Lomasta saa enemmän irti, kun minimoi jetlagin vaikutuksen. Kuva: Martinmark | Dreamstime.com
Lomasta saa enemmän irti, kun minimoi jetlagin vaikutuksen. Kuva: Martinmark | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Kuinka selvitä jetlagista – lentokapteenin vinkit

Lentokoneen henkilökunta joutuu selviämään aikaerorasituksesta useammin kuin moni muu. Lentokapteeni antaa vinkit jetlagin päihittämiseen.

Jetlag eli aikaerorasitus on tuttu häiriötekijä pitkiä matkoja reissatessa, mutta matkustajien kohdalla se harvoin elämän ja kuoleman kysymykseksi nousee. Lentokoneen henkilökunnalle tilanne on kuitenkin toinen, ja pysyäkseen skarppina pitkillä lennoilla heidän on kehitettävä keinoja selvitäkseen aikaerorasituksesta.

Kukapa siis olisikaan parempi antamaan vinkkejä jetlagista toipumiseen kuin aikavyöhykkeiden välillä työskentelevä lentäjä! Tässä Travel + Leisure -matkailulehden haastatteleman lentokapteenin vinkit.

Juo paljon vettä

Nesteytettynä pysyminen on matkustaessa kaikkein tärkeintä. Kapteenin mukaan kaikkein tärkein juoma lentokoneessa on vesi. Limsat ja sokerijuomat eivät aja samaa asiaa kuin puhdas vesi.

Rajoita kofeiinin määrää

Monille kahvin juominen on tapa selvitä jetlagista mutta lentäjiä opastetaan pitämään kofeiinin käyttö minimissä. Kun kofeiinille ei ole syntynyt toleranssia, kuten käy jos juo kahvia pitkin päivää, väsymyksen iskiessä jo pieni määrä kofeiinia piristää.

Katso mitä syöt

Myös ravinnon uskotaan vaikuttavan jetlagista selviämiseen. Lentäjä suosittelee syömään monipuolisesti, pitämään sokerit minimissä, ja nauttimaan sen sijaan proteiinia, hedelmiä ja kasviksia.

Lepää kunnolla

Aikaeron vuoksi normaali päivärytmi on mahdottomuus, mutta kunnon yöunet kannattaa ainakin yrittää ottaa ennen matkalle lähtöä.

Jätä alkoholi vähemmälle

Lentäjät ymmärrettävästi eivät alkoholia nauti, mutta kapteeni suosittelee myös matkustajia jättämään drinkit vähemmälle. Alkoholin vaikutukset jopa tuplaantuvat lentokorkeudessa. Lisäksi se väsyttää ja sekoittaa unirytmiä.

Nuku lentokoneessa

Lentokoneessa alkaa helposti väsyttää, mikä johtuu hapen määrän vähenemisestä lentokorkeudessa. Lentäjien silmien pitää pysyä auki, mutta matkustajat saavat antaa periksi väsymykselle: heille on ihan luvallista lepuuttaa silmiään lennon aikana!

Lähde: Travel + Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.