10 vinkkiä: Samos tarjoaa kulttuuria, täydellisiä rantoja ja saarihyppelyä

Itäisellä Egeanmerellä sijaitseva Samos on Kreikan saarista kahdeksanneksi suurin. Vierailijoita saarelle houkuttelee kaunis rantaviiva, hienot rannat sekä vaihteleva metsäinen luonto, joka on yllättävän vehreä kreikkalaiseksi maisemaksi. Kävijöille on tarjolla oliivitarhoja ja viinitiloja sekä pieniä kyliä, jotka majailevat vuorenrinteillä vain odottaen tutkimista.

Saaren historiaa värittävät monet tunnetut tarinat. Jumalatar Heran kerrotaan syntyneen Samoksella, mutta aivan varmasti ainakin matemaatikko Pythagoras sekä filosofi Epicurus ovat lähtöisin juuri Samoksen saarelta. Tämän vuoksi saarella on runsaasti museoita sekä suojeltuja rakennuksia, tarjoten kulttuuria ja historiaa rantaloman ohessa.

10 vinkkiä Samokselle:

1. Vathyn kylä on saaren keskus

Vathyn kylä tunnetaan myös nimellä Samos. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.comVathyn kylä tunnetaan myös nimellä Samos. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com

Vathyn kylä, joka tunnetaan myös nimellä Samos, on kasvanut amfiteatterin muotoiseksi kokonaisuudeksi Vathyn lahden ympärille, ja on saaren pääkaupunki sekä sen keskus.

Elämä keskittyy Pythagoraan aukion ympäristöön, sekä Sofouli-nimiselle rantakadulle ja Logothetille, ostoskadulle. Kylä tarjoaa runsaasti ravintoloita ja baareja, kulkuyhteydet ympäri saarta sekä kauniita kirkkoja.

Alue koostuu paljolti hotelleista ja tavernoista, iltaelämä on rauhallista sillä kohde on suosittu pariskuntien ja lapsiperheiden keskuudessa. Yökerhojakin kuitenkin löytyy menoa kaipaaville, vaikka yleistunnelma onkin leppoisa ja rento.

2. Lumoava Kokkari

KokkariKokkari

Kauniista kalastajakylästä Kokkarista saaren pohjoisrannalla on tullut turistien suosittu käyntikohde. Sen valkoiset talot sinisine ovineen ovat juuri sitä Kreikkaa, jota moni etsii. Tänne houkuttelevat hienot rannat, sekä ympäröivät vehreät rinteet hyvine patikointireitteineen ja viinitarhoineen.

Kylässä järjestetään myös elokuvanäytöksiä ulkoilmateatterissa kauniissa puutarhassa, joka on elämys itsessään. Pieni kylä on täyttynyt hotelleista ja ravintoloista ja on monen suosikkipaikka saarella.

3. Historiallinen Pythagorion

Pythagorion. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.comPythagorion. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com

Pythagorionin kylä on saaren suosituin lomakeskus, ja houkuttelee paljon turisteja kesäisin. Rannat, ravintolat, kahvilat ja saaren vilkkain yöelämä tarjoavat lomalaisille paljon tekemistä, mutta kylä on myös UNESCOn suojelema, sillä alueelta löytyy paljon merkittäviä arkeologisia nähtävyyksiä. Kylästä löytyy mm. arkeologinen museo sekä Panagia Spiliani -kirkko.

Kylästä löytyy myös saaren yksi oudoimmista nähtävyyksistä, Efpalinion-tunneli, joka tunnetaan maailman toisena rakennettuna tunnelina. Heraionin temppelin rauniot löytyvät myös kylän välittömästä läheisyydestä.

4. Musiikkia ja tapahtumia kesän täydeltä

Pythagorion kylässä järjestetään kesäisin myös useita festivaaleja. Kuva: © Danilo Mongiello | Dreamstime.comPythagorion kylässä järjestetään kesäisin myös useita festivaaleja. Kuva: © Danilo Mongiello | Dreamstime.com

Samos tarjoaa kesäaikaan festivaaleja kävijöiden iloksi. Irea-Pythagoreia -festivaali on saanut inspiraationsa rituaaleista, joita on järjestetty jumalatar Heran kunniaksi. Festivaali sisältää musiikkia, tapahtumia sekä työpajoja.

