10 vinkkiä: Kaunis Bergen – Luonto ja kulttuuri täydellisessä tasapainossa

Norjan länsirannikolla sijaitseva Bergen on täydellinen matkakohde luonnosta, liikkumisesta sekä kulttuurista kiinnostuneille. Entinen pääkaupunki on nykyisin maan toiseksi suurin, ja toimii väylänä joihinkin Norjan parhaista nähtävyyksistä.

Bergen sijaitsee seitsemän vuoren ympäröimänä maan hienoimpien vuonojen lähellä - veneretket vuonoihin sekä merelle valaita bongaamaan ovat alueella käyvien kohokohtia. Kaupunki tarjoaa myös runsaasti museoita, maailmanluokan ravintoloita sekä patikkapolkuja kaikentasoisille kävelijöille. Jo pelkästään sen sataman ympärille kietoutuva Bryggen tarjoaa turisteille paljon koettavaa, ja koostaan huolimatta Bergen on tunnelmallinen kaupunki, joka sopii kohteeksi vuoden ympäri.

10 vinkkiä Bergeniin

1. Lumoavat vuonot

Vuonot houkuttelevat luonnon ystäviä Bergenin alueelle. Kuva: © Feel4nature | Dreamstime.comVuonot houkuttelevat luonnon ystäviä Bergenin alueelle. Kuva: © Feel4nature | Dreamstime.com

Bergeniin saavutaan usein vuonojen takia, eikä ihme. Kaupunkia ympäröivät maisemat ovat Norjan parhaimpia, ja erilaisia retkiä vuonoja ihastelemaan on tarjolla lukuisia. Bergen on erinomainen tukikohta päiväretkille sekä pidemmille reissuille kohti koskematonta Norjan luontoa: vuonot ovat UNESCOn maailmanperintölistalla, ja esimerkiksi National Geographic on listannut vuonot maailman parhaiten säilyneeksi käyntikohteeksi.

Kaupungista lähtee useita veneitä päivässä kuljettaen matkailijoita päivän ajan pitkin vuonoja. Päivämatkan päästä löytyy mm. Sognefjorder, joka on Norjan pisin vuono. Pidempiä elämyksiä etsivien kannattaa suunnata esimerkiksi kohti Hurtigrutenia - matka suuntautuu kohti Norjan rannikon pohjoisinta kärkeä.

2. Vanha Bryggen on kaupungin sydän

Idyllinen Bryggen on Bergenin sympaattisin kaupunginosa. Kuva: © Nikolai Sorokin | Dreamstime.comIdyllinen Bryggen on Bergenin sympaattisin kaupunginosa. Kuva: © Nikolai Sorokin | Dreamstime.com

Toinen UNESCOn suojelema kohde Bergenissä vuonojen lisäksi on Bryggen, josta löytyvät kaupungin vanhimmat rakennukset. Satama-alue on suosittu myös matkailijoiden keskuudessa, sillä alueelta löytyy runsaasti tekemistä. Kapeat kujat tarjoavat aikamatkan takaisin 1300-luvulle, sillä alueen arkkitehtuuri ja tunnelma on haluttu säilyttää paljolti alkuperäisessä muodossaan.

Värikkäät talot, jotka koristavat monia postikortteja, on rakennettu uudestaan 1702 tulipalon jälkeen, ovat Bergenin tunnetuin maamerkki. Alue on täynnä kahviloita ja kauppoja ja ravintoloita, ja suuri osa vilkkaimmasta kaupunkielämästä keskittyykin tänne.

3. Annos kulttuuria

Hansamuseo. Kuva: © Nickolay Stanev | Dreamstime.comHansamuseo. Kuva: © Nickolay Stanev | Dreamstime.com

Museoista kiinnostuneille Bergen tarjoaa tarpeeksi tutkittavaa niiksi päiviksi, jolloin lähteminen liikkeelle luontoon ei kiinnosta.

Det Hansatiske museum og Schøtstuene -museo koostuu pienistä taloista ja rakennuksista, jotka kuvaavat hienosti Hansakauppiaiden elämää noin 400 vuoden ajan Bergenin alueella. Schøtstuene on UNESCOn suojelema kohde, ja ainutlaatuinen koko maailmassa. Se koostuu 62:sta erillisestä, erinomaisesti säilyneestä rakennuksesta 1300-luvulta lähtien.

Alueella on tarjolla opastettuja kierroksia, ja opastus sisältyy lipun hintaan. Samalla lipulla pääsee myös Norges Fiskerimuseumiin, jonne kulku käy näppärästi ilmaisella minibussilla.

