Tomaattimehun suolaisuus saattaa lennon aikana maistua miellyttävältä. Kuva: Viktorija Puke | Dreamstime.com
Tomaattimehun suolaisuus saattaa lennon aikana maistua miellyttävältä. Kuva: Viktorija Puke | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Miksi lennoilla juodaan niin paljon tomaattimehua?

Moni yhdistää tomaattimehun juomisen yksinomaan lentokoneisiin, eikä normaalisti nauti kyseistä juomaa lainkaan. Juodaanko lennoilla sitten enemmän tomaattimehua kuin maassa? Ja mistä tämä johtuu?

Los Angeles Timesin mukaan esimerkiksi Lufthansa on tiedottanut tarjoilevansa lentojen aikana litramääräisesti enemmän tomaattimehua kuin vaikkapa olutta. Kyseisen tutkimuksen mukaan ilmanpaineen muutokset matkalentokorkeudessa vaikuttavat ihmisten aivojen kykyyn tunnistaa makean ja suolaisen makuja. Tutkimuksen mukaan tämä kykymme maistaa pienenee taivaalla jopa 30% ja siksi tomaattimehun voimakas suolaisuus ja makeus saattaa lennon aikana maistua miellyttävältä.

Toisen tutkimuksen mukaan lentomelu vaikuttaa kykyymme aistia makuja, mutta siinä missä makean tuntemukset vähenivät, lihan kaltaisen "umami" -maun tuntemukset kasvoivat. Tomaattimehussa on runsaasti juuri tätä makua.

Fysiologisten tekijöiden lisäksi Los Angeles Timesin artikkeli ottaa huomioon kuitenkin myös kulttuuriset tekijät. Lentopioneeri Amelia Earhartin kerrotaan 1930-luvulla nimenneen tomaattimehun lennonaikaiseksi suosikkijuomakseen, minkä vuoksi siitä on muodostunut eräänlainen luotettava "lentojuoma". Onhan tomaattimehu linkitetty lentokoneisiin yhtä pitkään kuin niitä on ollut olemassa.

 

Lähde: Los Angeles Times

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.