Ireon Music Festival on kolmipäiväinen tapahtuma, joka keskittyy kreikkalaiseen ja kansainväliseen musiikkiin vuosittain elokuussa.

Pythagorion antiikinaikaiseen teatteriin majoittunut Young Artists Festival puolestaan tuo paikalle artisteja ympäri maailmaa, keskittyen tarjoamaan musiikkia saarelaisille ja turisteille

5. Tutustu saaren uskonnollisiin nähtävyyksiin

Panagia Makrinin luostari on rakennettu luolaan.Panagia Makrinin luostari on rakennettu luolaan.

Samoksen saarelta löytyy lukuisia luostareita ja kirkkoja. Kirkkoja löytyy joka kylästä, mutta luostarit sijaitsevat yleensä kauempana, houkutellen saarta kiertäviä kävijöitä luokseen.

Agia Zonin luostari sijaitsee Vlamarin laaksossa. Sisältä löytyy freskoja 1700-luvulta sekä puinen alttarikaide ja muita pyhiä esineitä. Zoodochos Pegen luostari tarjoaa huikeat näkymät yli Anatolian niemimaan noin 400 metrin korkeudessa saaren itälaidalla. Sisältä löytyy marmoria ja puuta yhdistelevä sisustus; marmoripylväät ovat lähtöisin antiikinaikaisesta temppelistä.

Yksi kiinnostavimmista ja erikoisimmista luostareista on Panagia Makrini saaren länsirannikolla. Se sijaitsee Kerki-vuoren rinteen sisällä, Kallithean kylän yläpuolella.

Saaren vanhin luostari, Panagia Vrontiani, löytyy saaren pohjoisosasta Vourliotesin kylän läheltä.

6. Päiväretki muualle

Näkymä Patmoksen saarelta yli Skalan kaupungin.Näkymä Patmoksen saarelta yli Skalan kaupungin.

Sijaintinsa vuoksi Samos on erinomainen tukikohta saarihyppelylle sekä Turkissa käymiselle.

Naapurissa sijaitsee pieni Patmoksen saari, joka on erityisen tunnettu UNESCOn suojeleman Ilmestyskirjaluolansa vuoksi. Tänne pääsee lautalla Samoksen Piraeuksen satamasta, ja päivän voi viettää esimerkiksi Kamposin uimarannalla nauttien tavernoiden antimista.

Samokselta pääsee helposti myös Kosille, Rhodokselle sekä Lerosiin - veneet lähtevät Pythagorionin kylästä kohti Dodekanesian saariryhmää kuljettaen matkailijoita ympäri suosittua matkailualuetta. Samos on lähimpänä Turkkia kaikista Kreikan saarista, joten ei ihme että lauttamatka mantereelle, sekä suosittuun Kusadasiin, ovat monen matkailijan listalla.

7. Upeat rannat ovat syy miksi Samokselle lähdetään!

Lemonakian ranta sijaitsee vain 2 kilometrin päässä Kokkarista länteen.Lemonakian ranta sijaitsee vain 2 kilometrin päässä Kokkarista länteen.

Samokselta löytyy peräti 45 virallista rantaa, ja yhteensä noin 200 rannaksi laskettavaa aluetta. Rannat ovatkin yksi pääsyistä siihen miksi saari on niin suosittu lomakohde. Useimmille rannoille pääsee helposti julkisilla, ne löytyvät suurimpien lomakeskusten läheisyydestä tai niille voi ajaa näppärästi vuokraamalla auton.

Perheystävällisenä lomakohteena Samos tarjoaa rantoja varsinkin perheen pienimmille: Karlovasi Beach on suosittu, ja sen rantavesi matala. Psili Ammosilta löytyy paljon palveluita sekä matala rantavesi ja ajanvietettä vesiurheilusta kiinnostuneille. Kauniita rantoja etsivien kannattaa suunnata esimerkiksi Kerveliin, Tsaboun rannalle, Mikro Seitanille tai kauneudestaan tunnetulle ja suositulle Potamin rannalle. Myös Kokkarin lähellä sijaitseva Lemonakian ranta on upea.

