10 vinkkiä: Pitkänhuiskea Chile - Andien ja Tyynenmeren puristuksessa

Etelä-Amerikan länsirannikkoa yli neljän tuhannen kilometrin pituudelta myötäilevä Chile vie äärimmäisyydestä toiseen. Aavikkoa, aktiivisia tulivuoria, lumihuippuisia vuoria ja laaksojen vehreyttä, historian havinaa, viinitiloja ja leppoisaa tunnelmaa. Leveimmillään vain 350 kilometrin levyinen, Andien vuoriston ja Tyynenmeren välissä sijaitseva valtio on maanosan vauraimpia ja turvallisimpia maita.

Kulttuurihistorialtaan ja luonnoltaan monipuolinen Chile jää helposti tunnettuudessa naapureidensa Brasilian ja Argentiinan varjoon, mutta aivan suotta. Maan valtava pituus vaatii matkailijalta jonkin verran etukäteissuunnittelua, mutta tarjolla on maailman kauneimpia maisemia ja eksoottisimpia nähtävyyksiä!

10 vinkkiä Chileen

1. Santiagon hulinaa ja pääkaupunkia vartioiva Cerro San Cristóbal

Chilen pääkaupunki, 1500-luvun puolivälissä perustettu Santiago sijaitsee pitkulaisen maan puolivälissä, vuoristojen keskellä olevassa laaksossa. Seitsemän miljoonan asukkaan kaupunki on maan kulttuurinen ja taloudellinen keskus, jonka historiallisia rakennuksia koettelevat aika ajoin maanjäristykset. Keskusaukiolla, Plaza de Armasilla, seisova katedraali on kaupungin keskeisimpiä nähtävyyksiä presidentin palatsin, Palacio de la Monedan, ohella.

Keskustan pohjoispuolella noin 850 metrin korkeuteen nouseva Cerro San Cristóbal on alueen korkeimpia huippuja. Vuorella on puistomainen virkistysalue ja sen huipulla seisoo 22 metriä korkea Neitsyt Marian patsas. Vuorelta on hulppeat näkymät alas kaupunkiin ja se toimii mainiona ulkoilukohteena, sillä vuorelle pääsee myös kävellen. Huipulla sijaitsee myös Chilen kansallinen eläintarha.

2. Pääkaupungin vilskeen kupeessa: Cajón del Maipo

Suurkaupunki Santiagosta on vain pieni matka luonnon rauhaan. Kaupungista itään johtava Camino Al Vulcán -tie vie Maipo-joen vartta kohti vuoristoa. Maipon uurtama kanjoni, Cajón del Maipo, tarjoaa kauniiden maisemien lisäksi aktiviteetteja seikkailuhenkisille.

Paikallisten keskuudessa suositulle ulkoilualueelle kannattaa Santiagosta tehdä kuitenkin pidempi kuin pelkkä puolen päivän bussiretki. Alueella on nimittäin upeat retkeilymaastot, mahdollisuus patikoida Colgante Morado -jäätikölle tai tehdä retki vaikkapa Baños Moralesin kuumille lähteille.

3. Värikylläinen Valparaíso

Tyynenmeren rannalla sijaitseva Valparaíso on Chilen toiseksi suurin kaupunki ja se loistaa väreissä. Amfiteatterimaisesti merenlahden rannalta nouseville rinteille rakennettu kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2003 lähtien.

Valparaíso on historiallisesti merkittävä satamakaupunki, joka ennen Panaman kanavan avautumista toimi kaupankäynnin keskuksenä Tyynenmeren ja Atlantin välisessä merenkäynnissä.

Turistin kaupunki hurmaa värikkäällä yleisilmeellään, mutta lisäksi kukkuloiden pikkukaduilla on viehättävää seikkailla kävellen. Historiallisista, kukkuloille kiipeävistä funikulaareista (ascensores) on toiminnassa edelleen moni ja niistä on upeat näkymät alas kaupunkiin.

Historiallisten arvojensa lisäksi Valparaíso on noussut tunnetuksi värikkäästä katutaiteestaan, mikä korostuu herttaisena muutenkin värikkään kaupungin katukuvassa.

Lue myös: Chilen Valparaíso on suloisen värikäs satamakaupunki ja Unesco-kohde

4. Antarktista eksotiikkaa ja pingviinejä Punta Arenasissa

Maan eteläkärjessä sijaitseva Punta Arenas on Chilen puoleisen Patagonian suurin kaupunki. Eteläisyytensä vuoksi eksoottinen Punta Arenas on suhteellisen viileä ympäri vuoden ja erittäin kovat tuulet piiskaavat kaupunkia ajoittain. Satamakaupunki on myös Chilen puolella Antarktikselle suuntautuvien retkien aloituspaikka.

