Singaporessa pyritään parantamaan jalankulkijoiden turvallisuutta levittämällä pimeässä hohtavaa strontiumaluminaattia jalkakäytäville.
Singaporessa pyritään parantamaan jalankulkijoiden turvallisuutta levittämällä pimeässä hohtavaa strontiumaluminaattia jalkakäytäville.
· Päivi Laajalahti

Singaporessa testataan pimeässä hohtavia katuja

Jokainen meistä on varmasti joskus pimeällä kadulla kävellessään toivonut lisää valoa askeleilleen. Singaporessa on nyt alettu testaamaan pimeässä hohtavan aineksen levittämistä kaduille, jotta jalankulkijoilla olisi turvallisempaa liikkua.

Kuvittele polku tai jalkakäytävä, joka hohtaa kauniisti valoa pimeässä kuin tulikärpänen, ja siten näyttää jalankulkijalle selkeämmin tien mahdolliset kuopat ja muut esteet. Singaporessa sijaitsevalla, vanhan rautatien pohjalle rakennetulla polulla on nyt alettu testaamaan luminisoivan aineksen toimivuutta valon antajana pimeässä.

Aine, mitä polulle levitetään, on samaa mitä käytetään muissakin pimeässä hohtavissa, ”glow in the dark” -tuotteissa. Hohtava ainesosa on nimeltään strontiumaluminaatti, joka päivisin imee itseensä ultraviolettisäteilyä ja öisin säteilee sen luminisoivana valona.

Singaporen viranomaiset testaavat materiaalin kestävyyttä sekä sitä, parantaisiko öisin hohtava aine teillä jalan liikkumisen turvallisuutta. Jos tulokset ovat hyviä, materiaalia on suunniteltu ensiksi levitettävän koko 24 kilometrin mittaisen kävelypolun matkalle.

Ja kuka tietää, jos hyvien tulosten jälkeen idea leviää muuallekin maailmaan. Bioluminisoivan planktonin tapaan tiellä hohtava materiaali kun ei ole pelkästään käytännöllinen vaan se on myös kaunis.

Lähde: Mashable

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.