Useilta rannoilta löytyy laitevuokrausta sekä ravintoloita, vesi on kristallinkirkasta ja hiekka pehmeää.

8. Maistele maailmankuuluja viinejä

Vierailu paikallisella viinitilalla on kivaa vaihtelua rantapäiviin.Vierailu paikallisella viinitilalla on kivaa vaihtelua rantapäiviin.

Vehreän luontonsa vuoksi Samos on tunnettu myös viinialueena. Viinin valmistuksella on saarella pitkät perinteet ja alueen Muscat-rypäleen viinit saavat makean makunsa saaren ainutlaatuisesta maaperästä. Viinitiloja löytyy ympäri saarta, mutta isoin rykelmä sijoittuu saaren pohjoispuolelle Karlovassin ja Vathyn kylän väliin.

Viineihin voi tutustua ravintoloiden lisäksi esimerkiksi Samos Wine Museumissa (Vathyn kylä), jossa voi myös maistella viinejä. Paikalliset matkanjärjestäjät tarjoavat myös retkiä viinitiloille, tai poikkea itse vaikka Vakakisin viinitilalle Karlovasin lähellä.

9. Liikkujan Samos

Samoksella pääsee liikkuessa nauttimaan mahtavista näkymistä.Samoksella pääsee liikkuessa nauttimaan mahtavista näkymistä.

Mahdollisuudet liikkumiseen saarella ovat moninaiset. Metsät tarjoavat erinomaisia patikkapolkuja kaikentasoisille kävelijöille, ja maastot vaihtelevat rotkoista metsäisiin polkuihin ja vuorenrinteisiin. Caving, eli luolissa kulkeminen, on yksi saaren vetonauloja yhdessä vuorikiipeilyn kanssa. Saarelta löytyy reittejä myös ratsastamista ja pyöräilyä harrastaville.

Vesiurheilun ystävät nauttivat kirkkaista vesistä ja lempeistä tuulista. Alueella tarjotaan sukellus- ja snorklausretkiä, mutta myös purjehtijat voivat nauttia lähialueen saarista tuulten vuoksi yhdessä purjelautailijoiden kanssa varsinkin pohjoisrannalla.

10. Herkuttele

Herkullisen kreikkalaisen ruoan kruunaa Samoksen upeat maisemat.Herkullisen kreikkalaisen ruoan kruunaa Samoksen upeat maisemat.

Saaren ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin lännestä kuin idästäkin Turkin läheisyyden vuoksi. Ruoka koostuu pääosin kasviksista, merenelävistä ja lihasta monin eri yhdistelmin.

‘Dolmadakia’ on tuoreisiin viininlehtiin käärittyä riisiä ja tilliä, joka nautitaan tietenkin jogurtin kanssa. Pannukakut tarjoillaan vuohenjuuston ja hunajan kera, kun taas lammas peitetään munakoisolla, tomaattikastikkeella ja punaviinillä. Kikhernepallot, eli falafelit, yhdistetään tuoreeseen tomaattiin ja kesäkurpitsapalloihin lisätään minttua ja juustoa.

Paikan erikoisuus, ‘bourekakia’ yhdistää ohuen filotaikinan makeaan kurpitsaan, fetajuustoon ja kaneliin.

Milloin mennä Samokselle?

Kreikkaan suunnataan yleensä kesäisin, vaikka lämpötilat voivat kohota hyvinkin korkeiksi - noin 30 asteeseen. Tällöin myös Samoksella on tunkua ja rannat täyttyvät lomailijoista sesongin aikana.

Hieman hiljaisempaa kautta etsivien kannattaakin vierailla Samoksella toukokuussa tai syksyllä elokuun jälkeen, aina lokakuulle saakka. Tällöin Samoksella on vielä lämmintä mutta kylät rauhallisempia.

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 12. helmikuuta, 2018

Lisää Samoksen valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.