Huom! Hansamuseota (Finnegården 1A) peruskorjataan tällä hetkellä; arvioitu valmistuimisaika on keväällä 2024. Siihen saakka museo toimii Schøtstuenen kanssa samassa paikassa (Øvregaten 50), Bryggenin kaupunginosan toisella puolella.

4. Osallistu opastetulle kävelykierrokselle läpi kaupungin

Opastetuilla kävelykierroksilla pääsee näkemään Bergenin kauniita katuja ja kuulemaan niiden historiasta. Kuva: © Bargotiphotography | Dreamstime.comOpastetuilla kävelykierroksilla pääsee näkemään Bergenin kauniita katuja ja kuulemaan niiden historiasta. Kuva: © Bargotiphotography | Dreamstime.com

Bryggens Museum eli Bergenin kaupunginmuseo tarjoaa runsaasti löytöjä läheisen alueen kaivauksilta. Museo on rakennettu kaupungin ensimmäisten rakennusten jäänteiden maille, joten alue on täynnä historiaa ja autenttista tunnelmaa. Vuonna 1955 valloilleen päässyt tulipalo kaupungissa tuhosi suuren osan kaupunkia, ja paljasti samalla maan alta keskiaikaista esineistöä.

Bryggenin museo toimii myös lähtöpaikkana opastetuille kaupunkikävelyille pitkin keskiaikaisia katuja sekä kävelylle, jossa tutustaan kaupungin tunnetuimpaan kirkkoon sekä Bergenhusin linnoitukseen.

5. Vuorilta löytyy tekemistä useammaksi päiväksi

Näkymä Floyen-vuorelta alas Bergenin kaupunkiin. Kuva: © Bastian Linder | Dreamstime.comNäkymä Floyen-vuorelta alas Bergenin kaupunkiin. Kuva: © Bastian Linder | Dreamstime.com

Bergeniä kutsutaan seitsemän vuoren kaupungiksi. Sitä ympäröivätkin erinomaiset maastot, jotka tarjoavat patikoitsijoille ja hyvistä maisemista kiinnostuneille tutkittavaa päiväkausiksi.

Helpoiten ylös vuorta pääsee suoraan Bergenin keskustasta. Fløbanen funikulaari kuljettaa kävijät kahdeksassa minuutissa kohti Fløyenin huippua, josta avautuvat hyvät näkymät yli vuonojen. Ulrikenin kaapelivaunu puolestaan on vaivaton tapa saavuttaa Bergenin korkein vuori, Ulriken. Huippu sijaitsee 643 metrin korkeudessa, ja korkeuksista löytyy myös ravintola Skraperen sekä vaijeriliukurata.

Suosittu kävelyreitti on taivaltaa Ulrikenilta Fløyenin vuorelle, pitkin “Viddeniä”. Matka on 15 kilometriä pitkä, ja kestää noin viisi tuntia. Sään salliessa näkymät avautuvat aina Folgefonnan jäätikölle asti. Reitti kuljetaan yleensä juuri Ulrikenilta lähtien, sillä näin maasto on helpompaa kävellä, ja se päättyy suoraan Bergenin keskustaan.

6. Hyvä tukikohta suosituimmille nähtävyyksille

Trolltunga on erittäin suosittu nähtävyys noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Bergenistä. Kuva: © Yuriy Brykaylo | Dreamstime.comTrolltunga on erittäin suosittu nähtävyys noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Bergenistä. Kuva: © Yuriy Brykaylo | Dreamstime.com

Patikoinnista innostuneet ovat Bergenissä kuin kotonaan. Vuorilta löytyvien reittien lisäksi Bergen on starttipaikka myös suositulle vaellusreitille Trolltungaan. Trolltunga on vuorenseinämästä ulkoneva kallionkieleke Skjeggedal-laakson yläpuolella, ja maan suosituimpia vaelluskohteita.

Vaikka virallinen patikkareitin lähtöpaikka onkin noin 3 tunnin ajomatkan päässä Bergenistä, on se silti vaivattomin tapa päästä Trolltungaan kaupungin lentokentän vuoksi.

Hardangerviddanin kansallispuisto ja sen Ringedalsvatnet-järvi ovat molemmat Norjan suosituimpia vaelluskohteita, ja useiden kävijöiden tärkeimpänä kohteena on juuri Trolltungan kieleke.

Lue myös: Oi mitkä maisemat! Norjan kansallispuistojen luonto ihastuttaa jäätiköillään ja vuorenhuipuillaan

7. Lapsiperheet Bergenissä

Kode-museo. Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.comKode-museo. Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.com

Lapsille ei tule tylsää Bergenissä - jo pelkästään kaupunkia ympäröivä luonto tarjoaa paljon tutkittavaa koko perheelle. Fløyen-vuori tarjoaa helppokulkuisia kävelyreittejä Peikkometsässä, jotka kulkevat purojen yli ja sopivat myös lastenrattailla liikkuville. Peikkometsän reitin varrelta löytyy peikkomaisia patsaita, sekä järvi josta voi vuokrata kanootin.

