korkeatasoista linnamajoitusta on tarjolla Brežicessä ja pienellä saarella sijaitsevassa Otočecissa. Molempien yhteydessä toimii hyvätasoinen 18-reikäinen kenttä, ja ne sijaitsevat Slovenian kaakkoiskulmassa, tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta. Yksi kauneimmista ja vanhimmista golfkentistä sijaitsee Bledissä.

8) Seikkailulomalle

Koskenlasku on suosittu aktiviteetti Slovenian matkalla ja erinomaiset puitteet siihen löytyy Soča-laaksosta.Koskenlasku on suosittu aktiviteetti Slovenian matkalla ja erinomaiset puitteet siihen löytyy Soča-laaksosta.

Bovec, joka sijaitsee Triglavin kansallispuistossa Soča-laaksossa, on seikkailulomailijan ykkösvalinta. Koskenlasku kumilautalla, melominen, koskikelkkailu, kalliokiipeily ja kanjoniseikkailut ovat paikan suosituimpia lajeja, reittejä ja valmiita retkipaketteja on saatavilla sekä aloittelijoille että kokeneille seikkailijoille. Yksi Slovenian suurimmista ja vaikuttavimmista vesiputoksista, Slap Boka, jylisee Bovecin läheisyydessä. Bovecissa on myös pieni lentokenttä, joka toimii tukikohtana riippuliitäjille, laskuvarjohyppääjille ja taitolentokoneille.

9) Ratsaille

Slovenia on tunnettu näyttävistä lipizzanhevosista.Slovenia on tunnettu näyttävistä lipizzanhevosista.

Useat kymmenet hevostilat ympäri Sloveniaa palvelevat eritasoisia ratsastajia. Ratsastusmahdollisuus on myös monilla maatilamajapaikoilla, jotka järjestävät ratsastustuntien ja maastoratsastuksen lisäksi eri tasoisia ratsastusvaelluksia. Maassa on myös terapeuttiseen ratsastamiseen erikoistuneita tiloja. Slovenia on tunnettu kouluratsastukseen tarkoitetuista, näyttävistä lipizzanhevosistaan.

10) Laskettelemaan

Vogelin hiihtokeskuksessa on mahtavat maisemat lasketella.Vogelin hiihtokeskuksessa on mahtavat maisemat lasketella.

Slovenian laskettelukeskukset tunnetaan turvallisten ja vaihtelevien rinteidensä ansiosta. Keskukset ovat perheystävällisiä, ja laskettelutarjontaa täydentää lisäksi monipuoliset talvilajien harrastusmahdollisuudet.

Laskettelukeskuksista tunnetuimmat ovat Kranjska Gora Triglavin kansallispuiston pohjoisosassa ja Roglan laskettelukeskus Itävallan rajan tuntumassa. Kranjska Gora on kansainvälisestikin tunnettu kohde jokavuotisen Planican mäkihypyn maailmancupin ansioista. Keskuksessa toimii kesäisin alamäkipyöräilyyn keskittynyt puisto.

Roglan läheisyydessä on lisäksi yli neljäkymmentä muuta vuoristokeskusta, joista suurimmat ovat Krvavec, Vogel ja Kanin. Kaninin laskettelukeskus on korkean sijaintinsa (2 300 metriä) ansioista yleensä pisimpään avoinna kevään koittaessa. Lumien sulettua laskettelukeskukset valjastetaan palvelemaan patikoijia, pyöräilijöitä ja ulkoilijoita.

Miksi ja milloin mennä?

Slovenia on pieni, mutta monipuolinen ja ympärivuotinen kohde kaikenikäisille matkailijoille. Kesäiselle aktiivilomalle kannattaa lähteä keväällä, alkukesästä tai syksyllä, jolloin ilmasto on miellyttävän lämmin. Keskikesällä mittari kipuaa usein yli kolmenkymmenen asteen, tosin vuoristossa ilma saattaa olla huomattavasti viileämpi myös heinäkuussa.

Adrianmeren rannikolla golfin peluu onnistuu yleensä ympäri vuoden, mutta muualla maassa kentät ovat avoinna maaliskuusta lokakuun loppupuolelle.

Talvella Sloveniassa voi keskittyä talvisten lajien lisäksi hyvinvointilomailuun ympäri vuoden auki olevissa kylpyläkeskuksissa. Laskettelukeskukset ovat avoinna joulukuusta maalis-huhtikuuhun.

Miten mennä?

Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan lentää Helsingistä reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa. Finnair lentää Ljubljanaan maaliskuun lopusta lokakuun loppuun neljä kertaa viikossa.

Ljubljanasta matka jatkuu muualle Sloveniaan helposti autolla, linja-autolla, junalla tai vaikkapa pyöräillen. Välimatkat ovat lyhyitä, maan autoilee itäiseltä rajalta Välimeren rannalle muutamassa tunnissa. Moottoritiet ovat hyvässä kunnossa ja junarata ulottuu maan moneen kolkkaan. Linja-autoilun etuna on huomattavasti tiheämpi vuoroväli kuin junaliikenteellä.

Sloveniaan pääsee helposti myös lentämällä Italian Triesteen, Itävallan Graziin tai Kroatian Zagrebiin.

Lue myös: 10 vinkkiä: Lumoudu Ljubljanasta

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Slovenia


Julkaistu 21. huhtikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.