Punta Arenas on erinomainen kohde nähdä suloisia patagonianpingviinejä. Läheisellä Isla Magdalenan saarella asustaa arviolta 60 000 paria näitä ihastuttavia tepsuttajia. Autokyydissä pingviinejä puolestaan pääsee katselemaan Punta Arenasista noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalla patagonianpingviinien suojelualueella Otwayn lahden rannalla.

5. Maailman kaunein kansallispuisto, Torres del Paine

Torres del Painen kansallispuisto Patagoniassa, eteläisessä Chilessä, on monen alueella käyneen mielestä yksi maailman kauneimpia paikkoja – tämä on myös National Geographicin virallinen mielipide.

Unescon maailmanperintökohteeksi valittu, syrjäinen kansallispuisto sijaitsee noin 300 kilometriä Punta Arenasista pohjoiseen. Puistoa lähin kaupunki on noin sadan kilometrin päässä oleva Puerto Natales.

Torres del Paine on niin luontomatkaajan kuin myös valokuvaajan unelmakohde: korkeat, lumihuippuiset kalliovuoret, vehreä maasto kukkaloistoineen, kirkkaansiniset järvet sekä taivas ovat suorastaan taianomainen yhdistelmä. Puhumattakaan runsaasta eläimistöstä. Kansallispuistossa elää mm. guanakoja, joita saa teillä varoa kuin poroja ikään, lentokyvyttömiä rhea-lintuja sekä andienkondoreita.

6. Elqui-joen vartta piscon syntyseuduille

Kuva: © Dinobike | Dreamstime.comKuva: © Dinobike | Dreamstime.com

Santiagosta pohjoiseen sijaitseva, Chilen toiseksi vanhin kaupunki La Serena toimii lähtöpisteenä Elqui-joen laaksoon suuntautuville retkille. Karujen ja kallioisten vuorten ympäröimä, herkullisen vehreä laakso muodostaa kiehtovan värien kontrastin harmaan sävyissä nousevien vuorten kanssa.

Laakso on Chilen keskeisiä viinialueita. Rypäleistä tehdään mm. Chilen kansallisalkoholia piscoa, josta valmistettu drinkki pisco sour on ehdottomasti maistamisen arvoinen. Laaksoa pitkin voi matkata Piscon syntysijoille Pisco Elquin kylään, jonne La Serenasta on noin sata kilometriä.

Laakso on myös tunnettu tähtikirkkaista öistään, mikä tekee siitä erinomaisen kohteen tähtitaivaan harrastajille.

7. Maailman kuivin aavikko ja San Pedro de Atacama

Maailman kuivin (muualla kuin napa-alueella sijaitseva) aavikko, Atacama, on noin tuhannen kilometrin mittainen alue Pohjois-Chilessä. Alueen kuivuudesta kertovat suola-aavikot sekä se, ettei edes vuorilla nähdä lumihuippuja. Karu aavikko on huikean kaunis auringonlaskun aikaan, ja Elquin laakson tapaan suosittu tähtitaivaan katselupaikka.

Kuivuudesta ja karuudesta huolimatta Atacamassa on valtavasti nähtävää ja koettavaa – lähtipä mihin ilmansuuntaan tahansa. Tunnetuimpia nähtävyyksiä on Valle de la Luna, kuulaakso, joka on saanut nimensä kuun pinnan muotoja muistuttavasta olemuksestaan.

Toinen keskeinen vierailukohde on yli 4000 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva El Tation geysiralue, jossa toimii aktiivisesti kaikkiaan yli 80 geysiria.

Hyvä keskuspaikka Atacaman aavikkoon tutustumiseen on San Pedro de Atacaman pieni ja herttainen kylä.

8. Tulivuorivaellukselle järvialueella

Chilen järvialue sijaitsee noin tuhat kilometriä Santiagosta etelään. Alppimaisen maiseman vuoksi sitä verrataan usein Sveitsiin ja Itävaltaan. Alueen keskeisin turistikaupunki on Villarrica-järven rannalla sijaitseva Pucón, jossa voi harrastaa monenlaista urheilua vesihiihdosta ratsastukseen ja vaellukseen. Alueella on myös geotermisten lähteiden ympärille rakennettuja kylpylöitä.

