10 vinkkiä: Mykonos on pala ylellisintä ja kauneinta Kreikkaa

Kykladien saariryhmään kuuluva Mykonos tunnetaan hienoista rannoistaan sekä railakkaasta yöelämästään. Se on yksi Kreikan suosituimpia saaria, mutta se tarjoaa elämyksiä myös muille kuin huvittelusta nauttiville. Hintatasoltaan Mykonos on tunnetusti Kreikan kalleimpia - tänne saavutaankin niin kauniiden rantojen kuin hyvien palveluidenkin vuoksi.

Romanttiset pikkukujat ravintoloineen sekä etäisemmät rannat sopivat hyvin pariskunnille. Korkeatasoiset palvelut ja kansainvälisyys pitävät huolen siitä, että saarella viihtyvät kaikenikäiset, sekä etenkin lapsiperheet. Kulttuurin ja historian ystävät voivat tutkia saaren lukemattomia kirkkoja, sekä matkata päiväksi veneellä johonkin toisista alueen lähisaarista. Santorini, Naxos, Paros ja Ios ovat kaikki vain lauttamatkan päässä.

10 vinkkiä Mykonokselle:

1. Chora on kaiken keskipiste

Mykonoksen kaupunki, tai paikallisten mukaan tuttavallisemmin Chora, on täynnä tutkittavaa. Se koostuu polveilevista kapeista kujista, valkoisista taloista ja ihastuttavista sinisistä ovista.

Joka kulman takana odottaa lisää valokuvattavaa, ja kaupunki onkin useimmille tuttu postikorteista ja Instagramista.

Chora on myös yksi parhaiten säilyneistä historiallisista kaupungeista koko Kreikassa. Tästä huolimatta kaupungin tarjonta on modernia, sillä se on täynnä korkeatasoisia ravintoloita, klubeja ja kahviloita.

Hintataso suosituimmissa yökerhoissa ja klubeissa on hieman korkeampi, mutta kaupungista löytyy runsaasti rauhallisia ravintoloita ja pubeja hiljaisempaa menoa etsiville. Yöelämä keskittyy keskustan klubeille sekä Paradise Beachille, jossa juhlitaan aamuun asti.

2. Kaikki tiet vievät tuulimyllyille

Choran tuulimyllyt ovat saaren tunnistettavin ja suosituin nähtävyys. Tuulisen sijaintinsa vuoksi myllyt toimivat entisaikaan jauhojen tuottajana, mutta kehittyvä teknologia on tehnyt niistä tarpeettomia.

Nykyisin jäljellä olevat myllyt toimivat asuntoina. Myllyille kiipeäminen on vaivan arvoista, sillä näköala meren ylle on komea. Paikka on suosittu varsinkin auringonlaskun aikaan, joten varaudu pieniin ruuhkiin. Kuuluisin myllyistä on Kato Myloi, joka sijaitsee mäen päällä. Toinen tärkeä ja muistamisen arvoinen mylly on Bonin mylly, joka toimii nykyisin museona.

3. Suosittu Little Venice

Little Venice on Mykonoksen kaupungin hurmaavin osa. Se todellakin muistuttaa Venetsiaa, ja ulkoasunsa se on saanutkin Mykonoksen toimiessa Venetsian ja Aasian välisen kauppareitin pysähdyspisteenä. Tämä Choran keskiosassa rannan äärellä sijaitseva kaupunginosa on täynnä ravintoloita ja kahviloita.

Tunnelma on äärimmäisen romanttinen, ja kapeilta kaduilta löytyy niin taidegallerioita kuin pieniä putiikkejakin. Tänne suunnataan usein auringon laskiessa, sillä pikku-Venetsian kaksikerroksiset värikkäät talot ovat suosittu kuvauskohde kirkkaimman auringonvalon väistyessä. Alue onkin iltaisin hyvin ruuhkainen kesän suosituimpina kuukausina.

