Tämä näkymä unelmalistalle? Kirjoita ylös Morainejärvi, Alberta, Kanada.
Tämä näkymä unelmalistalle? Kirjoita ylös Morainejärvi, Alberta, Kanada.

Unelmalistan luomisella voi olla positiivisia vaikutuksia terveyteen

Jokainen matkailua harrastava on joskus tehnyt listaa niistä matkakohteista, joissa haluaisi käydä. Machu Picchu, ratsastusretki Mongolian arolla, Galapagos-saaret... Vaikka matkahaaveiden toteuttaminen voisikin tuntua vaikealta, uuden tutkimuksen mukaan jo pelkällä listan tekemisellä voi olla positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen kuin henkiseenkin terveyteen.

Englanninkielinen termi bucket list tarkoittaa listaa niistä asioista, joita haluaisi kokea tai nähdä vielä ennen kuin potkaisee tyhjää – englanniksi potkaistaan ämpäriä. Suomeksi termiä lähimpänä voisi olla unelmalista.

Tutkimuksessa huomattiin, että eri ikäisillä ihmisillä on erilainen taipumus luoda omia bucket listojaan, unelmalistojaan. Tutkimuksen mukaan suurten ikäluokkien ihmisistä 38% oli tehnyt itselleen unelmalistan, X-sukupolvesta (1980-90 -luvuilla aikuistunut sukupolvi) puolestaan 44%, kun taas hieman ennen vuosituhannen vaihtumista syntyneistä milleniaaleista unelmalistaa pitää jopa 51%.

Tutkimuksessa seurattiin, miten matkailuhaaveet vaikuttavat yli 50-vuotiaisiin ihmisiin. Siinä huomattiin, että unelmalistan luominen motivoi ihmisiä sekä antoi heille toivoa ja jotain, mitä odottaa.

Suurten ikäluokkien ihmiset hyötyivät suunnittelusta jopa fyysisesti, sillä 53% tutkimuksen kohderyhmästä kertoi alkaneensa harrastaa liikuntaa ollakseen kunnossa matkaa varten ja voidakseen täysin nauttia matkakokemuksesta.

Suurilla ikäluokilla ja X-sukupolvella unelmalistan luominen vaikutti pääasiallisesti niin, että se tarjosi jotain mitä odottaa. Vuosituhannen vaihteessa syntyneet milleniaalit puolestaan pitivät listaa motivaattorina kokea uusia asioita. Milleniaalien listat myös olivat keskimäärin pidempiä – noin 15 kohdetta – kuin suurilla ikäluokilla (keskimäärin 8 kohdetta).

Kuntoasiantuntijan mukaan matkustaminen ja siitä haaveilu pitävät sekä mielen että ruumiin virkeänä. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleminen ei ainoastaan tee lomasta nautinnollisempaa, vaan se myös auttaa jaksamaan paremmin reissun jälkeen kotiin palatessa.

Lähde: Lonely Planet

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.