Järvialuetta ympäröi kuusi tulivuorta. Pucónista noin 17 kilometrin päässä sijaitseva Villarrica on Chilen aktiivisin tulivuori. Sen huippu on pysyvästi lumen ja jään peitossa tehden kartion muotoiselle vuorelle kauniin valkoisen vaipan. Villarricalle järjestetään opastettuja kävelyretkiä Pucónista.

9. Maistuisiko Cabernet Sauvignon tai vaikkapa Chardonnay?

Chileläinen viini on maailmankuulua, mutta kapean ja vuoristoisen maan viinintuotanto keskittyy suhteellisen pienelle kaistaleelle. Viinitilat sijaitsevat pääasiallisesti Atacaman alueelta etelään reilun tuhannen kilometrin kaistaleella. Chilen valtavan pituuden vuoksi välimatkat voivat olla yllättävän pitkiä, minkä vuoksi viinimatkalaisen kannattaakin tehdä hyvät suunnitelmat etukäteen.

Tunnetuimmat viinialueet sijaitsevat pääkaupunki Santiagon läheisyydessä Valle Centralissa, keskuslaaksossa. Niistä tärkein on historiallinen Maipo-joen laakso, jossa tuotetaan erityisesti Cabernet Sauvignonia. Santiagon eteläpuolella sijaitsevaa Colchaguan laaksoa voidaan kasvuolosuhteiltaan verrata Kalifornian Napa Valleyhin ja siellä tuotetaan mm. laadukasta Syrahia.

Rannikolla sijaitseva Casablancan alue puolestaan on tunnettu erityisesti valkoviineistään sekä Pinot Noirista.

10. Maailman napa: Pääsiäissaari

Lähes 4000 kilometriä Chilen rannikolta, keskellä Tyyntämerta sijaitseva Rapa Nui eli Pääsiäissaari nököttää kirjaimellisesti keskellä ei-mitään. Sen asukkaat nimittävätkin saarta ”maailman navaksi”, sillä se on syrjäisin asuttu saari koko planeetalla.

Pääsiäissaari on kuuluisa erityisesti mystisistä moai-patsaistaan, jotka on louhittu saaren kalliosta. Moait ovat valtavia kivipatsaita, joiden korkeus vaihtelee kahdesta kahteenkymmeneen metriin. Osa moaista on kaatuneita alustoiltaan, mutta patsaita arvioidaan olevan saarella kaikkiaan noin 900. Suurin ahu (moai-patsaiden alusta) on nimeltään Ahu Tongariki, jonka päällä seisoo 15 patsasta.

Kolmion muotoinen Pääsiäissaari on vain noin 166 neliökilometrin kokoinen ja se on helppo kiertää jopa päivässä. Moai-patsaiden ihmettelyn lisäksi saarella voi retkeillä vaikkapa sammuneiden tulivuorten kraatereille.

Lue myös: Mystinen Pääsiäissaari on paikallisten asukkaiden mukaan "maailman napa"

Milloin mennä Chileen?

Suurimmassa osassa Chileä on neljä vuodenaikaa: kesä (joulu-helmikuu), syksy (maalis-toukokuu), talvi (kesä-elokuu) ja kevät (syys-marraskuu). Maantieteellisen laajuuden vuoksi se onkin matkakohde, jonne voi suunnata mihin aikaan vuodesta tahansa. Siinä missä eteläinen osa Chileä yltää pitkälle kohti Antarktista on pohjoisen Atacama maailman kuivinta ja kuuminta seutua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että korkealla vuoristoissa lämpötilat laskevat usein kesälläkin yllättävän alas!

Patagoniassa voimakkaat tuulet voivat olla riesana mihin vuodenaikaan tahansa. Siellä vierailuun lämpimimmät ja retkeilyyn mukavimmat säät ovat joulu-tammikuussa - mutta silloin alueella ovat myös kaikki muut ja palveluiden hinnat pilvissä. Varaudu siis tekemään varauksesi hyvissä ajoin etukäteen! Talvisin kesäkuusta syyskuuhun eteläisessä Patagoniassa tiet voivat olla huonossa kunnossa ja useat turistipalvelut ovat tuolloin kiinni. Myöskin keskisessä Chilessä talvikuukaudet ovat kylmiä ja sateisia, eikä tätä aikaa voi suositella retkeilystä kiinnostuneille.

Pääkaupunki Santiago tyhjenee paikallisista asukkaista kesälomien vuoksi tammikuussa, jolloin suurkaupungin hulina helpottuu. Kevät ja syksy ovat säiden suhteen miellyttävimpiä suunnata Santiagoon sekä järvialueelle.

Lennot Chileen löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Helinä Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 26. huhtikuuta, 2018

Pieni hetki, sivua ladataan.