4. Historiallinen Delosin saari on pyrähdyksen päässä

Päiväretki Delosin saarelle on helppo toteuttaa Mykonokselta käsin. Unescon suojelemaa saarta pidetään yhtenä tärkeimmistä arkeologisista alueista Kreikassa. Tarujen mukaan Delos on Apollon ja Artemiksen synnyinpaikka. Mykonosin vanhasta satamasta lähtee päivittäin lukuisia veneitä kohti saarta (paitsi maanantaisin, jolloin kaivaukset on suljettu yleisöltä).

Retkeen kannattaa varata koko päivä, ja jos budjetti antaa myöten, on kävijöiden parasta osallistua ohjatulle kierrokselle saarella.

Toinen hyvä päiväretki yhdistää Delosin ja läheisen Rhenian saaren. Rhenian saaren ainoat asukkaat ovat lampaita. Se toimi entisaikaan hautausmaana, mutta on nykyisin suosittu pysähdyspaikka: kirkas merivesi on täydellinen snorklaukseen.

5. Kirkkoja on saarella yhtä paljon kuin perheitä

Panagia ParaportianiPanagia Paraportiani

Mykonos on tunnettu kirkoistaan, ja niitä löytyykin saarelta paljon. Joidenkin mukaan kirkkoja ja kappeleita on peräti noin 800 kappaletta, joista noin 60 löytyy helposti Chorasta. Suurta määrää selittävät monet asiat: jotkut kappeleista toimivat myös perheen hautoina, ja osa on rakennettu siunaamaan merenkävijöiden matkoja. Osa kirkoista on rakennettu paikoille, joissa paikalliset uskovat ihmeen tapahtuneen.

Kuuluisin kirkko kaikista on Panagia Paraportiani, joka löytyy Choran keskustasta läheltä merta. Se koostuu viidestä pienemmästä kirkosta, jotka on rakennettu eri aikoihin ja ovat osittain toistensa päällä. Sen sisäänkäynniltä on komeat näkymät merelle, ja paikka onkin suosittu käynti
kohde auringonlaskun aikaan. Muita suosittuja kirkkoja ovat Chorasta löytyvä pieni Agios Nikolaos, sekä Ano Merasta löytyvä Panagia Tourliani.

6. Rauhallisempi Ano Mera

Kuva: © Giuseppemasci | Dreamstime.comKuva: © Giuseppemasci | Dreamstime.com

Saaren keskeltä löytyy Mykonoksen ainoa toinen oikea kylä, Ano Mera. Se sijaitsee noin 7 kilometriä Chorasta itään. Täällä kadut eivät ole läheskään yhtä ruuhkaisia kuin pääkaupungissa, ja meno on muutenkin rauhallisempaa. Kaupungista löytyy paljon uskonnollista historiaa, kuten kaksi luostaria.

Panagia Tourliani kaupungin kaakkoisosassa on kuuluisa kauneudestaan. Sitä koristavat yksityiskohtaiset marmorikaiverrukset ja alttari on italialaista barokkityyliä. Toinen luostari, Paleokastro, on puolestaan rauhaisa keidas, joknka ympäristö on muusta saaresta poiketen harvinaisen vehreä ja rehevä.

7. Täydellisiä rantoja löytyy joka makuun

Elia BeachElia Beach

Mykonoksen rannat ovat kuuluisia - niiden hiekka on hienoa ja merivesi kristallinkirkasta. Runsaan tarjonnan vuoksi rantoja löytyy jokaiselle, bilettäjästä aution saaren tunnelmaa etsiville.

Perheiden kannattaa suunnata Kalo Livadin, Elian, Lian ja Ornosin suuntaan. Täysin omaa rauhaa saarelta tuskin löytyy, mutta etäämmällä olevat rannat kuten Kapari ja Agios Sostis ovat huomattavasti hiljaisempia kuin muut. Riehakkaasta menosta ja juhlista nauttivat löytävät itsensä useimmin Paradise Beachiltä, jossa juhlat jatkuvat aamuun asti.