KODE Museum koostuu neljästä museosta, ja tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn alle 16-vuotiaille. Aikuisille tarjolla on maailmanluokan taidetta mm. Munchin teosten muodossa. Kode 4 tarjoaa lapsille suunnatun taidemuseon, josta löytyy lapsiystävällisiä näyttelyitä sekä interaktiivinen taidelaboratorio.

VilViten tiedemuseo sopii kaikenikäisille. Tarjolla on erilaisia näyttelyitä, interaktiivisia kohteita sekä paljon nähtävää esimerkiksi esitysten muodossa. Aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, joten ne kannattaa tarkistaa ennen paikalle saapumista.

8. Bergenin ravintoloiden taso on maailmanluokkaa

Bergenin Fisketorget on palvellut jo vuodesta 1276 lähtien. Kuva: © Bargotiphotography | Dreamstime.comBergenin Fisketorget on palvellut jo vuodesta 1276 lähtien. Kuva: © Bargotiphotography | Dreamstime.com

Bergen on myös erinomainen matkakohde ruokakulttuurista kiinnostuneille. Kaupunki on lisätty UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, ja tarjoaa lukemattomia paikallisia erikoisuuksia ja herkkuja sen monissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Etualalla ovat luonnollisesti tuoreet meren antimet, joita pääsee nauttimaan ilman ravintolaan lähtemistäkin. Bergenin kalatori Fisketorget on ollut toiminnassa 1200-luvulta lähtien, ja tarjoaa kojuja täynnä ruoka-annoksia, hedelmiä ja vihanneksia.

Hienoja ja erilaisia elämyksiä etsiville Bergenin parhaat ravintolat, kuten Lysverket, Cornelius Sjømatrestaurant ja Colonialen ovat pakollisia käyntikohteita.

Voit osallistua myös ruokaan keskittyvälle kierrokselle, joka tutustuttaa kävijät helposti ja hauskasti norjalaiseen ruokakulttuuriin.

9. Tutustu Griegin kotiin

Edward Griegin kotitalo Troldhaugen toimii nykyisin museona. Kuva: © Svetlana195 | Dreamstime.comEdward Griegin kotitalo Troldhaugen toimii nykyisin museona. Kuva: © Svetlana195 | Dreamstime.com

Kulttuuria kaipaaville Bergen tarjoaa museoiden lisäksi myös Norjan kuuluisimman säveltäjän, Edvard Griegin, kotitalon. 1885 rakennettu Troldhaugen toimii nykyisin museona, ja se tarjoaa kurkistuksen säveltäjän sekä tämän vaimon, elämään.

Paikalta löytyy myös säveltäjän maja, jossa Grieg on luonut osan kuuluisimmista teoksistaan. Alueelta löytyy myös säveltäjän hauta sekä konserttitalo Troldsalen, jossa pidetään usein konsertteja soittaen Griegin teoksia.

10. Keskiaikaista loistoa linnoituksessa

Bergenhusin linnoitus. Kuva: © Bargotiphotography | Dreamstime.comBergenhusin linnoitus. Kuva: © Bargotiphotography | Dreamstime.com

Bergenhus Festning eli Bergenhusin linnoitus sijaitsee kaupungin keskustassa, ja on yksi parhaiten säilyneitä keskiajan rakennuksia koko Norjassa. Bergen oli aikoinaan Norjan pääkaupunki, ja linnoitus toimi kuninkaallisena palatsina noin 1300-luvulle asti.

Itse linnoituksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat erilliset Haakons Hall sekä Rosenkrantzin torni, jotka ovat molemmat myös suosittuja käyntikohteita.

Kaikki linnoituksen kohteet ovat avoimia yleisölle, ja niissä järjestetään varsinkin kesäisin myös konsertteja ja tapahtumia. Linnoituksen alueelle on vapaa pääsy, ja alueen museoihin pääsee maksua vastaan.

Milloin mennä Bergeniin?

Bergen on lauhan säänsä vuoksi hyvä matkakohde suomalaisille myös talvisin. Kesät ovat suhteellisen viileitä ja talvet leutoja - sateeseen on kuitenkin syytä varautua vuoden ympäri.

Kesä sekä alkusyksy ovat Bergenissä suosituimpia matkailukuukausia, jolloin kannattaa varautua korkeampiin hotellihintoihin sekä ruuhkiin.

Lue lisää kohteesta: Bergen

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 12. elokuuta, 2019

Pieni hetki, sivua ladataan.