Jos hintataso ei ole ongelma ja haluat nauttia ensiluokkaisesta tunnelmasta, on Psarou paikka sinulle. Täältä löytyy yhdeksi maailman parhaista rantabaareista nimetty Nammos. Samaa tunnelmaa jäljittelevät myös julkkisten suosimat paikat Ftelián ja Paragan rannoilla.

8. Shoppailukatu on ruuhkainen ja täynnä tunnelmaa

Mykonos tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös shoppailuun ja tuliaisten osteluun. Saaren tunnetuin kauppakuja on Matogianni. Kapean kadun varrelta löytyy lukemattomia kauppoja, luksusputiikkeja, kansainvälisiä vaatemerkkejä myyviä erikoisliikkeitä, taidegallerioita ja matkamuistomyymälöitä.

Katu kulkee Mykonoksen kaupungin läpi ja on usein ruuhkainen. Sen varrelta löytyy kauppojen lisäksi ravintoloita, kahviloita sekä baareja. Kansainvälisistä brändeistä huolimatta liikkeet ovat useimmiten perinteistä arkkitehtuuria noudattelevissa rakennuksissa, tehden ostoskadusta astetta tunnelmallisemman elämyksen. Jossain vaiheessa kaikki päätyvät Matogiannille.

9. Auton vuokraaminen päiväksi kannattaa

Saaren luoteisosan kärjestä löytyy helposti tunnistettava nähtävyys, Armenistisin majakka. Se näkyy kauas, majakalla kun on korkeutta noin 19 metriä. Näköalapaikkana se on vertaansa vailla, ja se tarjoaa huimat näkymät Egeanmeren yli.

Paikalle pääsee helpoiten skootterilla tai autolla: matkaa Mykonoksen kaupungista majakalle on noin 7 kilometriä. Majakan taustalla näkyy selkeänä päivänä Tinosin saari, jonne pääsee Mykonokselta lautalla.

10. Ihana ilta elokuvissa

Kuva: Ciné MantoKuva: Ciné Manto

Chorasta löytyy myös ulkoilmateatteri, Ciné Manto. Se on perustettu vuonna 1995 ja sijaitsee Meletopoulosin puutarhassa. Puutarha on hieno alue täynnä kaktuksia ja palmuja keskellä Choraa. Aurinkoisen päivän voikin päättää parhaiten istumalla tähtitaivaan alla elokuvaa katsellen.

Puutarhasta löytyy elokuvateatterin lisäksi vanha kirkko sekä ravintola, joka on auki koko päivän. Aterioida voi myös elokuvaa katsellen, joten paikka on hyvä vaihtoehto perinteiselle ravintolaillalle. Elokuvateatteri on auki kesäkuun alusta syyskuun loppuun, ja sen tarjonta vaihtelee kansainvälisistä uutuuselokuvista lapsille sopiviin elokuviin. Elokuvat esitetään alkuperäiskielellä ja kreikkalaisilla tekstityksillä.

Milloin mennä Mykonokselle?

Mykonos on erittäin suosittu kesän lomakuukausina kesäkuusta syyskuulle. Tällöin saarella on hyvin ruuhkaista ja kesä kuumimmillaan. Rauhaisampaa menoa etsivän kannattaakin suunnata saarelle kiireisimmän sesongin ulkopuolella, keväällä ja syksyllä.

Toukokuussa sekä lokakuussa ilma on vielä mukavan lämmin, ja saarten väliset lautat ovat säännöllisessä liikenteessä. Myös hintataso on hieman halvempi sesongin ulkopuolella.

Lue myös: 10 vinkkiä: Valitse paratiisisi - Kreikan saaret houkuttelevat vuosi toisensa jälkeen

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com, Ciné Manto


Julkaistu 26. maaliskuuta, 2019

Pieni hetki, sivua ladataan.